Wine&Dine

Karácsonyi fogások a világ különböző pontjairól

2018. december 12. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Ha régebb óta követtek minket, akkor biztosan megfigyeltétek, hogy minden héten más kultúrát igyekeztünk közelebb hozni hozzátok. Ez a mai bejegyzésben sem lesz másképp, hiszen ünnepi menüket és különlegeségeket mutatunk nektek a világ különböző pontjairól.

Belgiumban a csecsemő Jézus testére formázott kalácsot (cougnou) készítenek.Brazíliában disznó bélszín (lombo a Califórnia), tőkehal és bundás kenyér (rabanada) dívik.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_43_59.png

A csehek kedvence a ponty krumplisalátával, a legjobbakat már előző nap elkészítik, és szentestéig állni hagyják. A hagyomány szerint a karácsonyi vacsora a nap első étkezése, és aki kibírja, hogy előtte nem eszik, aranymalacot lát a falon.

 

Brazíliában disznó bélszín (lombo a Califórnia), tőkehal és bundás kenyér (rabanada) képezi a menü részét.

Jamaicában természetesen rumos sütit sütnek, és a Karib-térség nagy kedvencét, a currys kecskét eszik hozzá.

Porugáliában nincs karácsonyi menü Bolo Rei (Király torta), azaz gazdagon díszített, kandírozott gyümölcsös sütemény nélkül.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_44_56.png

 Franciaország

A francia karácsonyi menüt – Le Reveillon - hagyományosan az éjféli mise után szolgálják fel. Habár az ételek régiónként változhatnak, pezsgőt szinte minden esetben kínálnak mellé. A liba- vagy kacsamáj a legnépszerűbb előétel, akárcsak az osztriga és a füstölt lazac. Kedvelt főfogás a gesztenyével töltött sült liba és egyéb marha- és bárányhúsból készült sültek.Jézus és a 12 apostol tiszteletére egy 13 részből álló desszertkülönlegességgel zárják a karácsonyi menüt. A provence-i eredetű édesség a következőkből áll: dió, birsalmasajt, mandula, mazsola, calisson, többféle nugát, alma, körte, narancs, dinnye szőlő, valamint a híres provence-i lepénykenyér, a fougasse. Ezeknek a hagyomány szerint karácsony estétől egészen december 27-ig az ünnepi asztalon kell maradniuk.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_44_24.png

Spanyolország

A hagyományos spanyol karácsonyi vacsorát este tíz óra és éjfél között szolgálják fel. Kezdő fogásként általában sajtokat, pástétomokat és sonkát fogyasztanak. Elsősorban part menti területeken különösen népszerű a tenger gyümölcseiből készült leves, de az ország többi részén is kedvelt. Rendszerint kerül az asztalra fehér aszparágusz, bébi angolna, királyrák és ínycsiklandó sült tengeri keszeg. A hagyományos karácsonyi desszertek közé tartozik a marcipános sütemény, a churro és a turrón, mely apróra vágott vagy darált mandula és méz összekeverésével készül.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_45_29.png

Anglia

Az angoloknál a karácsonyi ebédre kora délután kerül sor, hogy a hagyomány szerint a királynő délután három órakor közvetített karácsonyi beszédéig elfogyasszák. A tradicionális sült liba helyett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pulykasült. Ilyenkor kerül az asztalra a jellegzetes kenyérmártás, a Yorkshire pudding és a szalonnába tekert kolbász, a chipolata. A leggyakoribb desszert a karácsonyi puding, melyet december 25-én fogyasztanak, de már hetekkel az ünnepek előtt elkészítik. A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, és közben kíván valamit. Felszolgálás előtt leöntik brandyvel és meggyújtják.

Argentína

Legnépszerűbb húsok a marha, a sertés és a pulyka. A karácsonyi menü részeként kerül az asztalra különféle darálthúsos pite, főtt tojással, hagymával töltött, fűszeres steak és egy igazi különlegesség, a sült páva. Szívesen fogyasztanak pezsgő a vacsorához, legelterjedtebb karácsonyi desszert a kenyérpuding.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_46_33.png

Források: https://alfahir.hu/karacsonyi_menu_a_nagyvilagban-20121224

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/8-nemzet-tipikus-karacsonyi-etelei/

 

 

A legeslegfinomabb mézeskalács recept

Sziasztok Gasztroimádók!

Közelednek az ünnepek, ezért arra gondoltunk, ezen a héten karácsonyi ételekkel fogunk foglalkozni, hogy ti is még jobban karácsonyi hangulatba kerüljetek. Számunkra ennek az ünnepnek az egyik legfontosabb összetevői a finom ételek, ezért úgy gondoltuk, hogy megmutatjuk nektek az egyik legtipikusabb karácsonyi süti, az íncsiklandó mézeskalács receptjét - ami természetesen a mi egyik legkedvencebb sütink is. Az általunk kipróbált megannyi túl kemény, vagy éppen túl puha, ízetlen, vagy akár morzsálódó mézeskalács recept után végre megtaláltuk A TÖKÉLETES receptet. Vigyázzatok, mert függőséget okoz! Saját tapasztalatból mondjuk…

A legeslegfinomabb mézeskalács hozzávalói:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg langyos méz
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 30 dkg kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2-3 evőkanál baracklekvár
  • 2 dl langyos tejben feloldott:
    • Kiskanálnyi szódabikarbóna
    • 2 dkg szalalkáli
  • 1-1 dkg őrölt:
    • szegfűszeg
    • fahéj
    • szerecsendió-virág
    • ánizs (Mi ehelyett a 4 fűszer helyett mézeskalács fűszerkeveréket szoktunk használni)
  • 1 citrom reszelt héja

(Karácsonyfadísznek is ugyanezt a receptet szoktuk használni, ilyenkor elég, ha csak 10 dkg vajat használtok. Ettől kicsit keményebb lesz a tészta)

Díszítőmáz hozzávalói:

1 felvert tojásfehérje és 10 dkg szitált porcukor. Ha sűríteni, vagy színezni szeretnétek, rizsliszttel és ételfestékkel tehetitek meg. Mi általában a boltban is kapható színezett cukormázakat, kis gyöngyöket, díszítőelemeket szoktuk használni.

Elkészítés:

A hozzávalókat 1 nappal előtte gyúrjátok össze, majd hűtőben, fóliába csomagolva pihentessétek. Elég lágy tészta lesz belőle, de ne aggódjatok, a hűtőben megkeményedik.

A nyújtásnál gyorsan kell vele dolgozni, különben ragad vagy sok lisztet vesz fel. A tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtsátok, majd szaggassátok ki cuki, karácsonyi formákkal. Amikor a tepsibe teszitek, ügyeljetek rá, hogy hagyjatok ki helyet köztük, mert a mézeskalácsok nőni fognak sütés közben. A tetejüket pedig kenjétek meg tojással, hogy szép fényesek legyenek a kis mézeskalács figurák. A formáktól függően 4-5 tepsire való adag lesz majd.

Előmelegített sütőben 200 °C-on süssétek, így nagyon gyorsan elkészülnek.

Sok sikert kívánunk nektek az elkészítéshez és jó étvágyat! Ha pedig van nektek is bármilyen finom karácsonyi receptetek, amit megosztanátok velünk, küldjétek el Facebook oldalunkon

Képeink forrása:

Pexels.com

A francia croissant

Sziasztok Gasztroimádók!

A mai nap, az egyik leghíresebb francia péksüteményt hoztuk el nektek, ami nem más mint a croissant. Blogbejegyzésünkben megismerhetitek a croissant történetét és egy recepttel is készültünk nektek, mely segítségével akár otthon is elkészíthetiket az egyedülállóan finom péksüteményt.

A croissant története

A croissant pontos története a mai napig nem ismert. A legenda szerint az első croissant Bécsben készült, a török ostrom leverősét követően. A croissant szó "növekvő holdat" is jelent egyébként és a török zászlaját szimbolizálja. A legtöbben ezt a történetet fogadják el a péksütemény születéséről, azonban számos más magyarázat is megtalálható az interneten, köztük olyan is, mely a Magyarországhoz köthető.

Egy másik verzió szerint a croissant a XVII. században született, amikor a török, Buda visszafoglalására tett kíséretet. A hiedelem szerint törökök az éjszaka leple alatt alagutat ástak, hogy a városfal alatt jussanak be a királyi városba. Ám az épp műszakjukat teljesítő pékek a harangok megszólaltatásával figyelmeztették a lakosságot és sikeresen meghiúsították Buda visszafoglalását. A diadal jeléül pedig a pékek a török zászlóban szereplő félholdra hasonlító leveles tésztát sütöttek a lakosságnak.

Franciaországba a croissant Mária Terézia lánya, Marie Antoinette jóvoltából készült, aki imádta a különleges péksüteményt. Mára szinte a franciák mindennapos reggelijévé vált, mely számos módon, többféle ízesítéssel is elkészíthető.

background-17943_960_720.jpg

 

A croissant elkészítése

Szükséges hozzávalók:

  • 25 dkg fehér kenyérliszt
  • 7,5 dkg vaj 
  • 2 dkg kristálycukor
  • 0,5 dkg só
  • 125 ml langyos víz
  • 10 g friss élesztő
  • A kenéshez:
  • 1 db közepes tojás
  • 1 csipet só

 

bread-1284438_960_720.jpg

 

Lépések:

  1. Öszekeverjük a lisztet, cukrot sót. Az élesztőt langyos vízben feloldjuk. A két keveréket alaposan összedolgozzuk, majd lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.

  2. A tésztát átdagasztjuk párszor, míg rugalmasabbá nem válik, majd ismét lefedjük a tálat és 10 percig pihentetjük. A műveletet még háromszor megismételjük, majd lefedjük és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.

  3. Másnap kivesszük a hűtőből a tésztát, és munkalapon egy körülbelül 12x12 cm-es négyzetet formálunk belőle. A vajat egy kisebb téglalapra vágjuk és átlósan a tésztára helyezzük. A tészta sarkait megfogjuk és ráhajtuk a vajra.

  4. A tésztát nyújtófával laposra sodorjuk, majd nagyjából egy 1 cm vastagságú téglalapot formálunk belőle. A tésztából három réteget készítünk, úgy, hogy az alsó és felső harmadát is középre, egymásra hajtjuk. Fóliába csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük. Megismételjük még készer a folyamatot, majd 40 percre állni hagyjuk a hűtőben.

  5. Kivesszük a tésztát a hűtőből, először 25x40 cm-es téglalapot formálunk belőle, majd azt 8 háromszögre vágjuk. A háromszögeket feltekerjük, tepsibe rakjuk és 30 percig tovább pihentetjük. A croissantok tetejét sóval elkevert tojással lekenjük majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15-20 percig, míg aranybarnára nem sül.

    Jó étvágyat kívánunk! :) 

     

Források:

  • http://www.mindmegette.hu/eredeti-francia-croissant.recept/
  • https://franciamacaron.cafeblog.hu/2013/11/16/a-croissant-tortenete/

Képek forrása:

  • https://pixabay.com/

Macaronok, az elegáns kis szendvicsek

Sziasztok Gasztroimádók!

Mai bejegyzésünkben a macaronok történetéről és elkészítésének titkairól tudhattok meg többet. A macaronok népszerűsége töretlen, az egyik legtrendibb édességnek számítanak. Népszerűségét mutatja, hogy március 20-át kinevezték Macaron napnak. Ezt érdemes észben tartani, mert sok macaron bolt szerte a világon kedveskedik ekkor valamivel vásárlóinak.
Nem új keletű édességről van szó, története a 8. századra nyúlik vissza és meglepő módon Velencében nyílt az első macaront is készítő cukrászda. Elterjedésében fontos szerepet játszott Medici Katalin, akit a franciák máig okolnak gasztronómiájuk „elolaszosodása” miatt. Olyan ételek elterjedése köthető még a nevéhez, mint Crepe Suzette (palacsinta karamellizált szószban, szintén híres francia desszert), a narancsos kacsa, az articsóka, a zeller, a saláta, a brokkoli, a tészta és a parmezán.

thumb_img_6617_1024.jpg


Majd Franciaországban vált igazán népszerűvé ez a desszert. A francia fővárosban készítették először a ma is ismert változatot, ennél a változatnál már a két tészta tallért finom krémmel ragasztották össze. A macaronok tojásfehérjéből, mandulalisztből vagy őrölt mandulából készül porcukor és ételszínezék hozzáadásával. A két édes tészta között egyensúly teremt a savanykásabb, kesernyésebb krém, amely nagyon fontos összetevője ennek az édességnek.

ke_pernyo_foto_2018-12-05_12_24_19.png

Az igazán bátrak megpróbálkozhatnak a macaron otthoni elkészítésével is, ez azonban sok türelmet, odafigyelést és szerencsét igényel.
Most összegyűjtöttünk nektek néhány fontos tippet, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

  •  Nagyon fontos a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztása.
  • Elengedhetetlen egy precíz, jól bevált recept.
    A receptben leírtakat pontosan be kell tartani.
  • A tojásfehérje elég ideig pihenjen, az elég idő egy teljes napot jelent szobahőmérsékleten, vagy négy, akár öt napot hűtőszekrényben.
  • Fontos, hogy a porcukor és a mandulaliszt tökéletesen por állagú legyen.
  • A megfelelő mennyiségű ételszínezék eltalálása is fontos, mert a sütés során megfakul, ezért érdemes többet beletenni.
  • A tökéletes állag elérése után, habzsákból adagoljuk a tepsibe.
  • Nagyon fontos a megfelelő szárítási idő megválasztása is, ami függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól.
  • A sütési idő és hőmérséklet betartása szintén elengedhetetlen a sikerhez.
  • Majd miután ilyen alaposan megdolgoztunk, a tökéletes eredmény érdekében minimum fél napig a hűtőben kell tárolnunk.

Az elkészítési kísérlet után, már biztos vagyok benne, hogy a macaron készítés igazi művészet.
Ajánljuk figyelmetekbe a Macaron Heaven gyönyörű és nagyon finom állatfigurás alkotásait, mely tökéletes ajándékötlet édességet kedvelő szeretteinknek.

ke_pernyo_foto_2018-12-05_12_22_50.png

A blog írása közben megkívántam ezt a finomságot, ha ti is, akkor a Wine and Dine Facebook oldalán találtok egy szuper cikket Budapest legjobb macaronozóiról. Próbáljátok ki őket, ha szívesen kényeztetnétek magatokat egy kicsit vagy épp nem álltok készen szembe nézni a macaron készítés kihívásaival.

 

 

Források: 

https://www.instagram.com/explore/locations/154646648418724/macaron-heaven-manufaktura?hl=en

https://ganachepatisserie.com.au/little-known-facts-about-french-macarons/

https://sobors.hu/2018/07/12/mi_az_a_macaron_es_miert_imadjuk_annyira

https://theculturetrip.com/europe/france/paris/articles/the-history-of-the-delicious-macaron/

http://www.cookta.hu/hir/20160319-macaron-laz-avagy-az-edes-kis-csok-kalandos-tortenete

 

 

A magyar konyha 10 legkedveltebb fogása

Sziasztok Gasztroimádók!

Ebben a blogbejegyzésünkben szeretett hazánknak a konyhájáról, illetve nemzeti ételeinkről olvashattok. Cikkünket egyben ajánlónak is szánjuk nektek, hogy ha hazánkba látogat egy külföldi ismerősötök ne kelljen sokat gondolkodnotok azon, hogy mik azok a nemzeti ételeink, amit mindenképpen meg kell kóstolniuk.

Magyarország konyhája az egész világon ismert fűszeres, gazdag ízvilágáról. A magyar étel különlegességeknek évszázadokra visszamenő életútja lehet, ahogy azok elkészítésének fortélyait egyre inkább csak tökéletesítettük. Így talán nem is meglepő, hogy bizonyos fogások a kulturális örökségünk szerves részét képezik.

1. Gulyás

Az egyik külföldiek által is legismertebb magyar fogás, amelyet az országunk látogatóinak semmiképpen sem szabad kihagynia, nem más, mint a gulyás. Ennek az étel különlegességünknek azonban az eredetéről sokan nem is tudnak, ami szerintünk a külföldi vendégeinknek érdekességként szolgálhat. A szarvasmarhákat őrző gulyásokról kapta a nevét, épp ezért az eredeti, azaz a legfinomabb csak akkor lehet, ha a szakács a szabad ég alatt bográcsban készíti el ezt az ízletes fogást. Természetesen a gulyásnak Magyarország minden területén más és más plusz összetevője van a fűszereket illetően, de állagát tekintve általánosságban valahol a leves és a főzelék között kell elhelyezkednie. Fix összetevői között szerepel: a marha(eredeti) vagy sertéshús, répa, krumpli és a piros paprika. Ahogyan már korábbiakban is olvasható volt, a nemzeti ételeinknek nagy történelme van, a gulyás története a kutatások szerint egészen a kilencedik századik nyúlik vissza, de a kulturális szimbólumunkká csak az 1800-as években vált.

gulyas.jpg

2. Halászlé

Másik nagy ismertségnek örvendő nemzeti ételünk a halászlé. A gulyáshoz hasonlóan ez az étel különlegességünk is bográcsban készítve a lefinomabb. Hagyományosan a halászlevet folyami halból készítik, általában több féle halat tartalmaz, mint például harcsát, pontyot, sügért vagy csukát. A fűszerezése ízlés szerint történik, de tartalmaznia kell paprikát, amely enyhén csípősen teszi igazán harmonikussá az ízeket és szép pirossá a levet. Országon belül számos elkészítése módja van, és jellemzően karácsonykor majdnem minden háztartás asztalán az egyik fő fogásnak számít.

halaszle.jpg

3. Hurka-kolbász

A hurkát is és a kolbászt is különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik országszerte hazánkban, de a fő különbség kettejük között abban rejlik, hogy a hurkát főzik, a kolbászt pedig füstölik. Annak ellenére, hogy mindkettőt lehet önmagában vagy egy kiflivel és paprikával is enni, a hurka és a kolbász rengeteg magyar ételben megtalálható alapanyagként is, ami a nemzeti különleges fogásainkat még sokoldalúbbá varázsolja.

hurka_kolbasz.jpg

4. Pörkölt és paprikás

Habár a pörköltöt és a paprikást külön szokás emlegetni, a hozzávalók és az elkészítés menete olyannyira hasonlítanak egymáshoz, hogy a paprikást egyfajta pörköltként is el lehet képzelni. A két étel a magyar gasztronómia szintén közismert fogásai, de a hasonlóságok ellenére két különböző ételről van szó, melyeket már 1780-ban is fogyasztottak az őseink. A pörkölt (szintén az alapján, hogy az ember Magyarország melyik területén fogyasztja) készülhet marhából, borjúból, csirkéből, disznóból vagy májból is, de a hagyma, a paprika és egyéb fűszerek mindenhol ikonikus hozzávalóknak számítanak. Egy igazi pörkölt mellől a jellegzetesen magyar nokedli vagy tarhonya sem hiányozhat természetesen.

porkolt_paprikas.jpg

5. Töltött káposzta

A töltött káposzta egész Kelet-Közép-Európában elterjedt főételnek mondható, a magyar verzió általában savanyított főtt káposztából készül, amelyet darált disznóhússal kevert rizzsel töltenek meg, és tejföllel, borssal és az elengedhetetlen, védjegyünknek számító paprikával ízesítik. A töltött káposzta leggyakrabban húsvét és karácsony (mint a halászlé) idején kerül az asztalokra, de természetesen az év más időszakaiban is megtalálhatóak a vasárnapi ebéd menüjében. Méretét tekintve országrészenként eltér, valahol egészen kicsi -amit lakodalmas káposztának is szoktak nevezni-, valahol meg ökölnyi méretűben fogyasztják.

toltott_kaposzta.png

6. Főzelék

Érdekes, hogy kevés olyan magyar ételt tudnánk felsorolni az éppen fogyókúrázó, Magyarországra érkező ismerősünk, mint például a főzelék. Elkészítése viszonylag egyszerű, ezért nagyon gyakori a főzelékillat a magyar családok konyháiban. A nagyobb városokban több helyen is találhatunk kifejezetten főzelékre specializálódott éttermeket, ahol akár különleges ízekkel is találkozhatunk. Főzelék készülhet például krumpliból, babból, borsóból, lencséből, kelkáposztából, tökből vagy akár répából is. Az előbb felsorol sok-sok alternatíva is azt bizonyítja, hogy a főzelék is azon magyar ételek közé sorolható amelyek rendkívül sokoldalúak!

fozelek.jpg

7. Lángos

Az örök magyar kedvenc kétségtelenül a lángos, a híres, diétákat romba döntő olajban sült tészta. Lángossal a világ számos pontján találkozhatnak már az emberek, hiszen nagyon sok magyar vállalkozó nyitott speciálisan magyar mivoltát kiemelő lángosos büfét. A lángos eredetéről vitatkoznak a kutatók, mivel egyesek szerint a török megszállás alatt terjedt el Magyarországon, míg mások azt állítják, hogy már a rómaiak is ismerték az elkészítésének fortélyait. Leggyakrabban tejfölös-fokhagymás feltéttel szokás fogyasztani, de számos ízesítés is megtalálható a kínálatban, mint például a sajt vagy a sonka. A lángos feltétek alkalmazásában és azok kombinációinak felhasználásában csupán az ízlés szabhat határt.

langos.jpg

8. Kürtőskalács

Az eredeti kürtőskalács receptje Székelyföldről származik, ahonnan Magyarország központi területeire is elterjedt. Az édes csavaros tésztát faszén felett sütik enyhén keményre és általában karamellás bevonattal fedik be felületét. Elkészültét követően ízlés szerint fahéj, kókusz, kakaó vagy diódarabkák kerülnek.  Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendtek a mini kürtűskalács tölcsérben vásárolható fagylaltok is.

kurtoskalacs.jpg

9. Dobostorta

A dobostorta 1885-ben került be a magyar köztudatba, amikor is Dobos C. József magyar cukrász bemutatta egyedi alkotását a Budapesti Általános Kiállításon. A piskóta alapú, csokoládés vajkrémmel rétegelt és karamellával befont torta összetéveszthetetlen bármely más ország jelképként ismert desszertjével. A torta első bemutatásakor annak elkészítési technikája, alakja és íze is különlegesnek számított az egész világon, és ebből a varázsából a mai napig egy cseppet sem veszített. A torta jelentős részét alkotó vajkrém teljesen ismeretlen volt abban az időben, és ez volt az első alkalom, hogy valaki ezzel készített süteményt. A cukrászmester élete végéig titokban tartotta a dobostorta különleges receptjét, amelyet később a végrendelete szerint nyilvánossá tettek.

dobos_torta.jpg

10. Somlói galuska

Magyarország másik kedvenc süteménye nem hiába érdemelte ki ezt az előkelő címet. A kihagyhatatlan ízletes desszert piskótából, csokoládékrémből, dióbélből és tejszínhabból készül, de gyakran egy kevés rumot is tesznek bele a cukrászok attól függően, hogy kinek mi az ízlése és a tökéletes receptje. A történetéről annyit, hogy a somlói galuskát 1950-ben álmodta meg Gollerits Károly, a Gundel étterem főpincére, kinek álmát 8 évvel később Szőcs Béla cukrászmester készítette el először a Brüsszeli világkiállításra, ahol minden résztvevőt sikerült lenyűgöznie az édességnek. A nagy sikert követően a magyar konyha egyik legikonikusabb részét képezi.

somloi_galuska.jpg

 

 

Források:

https://www.magyarorszagom.hu/hires-magyar-etelek.html

pixabay.com

pexels.com

 

Híres magyar borok és pincészetek

Sziasztok Borimádók!

Ha a hazai étel- és italfogyasztásról és annak kultúrájáról beszélünk, akkor semmiképp sem feledkezhetünk meg a külföldön is híres borászatainkról és a kiváló minőségű borainkról. A mai nap a hazai boroké a főszerep, cikkünkben a leghíresebb magyar pincészeteket és a legjobbra értékelt magyar borokat fogjuk bemutatni nektek. 

Disznókő Pincészet

Elsőként a Disznókő Pincészetről ejtünk pár szót. Disznókő a Tokaji borvidék meghatározó pincészetének számít Magyarországon. A borvidék régi történelmi birtok, mely fontos szerepet játszott a tokaji borok fellendítésében. Az 1990-es évek óta egy teljes disznókő aszúsor készült el, melyek közül a 2008-as aszú 96/100-as értékelést kapott a robertparker.com oldaltól. Az oldalt egyébként az egyik legelismertebb borkritikusként tartják számon.

Disznókő Pincészet

blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-boraszat 

Csányi pincészet

A pincészet elődje a Chateau Teleki Borászat, melyet Teleki Zsigmond szőlőnemesítő alapított 1881-ben. A hagyományuk szerint,  „jó bort nem lehet elhivatottság nélkül készíteni”, mely szlogent napjainkban is büszkén vállalnak a jelenlegi tulajdonosok. Prémium márkájuk a Chateau Teleki és a Kővilla. Gasztronómiai kiadványuk állítása szerint versenyben vannak a legjobb hazai vörösborokkal, ráadásul jóval kedvezőbb áron lehet készítményeiket megvásárolni. Boraik stílusa írásuk szerint "elegáns és túlzásoktól mentes".

blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-borasza 

Csobánc-hegyi pince és borház

A Csobánc-hegyi borház, a híres színésznő, Tolnay Klári egykori villája, ahol a kiváló minőségi borokhoz magas színvonalú konyha és vendéglátás is párosul. A Csobánc-hegyi pince a borszakértők által egyik legtöbbet ajánlott pincészete, ahol az ország legjobb olasz- és rajnai rizlingjei, zöldveltelini borai készülnek. Külföldön több bécsi és bázeli híres éttermekben is jelen vannak a Villa Tolnay boraik.

blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-boraszat

Pajzos Tokaji Aszú Esszencia 1999

Pincészetek és borászatok pedig ugye nem léteznek finom borok nélkül, tehát elsőként az 1999-es évjáratú Tokaji Aszút mutatjuk be nektek, amit Robert Parker 100 pontos skáláján maximális pontszámot kapott. Az esszienciájában mandarin, narancsdzsem, tömjén illatot lehet felfedezni. A mandarin és füge zamata tartja fenn a frissességet és a vibrálás érzetét. Esszienciája 60%-ban furmintot, 30%-ban hárslevelűt, 10%-ban sárgamuskotályt tartalmaz, literenként 257 gramm cukor található benne. Érlelési potenciálja megközelítőleg 30-40 év. Fogyasztását önmagába, vagy szivar mellé ajánlják.

winebid.com 

Royal Tokaji Essencia 2007

A különleges bort 2007-ben alkotta meg a Royal Tokaji Borászat, mely szintén maximális pontszámmal szerepel Robert Parker skáláján. A készítményt világos, szalmasárga szín jellemzi, mely sárgabarack illattal párosul. Furmint, hárslevelű és sárgamustokáj szőlőfajtábol készül. Alkoholtartalma mindössze 2%, cukortartalma rendkívül magas, 560g/liter. Aromájában aszalt füge és szilvalekvár ízt lehet felfedezni. A bort 2011 januárjában palackozták, összesen 2057 palack készült belőle.

royal-tokaji.com

 

Források:

  • https://winelovers.blog.hu/2018/03/22/ezek_a_legjobb_magyar_borai_a_legnagyobb_borszakiro_szerint
  • http://www.blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-boraszat/7tnl61d

 

Képek forrása:

  • https://www.winebid.com/BuyWine/Item/Auction/923166/1999-Chateau-Pajzos-Tokaji-Esszencia-375ml
  • http://www.royal-tokaji.com/hu/essencia.php
  • http://www.blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-boraszat/7tnl61d

Téli immunerősítők

avagy hogy nem leszünk betegek télen!

Sziasztok Gasztroimádók!

Mivel már november közepén járunk és nyakunkon a hideg téli idő, úgy gondoltuk, hogy a mostani cikkünkben arról írunk nektek, hogy hogyan is erősíthetitek az immunrendszereteket azoknak a pillanatok megélése kedvéért, amikor mindenki körülöttetek beteg, de ti boldogan és torokfájás mentesen nyalogatjátok a téli fagyit.

Először is néhány alapgondolat: Az immunrendszerünk egészségi állapotát nagy mértékben befolyásolja, hogy mivel is táplálkozunk, főleg igaz ez a téli időszakban, amikor is a szervezetünk fáradékonyabb és kimerültebb lesz. Az egészségének a megőrzése érdekében rengetek rostot kell fogyasztani, valamint olyan összetevőket tartalmazó zöldség/gyümölcsöt amelyek jótékony hatással vannak az immunrendszer egészségére.

Na de mit is fogyasszunk?

1. Joghurt

Az egyik legismertebb, szervezetre nézve nagyon jótékony hatású probiotikus tejtermék a joghurt, amely segíti az emésztőrendszerben található jó baktériumok szaporodásában, és rendszeresen fogyasztva jobban erősíti az immunrendszert, mint a különböző drága, mesterségesen előállított vitaminkészítmények és tabletták. A joghurtokon belül is inkább az élő flórás, illetve görög változatot, natúrt ajánljuk, mert a gyümölcsjoghurtok előállításakor sokkal több cukrot használnak fel, amivel szintén csak a szervezetünket terhelnénk feleslegesen.

2. Zab és árpa

Ezek a gabonafélék béta-glukánt tartalmaznak, amely rostféle mikróbaölő és antioxidáns hatású, egy norvég kutatás szerint nagyobb mértékben, mint az immunerősítőként ismert és népszerű echinacea, vagyis bíbor a kasvirág. Plusz előnye még ezeknek a gabonáknak, hogy gyorsítják a sebgyógyulást, és az antibiotikumok hatékonyságát is növelik. Ha elfogadtok tőlünk egy tippet, az előbb említett joghurttal együtt fogyasztva, biztosan nem fogtok melléfogni.

joghurt.jpg

3. Bőséges gyümölcs tál

Véleményünk szerint egy tartalmas és sokféle gyümölcsöt illetve zöldséget tartalmazó válogatás az egyik legjobb vitaminbomba amit a szervezetünknek tálalhatunk fel reggelire vagy akár vacsorára, vagy csak nassolás gyanánt. A mi kedvenc gyümölcstálunk összetevői közül semmiképpen se hiányozhat a boltok téli kínálatában is nagy népszerűségnek örvendő banán, áfonya, gyömbér, narancs, brokkoli, zeller és gránátalma. Mindenképpen ajánljuk nektek az előbb említett gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazó egytálételnek az elkészítését, és higgyétek el nekünk, isteni finom lesz.

berries-citrus-citrus-fruits-1132047.jpg

4. Fokhagyma

A fokhagymával kapcsolatban először is hoztunk egy kis történelmi érdekességet nektek, amely szintén csak megerősíti jótékony hatását. Az érdekesség pedig nem más, mint hogy sok-sok évvel ezelőtt az ókori Egyiptomban a fokhagymát a rabszolgatartók a rabszolgákkal előszeretettel etették, hogy legyen elég erejük és erős immunrendszerük a hatalmas piramisok megépítésére. A fokhagyma gerezdek jótékony hatásáról annyit, hogy hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel is. A kutatók szerint egy közepes gerezd fokhagyma 100 000 penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű, és nem kis előnye még, hogy több kutatás értelmében a rendszeres fokhagyma fogyasztók közül sokkal kevesebb rákos megbetegedéssel küzdő ember kerül ki.

garlic-618400_960_720.jpg

5. Méz

A méz egészségünkre gyakorolt hatását szerintünk már nem kell nagyon ecsetelni, hiszen ez az egyik legismertebb jótékony hatású immunerősítő. A sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes baktériumölő és gyulladásgátló hatású. Több fajtájú méz tanulmányozását követően, mi az akácmézet tartjuk a legjobb orvosságnak, de cukor tartalma miatt azért felhívjuk a figyelmet arra, hogy mint másnak se, a méznek se szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Tipp: Az aki nem bírja elfogyasztani egy fokhagyma gerezdet magában, mézzel keverve is tökéletesen hatásos.

 honey-1958464_960_720.jpg

6. Zöldpaprika

A zöldpaprika háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, például a narancs vagy a kivi. A csípős változatok előnye pedig még az, hogy segítenek a nyák feloldásában, enyhítik a torokfájást, és enyhe izzasztó hatással is rendelkeznek, amely szintén a szervezetünk egészséges működéséhez szükségesek. Ha nem is sikerült megelőznünk a megfázást, akkor is igazi telitalálat, hiszen a betegség gyorsabb leküzdésében így nagy segítség lehet.

fresh-peppers-farmers-market-open-air-green-39479.jpeg

7. Cékla

A cékla régóta ismert vitaminbomba, telis-tele van antioxidánsokkal és kifejezetten ajánlott a fogyasztása a téli időszakban, mivel erősíti és védi az immunrendszert. Turmixban is isteni finom, de céklasalátaként se fog senki se csalódni benne.

beetroot-3440339_960_720.jpg

 

Cikkünk végéhez értünk és reméljük hasznos volt számotokra ezeknek a téli immunerősítőknek az összefoglalása. Természetesen minden jótékony hatású immunerősítőt nem tudtunk leírni, de ha valaki ismer még ilyen zöldséget/gyümölcsöt/készítményt vagy bármit, nagyon örülünk neki, ha megosztja velünk kommentben!

 

Téli immunerősítő receptek:

http://www.21napalatt.hu/top-10-egeszseges-teli-etel/

Források:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_leghatasosabb_immunerosito_etelek/20161220151016?autorefreshed=1

pixabay.com

pexels.com

 

Lisboa Food Guide

Sziasztok Gasztroimádók!

Úgy döntöttetek instagramos szavazásunkon, hogy a héten Portugália gasztronómiájára vagytok kíváncsaik. Mivel egyik kedvenc városunk a népszerű Lisszabon, úgy gondoltuk, készítünk számotokra egy food guide-ot, amiben összeszedjük számotokra a mi kedvenc helyeinket a városban. Ha tervezitek, hogy elutaznátok ebbe a gyönyörű városba, vagy csak megnéznétek, hogy egyáltalán érdemes-e ellátogatni ide, mindenképp olvassatok tovább!

Lisszabon egy csodálatos, magával ragadó hely, ahova egyszer mindenképp el kell utaznotok, és bebarangolnotok, ha pedig megtettétek ezt, biztosak vagyunk benne, hogy azonnal beleszerettek!

46403354_1991846517581356_7045084015824470016_n.jpgBelém Torony

Általánosságban az éttermi árak körül-belül hasonlóak, mint Magyarországon, borravalónak itt is a végösszeg 10%-át szokták adni a vendégek, de nézzétek meg a számlát, mert lehet, hogy az már benne van a végösszegben, csak úgy, mint itthon. Jellemző még, hogy az ételek előtt kaptok „apetizer”-eket, tehát kenyeret, sajtot, vajat, ami nagyon jól hangzik, de figyeljetek, mert ezek általában nincsenek ingyen, hanem felszámolják nektek, ha esztek belőle! Ha nem fogyasztotok belőle, néha még akkor is benne van a számlában, tehát mindenképp érdemes megnézni a tételeket, és ilyen esetben szólni a pincérnek.

Ha szeretitek a tengeri herkentyűket, Lisszabon és maga Portugália tökéletes hely számotokra, nagyon sok halat, rákot, tengeri dolgokat esznek a portugálok, egyik legnépszerűbb a Bacalhau (tőkehal) mindenféle módon elkészítve. Az egyik legfelkapottabb étterem, ahol mennyei halas ételeket lehet kapni, az a Cervejaria Ramiro – különféle kagylók, rák, homár, bármi, amit el tudtok képzelni. Mindenképp foglaljatok asztalt, ha ide szeretnétek menni, mert nagyon népszerű hely, asztalfoglalás nélkül hosszú sorbanállás vár majd rátok.

hal.pngCervejaria Ramiro (Forrás: Cervejaria Ramiro Facebook oldal)

A másik kedvenc halas helyünk, a Pateo 13 a hangulatos várnegyedben található, autentikus kis étterem. Itt egyébként rengeteg más vendéglő is található, behívogató hostokkal/hostesekkel, akik kínálgatják, ajánlgatják az arra sétáló rengeteg turistának a saját éttermüket, ám sajnos nem mindenhol jó az ételek minősége. A Pateo 13-ban ezzel szemben isteni, jó minőségű halas ételeket kapni, kedves pincérek szolgálnak ki – nekünk is ajánlották ezt a helyet ismerőseink és nem csalódtunk.

Egy kiülős étteremről van szó, ahova szintén érdemes asztalt foglalni – vagy korán érkezni – mert 7-8 óra körül kezd megtelni a kis terasz, és itt is akár 1-másfél órás várakozásra is lehet számítani. Amit mi mindenképp ajánlunk, hogy kóstoljátok meg a paradicsomos „hallevest”, mert olyan barátnőnknek is nagyon ízlett, aki egyébként nem szereti a halas ételeket, emellé pedig válasszatok bármilyen halas ételt, semmivel nem lőhettek mellé.

pateo.jpgPateo 13 (Forrás: Pateo 13 Facebook oldal)

Nem tudtunk betelni a halas éttermekkel, tehát ellátogattunk még egy helyre, a Casa do India nevű helyre, mely a nevével ellentétben nem currys ételekkel várja az oda látogató vendégeket, hanem szintén finom tengeri herkentyűkkel. Ez is egy nagyon hangulatos kis étterem, a híres Bica villamos végállomásánál található, tehát, ha ellátogattok ide, mindenképp a Bicával menjetek, hogy egy tipikus lisszaboni élményben legyen részetek.

46397985_343058753151566_4471637150768562176_n.jpgBica villamos

A szakács ezen a helyen a „pultban” készíti el, süti meg az ételeket, tehát láthatjátok magát a folyamatot is. Ha nem szeretitek a tengeri fogásokat, ne búsuljatok, lehet kapni grillcsirkét is, illetve más halmentes fogásokat.

46446962_259901804693651_360905234299486208_n.jpgCasa do India

Ezekben az éttermekben amúgy általánosságban 8-15 euró között vannak a halas főételek, amiben benne van a köret is (saláta és krumpli).

Egy tipikus lisszaboni „étteremtípus”, ahova mindenképp látogassatok el, az „illegal chinese”, lakáskonyhaszerű éttermek. Ezek régen tényleg illegálisok voltak, és jöttek a rendőrök a kis lakásokban kialakított éttermekbe, de mára már nagyon népszerű helyekké nőtték ki magukat. Több ilyen étterem található a Martim Moniz megálló környékén a Rua do Benformoso-n, a mi kedvencünk ez az éttermünk a Rua de Benformoso 59 szám alatt volt, úgy ismeritek meg, hogy ha felmentek egy lépcsőn, egy pandás kép van a bejárati ajtó mellett.

Elég creepynek tűnik elsőre, bekopogtok az ajtón, egy kínai hölgy kinyitja azt és néz rád nagy szemekkel, hogy mit akarsz te. Mondod, hogy 2 főre keresel asztalt, ekkor mondja, hogy menj be, leültet egy asztalhoz a telefirkált falú és undorító művirágokkal telerakott szobában. Kicsit megijedsz, de látod, hogy tele van a hely, gondolod magadban, hogy csak nem járnának ennyien egy szar helyre… az étlap és a rendelés is olyan, hogy fel kell írnotok egy papírlapra, hogy mit kértek. Viszont amikor kihozzák a kaját, és belekóstolsz, minden kétséged elillan… ISTENI.

Illegális kínai étterem

Mindenképpen úgy rendeljetek ételt, hogy osztoztok rajta, és megkóstoljátok egymásét, szerintünk 1 főétel amúgy bőven elég két főnek, főleg, ha rendeltek előételt és desszertet is. Olcsón is kijöttök, olyan 10-15 euróból fejenként simán megvan egy laktató vacsi. A fogásokat amiket mi ajánlunk nektek, hogy semmiképp se szalasszátok el az a tavaszi tekercs, madárfészek leves, és az iiiisteni narancsos kacsa, amit narancsdarabokkal és narancs szósszal tálalnak. Desszertnek pedig a különleges sülti fagyit ajánljuk… nem hittük volna, hogy létezik ilyen, de bűn kihagyni.

46383037_291460191485282_153492192604717056_n.jpgNarancsos kacsa

Ha még ennél is szélesebb választékot akartok, látogassatok el a Time Out marketbe, ami a zöld metró végállomásánál, Cais do Sodrén található. Ez egy piac, szoktak például öreg nénik árulni virágokat, de egy hatalmas részen éttermek vannak, középen pedig rengeteg asztal és szék, ahová le tudtok ülni és nyugodtan enni. kedvenc helyeink:

Sea-me: mint a nevéből is láthatjátok, ez egy halas hely. Nagyon finom és különleges halból-, és tengeri herkenytűkből készült ételek kaphatóak itt, a mi kedvencünk a polip hot-dog volt, ez mindenképp egy „must have”.

46482664_544240592654351_1107975590977208320_n.jpgPolip hot dog

Asian Lab: ázsiai étterem, különleges előételeket (péládul tavaszi tekercset és gyoza gombócot), és nagyon finom tésztákat ehetünk itt, például pad thait, chow meint, vagy indiai currys tésztát is. Választhatunk, hogy vegetáriánusan, csirkével, vagy pedig rákkal szeretnénk kérni. Nekünk a csirkés chow mein volt a kedvencünk, isteni a fűszerezése, a zöldségek benne, meg az egész összhatás tökéletes.

46440364_938871746323704_1117150173697409024_n.jpgCsirkés chow mein

Miguel Laffan – Chicken is all around: Miguel Laffan egy Michelin-csillagos séf, éttermében különféle csirkés ételeket lehet kapni kezdve a portugál fűszerezésű piri-piri csirkétől, az indiai tandoori csirkén át az egzotikus jamaikai „jerk” csirkéig. Egész és fél csirkét is lehet enni, valamint fincsi köreteket is kérhetünk hozzájuk, úgy mint, édesburgonya püré, sültkrumpli, steak burgonya. Ezzel az étteremmel sem lőhetünk mellé!

46.JPGPiri piri csirke (Forrás: Tripadvisor)

Az abszolút szerelmünk Lisszabonban a Pastel de Nata nevű tipikus portugál édesség, ami egy mennyei krémes kosárka. Tojásos krémből készült, ami réteslapba van beleültetve. Sosem tudtunk neki ellenállni, mindennap megettünk egyet minimum. Minden cukrászdában, ahol lehet kapni, ki van téve fahéj, ehetitek úgy, hogy meghintitek vele a tetejét, vagy akár anélkül is. Mi a fahéjas változatra szavazunk!

pastel.jpgPastel de Nata

A Time Out Marketben is van egy „pasteles” hely, a Manteigaria, de mindenképp érdemes kirpóbálnotok a Fabrica de Natat, és a legrégebbi pasteles helyet, a Pastéis de Belémet is. Itt mindig nagyon hosszú sor áll kinn, de, ha bementek az étteremrészre, egyrészt elkerülhetitek ezt a nagy várakozást, leültök egy asztalhoz és 2 percen belül ki is szolgálnak titeket, másrészt pedig mindenképpen érdemes megnézni a helyet, nagyon autentikus belülről, szép portugál csempékkel (azulejokkal) van kirakva a fal.

+1: Milyen bort fogyasszunk Portugáliában?

A borokról is fontos szót ejtenünk, legfőképp a portói borról, ami Portugália Douro borvidékéről származó likőrbor, azaz olyan bor, melynek alkoholtartalmát valamilyen égetett szesz hozzáadásával növelték meg. A portói borhoz brandyt szoktak hozzáadni. Bármelyik étteremben lehet kapni, isteni az íze, nem érzitek erősnek, de vigyázzatok, mert már 1 pohár is elég ahhoz, hogy megérezzétek a hatását.

Ebben a cikkünkben az általunk legkedveltebb helyeket szedtük össze nektek, de Lisszabon ennél még sokkal több érdekességet tartogat magában. Ha szeretnétek tanácsot kérni, hogy még milyen helyeket érdemes meglátogatni, mindenképp írjatok Facebook oldalunkon!

Addig is kövessétek Facebook és Instagram oldalunk a további portugál tartalmakért!

Képeink forrása:

https://www.facebook.com/pages/Cervejaria-Ramiro-Lisbona/141914422631159

https://www.facebook.com/PATEO13/

https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurant_Review-g189158-d12966479-Reviews-Chicken_All_Around-Lisbon_Lisbon_District_Central_Portugal.html

Ázsia, a fűszerek hazája

Sziasztok Gasztroimádók!

Ma az ázsiai konyha kerül főszerepbe, egészen pontosan a legnépszerűbb fűszereket fogjuk nektek bemutatni. Mint azt jól tudjuk, az ázsiai ételek alapjai a különleges és egzotikus fűszerek és azok megfelelő felhasználása, melyek nélkül elképzelhetetlen a távol-keleti konyhaművészet. Végezetül egy igazán finom, egyszerű, ízletes és egyben gyorsan elkészíthető ázsiai ételt is bemutatunk nektek.

 

Szezámmag

 

 Az első fűszerünk a szezámmag, mely szinte az egész világon ismert és kedvelt Indiából származó fűszernövény, a távol-keleti országok általánosan használt alapanyaga. A hindu mitológia az örök élet szimbólumaként tartja számon. A fűszerből pirított szezámsó készíthető, melyet leggyakrabban péksüteményekre, kenyerekre szokták sütni, de salátára, köretre is szórható, illetve egyes húsételeken is használatos. A könnyű emészthetőség érdekében a magokat durvára darálják és úgy fogyasztják.


Gyömbér

 

 Egy másik népszerű Ázsia alapanyag a gyömbér, mely India és Kína alapfűszerei közé tartozik. Később Ázsiában és a mediterrán területeken is elterjedt. Fontos megemlíteni, hogy a fűszernövény a jótékony hatásai miatt gyógyászatban is használatos. Serkenti az emésztést, csillapítja az éhséget, frissíti a gondolkodást enyhíti a meghűléses tüntetek. Fűszerként az illatos gyökértörzset használják, mely nyersen adja a legaromásabb ízt.  Meghámozva, reszelve, szeletelve tehetjük az ételekbe, italokba. Többnyire tejes, gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz, levesekhez, főételekhez használják, de söritalhoz, pálinkához is kiváló alapanyag.


 

Fahéj

 

 A rendkívül népszerű Asszámból és Észak-Burmából származó fűszernövény már több mint 5000 éve ismert fűszernövény 5000 éve ismert, mely a bibliában is szerepel. Az egyes ázsiai országokban mindenhol más ételek készítésére használják. Indiában például a népszerű curryk alkotóeleme, a közel keleten többnyire húsételeket ízesítenek vele. Dél-Kelet-Ázsiában fűszerkeverékek alkotóelemeként ismert és kis mennyiségben ízfokozóként is használják. Sós húsok és édes ételek, desszertek ízesítésére is kiválóan alkalmas.


 

Szecsuáni bors 

 

A szecsuáni bors Japán, Tibet, Nepál és Kína népszerű és különleges fűszere. Nevével ellentétben nem a borsfélék, hanem a rutafélék családjába tartozik, melyet nem túl erős, savanykás íz jellemez. Általában a főzés végén kerül az ételbe, Kínában népszerű az a szokás miszerint a szecsuáni borsot sóval együtt serpenyőben megsütik és kis tálkában teszik az asztalra, melybe a különböző húsokat szokták mártogatni. Kiválóan használható csirkehúsok, disznóhúsok ízesítéséhez.

 

 

Ázsiai citromfű

 

 Az utolsó fűszerünk az ázsiai citromfű, mely elsősorban a vietnámi, a kínai és japán konyha népszerű alkotóeleme, de Thaiföld, Vietnám, Kambodzsa és Indonézia egyes részein használják. Indiában illatszerek készítéséhez és gyógynövényként használják. Fűszerként kiválóan használható szárnyas ételekhez, halakhoz, tenger gyümölcseihez. Házi fűszerkertben dézsában is könnyen termeszthető, felhasználás előtt rövid ideig vízben kell áztatni a legaromásabb íz eléréséhez

 

Kókusztejes csirkeleves elkészítése

 Milyen ételeket lehet készíteni a fentebb felsorolt különleges fűszerekből? Például a mennyei kókusztejes csirkelevest, amit mi is imádunk.

Szükséges hozzávalók (4 személyre):

  • 400ml kókusztej
  • 1/2 tk. csilikrém
  • 1 üveg bambuszrügy
  • 200 g csirkemell
  • 1/2 l csirkehúsleves
  • 100 g szeletelt csiperkegomba
  • 2 ek. citromlé
  • 1 tk. gyömbér
  • 1 tk. citromfű
  • 8 csíkra vágott bazsalikomlevél
  • 8 koktélparadicsom szeletelve

 

Elkészítés:

Daraboljuk fel apró darabokra a csirkemellt, majd forraljuk fel a húslevest. Adjuk hozzá a gyömbért, a citromfüvet, a csirkehúst, a kókusztejet, a csilikrémet, a bambuszrügyet és a csiperkegombát, majd ízlés szerint sóval és borsal ízesíthetjük. Hagyjuk főni 15 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a bazsalikomot és a citromlevet. Ezt követően hagyjuk még percig állni, majd tálalhatjuk is az ételt. Jó étvágyat! :) 

 

Kókusztejes csirke curry,Kép: pixabay.com

Cikkek forrása:

  • https://www.nlcafe.hu/gasztro/20140409/azsia-legfontosabb-fuszerei/
  • https://www.nlcafe.hu/gasztro/20171109/3-egyszeru-gyors-azsiai-etel-recept/

Képek forrása

  • https://www.freepik.com
  • https://www.pixabay.com

Vacsora kínai módra – avagy mit tegyünk és mit ne, ha kínaiakkal vacsorázunk?

Sziasztok Gasztroimádók!

A kínai kultúra alapvetően nagyon különbözik a mi kultúránktól, ezért fontos tisztában lennünk az alapvető kulturális értékekkel és szokásokkal, hogy jó benyomást kelthessünk és sikeres kapcsolatokat építhessünk ki. A mai cikkben szó lesz a kínai éttermekről, ételekről, illetve étkezési tippekről, amikre oda kell figyelnünk, ha kínaiakkal vacsorázunk. És milyen európai szokások vannak, amik a kínaiakat idegesítik? A mai blogból ez is kiderül!

Az alábbi cikk a Chinese for Euroepans „Kína – Jó tudni, mielőtt elindul” illetve a Kínai Művészeti Központ „Kínai etikett” című cikkek alapján készült, melyek forrásait a blog végén megtalálod.

bowl-chopsticks-close-up-955137.jpg

A kínai konyha kifinomult és igen változatos. Az étel régióról régióra változik - és néhány regionális étel közismertebb, mint mások (például szecsuáni vagy kantoni). A rizs és a tészta állandó alkotóelemei a kínai ételeknek és néhány étel nemzetközileg is ismert, mint például a pekingi kacsa vagy a húsos gombócok.

Ne lepődj meg, ha az emberek olyan dolgokat esznek, amikre a nyugatiak még csak gondolni sem mernének, például a tyúk lába vagy a malac orra.

Habár a legenda, hogy a kínaiak minden megesznek, valóban csak egy legenda.

Azoknak az utazóknak, akik nem szeretnék megkóstolni a helyi ételeket vagy nem szeretnék kínai tudásukat éttermekben fitogtatni, egyre több nemzetközi étterem lánc is van, mint a Pizza Hut és a McDonalds. Természetesen, ezeket is saját szája ízük szerint változtatták a helyiek, úgyhogy ne várjuk ugyanazt az ízt, amit otthon megszokott.

Az éttermek Kínában gyakran nyüzsgőek, zajos helyek, ahol az étkezés gyakran sok beszélgetéssel is jár.

Néhány étteremben van angol nyelvű leírás az ételekről, habár sok helyen nem ez a helyzet és csak találgatni tud mit is eszünk pontosan.

A kínai konyhára nagyon jellemző a húsevés, a sertéshús éppolyan népszerű, mint a csirke, kacsa vagy hal.

adult-asian-food-celebration-1310777.jpg

Kínai szokások, amelyek a leginkább zavarják a külföldieket:

  • Böfögés;
  • Köpködés az utcán;
  • Engedélykérés nélküli dohányzás, valamint a nemdohányzók iránti tapintat hiánya;
  • Szürcsölés;
  • Csámcsogás; (étkezésnél illendő – dicsérő dolog)
  • Beszéd evés közben.

Azért jó tisztában lenni a fenti szokásokkal, mert így tudni fogjuk, hogy nem illetlenségből csinálják azt, amit csinálnak, hanem lehet épp ellenkezőleg – dícséretből!

Étkezési etikett

  1. A vezetők jelentősége: Az étkezés megkezdése a vezetők privilégiuma. Kedves és tiszteletteljes dolog (fontos), hogy a vezetők jelképesen egymásnak szednek, a legfinomabb falatokat helyezik egymás tányérjára. A többiek csak ezután kezdhetik meg a falatozást. Illő dolog és a tisztelet, a törődés jele, ha az ételből a mellettünk ülőnek szedünk. Általában igaz – hogy a vezetőknek, vagy a korban idősebb / beosztásban magasabb embereknek a mellettük ülők töltenek. Figyelj a kiürülő poharakra.

  2. Kapcsolatépítés: Az étkezés közbeni úgynevezett vendégszórakoztatás a kapcsolatépítés (guanxi) egyik fontos lehetősége. Ezt ki kell használni, tudni kell élni vele. Nem szabad csak az étkezésre koncentrálni, egy vacsorameghívás a kényelmes, lassú csipegetésről és az utána következő ún. vendégszórakoztatásról, de főként a kapcsolatépítésről szól.

  3. Beszélgetés: Az étkezés közbeni beszélgetésnek nincsenek különösebb szabályai, de illik a vendéglátó vezérfonalát követni. A hangnem a kapcsolat minőségén múlik. Szintén ezen múlik, hogy hivatalos ügyekről tárgyalunk-e vagy sem. Ha igen, akkor tanácsos megvárni, amíg a vendéglátó felveti ezt a témakört.

  4. Hogyan együnk? Illik minden ételbe belekóstolni, és valami ételmaradékot hagyni a tányérodon. Ha a tányért teljesen kiürítjük, a házigazda azt úgy értelmezi, hogy a vendég még éhes, ezért újabb enni- és innivalóval kínál majd. Az evőpálcikát sohasem szabad függőlegesen a rizsbe szúrni, mert ez halált jelent. A teáskanna csőre sohasem állhat ember felé.

  5. Hogyan igyunk? Az italozás szintén a vendéglátáshoz tartozik, úgy mondják, hogy ez megolajozza a társadalmi kapcsolatokat. Erre akkor kerül sor, amikor a vendéglátó tósztot mond. Az italozás alól csak akkor van kibúvó, ha valakit valamilyen betegség akadályoz. Különben illetlenség, ha valaki nem követi a többieket. Ha más megoldás nincs, akkor valamilyen alkoholmentes itallal kell koccintani. Az is illetlenség, ha valaki az asztal alá issza magát. Úgy és olyan mértékig kell inni, hogy jókedve legyen az embernek, de mégse ártson meg.

  6. Tószt: A tósztot vagy azonnal, vagy a következőkben felszolgált néhány étel után viszonozni illik. Témaköre lehet a barátság, az együttműködés, a szívélyes vendéglátás viszonzása iránti kívánság, valamint a kölcsönös előnyök. Ez is része a kapcsolatépítésnek, és a szórakoztatásnak.

celebrate-celebration-cheers-1268558.jpg

Azonban ne higgyük azt, hogy nekünk, európaiaknak nincsenek fura szokásaink. A kínaiak szerint az alábbi szokások igen visszataszítóak:

  • a használt papírzsebkendőt visszatenni a zsebbe,
  • a körömrágás,
  • a fogpiszkálás
  • kézzel megérinteni a szájat (nem higiénikus),
  • grimaszolás,
  • gesztikuláció,
  • mutogatás.

Próbájuk meg a fenti dolgokat elkerülni, ha kínaiakkal találkozunk és tartsuk tiszteletben az ő szokásaikat is. Ha a fenti tippeket betartjuk, jó eséllyel építhetünk ki egy hosszú távú kapcsolatot.

A cikk forrása:

http://www.kinainfo.hu/rolunk/kinai-etikett

http://www.chinese4.eu/docs/china/kina-jo-tudni-mielott-elindul-hu.pdf

 

süti beállítások módosítása