2017. máj 24.

Spenót rétesbe zárva

írta: meszter74
Spenót rétesbe zárva

spenot.jpgNálunk a zöld-féleségeknek mostoha a sorsa. Pontosabban a helyzet úgy áll, hogy én imádom őket, a többi tag meg nem. Azért újra és újra próbálkozom nálunk és azt már el is értem, hogy néhány főzelék már nincs tiltólistán. Mint például a spenót: elfogy, de dicshimnusz azért nincs róla. Pontosabban eddig nem volt.

De a kertben viruló zöld levelek megérték azt, hogy elismerően csettintsenek rájuk, sőt morcosság volt, amikor kiderült, hogy elfogyott a belőle készült imádat…Mert persze a titok az volt, hogy különleges formában, különleges társasággal került a spenót a tányérra. Fetasajt, rétestészta és spenót – íme a világbajnok triumvirátus. :) A recept szépséghibája, hogy olyan gondolomformán készült, tudom, sokaknak borsózik a háta, amikor meghallja ezt a „mértékegységet”, de igyekszem hozzávetőlegesen megadni az arányokat.

Spenótos-fetás hamis lasagnespenotos_retes_2_1.jpg

 A munka a spenót feldolgozásával kezdődik. Én voltam olyan szerencsés, hogy egy nagy tállal a kezemben tépkedhettem a kertben a leveleket. Annyit gyűjtöttem, amennyi egy tisztességes adagnyi főzelékhez szükséges. Jól átmostam és ahol nagyon vastag ereket láttam, azt kitéptem, de egyébként nem foglalkoztam különösebben a tisztítgatással. Vizet forraltam és a leveleket néhány percre bedobtam a fazékba.

A főtt spenót leveleket leszűrtem, majd beledobtam a késes robotgépembe és kicsit összeaprítottam őket. Ez a folyamat kihagyható, ha valaki rusztikusabb tölteléket szeretne. Aztán kicsi olajat hevítettem és ezen átfuttattam a masszát, közben dobtam hozzá fokhagymát, sót, borsot is.

A spenóthoz ezt követően adtam a feta sajtot (kb. 30 dkg volt), kanalaztam hozzá (1-2) még natúr sajtkrémet inkább csak az állag kedvéért, beleütöttem egy tojást aztán sóztam-borsoztam, de csak óvatosan, hiszen a sajt is elég sós - szóval érdemes kóstolgatni közben – és magára hagytam a masszát.

Aztán előkaptam egy csomag rétestésztát, nedves konyharuhára fektettem (ez azért fontos, hogy ne száradjon ki, amíg dolgozunk vele) és elkezdtem lasagne-t készíteni. :) Tűzálló tálat kentem ki olvasztott vajjal, majd belefektettem egy réteslapot, ezt is alaposan megkentem – a szélekre is figyelni kell! – majd jött rá egy újabb lap. Összesen négy lapot fektettem egymásra, mindig alaposan megkenve őket. Ha nincs vaj, tökéletes az olívaolaj is.

A negyedik lap tetejére simítottam rá a spenótos szószt, szépen egyenletesen, majd beborítottam egy réteslappal. Ezt aztán kentem ismét zsiradékkal, majd újabb lap, újabb kenés, amíg a tészta elfogyott. A hamis lasagne tetejét is lekentem, aztán a széleit rásimítottam mielőtt betoltam a sütőbe. Nagyjából 200 fokon sütöttem, kb 20 percig.spenotos_retes_3.jpg

Jó rá-rápillantani, amikor már szép piros, akkor ki lehet húzni a tepsit. Picit hagyjuk pihenni, mert ez a spenótos szósz irtó forró tud lenni, de tényleg csak picit, mert így melegen, nagyon ropogósan a legfinomabb. Ilyenkor az asztali beszélgetés kimerül abban, hogy hmmm, hmmm, hmmm… :) Mellesleg, ha marad estére, némi mikrózás után tökéletes lesz a vacsora is.

Szólj hozzá

spenót sajt rétes feta