HTML

Vegabüfé - receptek, ötletek, hangulatok

Saját készítésű vegetáriánus ételek családi, baráti összejövetelekre, házhoz szállítással

Friss topikok

  • antirandom: @patikaisó: Akik gyilkolják a magyarokat ingatlanaink megszerzése és migránsoknak eladása céljából... (2018.08.27. 10:43) Vendégváró
  • évi.: Hú de jól néznek ki, Te!:)) (2011.11.28. 11:26) Jönnek a sütik...
  • évi.: @Vegabüfé: köszi!:) (2011.11.24. 10:08) Melengető és szépséges
  • Vegabüfé: @évi.: Köszi :) Ugyan ilyen jó is volt (2011.11.17. 14:57) Abból, ami van
  • boszikutya: Nagyon fincsa. Abból is tudsz főzni, ami az én hűtömben van ma reggel??? (2011.11.17. 11:25) Az első lépések...

Címkék

advent (1) áfonya (1) alma (1) angol zeller (1) árpagyöngy (1) avokadó (2) avokádó (1) bagel (1) bagett (1) barna cukor (1) bazsalikom (1) borsó (1) brokkoli (1) buddha (1) cajun (1) cékla (5) céklaleves (1) chardonnay (1) citrom (2) citromos (1) csicseriborsó (3) csilipehely (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (1) csokis (1) cukkin (1) cukkini (9) curry (1) datolyaszirup (1) dijoni (1) édesburgonya (2) egyszerű (3) egytál (1) energiabomba (1) fanyar (1) fasírt (1) Fearnley-Whittingstall (1) fehérrépa (2) feketelencse (1) feta (1) fetasajt (1) forró (1) füstöltpaprika (1) fűszeres (1) fűszerész (1) gersli (1) gomba (3) görögdinnye (1) gránátalmaszirup (1) grill (1) grillezett (1) gyökérzöldség (1) gyömbér (3) gyors (1) hideg (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) joghurt (2) káposzta (2) káposztasaláta (1) kapros (1) karfiol (5) keksz (2) kelkáposzta (1) kenyér (2) kifli (1) kínai (3) kókuszreszelék (1) kókusztej (2) kolbászcsipsz (1) köles (2) kovász (2) krémes (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (4) kukorica (3) kukoricaleves (1) kuszkusz (1) Kwong (1) lasagne (1) lepény (1) leveles tészta (1) leves (9) lilahagyma (2) liszt (1) majonéz (1) mandula (1) mártogatós (1) mascarpone (1) masni (1) mazsola (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggyleves (1) menta (2) mentes (1) mézes (1) mogyoró (1) nyár (1) orzó (1) osztrigaszósz (1) Ottolenghi (2) padlizsán (1) palacsinta (1) paradicsom (4) parmezán (3) pesztó (1) pite (1) póré (1) póréhagyma (1) póréhagymás (1) quiche (3) quinoa (1) quinosa (1) radicchio (1) rakott (2) répa (1) rétes (1) római kömény (1) rost (1) sajt (4) sajtkrémes (1) sajtos (1) saláta (8) Salgado (1) sárgarépa (9) shimeji (1) sós (1) spárga (5) spenót (2) sült (1) sült zöldség (2) süteményes (1) sütőben (1) sütőtök (4) szárzeller (1) szénhidrát (1) szív hídjai (1) szójaszósz (2) tahini (2) tárkony (2) tejföl (1) tejszín (1) tejszínes (1) tészta (4) tofu (1) tojás (3) tökéletes (1) tökmag (1) tonhal (1) tönköly (1) turmix (1) uborka (4) újhagyma (2) vaj (3) vásár (1) vinegrette (1) zabpehely (1) zeller (2) zöld (2) zöldborsó (2) zöldség (2) zöldséges (2) Címkefelhő

Fauda és kuszkusz

2023.02.05. 16:16 Vegabüfé

Első kuszkusz élményem egy izraeli barátom által főzött étel volt itt Budapesten, marhahússal, rengeteg főtt zöldséggel - isteni. Ma, amikor elfogott a nosztalgia a Fauda negyedik évada közben, amiben ráadásul Brüsszel szerepét Budapest alakítja, gondoltam, hogy Yotam Ottolenghi receptjei elrepítenek a közel-keletre - és így is lett. A 3. és 4. rész közti szünetben elkészítettem Ottolenghi receptjével inspirálódva ezt a közel-keleti kuszkusz.

2 sárgarépát, 1 fehérrépát, 3 lilahagymát nagy darabokra vágok, pici olajjal meglocsolom, só, bors, füstölt paprika, őrölt gyömbér, kurkuma, csilipehely kerül rá és jól összeforgatom. A tepsibe öntöm, mellé kerül 2 babérlevél, 2 csillagánizs, 2 fehéj rúd és 190 fokon 15 percig sütöm. Ekkor jön bele a feldarabolt sütőtök és további 30 percig sül. Most egy doboz lecsepegtetett csicseriborsó, egy marék előzőleg beáztatott mazsola és egy bögre víz kerül bele. Jól összeforgatom és további 10 percet tölt a sütőben. Ha kész kiveszem, egy evőkanál harissza (esetemben csípős paprikakrém) és egy citrom reszelt héja kerül bele. Közben a szokásos módon leforrázom a kuszkuszt, ízesítem sóval, borssal, pici olajjal.

Tálaláskor a kuszkuszra szedem a gőzölgő zöldségeket és máris ott ülök a tel-avivi tengerparton egy trendi étteremben. A szomszéd asztalnál Lior Raz kortyolja a kávéját - persze nem merem megszólítani. A sült zöldséges kuszkusztól átmelegedve - mit nekem a kint dübörgő mínuszok - megyek vissza a negyedik részhez. 

kuszkusz_zoldsegek.jpg

kuszkusz.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sütőtök mazsola kuszkusz sárgarépa lilahagyma fehérrépa Ottolenghi

Három gyors finomság akár esti film mellé

2022.06.24. 12:44 Vegabüfé

Nap mint nap gyakorlom a vegán főzést és egyre jobban élvezem, hogy minden nap valami új, gyors és finom étel készül a konyhámban.

Reggelire de akár könnyű ebédnek is szuper ez a zöld smoothie: 15 dg spenótlevél, egy avokádó, 15 dg nyers zöldborsó, sok mentalevél, só, bors, citromlé és víz - annyi hogy számodra kellemes állagú legyen a turmix. Isteni zöldborsós íze van, feltölt energiával, mintha "kisütne a nap". Háttérben a Buddha tálak című új könyv beszerzésem, ami épp tanulmányozás alatt van :).

zoldturmix1.jpg

Gyors ebéd vagy vacsi a pirított gombás gersli (árpagyöngy) paradicsom salátával, ami ilyen csodásan fest - remélem a fenyőfás szalvéta így nyáridőben is megbocsájtható

gombasgersli.jpg

A gerslit pici olajon picit lepirítom, teszek hozzá apróra vágott hagymát, jól megfűszerezem só, bors, ha szeretnél füstölt pirospaprikát, az is jó bele, felöntöm vízzel és megfőzöm. Közben egy icipici olajra rádobok fél kg felszeletelt barna csiperkét és jó barnára pirítom, só, bors megy rá.Ha ez is megvan, a kész gersli tetejére kupacolom a gombát és jól elkeverem. Nagyon szeretem! Mellé a most kapható mindnenféle paradicsomból vegyes saláta, csak só, bors, citromlé és pici olíva olaj valamint jó sok friss tárkony - mindenképpen! -  kell bele. Jöhet az esti film - ami nálam mostanában a Nagy pénzrablás - izgiiiiii.

Szintén egyszerű ebéd / vacsi lehet a rakott karfiol. A karfiolt rózsáira szedem és félig megfőzöm. Egy kerámia tálat pici olajjal kikenek, beleszórom a félig főtt karfiolt, kicsit sózom, borsozom. Közben kikeverek egy fél doboz bio zab krémet (Aldiban kapható és teljesen olyan az íze és az állaga is mint a tejföl) ha használsz, akkor egy tojással, ha nem, akkor csak pirospaprika krémmel és a sajtos íz miatt egy kanál sörélesztővel. Ezt ráöntöm a karfiolra és 180C-ra sütőbe dugom kb 30 percre. Nézegetni kell, akkor jó amikor szép barnára sült, ilyenre:

rakottkarfiol.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: zöld gomba menta paradicsom turmix karfiol tárkony zöldborsó gersli avokadó

Energiabomba és Outlander

2022.04.24. 13:06 Vegabüfé

Egyre jobban élvezem a vega táplálkozás felfedezését - ahogy az Outlander sorozatot is. Két rész után abbahagytam, úgy éreztem nem az én világom. A barátnőm elragadtatását látva újból nekifogtam - és úgymaradtam. Ugyan így vagyok a vega léttel, nem tudom meddig fog tartani, de egyre újabb és újabb ízeket, ételeket, kombinációkat találok, vagy régi receptet alakítok vegánná - mind nagyon szórakoztat és élvezettel próbálkozom.

Egyik átalakításom a csőben sült sárgarépa/zeller/édesburgonya rakottas. A megtisztított zöldségeket egészen vékonyra legyalulom. Jól megsózom és egy fél órára állni hagyom. Pici olajjal kikenek egy tűzálló tálat és elkezdem rétegezni a zöldségeket vegyesen, ahogy jön. Rétegenként fűszerezem még kevés sóval és borssal. Ha tele van a tál, leöntöm kókuszkrém és kókusztej keverékével és a sütőbe tolom 30 percre 180 fokra. Álomszerűen finom akár magában is. 

6nap1_1.jpg 6nap2_1.jpg

 

Régóta ki akartam próbálni, hogy vajon tudok-e energiabombát gyártani? Jelentem tudok! Ma nekiálltam és hát nagyon finomra sikeredett.

Egy jó nagy répát lereszeltem, ez az alap. Összedaráltam fél marék mazsolát és áfonyát pár szem datolyával és kevés narancslével, ez ment a répához. Aztán összedaráltam egy marék zabpelyhet 1 evőkanál lenmaggal, egy evőkanál mogyoróval és egy evőkanál datolya sziruppal (lehet helyette méz), ez is ment a répához. Jól összenyomkodtam, ha kell még nedvesség, mehet még kevés narancslé bele. Napraforgómagot is adtam hozzá egészben. Nedves kézzel golyókat formáztam és kókuszreszelékbe forgattam őket. Bármilyen variáció lehetséges attól függően, mi van otthon. Répa, magok, aszalt gyümölcsök, valami "lé" és mehet a gyártás. Hűtőben eláll egész héten, napi egy szem tutira felturbózza a kedvedet :) Ilyen:

energiabomba2.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: zeller mazsola áfonya sárgarépa zabpehely energiabomba édesburgonya tökmag kókuszreszelék datolyaszirup

Felfedezés - 5. nap

2022.04.12. 11:58 Vegabüfé

Haladok a vegán táplálkozás felfedező útján és őszintén, sokszor nagyon jó kombinációkat sikerült készítenem. 

Kukoricadarából főztem egy puliszkát - persze vízzel, tejtermék nélkül. Jól befűszereztem - só, bors, kakukkfű, bármi amit szeretsz. Közben egy serpenyőben egészen pici olajon megpárolok egy hagymát, rádobok 1/2 kg barna csiperkét szeletekre vágva és lepirítom. Addig, míg szép arany barna színe lesz, akkor jön ki jól az illata és az isteni gomba íz. Só, pici bors. A gombát belekeverem a puliszkába, egy szögletes fomába simítom és kb 30 perc alatt összemelegítem. Közben lehet belekeverni vega sajtot, ha szeretnél. Nem feltétlenül kell a sütős lépés, simán az összekevert gombás puliszkát is lehet tálalni, de így egy kicsit "pofásabb" lesz a külalalakja. Mellé vegyes mélyhűtött zöldséget pároltam pici olajon, és készen is volt az isteni ebéd.5nap2.jpg

Mellé vegyes mélyhűtött zöldséget pároltam és készen is volt az isteni ebéd. A pirított gombánál amúgy nem sok finomabb ételt ismerek. Ne tegyetek alá vizet vagy sózzátok, amíg meg nem pirul, így lesz szenzációs.

5nap1.jpg

Mindeközben minden másnap hatalmas adag zöldséget sütök sütőben (a képen történetesen édesburgonya, karfiol és a kedvenc spárga, de persze lehet cékla, sárgarépa, zeller, kb bármi) úgy, hogy egy műanyag zacskóba szórom a zöldségeket, pici olaj, só és fűszerek rá (bors, fokhagyma granulátum, füstölt paprika - ezt én nagyon szeretem rá) és kb 30 percig sütöm. Nagyon jó dolog...mentes-sutoben.jpg

Szólj hozzá!

Felfedezés - harmadik és negyedik nap

2022.03.29. 16:34 Vegabüfé

Harmadik nap, amikor a pillanatok alatt elkészíthető - és itt a gyorsaságon van a hangsúly - finom zöldséges ételek következnek:  kis marék quinoát megfőzök, közben pici margarinra rádobok fél csomag mélyhűtött mexikó zöldség keveréket, de bármi lehet, amit szeretsz és fél marék konzerv csicseriborsót. Pár perc alatt összemelegítem, összepárolom őket, mehet rá só, bors, kakukkfű vagy más zöldfűszer. Amíg ez összepárolódik, lereszelek egy sárga céklát - persze lehet lila is, de ennek a sárgának a friss tavaszi színe megbabonáz - 3 sárgarépával. Sózom, borsozom, fél-egy citrom leve és fél kanál olívaolaj megy még rá. Ennél finomabb salátát nem nagyon tudok elképzelni. Az összepárolt zöldségeket összekeverem a megfőtt quinoával, utána fűszerezem, pici citromot csepegtetek, lehet sumacot is szórni rá. Kész az otthoni munkaebéd :)3nap.jpg

Másnap még egyszerűbb a dolog: kifőzöm a kukoricából készült tésztát, amit szabad most ennem. Szerencsére rátaláltam erre, ami igazán finom, több féle is kapható.corn_pasta.png

Közben a nyers spenótot jól megmosom, az erősebb szárakat lecsípem és amennyire tudom, megszárítom a leveleket. Pici olajra ráreszelek egy nagy gerezd fokhagymát,  rádobom a spenótot ami pár perc alatt megfonnyad. Só, bors kell, amennyit szeretsz. Tettem még bele egy vega tejfölt :) Ha kész, összeforgatom a kifőtt tésztával, és kész is. Én szoktam pár csepp citromot csepegtetni az egészre frissítés képpen.

4nap.png

 

Szólj hozzá!

Címkék: spenót répa tészta cékla

Felfedező út - második nap

2022.03.25. 16:42 Vegabüfé

... amikor kezdem felfogni, mibe is vágtam bele. Szerintem ez a fajta étkezés nagyon sok gondolkodást, tervezést és előkészületet igényel. Nem lehet kikapni egy csirkemellet a hűtőből - akik most nálam hosszú fagyoskodásra vannak ítélve - mert azt nem ehetsz. Lehet jó sok féle zöldséget venni a szombati piacon és jól át kell lapozni az "irodalmat".

konyvek_1.jpgAkiket én legjobban szeretek és sokat inspirálódom a receptjeikből: Yotam Ottolenghi, aki számomra a Nr.1, Jamie Oliver és Hugh-Fearnley Whittingstall. Van, hogy egy ízt, egy fűszer kombinációt, egy zöldség kombinációt vagy elkészítési módot használok a könyvekből. Mostanában Ottolenghi padlizsánkrém variációját majszolom esténként karalábéval, retekkel, bármivel. Szóval, a második nap: zöldségkrém leves a tegnap sült zöldség maradékokbólsultzoldsegek2jpg.jpghozzá egy kis vega tejföl, só, bors, fűszer amit szeretsz és napraforgó mag a tetejére. Tápláló, csak zöldség, isteni.2nap2.jpg

Utána szintén maradék, a quinoa saláta, pár szem falafel golyó és sült karfiol, ami az egyik legeslegnagyobb kedvencem. Nulla munka, nagy élvezet :) Írtam korábban a blogon, hogy Izraelben ez az egyik legpopulárisabb street food, megtapasztaltam, kígyózott a sor az árus előtt. Képzeljük el ezt Budapesten... Ha ha ha.

2nap1.jpg

Most pedig megcsinálom az idei első medvehagyma pesztómat - parmezán helyett krémes kecskesajttal próbálom, majd elmesélem, milyen lett. Bár véleményem szerint a medvehagyma bárhogy, bármikor és bárhol jó! Végre itt a medve szezon!

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves karfiol sült zöldség quinoa Jamie Oliver Ottolenghi Fearnley-Whittingstall

Szép új világ a mentes világ - felfedező úton

2022.03.23. 16:19 Vegabüfé

Amikor olyan diétát kell követned, hogy se hús, se tejtermék, se szénhidrát - na akkor elgondolkozol a következő lépéseden. Divatosan szólva szeretem a kihívásokat, de őszintén, ez a "felhívás keringőre" elindította a fantáziámat és komolyan elkezdtem kutatni, hogy mit mivel helyettesíthetek vagy mit hogyan hagyhatok ki teljesen az étrendemből. Felvillanyozott, kíváncsivá tett és eltökélt voltam a megoldásra.

Harmadik hete nem eszem húst és egyáltalán nem hiányzik. Ebből gondolom, hogy ha a szervezetemnek szüksége lenne rá, akkor vágynék rá. Így, hogy nem, azt gondolom hogy nem is kell. Na, meglátjuk hosszú távon. Bevallom, a tejtermékek közül főleg a sajtok hiányoznak, de kecske sajt mehet és ebből istenieket lehet venni. A növényi sajtokból is van olyan, ami tán finomabb az eredetinél, szóval ez is Ok.

Ezek az első hat nap ételei, sorban meg fogom írni, hogy mi micsoda és hogyan készült.

1nap.jpg 2nap1.jpg 2nap2.jpg
3nap.jpg 4nap.png 5nap2.jpg
5nap1.jpg 6nap1.jpg 6nap2.jpg

Quinoa saláta sült zöldségekkel - bármilyen zöldség lehet: sárgarépa, cékla, cukkini, sütőtök, pici olaj, só, bors, ízlés szerint fűszerek - én szeretem rá a például a füstölt pirospaprikát. A sárgarépa, cékla mehet egy időben a sütőbe, kb 45 perc kell nekik, közben 30 percnél hozzá lehet tenni a sütőtököt. De lehet zöldségenként nagyobb adagot is megsütni, hiszen eláll pár napig és más is készülhet belőlük. Ha kihűlt a zöldség összekeverem a megfőtt quinoával, pici olívaolaj, só, bors, citromlé mehet rá.

1nap.jpg

Nem csak csinoska, de finom is. A maradék sült zöldség a holnapi leves alapja lesz.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mentes sült zöldség

Tizennégy hónap után...

2021.05.30. 14:34 Vegabüfé

... végre vendégül láthattam itthon a barátaimat. El sem tudom mondani, mekkora öröm és izgalom volt a készülődés és hogy végre itt voltak személyesen. Persze online találkoztunk, nem engedtük el egymást, de sokkal nehezebb volt megtartani így a köztünk lévő kapcsot. Semmivel nem pótolható, amikor úgy osztjuk meg egymással a gondolatainkat, hogy érezzük a másik hangulatát, energiáját, rezdüléseit.

covid.jpg

Az egyik rém egyszerű és isteni finom ételem az újhagymás galette: leveles tészta, rá 3 csomag újhagyma amiket olíva olajjal, sóval, borssal és reszelt parmezánnal masszíroztam be majd ráfektettem a leveles tésztára (ezt előtte a széleitől 2 cm-re körben bemetszettem, így sült és duzzadt meg körben). Végül kevés reszelt sajttal megszórtam és 180 fokon kb 20 perc alatt megsütöttem.

ujhagyma_galette.jpg

A másik idei új spárgás étel Főzelékes Feri receptje alapján a saláta, amiben orzo tészta van. A spárgát kevés vajon megfuttatom, rábobok egy marék zöldborsót, só, bors, kevés víz és megpárolom. Közben felaprítok 2 szál angol zellert, egy almát pici kockákra vágok, egy csomag újhagymát és egy csokor petrezselymet  apróra vágok. Az öntet 1 lime héja és leve, só, bors, olíva olaj és 3 cm gyömbér lereszelve. Végül az egészet jól összeforgatom a megfőtt orzóval és a spárga-zöldborsó kombóval.

sparga-zeller-alma-orzo.jpg

A paradicsom salátát Raymond Blanc-nál láttam tárkonnyal, azóta csak így készítem, annyira más és különleges mint a szokásos ízesítés. A dressing sima vinegrett mártás, amit édesanyám a párizsi éveiben tanult, dijoni mustárral. A saláta szépsége sem mindennapi...

paradicsomsaliuj.jpg

 

Végül a grillezett cukkini saláta, ami Ottolenghi zsenijétől olyan isteni. Meggrillezem a felszeletelt cukkinit, és itt jön a zseni: kevés balzsamecettel bemasszírozom a még langyos szeleteket. Szépen elrendezgetem egy kerek tálra a cukkinit, megszóróm parmezán forgáccsal és pirított mogyoróval vagy más maggal - én speciel kesudióval - és a fűszerkertemben nevelgetett bazsalikom levelekkel. A grill íze keveredik az édes-savanyú balzsamecettel, parmezánnal és bazsalikommal - zseniális. No persze így is kell elkészíteni a mester receptjét... 

grillcukkini_bazsi_mogyoro_parmezan.jpg

Persze ezen kívül hoztak a lányok is rengeteg finomságot, roskadozott az asztal. Mellé prosecco és hosszú hosszú nagyon jó beszélgetés. Végre! Ne legyen többé olyan mint az elmúlt másfél év! Kell a személyes találkozás, kell érezni és érteni a barátainkat. Fordítsunk kellő időt rá, tegyünk érte és óvjuk a barátságainkat!

 




Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom spárga parmezán bazsalikom cukkini tárkony újhagyma leveles tészta orzó

Világbajnok maradékok

2021.03.20. 17:06 Vegabüfé

Úgy döntöttem kitakarítom a hűtőm zöldséges fiókját és abból főzök ünnepi ebédet, ami van. Csináljátok utánam! Jó móka és az eredmény fergeteges.

Egy sárgarépa, a krumpli, egy darab lilakáposzta, fél édeskömény, egy darab póré, egy cékla - ennyiből lett ez az isteni sült zöldséges egytál. Ha más maradék zöldséget találtok -karfiolt, fejeskáposztát, fehérrépát vagy paszternákot - az is nyugodtan mehet bele. Pórét vagy lilahagymát mindenképpen tegyetek hozzá, isteni ízt ad a zöldségekhez.

A zöldségeket kb egyforma méretűre darabolom és egy műanyag zsákba dobom. Pici olaj, só, bors és füstölt pirospaprika. Jól összerázom, nyomorgatom, tekerem, paskolom, aztánsultzoldsegek3.jpg

sütőlapra borítom és 180-200 C-on kb 50 percig sütöm (érdemes a céklát nézni, ha az megpuhult, akkor már minden más is puha)sultzoldsegek2jpg.jpg

Mellékszál, de felfedeztem, hogy a lilakáposzta csipsz, ami itt véletlenül keletkezett, isteni dolog. Fogok sütni csak káposztát is külön. A vékony leveleit nagyobb darabokra vágva ha megsült, mesésen finom és ropogós lesz.

sultzoldsegek1.jpg

Amíg sülnek a zöldségek, 3 tojást villával felverek, só, bors, 2 dl főzőtejszín bele és jól összekeverem. Tettem bele még reszelt parmezánt, de ha más maradék sajtot rejt a hűtőd, az is ugyan olyan jó.

A megsült zöldségeket átteszem egy kisebb tűzálló tálba, leöntöm a tojásos tejszínes sajtos öntettel és 180 C-on további 30 percig sütöm.

sultzoldsegek4.jpg

Igazi egészséges, maradékmentő hétvégi komfort. És jöhet tovább a Homeland....

Szólj hozzá!

Címkék: tojás krumpli egytál káposzta parmezán cékla sárgarépa póré

Elstartoltak a medvék!

2021.03.14. 14:24 Vegabüfé

Indul a megvehagyma szezon ami számomra mindig túl rövid, mert imádom minden formában. Ha még nem próbáltátok, akkor rajta, ha már igen, akkor nem kell meggyőzzelek arról, hogy ezt a 20 perces levest mindenképpen meg kell főznöd.

5 dg vaj a lábasba, rádobok egy nagy sárgarépát kis kockákra vágva, 2 kis krumplit szintén kockákra és egy szál pórét szeletelve. Kevés só, bors, gyorsan átforgatom és párolom pár percig a vajon. Ezután rádobom az 1 csomag medvehagymát, aminek a vége fehéret levágtam. Nem leszek álszent, nem papolok alapléről, beledobok 2 erőleves kockát és felöntöm másfél liter forró vízzel. 

medveleves1.jpgAddig főzöm amíg megpuhul minden (a sárgarépán ellenőrzöm, mert az a legkeményebb). Ha puha, leveszem a tűzről és botmixerrel összeturmixolom, miközben beleengedek 2 dl dús főzőtejszínt. Ennyi.

3 napos hétvége, ebben a vacak nyirkos időben Homeland hétvégét tartok - ez a leves ideális kísérő mindehhez. 

medveleves2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: leves krumpli medvehagyma póréhagyma sárgarépa

Buddha tál kísérlet - első rész

2021.02.28. 11:05 Vegabüfé

A buddha tál régóta foglalkoztat és most, hogy a tavasz már itt dübörög, elérkezett az idő, hogy belefogjak a legjobbak kikísérletezésébe. A buddha tál szuper egészséges, ha az alapokat beszereztük akkor szuper könnyű elkészíteni és szuper praktikus akár irodai  buddhatal_uti.jpgakár home office ebédnek.

Az összetétele - persze úgy állítod össze, ahogy szeretnéd, de ez a legjobb ajánlott százalékos arány: 50% rost (friss zöldség, zöld levelek mint saláta, kel levél, spenót, gyümölcs), a zöldségeket érdemes minél kevésbbé feldolgozni, de lehet pl. sütni vagy blansírozni is, 25% fehérje (ha vegetariánus vagy, akkor növényi, mint pl. a hüvelyes zöldségek, csicseriborsó, tofu, ha húsevő, akkor csirkehús, sonka) és 25% lassan felszívódó szénhidrát (pl.köles, quinoa, bulgur, hajdina, fekete vagy barna rizs, tk tészta) és valamennyi egészséges zsír pl. avokado, olajos magvak. A buddha tál kiegészítője valamilyen karakteres öntet, amibe az olajos magot (pl. szezámmagból készülő tahinit) csempészhetjük.

A képen egy egyszerű úti buddha tál (a szállítás miatt van a képen szögletesben, ebédkor majd persze kerek tálba kerül és rá a mellette üvegben az irodába vitt öntet. A tál tartalma kígyóuborka,  paradicsom, salátalevél, vörös rizs, sült tofu kockák és avokadó, az öntet tahini, citromlé, fokhagyma, só, pici méz és annyi víz, hogy önthető legyen. Aki szereti, pár csepp pirított szezámolajat is tehet bele - én élek-halok érte.

buddha1.jpg

Ez pedig itthoni ebédnek készült: sárgarépa, salátalevél, fejes káposzta csíkok, lilahagyma, sült cékla, avokadó és falafel golyók. Az öntet joghurt, pici olívaolaj, kevés narancslé, méz, só, bors. 

Szólj hozzá!

Címkék: saláta buddha csicseriborsó rost cékla sárgarépa szénhidrát avokadó tahini quinosa

Nem írok karantén blogot 4.- spárgás quiche

2020.05.31. 17:57 Vegabüfé

Mindenki máshogy éli meg vagy vészeli át ezt az időszakot. Persze jó buli a netes cset, amikor mindannyian az otthonunkban kortyolgatjuk a borunkat és a képernyőn látható barátainkkal beszélgetünk, de nem az igazi. Arra jó, hogy ne veszítsük el a kapcsolatot és életben tartsuk a beszélgetések folyamát. De amikor végre újra találkozunk, azt az igazi, élő és valódi nagybetűs érzést ugye nem kell mondanom, milyen... Életem egyik legnagyob ajándéka, hogy mi öten, akik annyira különbözünk egymástól, amennyire csak lehet, egy ponton, valahol mélyen egyek vagyunk és ezt rendszeresen meg is "ünnepeljük" - összejövünk. Mindenki hoz egy-egy finomságot és megbeszéljük az élet dolgait. Sírunk és nevetünk, komolyan és hahotázva - együtt vagyunk.

Amikor csaknem 3 hónap után végre találkozunk egy csodálatos ház csodálatos kertjében, akkor ki akarsz tenni magadért. Ha épp spárgaszezon van, akkor nincs kérdés, mivel készülj.

Ez a spárgás quice végtelenül egyszerű és ünneli a spárgát. Az omlós tészta 25 dg liszt (én most 10 dg fehér és 15 dg rozslisztet használtam) 12,5 dg hideg vaj, 1 tojás, só, bors, 1 ek hideg víz. Robotgéppel összekeverem és a hűtőbe teszem. Közben fél kilós spárgát blansírozok (forró vízben 2-3 percig főzöm, aztán hideg vízzel leöblítem). E közben 25 dg mascarponét elkeverek 4 tojással, sóval, borssal és 1 dl tejszínnel (most tettem bele pár levélke friss kakukkfüvet, amit tegnap vettem - remélem ez alkalommal túléli a cserépben). A tésztát kiveszem a hűtőből, kinyújtom, a formát kibélelem vele és az alját megszúrkálom villával, hogy ne púposodjon fel a tészta).180 C-os előmelegített sütőben 10 percig elősütöm. Közben a tojásos mascarponés masszába egy marék parmezánt szórok, belekeverem a 2-3 cm-es darabokra vágott spárgát (kihagyom a csúcsokat amiket kicsit hosszabbra hagytam, ezzel díszítek majd). A keveréket az elősütött tésztára öntöm, a spárga csúcsokkat díszítem és kb. 30 perc alatt megsütöm.

sparga_1.jpg spargas_quiche2_1.jpg

 

Általában jóval több készül mindenből, mint amennyi elfogy, ezért elosztjuk ami marad, Mindenki visz valamit haza a párjának, másnap reggelire vagy csak úgy. A quiche-ből nekem nem maradt, amitől boldog vagyok. Másnapra volt isteni töltött tojásom majonézes kukoricával :) Hát így telt az első karantén utáni találkozásunk.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mascarpone spárga vaj liszt quiche

Nem írok karantén blogot 4.

2020.05.01. 15:23 Vegabüfé

Mindig is hajlottam a maradékok minél jobb felhasználására, amire a mostani karantén nagyon jó lehetőségeket kínál. Szeretem kitalálni a megmaradt ez-meg-az ételfalat új helyét. A mai ebéd saláta kolbász csipsszel és kifli karika ropogóssal.

A friss salátába került 2 újhagyma, 2 paradicsom, egy fél kígyóuborka felkockázva (a belső magos, vizes részt ki szoktam vágni) és egy jó marék vegyes salátalevél. Dresszingnek fél citrom leve, 2 ek olívaolaj, só, bors, 1 ek mézes mustár és 1 tk barnacukor. Ezt mind jól összeforgatom. Találtam egy kis darab kolbászt, ebből kolbász csipsz készült amit még melegen szórtam a salátára. A túlzásba vitt múlt heti kiflisütés kiflik.jpgutolsó darabját felkarikáztam és a kolbászból kisült zsiradékon kis sóval, fokhagyma porral megsütöttem és a saláta mellé tettem. Nagyon elégedett vagyok, mert a friss és a maradék falatok istenien megtalálták a helyüket a tányéron, én pedig nagyon jóllaktam :) Ezt karantén nélkül is fogom csinálni...karantensali.jpg

És most jöhet a sorozatom II. Erzsébet életéről, A korona, nagyon élvezem

  A korona

Szólj hozzá!

Címkék: saláta kifli paradicsom uborka újhagyma kolbászcsipsz

Nem írok karantén blogot 3.

2020.04.25. 16:37 Vegabüfé

...mert csak amiatt karantén blog, mert a karantén idején születik. Egyébként egy remélem hogy hasznos és érdekes blog ételekről, ízekről, a családi örökségemről és sok mindenről.

Szóval: karantén idején is, a megfelelő biztonsággal (szájmaszk, kesztyű, fertőtlenítő zselé mielőtt visszaszállsz az autóba, meleg vizes kézmosás amint hazaértél) piacozzatok, mert tavasz van, spárga és eperszezon, kihagyhatatlan. 

Spárga imádatom két éve kezdődött, addig még csak meg se kóstoltam. Szegény anyám nagyon szerette volna mindig belém diktálni, merthogy a világ egyik legjobb étele, de én persze hajthatatlan voltam. Sajnos ő nem érhette meg, amikor rám tört a spárga iránti olthatatlan imádat, amikor az egész szezonban képes vagyok nap mint nap spárgát enni.

Próbáltam már minden formában és fazonban, megunhatatlan. Ma spárgás masni készült, ami nulla munka és millió élvezet :) Kevés füstölt húsos szalonnát pici kockákra vágok, megpirítom és rádobom a 2-3 cm-es darabokra vágott zöld spárgát (vegák hagyják ki a szalonnát, csak a vajat használják),  Jól jól jól lepirítom a spárgát, hogy a pirítás barna nyomot hagyjon rajta - ez nagyon fontos. Közben a spárga szépen megpuhul. Só, jó löket frissen darált bors és egy fél csésze a tészta főzővizéből, amit közben feltettünk főzni. Szépen megpuhul a spárga és megmarad a pirítás íze is. A végén egy fél marék parmezánt szórok és egy fél citrom levét facsarom rá aztán elkeverem a masni tésztával.

Nem ragozom... isteni eledel. Holnap másik spárga étel készül majd.

spargasmasni.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tészta spárga parmezán egyszerű masni

Nem írok karantén blogot 2.

2020.04.07. 10:16 Vegabüfé

Szóval a nem karatnén blog második része, melyben a csaknem egy éve nevelgetett kovászom mai története a főszereplő. 

Nem tudok elég hálás lenni Zsolt barátomnak, aki egy éve megismertetett a kovásszal. Hozott egy adagot - és azóta el vagyok veszve... Próbálgatom, fejlesztgetem, kísérletezek és folyamatosan tanulok FB csoportban, youtube csatornán és bárhol, ahol elérhető. Kevés kudarccal és rengeted sikerélménnyel ajándékozott meg. Most találtam egy szimpatikus receptet a FB csoportban, a kovászos bagelt, amiről azt gondoltam, hogy jól fagyasztható, így el tudom tenni ebben a ritkán-bevásárlós időben, kis felmelegítés után friss bagelt tudok reggelizni.

A recept, mely nem az enyém és kíválóan működik: 200 gr kovász, 275 gr langyos víz, 655 gr kenyérliszt (nekem Wessex hatmagos volt), csurrantásnyi méz, 17 gr só. Bedagasztom, olajozott tálban 4 órát pulton kelesztem. Éjszakára hűtőbe teszem, utána temperálás után 10 gombócra osztom és további fél órát pihentetem. A gombócokból hurkákat sodrok, karikát formálok és jó erősen összecsippentem. Vizet forralok, bele kis só, szódabikarbóna és egy tk méz. A forrásban lévő vízben 2-3 darabonként oldalanként 30 másodpercig főzöm. Aztán tepsire teszem, tojással megkenem és 220 C-on 25 percig sütöm.bagel22.jpg

Hogy ne csak a test, hanem a lélek is táplálkozzon, a karantén jó alkalom a polcon gyülekező, még el nem olvasott könyvek sorba vételére. Rég nem okozott olyan élményt, tovább- és újragondolkozást könyv, mint André Aciman Szólits a neveden és Találj rám című könyvei. Aki nem olvasta, olvassa, aki olvasta, az tudja miről beszélek... szolits_a_neveden.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kovász bagel

Nem írok karantén blogot 1.

2020.04.05. 12:22 Vegabüfé

de szeretnék napi jótanácsokat, praktikus ötleteket megosztani veletek, amit ezekben a napokban jól tudtok használni.

Úgy tűnik, mindenkinek rengeteg szabadideje lett - bár aki dolgozik, akár home akár nem - annak most is a hét végék maradnak a kulináris kibontakozásra. Most, hogy nem tudunk "csak úgy" leszaladni a boltba, ha hiányzik valami, jobban meg kell terveznünk a napi menüket, a heti - vagy ahogy eltudjuk csípni a házhozszállítási időpontokat - kétheti vagy még ritkább bevásárlásokat. Ha van otthon megfelelő alap készlet, akkor csak néhány dolgot kell beterveznünk a nagybevásárlásokba. Sok jó leírás született e tárgyban, keressetek utána. 

Minden viharfelhő ellenére tavasz van, elkezdődött a medvehagyma és spárga szezon. A medvehagyma gyűjtésnek szabályai vannak, nézzetek utána, mielőtt kiszabadulva a négy fal közül gyűjtésbe kezdenétek. Én piacon vettem, most csodálatosak és rengeteg féle módon fel lehet használni.medvehagyma2.jpg

Most pesztót készítettem amihez turmixba tettem az alaposan megmosott leveleket, olíva olajat, egy marék kesudiót, egy másik marék reszelt parmezánt, őrölt borsot. Jól összeturmixoltam és csatos üvegekbe tettem  -a hűtőben jól eláll.

medvepeszto.jpg

Főtt tésztára téve pillanatok alatt kész az ebéd, de medvével készülhet bagel, keksz és sok minden más is.

medvehagymas_bagel_5.jpg medvehagymas_keksz.jpg

 

Szóval a mai nap nyertese a medvehagyma! A következő napokban további nyertesekkel jövök. Az otthonlét kedvez a jó főzéseknek, sütéseknek, együtt étkezésnek - használjátok ki! Vigyázzatok magatokra és másokra!

 

Szólj hozzá!

Címkék: medvehagyma pesztó

A kovász nyugalma

2019.11.02. 17:09 Vegabüfé

Most nem recepttel jelentkezem, hanem szeretném megmutatni legújabb szerelmemet - a kovászos kenyér sütést. Sosem voltam az a pepecselős fajta, a főzésben sem, de a kovászos kenyér sütése berántott. Jó esetben több mint 24 óra mire kisül az új kenyér, de minden fázist imádok, a dagasztást, formázást, babusgatást, azt a nyugalmat, ami ilyenkor úrrá lesz rajtam - a frissen sült kenyér illatánál pedig nem tudok finomabbat. Nem fogok most kenyér receptet vagy a kenyérsütés módját leírni, vannak ennek szuper jó fórumai és fantasztikus irodalma. Vanessa Kimbell Kovásziskolája alap, de különböző FB csoportokban is rettentő sokat lehet tanulni. Szeretném megmutatni, hogy fél év alatt hová jutottam - egy olyan kenyérig, amit már teljes szívvel a magaménak vallok és vállalok. Mivel a kovász a környezetéből "táplálkozik", a kenyerem olyan mint én :) nekem tetszik :)

Az első. Szép, szép, finom is volt, de azért lehetne jobb

kenyer_2019_05_01_1_1.jpg kenyer_2019_05_01_2.jpg

 

 ...és ez a mai. Sok munka van benne, sok törődés, sok sok idő és rengeteg szeretet. Büszke vagyok rá

kenyer_2019_11_02_1.jpg

A maradék fáradt kovászból hetente gyártok kovász csipszet, ami kb. milliószor finomabb mint bármely más csipsz. Néha fokhagyma granulátummal, néha füstölt pirospaprikával, néha pedig a kettővel egyszerre ízesítem. Abbahagyhatatlan

kovaszcsipsz.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: csipsz kenyér kovász

Végre zöldül minden - cukkinis lasagne

2019.03.17. 16:46 Vegabüfé

A lasagne jó dolog. A zöldséges lasagne nagyon jó dolog. Ilyen hosszú tél után alig várom már a zöldeket: a zöld színű és zöld ízű ételeket.

A cukkiniket hosszában 1 cm-es lapokra vágom és meggrillezem (pici só, olajat spriccelek rá és jól megsütöm, hogy néhol fekete égett színe legyen -hangsúly a "néhol"-on van :). A cukkini a legjobb formáját grillezve adja, ez egészen biztos. Ízes, kicsit füstös, puha - isteni lesz. Félreteszem. Sajtos besamelt főzök (vaj, pici liszt, reszelt sajtok tömege, só, bors, kevés tej - selymesen kevéssé folyósra főzöm. Előveszem a kedvenc kerámia sütőformámat - semmi nem tud odaégni benne, imádom. Én a lasagnéhez nem főzöm meg a tésztát előre, ezért jó sok besamel kell: alulra egy réteg besamel, rá egy réteg tészta, rá a grill cukkini, megszórom friss kakukkfűvel, besamel, tészta, cukkini, kakukkfű, besamel, tészta, besamel és a tetejére jó sok reszelt sajt. 180 fokos előmelegített sütőben kb 40 percig sütöm.

cukkinis_lasagne1.jpg

cukkinis_lasagne2.jpg

cukkinis_lasagne3.jpg

cukkinis_lasagne4.jpg

És ha már a zöldekről van szó, íme idei első mikrozöld termésem. 2 hét alatt lett ilyen csodálatos, az íze pedig elmondhatatlanul ZÖLD (zöldborsó és napraforgó mikrozöldek). Kísérletezzetek vele, én rákattantam. Egész évben "termesztheted", nem kell hozzá kert, de még terasz sem. Csuda...

mikrozold_collage.jpg

Szólj hozzá!

Hosszú hosszú hosszú forró napok - végre levegő

2018.08.25. 16:44 Vegabüfé

Végre levegő - végre sütő! A hosszú hosszú hosszú túl hosszú forró nyári napokon értelmes ember nem készít sütőben ételt, de ma végre lehet egy pici levegőt venni - hát elő a hűtőben várakozó padlizsánnal és cukkinivel. Már alig vártam hogy szembenézhessek velük :)

A mostanában kapható giga cukkinik töltésre termettek és a piacon a gombás néni csodálatos rókagombával várt - gondoltam, ők összeillenek (mármint a cukkini a gombával, nem a gombaárus nénivel). A giga cukkinit félbevágom, a magjait és a szivacsos részt kikapargatom és kb. 10 perc alatt félpuhára párolom. Közben egy hagymát vajon üvegesre párolok, rádobom a 10 dg róka és 25 dg csiperke gombát és pici borssal sütöm sütöm (só nélkül) amíg megpuhul. Akkor beledobok 2 paradicsomot a héjuk nélkül, az egészet sózom, pici kakukkfű és készre főzöm. Közben egy másik lábasban egy marék kölest puhára főztem. A kölest a gombás dologba keverem és ezt a megpárolt cukkinikba töltöttem. Tetejére reszelt sajt és 25 perc alatt sütőben megsütöm. Annyit mondok csak, hogy "elég jól" sikerült. Nem kimondottan fotogén,de azért megmutatompiac_osz1.jpg

cukkini_toltve_1.jpg

A padlizsánokat  félbevágtam, jól bevagdostam, megkentem annyi olajjal amennyit kívántak, sóztam és 45-50 perc alatt megsütöttem. Közben pici olajjal összekevertem az imádott gránátalma szószomat (isteni találmány, édes, savanykás, gyümölcsös és a padlizsán legjobb barátja). Szintén közben a tahini szószt kikeverem hideg vízzel, teszek bele sót, fokhagyma granulátumot és lime-ot valamint kevés görög joghurtot. Ha megsült a padlizsán megkenem a gránátalma sziruppal, utána pedig a joghurtos tahinivel... Szerintem ez a sült padlizsán legjobb formája - Ági barátnőm padlizsános salátája után... A fotó a gránátalma szirup után, a tahini szósz előtt készült padlizsan_1.jpgNem szép, de isteniiiiiiiiiiiiiii!

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsán cukkini sütőben tahini köles gránátalmaszirup

Másság a piacon és egy isteni gombás saláta

2018.06.23. 14:14 Vegabüfé

Az év legizgalmasabb piaci időszaka, május végétől egészen szeptember közepe-végéig. Imádom, hogy hetente más és más zöldségek, gyümölcsök jelennek meg, ráadásul idén minden felgyorsult, kapkodom a fejem... A héten végre előkerültek a csúnya de finom és a fura de isteni zöldségek is. Imádom őket a különlegességük, a furaságuk, az esetlenségük - a másságuk miatt. Amit más nem vesz meg, azt én biztosan hazahozom.

repa.jpg

 ubi.jpg

Ez a girbegurba sárgarépa és a tüskés-roppanós uborka a heti kedvenceim. Megnevettetnek :) és isteni ízük van.

Csodálatos csiperkét is vettem, a mélyhűtőben várt az edamame bab - így lett ez a paradicsomos gombasaláta: az edamame babot ázsiai élelmiszerboltban vettem, imádom, mert főzve is roppanós marad - 40 dekás csomag - megfőzöm. Közben olajon megfonnyasztok egy fej félfőre vágott hagymát, sózom és 2-3 ek cukrot (vagy ennek megfelelő édesítőt) adok hozzá. Amint megpuhult, rádobom a fél kiló szeletelt gombát és 10 percig főzöm. Hozzádobom a megfőtt babot, újabb só, bors, hozzáteszek 1 doboz 15 dekás sűrített paradicsomot, 1 doboz darabolt paradicsomot és 1 ek balzsamecetet és összefőzöm. Hidegen salátaként vagy magában főételként is megállja a helyét. Én langyosan jól megkóstoltam ezt a kis tálat... paradicsomos_babos_gombas.jpg

Mostantól a pihenésé a délután. A meggylekvár a dunyha alatt pihen, a heti zöldségek, gyümölcsök mosva a hűtőben, engem pedig várnak a könyvheti könyveim. Nektek is szép hétvégét...konyvek.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: saláta paradicsom uborka sárgarépa csiperke

Tavaszi ízek a tél-a-tavaszban napokra

2018.03.16. 13:27 Vegabüfé

Ilyen szeles-esős-hideg tavaszi napokon szeretem a meleg színű, melegséget adó ételeket. Tegnap  a Szenvedélyek viharában-Legends of the fall) 15.szöri megnézése-végigbőgése mellé tökéletes volt ez a tavaszi zöldség curry. Íme a recept: (persze nem muszáj bőgni hozzá :) )tavaszi_zoldsegcurry.jpg

Egy padlizsánt kockákra vágok és olajon pirosra sütöm. Ha kész, kiveszem a serpenyőből. Pici olajat teszek a serpenyőbe és rádobok 2 ek curry pasztát (ki milyet szeret, csípőset, extra csípőset vagy olyat ami nem csíp igazán), őrölt koriandert, római köményt és jól elkeverem. Ezután rádobok fej nagy gerezdekre vágott lila hagymát és 2 nagy sárgarépát feldarabolva. Picit vizet öntök hozzá és főzni kezdem. 10 perc után hozzádobom a nagy darabokra vágott cukkinit, egy marék már korábban megfőzött árpagyöngyöt és a sült padlizsán kockákat. Megszórom fekete sóval (ez nem a flanc miatt kell, hanem az indiai ételekhez különösen jól passzol az íze), hozzáöntök 2 dl kókusztejszínt és összerotyogtatom az egészet. A végén belefacsarom egy fél citrom levét és megszórom apróra vágott koriander zölddel. Az íze csodásan melegít ebben a hideg-rideg télben, a színe pedig már a tavaszt idézi... kell ennél jobb egy álmos vasárnapra?

Kedvencem téli zöldségekből a mostani esős-szeles-de-mégis-tt-van-már-a-tavasz napokra dumapartihoz a sült zöldség saláta. Sárgarépát, paszternákot, céklát, édesburgonyát (ezt 15 perccel később adom a többihez) hasábokra darabolok, kecés olajjal meglocsolom és fűszerezem só, bors, füstölt pirospaprika vagy római kömény vagy bármi neked tetsző fűszer keverékével és 180-200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm.

sult_zoldseges_sali.jpg

Amikor kihűltek, összeállítom a salátát: a sült zöldségekre feta sajtot morzsolok, gránátalma magokat és vegyes salátaleveleket szórok. Meglocsolom vinegrett-el (2/3 rész olaj, 1/3 rész citromlé vagy szőlős/málnás (szóval édeskés) balzsamecet, 1 ek. dijoni mustár, 1 ek méz, só, bors. Összekeverem. Kezdődhet a pletykaparti

Szólj hozzá!

Meleg és hűs - mint az őszi napsugár

2017.10.08. 17:03 Vegabüfé

Remélem, hogy a cím nem túl "negédes", de ez az étel pont ilyen. Imádom a keleti ízeket, bújom Yotam Ottolenghi szakácskönyveit és próbálgatom a fantasztikus  receptjeit - kipróbálok mindent, aminek az ízei a közel-keletet, napsütést, a tengeri szellőt idézik. Könnyű ételek erőteljes ízekkel. És imádom az ősz színeit és ízeit - ezek mind benne vannak a mai receptben.

A Dobrumbában jártam a héten, és az ott kóstolt joghurtos sült céklát picit több zöldséggel készítettem el. 30-40 perc alatt sütőben megsütöttem a kockákra vágott céklát, sárga céklát, sütőtököt és sárgarépát. A sütőtök hamarabb megpuhul, de szerintem nem baj, ha az ételben ez egy picit krémesebb lesz mint a cékla és a répa. Sütés előtt meglocsoltam a zöldségeket kevés olíva olajjal, megszórtam sóval és borssal. Ez után egy mélyebb tálba jó sok görög joghurtot kanalazok, meglocsolom kevés gránátalma sziruppal, ráteszem a langyos sült zöldségeket és gránátalma magokat szórok rá. Ennyi. Egyszerű, különleges, őszi, savanykás és édes, meleg és hűsítő is egyben - mindenből egy kevés, ahogyan az a legjobb. És ilyen gyönyörű

joghurtos_sult_zoldseg.jpg

Szólj hozzá!

Minden ízében ősz

2017.09.24. 14:44 Vegabüfé

Délutáni koncertre indultam, ezért csak egy könnyű - ámde rettentően finom - ebédet szerettem volna. Sült édesburgonya feta sajttal és citromban pácolt lilahagymával. Kb. ennyi a recept is: az édesburgonyát nagyobb kockákra vágva tepsibe szórom, sózom, borsozom, kevés csilipehellyel is meghintem. 200 fokon kb. 30 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt, kockákra vágott fetát szórok hozzá és szeletelt lilahagymával díszítem, amit előtte citromban áztattam pár percig. Édes, sós, savanyú, picit csípős, laktató és nagyon nagyon finom.

edesburifetahagymasalata1.jpg

A Budapesti Fesztiválzenekar Don Giovanni előadásáról pedig nem mondok semmit azon kívül, hogy csodálatos. Fantasztikus zenekar, kíváló énekesek, elképesztő ötletek. Szívvel lélekkel átadott élmény amit mi nézők úgy szippantottunk be, mint a meleg napsugarakat egy hűvös őszi délutánon. (uppsz, ez egy-kéz szóval több lett a semminél, de ha megnézitek az előadást, megértitek :)

Szólj hozzá!

Címkék: citrom lilahagyma édesburgonya fetasajt

Extra dús levesek a hideg napokra

2017.09.10. 16:31 Vegabüfé

... amik bizony a nyakunkon vannak, a mai 30 C ellenére is. Közelednek az nyirkos, esős, hűvös őszi napok, amikor egy tányér jó leves életmentő. Felmelegít, jókedvre derít, megnyugtat, ellazít, táplál - imádom a jó leveseket. Itt most két nagyon jó őszi leves következik

Az egyik a minestrone, ami szerintem minél több zöldségből az igazi.  Legyen a minimum 8. Egy nagy lábasba beleszórok egy-egy marék zöldborsót, száraz babot, szálakra vágott káposztát, kockázott cukkinit, sárgarépát, brokkolit vagy karfiolt, szeletelt póréhagymát, kockázott szárzellert, sütőtököt, koktélparadicsomot és 4 gerezd apróra vágott fokhagymát. Felöntöm 2 liter zöldséglével, megsózom, picit borsozom és közepes lángon főzni kezdem. Közben apróra vágok egy marék petrezselymet, bazsalikomot és beleszórom a levesbe. 15 perccel később beleszórok másfél marék összetört spagetti tésztát. Mire megpuhul a tészta a leves is kész. Isteni, zöld, meleg, finom. És ilyen gyönyörű

ministrone.jpg

A másik a curry-s csirkeleves, ami 15 perc alatt kész, különleges és mennyei. Pici olajon egy fej apróra vágott hagymát és 2 gerezd fokhagymát üvegesre párolok. Rádobok egy felkockázott csirkemellet, megszórom 2 ek liszttel, 2 ek curry porral, sóval borssal és 2 ek barna cukorral. Picit körbepirítom a húst és felöntöm másfél liter csirkelevessel. 10 perc múlva beleszórok 2 kis kockákra vágott zöldalmát és még 5 percig főzöm a levest. A végén egy fél citrom levével és 2 dl tejszínnel dúsítom. Krémes, egzotikus, különleges, csirkés - nem is kell többet mondanom róla. Próbáljátok ki, nem lesz rá panasz.currys_csirkeleves.jpg

Sajnos nem annyira fotogén, mint a zöldségleves, de az íze mindenért kárpótol. Most hogy ezeket megosztottam veletek, megyek vissza Margaret Atwood Szolgálólányához :)

 

Szólj hozzá!

Salátadömping nyáresti beszélgetéshez

2017.07.22. 16:54 Vegabüfé

Van egy 6 fős csapatunk, akikkel időről időre összetalálkozunk és megbeszéljük régvolt munkahelyünk újabb és újabb dolgait. Akik még ott vannak és mi, akik már elhagytuk azt. Néhány havonta kocsmázunk, vagy mint most, nálam gyűlünk össze egy jó pletykázásra, fénykép-mutogatásra, kibeszélésre.

Most panzanella salátával, vörös rizs salátával, paradicsomos mozzarellával, sonkás-sajtos quiche-sel és áfonyás fasírttal készültem. Hozzá habzó rozé, citromos sör és rengeteg ásványvíz.

A panzanellához már pár napja gyűjtögettem a száraz kenyeret, amit kockákra daraboltam, kevés olajjal meglocsoltam, sóval, borssal és fokhagymaporral ízesítettem és sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.Csodálatos, többféle  fazonú, színű és ízű paradicsomot különböző formákban feldaraboltam, egy kígyóuborkát kockákra vágtam, megszórtam újhagymával, mentávalt, beleszórtam egy jó adag kenyérkockát és meglocsoltam vinegrette mártással.

party6.jpg

party2.jpg

A kép jobb szélén megbújó sonkás-sajtos quiche-t ez alkalommal leveles tésztával készítettem (tudom hogy nem illik, de 35 C-os hőségben a vajas tészta készítés nem egyszerű és így is nagyon finom volt). Leveles tésztával kibéleltem a formát, húsos szalonnát pirítottam (bocs vegák...). 1/2 l habtejszínnel összekevertem 3 egész tojást, kb. 15 dg reszelt parmezánt (más reszelt sajt is jó), só, bors és bele a pirított bacon. Ezt beleöntöttem a tésztával bélelt formába és 30 perc alatt 180 fokon megsütöttem. Hidegen is isteni volt.

party4.jpg

Az áfonyás fasírt saját találmány: nem akartam a szokványos fasírtot készíteni, ezért gondoltam, elmegyek egy kicsit keleti irányba a fűszerezéssel: fele disznó, fele marha darálthús, hagyma, fokhagyma apróra vágva, egy tojás, só, bors, pici római kömény, pici szegfűbors, kicsit több sumac (szömörce) és egy marék beáztatott és kinyomkodott áfonya. Egyben, formában sütöttem meg. Rendszeresíteni fogom, mert nagyon finom lett. Mellette a mozzarella paradicsommal, só, bors, bazsalikom, olívaolaj.

party1.jpg

A vörös rizs saláta receptje Yotam Ottolenghi Plenty című receptkönyvéből való. Imádom a receptjeit, valahogy nagyon az én ízlésem, sokszor készítem az ételeit. Szerencsére a vendégeim is imádták. A vörös és jázmin rizs mellett sok sok isteni összetevővel készül. Van benne apróra vágott sósmogyoró, kókusz pehely, menta, korianderzöld, egy egész mangó, mogyoróolaj, csilipaprika. Érdemes elmélyedni Ottolenghi receptjeiben, különleges ízeket, aromákat párosít, rengeteg friss zöldfűszert használ - egyszerűen varázslatos.

party3.jpg

Klassz este  volt. Ismétlés nemsokára ...

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása