2017. feb 20.

Pehelykönnyű pite túróval bélelve - ahogy a nagyi készíti

írta: meszter74
Pehelykönnyű pite túróval bélelve - ahogy a nagyi készíti

turos_pite_1.jpgA túró szerintem isteni találmány. Nálunk mindenki szereti, persze mindenki másképp. A férfivonal inkább a sós változatot kedveli, szóval a körözött, a túrós csusza biztos siker náluk. A gyerekek, talán érthető módon azt részesítik előnyben, ha édes a túró – egyszóval a gombóc és persze a Rudi a befutó. :)

Én mindenevő vagyok túró műfajban, de van egy nagy kedvencem, amit Tündi mami tud igazán jól csinálni. tunde_4.jpgAz ő pitéje egyszerűen utánozhatatlan, olyan omlós, pihe-puha könnyű, hogy szinte szétolvad az ember szájában. Anyag mondjuk van benne bőven, az eredeti recept szerint 75 dkg túró kerül egy tepsinyi adagba, szóval van minek kibuggyannia a könnyű tésztarétegből. Munka sok nincs vele, de keleszteni kell, szóval nem a 20 perces sütik kategóriájába kell sorolni, viszont nagyon kiadós édesség, egy nagycsaládnak is elegendő desszert a hétvégi ebéd után. Szerintem a vendégek sem fogják félretolni, és a „dugigesszükmagunkat” ünnepek idején üdítő desszert lehet ez a habkönnyű süti. Íme:

Pihe-puha túrós pite

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 75 dkg túró
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héjaturos_pite_4.jpg

 Az élesztőt pici tejjel felfuttatjuk.

Közben a tojások sárgáját a vajjal elkeverjük. Amikor a massza már szép habos, hozzáadjuk az élesztőt és a lisztet.

A tésztát alaposan kidolgozzuk, úgy, hogy rétestészta keménységű legyen.

Az elkészült tésztát két cipóra osztjuk és előkapjuk a sodrófát, a gyúródeszkát. Az bucikat kinyújtjuk akkorára, amekkora tepsit használunk, majd az egyiket bele is simítjuk a sütőformába. Dolgozhatunk sütőpapírral, de választhatjuk a vajazós-lisztezős technikát is.

Majd elkészítjük a tölteléket a következő módon: A túrót jól kikeverjük a porcukorral és vaníliás cukorral, majd ízesítjük reszelt citromhéjjal és mazsolával. Amikor jól kikevertük a masszát, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A túró elég nagy adagnak tűnik, a nagyi 50 dkg-ot használ csak és így is bőséges mennyiségű a töltelék.

A kész túrómasszát rásimítjuk a tepsiben várakozó tésztára, majd befedjük a másik tésztalappal.

A tepsit most félretesszük és hagyjuk a pitét pihenni nagyjából egy óra hosszat.

Amikor a tészta megkelt, a tetejét megszurkáljuk, tojással megkenjük, majd betoljuk a sütőbe. Óvatosan, kb 180 fokon sütjük, míg szép aranybarna színt kap.turos_pite_2.jpg

Aztán már csak várni kell, hogy végre kihűljön, szelni guszta kis kockákra, porcukorral szórni és tálalni. Jól hangzik, ugye?

Szólj hozzá

túró pite túrós pite