A karamellizált lila hagymával kiválóan ízesíthetjük ételeinket, salátákat..leveseket, babféléket. Készíthetjük hozzáadott cukor nélkül, mivel már a hagyma önmagában is elegendőt tartalmaz. Ajánlom minden nehéz étellel együtt hagymát is fogyasztani, amit nem nehéz megfogadni, hiszen szinte minden recept tartalmazza ezt a csodálatos zöldséget. Túlzásokba se essünk, ne feledjük, nagyon tápláló, ezért szabályozzuk az elfogyasztott mennyiséget.
A hagyma segít a diszharmonikus táplálkozás következtében elszaporodó sarjadzógombák vírusok baktériumok legyőzésében, és segít megszabadulni a parazitáktól, és a nehézfémektől. Segíti a tüdők és a máj működését, csökkenti a magas vérnyomást és normalizálja a koleszterinszintet.
A kosárkák tésztájához a teljes kiőrlésű lisztet javaslom, így egy igazán rusztikus hatást érhetünk el.
Gyorsítja a karamellizálás folyamatát amikor hagymánként egy csapot teáskanál cukrot adunk hozzá a sütés folyamán, vagy cukrot tartalmazó balzsamecettel ízesítjük a végén. A kis tűzön való sütés 30-60 percig tart.
Hozzávalók a tésztához
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g hideg vaj
ha szükséges 2-3 evőkanál nagyon hideg víz
20-30 g házilag reszelt parmezán sajt
a töltelékhez
2 evőkanál olíva olaj
4 evőkanál vaj
5-6 nagy lila hagyma
1 csapott evőkanál cukor (opcionális)
1 evőkanál balzsamecet
só, bors
zöldfűszerek (lehet petrezselyem,zeller, rozmaring, kakukkfű, tárkony, oregano, majoranna)
friss, vagy sós lében készült kecskesajt
a tálaláshoz
saláta, rukkola, mustárfélék zöldje
Először összeállítjuk a tésztát. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a hideg vajjal, ha nem áll össze kis hideg vizet adunk hozzá. Utoljára beledolgozzuk a reszelt parmezánt. A tésztánkat fóliába csomagolva fél órára betesszük a hűtőbe. Ez idő alatt elkészítjük a hagymát.
A hagymát nem túl vékony félkarikákra vágjuk, és a felmelegített olíva olajban 2 percig állandóan kevergetve átforrósítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és a cukrot és csökkentve a tüzet folytatjuk a kevergetve sütést. A végén sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az összevágott zöldfűszereket.
A sütés időtartama a hagyma mennyiségétől és a hőfoktól függően 30-60 perc.
Kivesszük a tésztát - ez a mennyiség a formák nagyságától függően 4-6 darabhoz elegendő - és 4-6 részre osztjuk, először golyót formálunk belőle, ezeket szétlapítjuk, kisodorjuk, és a kivajazott lisztezett formába simítjuk.
Elosztjuk a karamellizált hagymát a tetején, és 10 percig sütjük 200 fokon, majd a lereszelt, vagy szeletelt kecskesajtot, a tetejére tesszük és még 8-10 percig sütjük.