Ma a kedvenc olajban sült desszertemet, a spanyol churrost hoztam el. A tésztája hasonló a képviselőfánk vagy az éclair fánk égetett tésztájához, csak az elkészítése sokkal egyszerűbb. A masszát csillagcsöves zsákba töltjük és a forró olajba rudacskákat nyomunk, még forrón meghempergetjük fahéjas cukorban. Forró csokit, vaníliamártást vagy dulce de lechét kínálunk mellé.
A tésztához:
250 g víz
4 evőkanál olaj
csipet só
csipet cukor
130 g liszt
A forró csokihoz:
100 g étcsoki
120 g habtejszín
csipet só
1 kávéskanál cayenne-bors
A hempergetéshez:
100 g kristálycukor
1 teáskanál fahéj
A sütéshez:
olaj
Egy kis nyeles lábasba tegyük fel főni a vizet, az olajat, a sót és a cukrot. Miután felforrt húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a lisztet, míg egy labdává összeáll a tészta. Egy laposabb, szélesebb lábasba forrósítsunk bő olajat a sütéshez. Tegyük a masszát egy csillagcsöves nyomózsákba és nyomjunk 10 centiméter hosszú csíkokat a forró olajba, majd ollóval vágjuk el a végét. Addig süssük őket, míg szép barnák lesznek és kellően átsülnek. Kivesszük az olajból, lecsepegtetjük és meghempergetjük a fahéjjal összekevert kristálycukorban.
A forró csokit is villámgyorsan elkészítjük. Tegyük egy kis keverőtálba a csokit, a sót és a cayenne-borsot, forrósítsuk fel a tejszínt, öntsük az előzőkre és folyamatosan keverve dolgozzuk egyneművé. A pikáns forró csokiba mártogatva kínálhatjuk is a friss, ropogós churrost.