Tréfli

Apró blinik - kapros, lazackaviárral

a tökéletes szombat reggelekre

2017. július 27. - Hársfalvai Hajnalka

Rajongok az elnyúlós szombat reggelekért. „Summer time, and the livin’ is easy…” Ilyenkor szokott a reggeli ebédbe csúszni, az ebéd vacsorába, a délutáni szunyókálás pedig estibe. Az ember félig leengedett rolók mögött, komolyabb teendők nélkül heverészik a kereszthuzatos nappali kanapéján a reggeli kávét szürcsölgetve, egészen addig, amíg meg nem éhezik. Egy ilyen délelőtt alkottam meg az én kis orosz mini blinijeimet.

Nemrég Moszkvában jártam, ahol meglepetésként hoztam haza néhány üveg lazackaviárt. Ritkán jut ilyen finomsághoz az ember, úgyhogy az ilyen alkalmakat nagyon meg kell becsülni. Mindenképp valami méltó fogás kiegészítőjeként szerettem volna felszolgálni. És mi más is illene hozzá jobban, mint a mini orosz palacsinta és a francia pezsgő? Mondanom sem kell, hogy ilyen reggeli után az ember hamarosan újra vízszintesben fogja találni magát. De miért is ne tenné, ha egyszer már megteheti? Bár gyakrabban lennének ilyen reggeleim…

 img_6747.JPG

 Úgyhogy jöjjön is a recept, ami felejthetetlenné teszi a hétvégénket:

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1,5 dl tej
  • egy csipet kristálycukor
  • egy csipet só
  • 10 g friss élesztő
  • 10 dg liszt
  • 2 egész tojás

 

  • 1 doboz tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy citrom
  • egy szép csokor friss kapor
  • 100 g kaviár (bármilyen fajta lehet)

 

  • egy jó üveg pezsgő :-)

Fél deci langyos tejbe belekeverem a cukrot és hozzáadom az élesztőt, és hagyom, hogy tegye a dolgát.

A maradék tejet összekeverem a tojások sárgájával, és hozzáadom a lisztet. Ezután hozzákeverem a az élesztős tejet, majd félreteszem fél órára. Ezalatt jól megkel majd a tésztánk. A fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a már megkelt tésztába. Ezután nincs más hátra, mint kisütni a bliniket. Egy evőkanál segítségével egyenlő nagyságú palacsintákat sütök belőlük.

Amíg sülnek elkészítem a tejfölös szószt. A tejfölbe belezúzok egy gerezd fokhagymát, belefacsarom fél citrom levét, hozzákeverek friss kaprot, sózom és borsozom.

A lazackaviárhoz hozzáfacsarom a citrom másik felét. Alaposan összekeverem. Ettől kel csak igazán életre a kaviár. Annyival frissebb és élénkebb így az összhatás.

Ezt követően jöhet az összeállítás. A palacsintákra rákanalazok egy-egy kupac tejfölös szószt, erre jöhet a kaviár, és egy mini szelet citrom. A végén az egész tányért megszórom még egy kis kaporral, mert abból sosem elég.

Jól behűtött pezsgővel az igazi. Azt hiszem egy ilyen reggeli után nem tud nem boldog lenni az ember!

Jó étvágyat hozzá!

süti beállítások módosítása