Krumpli rizzsel, rizs krumplival. Ez az elterjedt vegyes-köret; sajnos nemcsak télen. Véleményem szerint a rántott hús mellé a legtöbben ezeket adják. Unalmas!!! Legalább az egyiküket kéne helyettesíteni valami izgalmasabbal. Persze lehet jönni azzal, hogy télen drága összedobni a "görög salit", meg a "zacskós salit". Engem ez a probléma egyáltalán nem érint, mert télen nem eszem ilyet. Télen az alma és a káposzta pont olyan olcsón hozzáférhető alapanyagok, mint a krumpli, és a rizs; legalább olyan sokoldalúak, és elsőrangú minőségűek. A kacsa és a liba hagyományos köretei készülnek belőlük, de ennél azért többre képesek.
Az összetevők:
- lila, vagy vörös káposzta: télen nagyon édes, nagyon finom és nagyon olcsó.
- alma: a keményebb fajtákat javaslom főzéshez. A zöld - talán granny smith - elég savanyú, a másik kettő starking és idared édesebb fajták.
- főzőhagyma: az ízvilág alapozásához kell.
- melasz: lehetne barna cukor is, de nekem túl édes lenne úgy. Ez a köret Észak-Amerikában is népszerű, ott inkább juharsziruppal készítik.
- almaecet: pikáns, édeskés ízvilágot ad.
- fűszerek: szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény.
- zsiradék a hagyma fonnyasztásához. Disznózsírt használtam, mivel ez a köret tipikusan vörös húsokhoz passzol.
- balzsamecet: opcionális a befejezéshez. Felteszi az i-re a pontot. Én egy alsó-középkategóriás fajtát használok.
Amíg a hagymát lassan fonnyasztottam, addig vákonyra szeltem a káposztát. A hagymára pakoltam.
Megfűszereztem, meglocsoltam almaecettel, és egy jókora teáskanál melasszal gazdagítottam. Az almaecettel lehet bőkezűen bánni, mert a lassú párolás alatt elvész a durvasága. Lefedtem, így pároltam lassan, néha megkeverve, amíg már csak egy kicsit maradt ropogós.
Végül hozzáadtam a kicsumázott, darabolt almát és befejeztem az ízesítést a balzsamecettel. Átkevertem, hogy az alma átmelegedjen.
Íme, nagyszerűen szolgál a töltött dagadó és némi héjában sült krumpli mellett. Édes, savanykás finomság, emiatt savanyúságként is működik. Sőt, talán pont olyan tartós is.
Ez a maradék már jópár napos megvan, de pont olyan finom, mint frissen.