Párolt zöldsgég rizzsel. Ugye, most sokaknak feláll a szőr a hátán? Nekem az elnevezés valami irgalmatlanul unalmas, ízetlen, túlfőtt vackot takart, ami ott virított az iskolai menzák étlapján. Egyébként tényleg igazi kihívás jól elkészíteni; főleg ha sem alaplé, sem leveskocka nem áll rendelkezésre, sőt tejszínnel sem akartam felönteni. Ilyenkor a feltétekkel és a fűszerekkel lehet játszani, ami kemény dió. Ha nem sikerül jól eltalálni az ízesítést, még mindig lehet rárakni tejfölt, és csípős szószt. Nos, ez a zöldségragu viszont különösen jól sikerült. A feltét konzervtonhal, és gremolata.
Az összetevők:
- zöldborsó
- zöld színű kaliforniai paprika, vagy balatoni paprika
- kisméretű cukkini
- főzőhagyma
- hosszúszemű rizs
- olajban eltett tonhal
- kezeletlen héjú citrom
- petrezselyem
- fokhagyma
A hagymát, fokhagymát megtisztítottam, a paprikákat kimagoztam, kiereztem, a borsót kifejtettem. A tonhal alól kevés olajat öntöttem a serpenyőmbe. Gyakorlatilag ebben főtt meg tonhal a gyártósoron, nagyon kellemes halas íze van. Nagy lángra tettem, felhevítettem. Erre került a kisebb kockákra vágott hagyma. Amint üvegesre pirult, ráraktam a vékony csíkokra vágott paprikát, és a rizst. A rizst üvegesre pirítottam, közben többször átforgattam. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Megsóztam. Alacsony lángon pároltam hat hét percig. Közben csíkokat vágtam a citrom héjából, a levét kifacsartam. A cukkinit keskeny hasábokra vágtam; így könnyű volt beleforgatni a raguba. Sok receptnél látom, hogy kényszeresen felkarikázzák a cukkinit, még ha magos is, aztán küzködnek vele, mert összetapadt. A csíkokra vágni azért is érdemes, mert a magos csíkokat egyszerűen ki lehet dobni. A kifejtett borsót és a cukkinit a serpenyőbe öntöttem, átforgattam. Kevés vizet töltöttem alá, majd lefedve pároltam tovább. Közben elkészítettem a gremolatat, amihez felaprítottam a fokhagymát, a citromhéj-csíkok többségét, és a petrezselymet. Összekevertem.
Amint elkészült a gremolata (pár perc), átforgattam a ragut, lehúztam a tűzről. A citrom kifacsart levét beleöntöttem, elkevertem. A tonhalat lecsöpögtettem, kisebb darabokra szedtem.
A ragut tányérokba szedtem. Ráraktam a kisebb darabokra szedett tonhalat, megszórtam a gremolataval. A tetejét a megmaradt citromhéj-csíkokkal díszítettem.