A levesre mindenkinek szüksége van. Előételként fogyasztva, jó bevezetője a főételnek. De vannak olyan laktató levesek is, amelyek után már csak némi nassolni való szükséges. Mindenki étvágya és ízlése szerint válogathat a repertoárból.
Én most egy tele-tele zöldséges karfiollevest készítettem. Azért, hogy laktatóbb legyen, plusz zöldséges galuskát is kapott.
Ahogy én készítettem:
A tisztított darabolt zöldségeket hagymás zsíron dinszteltem. Minden mehet bele amit szeretünk, én a „K” betűsöket kihagyom belőle, mint a karalábé, kelkáposzta, krumpli, káposzta. Arányaiban azonban csak egynegyede legyen a karfiolnak.
A karfiolt rózsáira szedem és alaposan megmosom.
Miután a zöldségek megdinsztelődtek, megszórom pirospaprikával és felengedem vízzel (még jobb -ha van- a húslé). Ízesítem sóval, borssal, őrölt köménnyel. Ha felforr, beleteszem a karfiol rózsákat és együtt a többi zöldséggel puhára főzöm.
Közben elkészítem a petrezselymes grízes-galuskát:
Egy evőkanál olvasztott zsírba beleütök két tojás sárgáját, a fehérjét félre teszem. Sózom és habosra keverem. Utána három evőkanál búzadarát és egy evőkanál lisztet adok hozzá és jól elkeverem.Petrezselyemzöldet aprítok, a tojás fehérjét felverem habnak.
Először a petrezselymet majd a habot is hozzákeverem a grízes masszához és hagyom állni.
Amikor a zöldségek és a karfiol is megpuhult, a gyöngyöző levesbe szaggatom kanállal a galuskát.
Ha elkészült, még 5 percet hagyom főni és lekapcsolom a tüzet.
A levest lefedem és tálalásig így hagyom. A galuskák megpuhulnak és kicsit meg is duzzadnak.
Jó étvágyat!