Pehelykönnyű pite túróval bélelve - ahogy a nagyi készíti
A túró szerintem isteni találmány. Nálunk mindenki szereti, persze mindenki másképp. A férfivonal inkább a sós változatot kedveli, szóval a körözött, a túrós csusza biztos siker náluk. A gyerekek, talán érthető módon azt részesítik előnyben, ha édes a túró – egyszóval a gombóc és persze a Rudi a befutó. :)
Én mindenevő vagyok túró műfajban, de van egy nagy kedvencem, amit Tündi mami tud igazán jól csinálni. Az ő pitéje egyszerűen utánozhatatlan, olyan omlós, pihe-puha könnyű, hogy szinte szétolvad az ember szájában. Anyag mondjuk van benne bőven, az eredeti recept szerint 75 dkg túró kerül egy tepsinyi adagba, szóval van minek kibuggyannia a könnyű tésztarétegből. Munka sok nincs vele, de keleszteni kell, szóval nem a 20 perces sütik kategóriájába kell sorolni, viszont nagyon kiadós édesség, egy nagycsaládnak is elegendő desszert a hétvégi ebéd után. Szerintem a vendégek sem fogják félretolni, és a „dugigesszükmagunkat” ünnepek idején üdítő desszert lehet ez a habkönnyű süti. Íme:
Pihe-puha túrós pite
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 15 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 30 dkg liszt
- 75 dkg túró
- 25 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
Az élesztőt pici tejjel felfuttatjuk.
Közben a tojások sárgáját a vajjal elkeverjük. Amikor a massza már szép habos, hozzáadjuk az élesztőt és a lisztet.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, úgy, hogy rétestészta keménységű legyen.
Az elkészült tésztát két cipóra osztjuk és előkapjuk a sodrófát, a gyúródeszkát. Az bucikat kinyújtjuk akkorára, amekkora tepsit használunk, majd az egyiket bele is simítjuk a sütőformába. Dolgozhatunk sütőpapírral, de választhatjuk a vajazós-lisztezős technikát is.
Majd elkészítjük a tölteléket a következő módon: A túrót jól kikeverjük a porcukorral és vaníliás cukorral, majd ízesítjük reszelt citromhéjjal és mazsolával. Amikor jól kikevertük a masszát, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A túró elég nagy adagnak tűnik, a nagyi 50 dkg-ot használ csak és így is bőséges mennyiségű a töltelék.
A kész túrómasszát rásimítjuk a tepsiben várakozó tésztára, majd befedjük a másik tésztalappal.
A tepsit most félretesszük és hagyjuk a pitét pihenni nagyjából egy óra hosszat.
Amikor a tészta megkelt, a tetejét megszurkáljuk, tojással megkenjük, majd betoljuk a sütőbe. Óvatosan, kb 180 fokon sütjük, míg szép aranybarna színt kap.
Aztán már csak várni kell, hogy végre kihűljön, szelni guszta kis kockákra, porcukorral szórni és tálalni. Jól hangzik, ugye?