Smith Workout

Sport. Egészség. Önbizalom.

Hogyan tervezem meg a heti menüm?

2017. március 27. 17:59 - smithworkout

Megszámolni sem tudom, hányszor kaptam olyan a kérdéseket, hogy „hogy van ennyi időd főzni?”- az ebédeknél, „ezt mind megeszed?”- egy egy bevásárlás után, „milyen felkészült vagy”- kirándulások alkalmával.  A mai cikkemben azt szeretném megmutatni, hogyan tudsz egészségesen és olcsón enni úgy, hogy ne forogjon e körül minden napod, mégis meg legyen egész hétre a menü.

 A kulcsszó az előretervezés. Mindig arra törekszek, hogy hatékonyan használjam ki az időmet, és ne töltsek fölösleges órákat a konyhában, a bevásárlással, és úgy egyébként ne kelljen minden nap ezzel foglalkoznom. Mivel irodában dolgozom, edzésekre járok hét közben, mászkálok ide oda, ezért hétfőtől péntekig kell jól megterveznem a mindennapjaimat. A hétvégék azért ráérősek :). Szóval nekem sem hiányzik, hogy minden napomat a konyhában / a piacon töltsem.

Bevásárlás

A tárolható, úgy nevezett „száraz” alapanyagokból szeretek feltankolni, egyszerre veszek több zacskó kölest, rizst, zablisztet, zabpelyhet stb-t, valamint konzerveket is, magtejeket.. egyszerűen azért, hogy ne érjen meglepetés, hogy hirtelen valami elfogyott, valamint hogy kevesebbet kelljen boltba járkálnom. A friss dolgokból törekszem arra, hogy annyit vegyek, amennyi el is fogy, hogy semmiképpen sem kerüljön kidobásra azért, mert elrohadt a hűtőben.

A másik dolog, amit igyekszek kerülni, az a mindennapos cipekedés és a minden napos nyűg, hogy ne felejtsek semmit otthon. Az irodában felszabadítottam a kis szekrényemben 1 fiókot (na jó másfelet ), ahol tárolhatom a zabpelyhem, tonhalkonzervet,  balzsamecetkrémet, fehérje port.. szóval az olyan dolgokat, amikre nagy valószínűséggel egy héten 3x-4x azért szükségem van.

Nagyon korán kelek reggel, mert messze lakok a munkahelyemtől. Igyekszem azért otthon is enni pár falatot, de korán reggel nem megy ez olyan könnyen, és hát lássuk be a felkelés sem erősségem. A rohanásban vagy valamilyen gyümölcsöt eszek, vagy a hétvégén készített zabsütit, zabkekszet.. Amikor beérek dolgozni, akkor fogyasztom a nagy reggelit: zabkása, turmix stb.. ezért is tartok bent egy kisebb éléskamrát. Ez azért jó, mert 1) olcsóbb, mint a büfében vásárolni a szendvicseket 2) könnyen beilleszthető a diétámba.

Minden hétfőn ebédszünetben elmegyek bevásárolni, és betárazom azt, amit az irodában fogok enni az adott héten: gyümölcs, túró, mozzarella, zöldségek, salátának valók.. így nem cipelem otthonról, nem rohanok a büfébe, nem kell lemennem a boltba ha "csak úgy valamit ennék",mindig van mihez nyúlnom.

img_0884.JPG

Főzés

Főzni leginkább vasárnap és szerdán szoktam. Vasárnap megtervezem a köreteket, mert ha megfőzőm du/ este, az simán eláll csütörtökig. Igyekszem úgy variálni a „feltéteket” hogy nagyjából mindegyik kombinálható legyen a köretekkel- így nem unok rá ugyan arra az ételre a 2. nap.. Szerda este megnézem mi maradt még a hétfő-kedd-szerdai ebédből és úgy alakítom a hét hátralévő részét. Most, hogy megyünk bele a nyárba, amúgy átszoktam a salátákra, így csak vasárnap főzök és szerdától kezdve kb átállok nyúl üzemmódra. Ha nincs kedvem salátázni, akkor persze ugyan úgy főzök. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a saláta nálam abszolút egy szezonális étel- télen nincs egyetlen egy nap sem, hogy jól esne egy sali ebédre..:)

Tudom, ezzel az előre főzögetéssel az a baj, hogy nem fogok minden nap „friss ebédet” enni, de őszintén, engem ez nem zavar annyira. Nem érezném frissebbnek, ha közvetlen előző este főzném meg. A hétvége úgyis kényelmesebb, ott tényleg szeretem a frissen elkészült ételt azonnal fogyasztani.

 

Próbáljatok meg előre gondolkodni, mit szeretnétek enni, mennyi időtök lesz a héten, mit lenne érdemes „betárazni” és sokkal közelebb lesztek ahhoz, hogy elérjétek a céljaitokat! Másképp nem lehet kivédeni a fornettis standokat, valamit a hívogató menzai szendvicseket :)

A következő részben azt is megmutatom, mik azok az eszközök, amik elengedhetetlenek a konyhában- amúgy teljesen alapfelszerelésre gondolok, valamint hogy milyen tárolási praktikáim vannak. Gondoltátok volna, hogy a kollégiumban volt egy jó teflon serpenyőm, egy éles kerámia késem, egy fakanalam, egy vágódeszkám, és nagyjából mindent megoldottam?:D Egyszer még pizzát is sütöttem így, főzőlapon, de ez egy másik történet..:)

 -Ági

 

ui: a képek saját készítésű képeim.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://smithworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr4512375181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása