Tejturmix

Péter Dani blogja

Baileys Cupcake

#cupcaketime Ma újra visszatértem az egyik NAGY példakém, a The Scran Line zseniális cupcake ötleteihez és receptjeihez. Ezúttal a „City of Love” névre hallgató sütijét készítettem el és fordítottam le nektek, amit a szerelem városa, Párizs ihletett. A tetején ez a csoda nem más, mint egy sima égetett tészta golyó, rajta egy vékony, piros keksztésztával, ami iszonyat menő módon megrepedezik süléskor.

A hosszas leírás pedig ne rémisszen meg senkit, csak próbáltam minél részletesebben leírni a folyamatot, hogy ti is tökéletesre tudjátok készíteni.

dsc07284.JPG

A cupcake felépítése:
alj - vaníliás muffin
töltelék - Baileys-krém
teteje - égetett tészta golyók + piros keksztészta
golyók tölteléke - szintén a Baileys-krém

24 darabhoz:

Vaníliás muffin:
430 g liszt
265 g porcukor
fél teáskanál só
3 teáskanál sütőpor
125 g puha vaj
375 g zsíros tej
125 g napraforgóolaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál vaníliakivonat
2 nagy tojás

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A muffintepsi mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal. Egy nagy keverőtálba mérjük bele a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót. Kézi habverővel vagy egyetemes konyhagép levél alakú fejével vegyítsük össze. Adjuk hozzá a puha vajat és ezzel is dolgozzuk el, míg egy nedves homokszerű állagot nem kapunk.  Jöhetnek a nedves hozzávalók, előtte külön összekeverve: tej, tojás, tejföl, olaj és vaníliakivonat/aroma. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz folyamatosan, lassan dolgozva a tésztát. Minden bélelt mélyedést töltsünk meg a masszával a ¾-éig. Süssük az előmelegített sütőbe tolva 20-25 percig, illetve tűpróbáig. Ha megsült, ezt is teljesen hűtsük ki.

dsc07286.JPG

Baileys-krém:
250 g tej
3 db tojássárgája
50 g kristálycukor
1 evőkanál liszt
1 evőkanál kukoricakeményítő
185 g vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
csipet só
50 g Baileys likőr

Egy nyeles forralóban fakanállal kikeverjük a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet, a keményítőt és a likőrt. Hőkiegyenlítéssel hozzáöntjük a forró tejet, jöhet a só és a vanília is. Közepes lángra tesszük és besűrítjük. Végül elkeverjük benne a vajat és félretesszük teljesen hidegre hűlni. (Ezt a krémet fogjuk használni a golyók és a cupcake töltéséhez is.)

Égetett tészta-golyók:
125 g napraforgóolaj
125 g víz
125 g liszt
csipet só
csipet cukor
4 db tojás

Az olajat a vízzel egy tapadásmentes edénybe mérjük, összeforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a cukrot is egy részletben, folyamatosan kevergetve tovább melegítjük addig, amíg tésztává összeáll és elválik az edény falától. A masszát egy keverőtálba tesszük és még forrón, konyhagép segítségével egyenként belekeverjük a tojásokat. Jól dolgozzuk el! A kész tésztát egy nyomózsákba tesszük, majd sütőpapírral bélelt tepsire 12 db, egyenként kb. 3 centiméteres halmot nyomunk. A tésztát megpermetezzük vízzel és ráfektetjük mindegyik tetejére a piros keksztészta-korongokat:

Piros keksztészta:
80 g puha vaj
80 g barnacukor
80 g liszt
10 g kukoricaliszt
pár csepp erős piros ételfesték (gél állagú)

Kézzel, egy spatulával teljesen homogén krémmé keverjük a hozzávalókat. Műanyag fóliába csomagoljuk, szétlapítjuk és fél órára hűtőbe tesszük. Kivesszük és két szilikonos sütőpapír között, kb 7 mm vékonyra nyújtjuk, újra visszatesszük a hűtőbe 10 percre. Közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle, amit a fent elkészült égetett tészta halmok tetejére helyezünk.

Betesszük a keksztésztával borított halmokat a 220°C-ra előmelegített sütőbe és 20 perc alatt megsütjük és ezt is hagyjuk kihűlni.

tx_facebook_oldal.png

A cupcake összeállítása:

A muffinokról eltávolítjuk a papírt, közepét almacsumázóval kivájjuk és megtöltjük a Baileys-krémmel. Egy kész golyó alját kilyukasztjuk és azt is megtöltjük nyomózsákból a krémmel és a muffin tetejére helyezzük. Eléggé időigényes cupcake, de nagyon gyönyörű és páratlan finom.

dsc07281.JPG 

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása