Almás párolt lilakáposzta, az unalmas "vegyes-köret" helyett.
2017. február 20. írta: Gyalogrépa

Almás párolt lilakáposzta, az unalmas "vegyes-köret" helyett.

Krumpli rizzsel, rizs krumplival. Ez az elterjedt vegyes-köret; sajnos nemcsak télen. Véleményem szerint a rántott hús mellé a legtöbben ezeket adják. Unalmas!!! Legalább az egyiküket kéne helyettesíteni valami izgalmasabbal. Persze lehet jönni azzal, hogy télen drága összedobni a "görög salit", meg a "zacskós salit". Engem ez a probléma egyáltalán nem érint, mert télen nem eszem ilyet. Télen az alma és a káposzta pont olyan olcsón hozzáférhető alapanyagok, mint a krumpli, és a rizs; legalább olyan sokoldalúak, és elsőrangú minőségűek. A kacsa és a liba hagyományos köretei készülnek belőlük, de ennél azért többre képesek.

pre_33.jpg

Az összetevők:

  • lila, vagy vörös káposzta: télen nagyon édes, nagyon finom és nagyon olcsó.
  • alma: a keményebb fajtákat javaslom főzéshez. A zöld - talán granny smith - elég savanyú, a másik kettő starking és idared édesebb fajták.
  • főzőhagyma: az ízvilág alapozásához kell.
  • melasz: lehetne barna cukor is, de nekem túl édes lenne úgy. Ez a köret Észak-Amerikában is népszerű, ott inkább juharsziruppal készítik.
  • almaecet: pikáns, édeskés ízvilágot ad.
  • fűszerek: szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény.
  • zsiradék a hagyma fonnyasztásához. Disznózsírt használtam, mivel ez a köret tipikusan vörös húsokhoz passzol.
  • balzsamecet: opcionális a befejezéshez. Felteszi az i-re a pontot. Én egy alsó-középkategóriás fajtát használok.

sweat_1.jpg

Amíg a hagymát lassan fonnyasztottam, addig vákonyra szeltem a káposztát. A hagymára pakoltam.

spice_5.jpg

Megfűszereztem, meglocsoltam almaecettel, és egy jókora teáskanál melasszal gazdagítottam. Az almaecettel lehet bőkezűen bánni, mert a lassú párolás alatt elvész a durvasága. Lefedtem, így pároltam lassan, néha megkeverve, amíg már csak egy kicsit maradt ropogós.

finish_4.jpg

Végül hozzáadtam a kicsumázott, darabolt almát és befejeztem az ízesítést a balzsamecettel. Átkevertem, hogy az alma átmelegedjen.

sult2.jpg

Íme, nagyszerűen szolgál a töltött dagadó és némi héjában sült krumpli mellett. Édes, savanykás finomság, emiatt savanyúságként is működik. Sőt, talán pont olyan tartós is.

pro_38.jpg

Ez a maradék már jópár napos megvan, de pont olyan finom, mint frissen.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9712276379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása