Tejturmix

Péter Dani blogja

Horváth Ilona sajtos pogácsája

Rengeteg pogácsa receptet próbáltam különféle szakácskönyvekből és az internetről. Közben folyton visszatértem minden idők legnépszerűbb magyar szakácskönyvének szerzőjéhez, Horváth Ilonához és az ő tökéletes sajtos-tejfölös pogácsájához. Ha figyelmesen készíted, ügyelve az apró részletekre, egy-két alkalom után már a kisujjadból kirázhatod.

Hozzávalók:
500 g liszt
250 g vaj
2 tojássárgája
30 g élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
pici só
10 g cukor
200 g trappista sajt
2 db egész tojás kenéshez

dsc06878.JPG

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt géppel kidolgozzuk a tésztát, amit 30 percig pihentetünk a deszkán. 1,2-2 cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát és háromba hajtjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, 20-20 perc pihentetés után. 

A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel megrácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és lemezre helyezve még 10 percig pihentetjük. 200°C-on 15-20 percig sütjük.

Ügyeljünk arra, hogy a tojással való lekenés során a tojás ne csorogjon le a kiszaggatott pogácsa oldalán, mert akkor nem emelkedik meg szépen a sütemény.

dsc06879.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása