Csőben sült töltött őzlábgomba
2017. szeptember 25. írta: Gyalogrépa

Csőben sült töltött őzlábgomba

csoben_sult_toltott_ozlabgomba.jpg

Nagy szerencse, ha fiatal dobverőket találok az erdőben. A ki nem nyílt őzlábgombákat hívják így. A kiterült kalapokat nem különösebben szeretem, mert nem lehet megtölteni őket. Viszont finom mogyorós ízük van, ha kinyíltak, ha nem. Az őzlábgombákat általában kirántják, erre a kiterült kalapok az ideálisak. Bő zsiradékban nem szeretek sütni, meg aztán nem is tudok úgy rendesen. Egyikből következik a másik. A dobverőket töltöm, a kinyílt kalapok mehetnek más felhasználásra. A múlkor annyit szedtünk, hogy volt miből válogatni...

 csoben_sult_toltott_ozlabgomba_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • ki nem nyílt őzlábgomba kalapok, azaz dobverők
  • juhtúró, vagy bryndza
  • zsíros tehéntúró
  • tojás
  • tejszín
  • reszelni való sajt: ez itt grana padano, de lehetne parmezán, gruyére, comté, vagy akármilyen más kemény sajt
  • szerecsendió

 csoben_sult_toltott_ozlabgomba_prep.jpg

Kiválasztottam azt a sütőtálat, amiben a kalapok éppen elférnek. A sütőt előmelegítettem száznyolcvan fokra. Az őzlábgomba kalapokról letöröltem a pikkelyeket, majd alaposan áttörölgettem, hogy ne maradjon rajtuk homok. A juhtúrót összekevertem a túróval. Megsóztam, szerecsendiót reszeltem bele, tejszínnel lazítottam krémesre. Megtöltöttem vele a gombákat. A két tojást körülbelül ugyanannyi tejszínnel kikevertem. Megsóztam, szerecsendiót reszeltem bele. A kivajazott jénai tálba öntöttem, majd beleraktam a gombákat. Sajtot reszeltem a tetejére, a sütőbe toltam. Addig sütöttem, amíg a sajt meg nem pirult a tetején. Ekkorra nagyjából megdermedt a tojásos keverék is. Nem baj, ha kicsit krémes a közepénél, számomra úgy a legjobb. Amíg a töltött őzlábgombát ettük, elgondolkoztam, mit is kezdjek a kiterült kalapokkal. Végül megoldódott az is.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7712895654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.26. 13:11:33

Egyebkent az ozlabgomba teljesen szuper siman pörköltnek is. Erdemes kiprobalni ha az ember mar unja a rantott verziot...

Attilajukkaja 2017.09.26. 20:21:38

Én minden gombafejet hasonló töltelékkel töltök, mert ez a legkézenfekvőbb.
Szóval????

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.27. 06:25:53

@Attilajukkaja: Mármint a kinyíltakat is? Ha erre gondoltál, a kinyíltakat felhajtogatni anélkül, hogy törnének, szinte képtelenségnek tűnik. Persze kézenfekvő. Ami azt illeti más gombát nem is szoktam tölteni így. Legfeljebb lerakom egy rétegben, a termőrétegre meg rakok valamit.

Attilajukkaja 2017.09.27. 07:29:40

@Gyalogrépa:
Én a nagy fejű fehér vagy barna (portobello) csiperkét szoktam így tölteni. Ilyen zárt őzlábat eddig csak erdőben láttam, ott meg még sajnáltam leszedni. :o)
A szárával csináltál valamit?

@[HPhD]Blokkolnam:
"ha az ember mar unja a rantott verziot."
Olyan ritkán van a piacon őzláb, hogy nekünk még nem sikerült megunni a rántott verziót.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.27. 09:19:34

@Attilajukkaja: A szárát megszárítom, porrá őrlöm, és gombaporként felhasználom. Jó sűrítésre, meg panírba is szokták keverni. A dobverőket pedig ne sajnáld! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.27. 09:21:32

Ez remek lehetett!
Már csak az izgatja a fantáziámat, hogy milyen lehet a nyitott kalap, ha a fotón szereplők még dobverők voltak :)))
Hamár piszkálódom: nem látom a jénaiban a tejszínes tojást az utolsó fotón. Lehet, hogy a sajtozás után töltötted bele?
Én a gombához majd mindig adok egy kis frissen darált borsot. Szerintem ők barátok...

Attilajukkaja 2017.09.27. 09:41:06

@Gyalogrépa:
A szárítás-porítás is egy jó ötlet. Köszi! Én csak be szoktam vágni a mélyhűtőbe, aztán levesekhez, ragukhoz használom. Kevésbé melós.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.27. 18:24:30

@Andrass9: Ott van az, nézd meg az ábrán nagyban a harmadik képet! Ott sárgállik az egyik hézagban. Én szerecsendió párti vagyok általában, a bors is kiváló.

2017.09.28. 06:37:06

@Attilajukkaja: nem a piacon, hanem az erdőben kell szedni ;)

Attilajukkaja 2017.09.28. 10:05:45

@[HPhD]Blokkolnam:
Ritkán járok erdőben, de nemrég éppen egy hetet töltöttem az Őrségben, ahol gyönyörű őzlábakat és rókagombát láttam. Nem értek a gombákhoz, ezért a többi csodálatos fajtához hozzá sem érnék. Csak hogy az Őrség szinte egész területe tájvédelem alatt áll, ezért ott nem szabad semmit sem összeszedni. Igaz, a helyiek ezt nem veszik figyelembe. :o)

2017.09.28. 10:57:38

@Andrass9: Meglepő gyorsan nyílnak a dobverők, a gomba leszedése után is! Mire hazaérsz, kinyílik a kosárban. Vagy a konyhapulton. A legkisebb dobverők persze nem, azokat nem is így hívom, hanem ők a "gombászlány öröme". :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 13:50:14

@Gyalogrépa: Ezt jól eldugtad :) Tényleg van két pixelnyi belőle a tepsiben!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.28. 18:43:24

@pizzaszeletvágó: persze hogy kinyílik hazáig, ha megállsz hazafele egy-két sörre.....:) Jó ez a "gombászlány öröme" :) Nálam az óriás dobverők víztorony néven futnak. A gyapjas tintagombával kell nagyon iparkodni hazafele, mert abból tényleg tinta lesz.
süti beállítások módosítása