Zöldséges karfiolleves, kézzel szaggatott petrezselymes grízes-galuskával
2016. július 25. írta: SzepiÁgi

Zöldséges karfiolleves, kézzel szaggatott petrezselymes grízes-galuskával

Zöldség minden mennyiségben

 

A levesre mindenkinek szüksége van. Előételként fogyasztva, jó bevezetője a főételnek. De vannak olyan laktató levesek is, amelyek után már csak némi nassolni való szükséges. Mindenki étvágya és ízlése szerint válogathat a repertoárból.
Én most egy tele-tele zöldséges karfiollevest készítettem. Azért, hogy laktatóbb legyen, plusz zöldséges galuskát is kapott.

094_renamed_by_iws.jpg

 

Ahogy én készítettem:

A tisztított darabolt zöldségeket hagymás zsíron dinszteltem. Minden mehet bele amit szeretünk, én a „K” betűsöket kihagyom belőle, mint a karalábé, kelkáposzta, krumpli, káposzta. Arányaiban azonban csak egynegyede legyen a karfiolnak.

018_renamed_by_iws_2.jpg


A karfiolt rózsáira szedem és alaposan megmosom.

029_renamed_by_iws_3.jpg


Miután a zöldségek megdinsztelődtek, megszórom pirospaprikával és felengedem vízzel (még jobb -ha van- a húslé). Ízesítem sóval, borssal, őrölt köménnyel. Ha felforr, beleteszem a karfiol rózsákat és együtt a többi zöldséggel puhára főzöm.
Közben elkészítem a petrezselymes grízes-galuskát:
Egy evőkanál olvasztott zsírba beleütök két tojás sárgáját, a fehérjét félre teszem. Sózom és habosra keverem. Utána három evőkanál búzadarát és egy evőkanál lisztet adok hozzá és jól elkeverem.Petrezselyemzöldet aprítok, a tojás fehérjét felverem habnak.
Először a petrezselymet majd a habot is hozzákeverem a grízes masszához és hagyom állni.

031_renamed_by_iws_2.jpg

 

Amikor a zöldségek és a karfiol is megpuhult, a gyöngyöző levesbe szaggatom kanállal a galuskát.
Ha elkészült, még 5 percet hagyom főni és lekapcsolom a tüzet.

087_renamed_by_iws.jpg

 

A levest lefedem és tálalásig így hagyom. A galuskák megpuhulnak és kicsit meg is duzzadnak.

 

093_renamed_by_iws.jpg


Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepizek.blog.hu/api/trackback/id/tr918913340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása