"100% dekadens" és "egészséges, de még finom" receptek

Séfcica

Séfcica

Amerikai palacsinta – 100% dekadens

2020. július 17. - Séfcica

1png.png

Tegnap este kint pihentünk az apródjaimmal az erkélyen, és egyszer csak összetéveszthetetlen illatra kaptuk fel a fejünket: a sülő palacsinta illatára!

Innentől egyértelmű volt, hogy a reggeli palacsinta kell, hogy legyen. Volt itthon juharszirup meg sok vaj, ezek sugallták, hogy az amerikai fajtát készítsük el.

HOZZÁVALÓK:
2-3 főre, ha reggelire kellemesen jól akarnak lakni:

Az alaphoz:

  • 40g vaj + egy evőkanál kb. a sütéshez
  • 120g búzaliszt
  • 300ml tej (2.8% zsírtartalmú)
  • 10g barnacukor
  • 10g sütőpor
  • 1 tojás
  • nagy csipet só
  • csipet vanília kivonat
  • csipet fahéj

A feltéthez:

  • juharszirup ízlés szerinti mennyiségben
  • még vaj

 

ELKÉSZÍTÉS:

Ugorj fel a konyhapultra és nyald tisztára magad! Ezután hívd össze a ház ember-apródjait és utasítsd őket:

Olvasszák meg a vajat, célszerűen abban az edényben, amihez a többi hozzávalót is adni fogják. Minden további összetevőt tegyenek hozzá, keverjék össze, amíg kellemes egynemű állagot kapnak.

Serpenyőben egy kevés vajon érdemes megsütni a lepénykéket (nekünk 4db lett, 20cm-es serpenyőben), persze ne felejtsék el megfordítani sem…

A kisült palacsintákat aztán persze el lehetne halmozni mindenfélével, de a rácsurgatott juharszirup és egy kis extra adag vaj tökéletes ízkombót fog eredményezni!

Purr!

2_3.png

3_4.png

Egészséges, de még finom chocolate chip cookies [CUKORMENTES, SZÉNHIDRÁT-CSÖKKENTETT]

1_1.png

A dekadens verziót már ismerjük. Tonna cukor, finomliszt. Jó is az, de tudok ennél sokkal egészségesebbet és ha hiszitek, ha nem, még finomabbat is!

Kicsit vérszegény kinézete lesz ezeknek a kekszeknek, mert nem lesz barnacukor, ami napsütötte kinézetet biztosíthatna, ellenben a kókuszliszt, mint a mostani fő összetevőnk, szintén a sápadtság felé tolja a színskálát. De ezt csak az ember-apródjaimtól tudom, nekem színtévesztőként teljesen mindegy is, meg a helyetekben amúgy is inkább szagra mennék, nem látványra. Amúgy meg látjátok, milyen jól néz ki rajtam, ugyanolyan háromszínű, mint a bundám!

És az illat, az nagyon jó lesz, ennek kapcsán ismét a kókuszlisztet méltatnám, vajjal keverve igazán kellemes élményt fog adni még sütés előtt.

Vegánok csukják be a szemüket, a cukor- és/vagy szénhidrát-fóbiások, meg a lisztérzékenyek viszont ugorjanak neki ennek a receptnek!

 

HOZZÁVALÓK (viszonylag kis adaghoz, ha több fős társaságnak szánod, nyugodtan számolj duplán):

  • 115g vaj
  • 4 evőkanál por állagú édesítőszer, de lehet több is, ezzel nem lesz nagyon édes (én eritritet használtam)
  • 65g kókuszliszt
  • 5 teáskanál sütőpor
  • 2 közepes méretű tojás
  • 2 evőkanálnyi cukormentes étcsoki-darabka (ha nem félsz a csokitól, szerintem tegyél inkább többet is!)
  • egy kevés vanília-kivonat

 

ELKÉSZÍTÉS:

Ugorj fel a konyhapultra és nyald tisztára magad! Ezután hívd össze a ház ember-apródjait és utasítsd őket:

Baromi egyszerű lesz: olvasszák meg a vajat, adják hozzá az édesítőszert és minden egyéb hozzávalót. (Ha ezt elrontják, mindenképpen büntetést érdemelnek, én a helyedben az egyik cipőjükbe vizelnék.)

Gyúrjanak a tésztából tetszőleges méretű golyókat, és lapítgassák el, míg kb. keksz formát nem kapnak.

Sütőpapírra fel, majd be a 175 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 10 perc elég is lesz a kekszeknek bent ahhoz, hogy aranyló szélükkel jelezzék, készen állnak az elpusztulásukra.

Az elpusztítás a te és vendégeid feladata lesz, de csak miután kihűltek a sütik, mert akkor nyerik majd el kicsit tömörebb állagukat.

Purr!

2_1.png

3_1.png

 

A receptet az alábbi oldalról fordítottam és vettem át: https://www.ditchthecarbs.com/coconut-flour-chocolate-chip-cookies/

 

100% dekadens chocolate chip cookies


1_ok.png

 

Elnézést, de valahogy a „csokidarabos keksz” olyan nyomin hangzik, nem adja vissza annyira ennek az édességnek a lényegét. De ti hívhatjátok annak is, nekem mindegy.

Egyik apródom már régóta akart ilyet sütni, a másik meg nem értette, minek, hiszen ő ezt a kaját világéletében a boltból szerezte be, mindig lehet kapni 2-3 félét, leemeled és kész. Aztán amikor megkóstolta a kisült cookie lepényeket (dehogy, már amikor nyers állapotában megkóstolta), rájött, hogy bizony ezt is érdemesebb otthon elkészíteni. Ráadásul gyakorlatilag elronthatatlan, hamar megvan, és elég olcsó is.

Vaj- és csoki-túladagolásra vállalkoztunk, igazából ezekből minél több, annál finomabb lesz, nem érdemes sajnálni belőle. 3-féle csokit is beleküldtünk a biztonság kedvéért.

Az apródok mindenfélét kitalálnak majd, hogy megdézsmálják a csokit vagy a sütés előtti, már bekevert sütitésztát, érdemes elvenni a kedvüket ettől ilyenkor valahogy, pl. a cipőjükbe vizelés elég jó arra, hogy kizökkenjenek. (Most lehet, hogy kiakadsz, hogy került a vizelés és egy édesség receptje egy oldalra, de Séfcica világában jársz, alkalmazkodj hát.)

Purr!

HOZZÁVALÓK:

  • 200g vaj
  • 100g étcsoki
  • 100g tejcsoki (mi most mogyorókrémeset raktunk bele)
  • 100g fehércsoki
  • 150g barnacukor
  • 50g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250g liszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • Csipet vanília kivonat
  • Csipet só

 

ELKÉSZÍTÉS:

Ugorj fel a konyhapultra és nyald tisztára magad.

Az apródok megolvasztják a vajat, majd összekeverik a cukrokkal, vaníliás cukorral.

Egy másik edényben összekeverik a lisztet a sóval, vaníliával, sütőporral és tojással.

A két keveréket egybeöntik, keverik, míg tapadásmentes állaga lesz.

A csokikat kis darabokra vágják, és jól beledolgozzák a masszába.

30-40 percre mélyhűbe teszik fóliával letakarva a máris ellenállhatatlan masszát.

A kihűlt tésztából tetszőleges méretű golyókat gyúrnak, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodják, figyelve arra, hogy ne lapuljanak el teljesen, mert a jóleső melegben fogják felvenni maguktól a tökéletes cookie formát a sütőben.

175 fokon kb. 10-12 percig sütik, félúton még meg lehet szórni
egy kis plusz barnacukorral, a díszítés és a plusz édesség
céljából. Amikor kész, akkor érdemes várni a kihűlésig, ez
megint ez a türelmet igénylő műfaj…

Nézd meg az egészséges, de finom verziót is! https://sefcica.blog.hu/2020/07/09/chocolate_chip_cookies_egeszseges

2_ok.png

3_ok.png

Egészséges, de még finom brownie [GLUTÉNMENTES]

1_2.png

Az egészséges brownie receptünk meglepő hozzávalója nem más, mint a vörösbab! Apródjaim nem akarták elhinni, hogy ebből bármi jó kisülhet, így már a boltból elkezdtek felhívogatni: „Séfcica, azt írtad a bevásárlólistára, hogy egy nagy konzerv vörösbab, nem lehet, hogy a Gourmet macskakaja-konzervre gondoltál inkább…?”. És pedig nem! De lássuk, érdemes volt-e a rájuk oktrojált utasításaimat hűen követniük.

Hozzávalók:

  • 1 standard méretű konzerv vörösbab
  • 1 érett banán
  • 50g étcsoki (na azért itt megnyugodtatok, hogy csoki is kerül bele, ugye? használjatok cukormenteset akár, ha még kevésbé dekadensen szeretnétek)
  • 3 tojás
  • 3 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál juharszirup
  • Csipet vanília kivonat
  • Csipet só
  • Tetejére egy kevés blansírozott mandula

Elkészítés:

Javaslom itt is, hogy mindenekelőtt ugorj fel a konyhapultra és nyald tisztára magad.

Az apródokat utasítsd, hogy őröljék le a babot (az eredmény undorító lesz, de sokat látott vegánok nem fognak megriadni a feladattól). Aztán csak menjen bele minden más is, turmixolják az aprítógéppel egynemű gusztustalan masszává, és nyomás a sütőbe 175 fokra, kb. 30 percre.

Ha kivetted a (most már egyébként 1-el jobban kinéző!) sütit a sütőből, fancybbé teheted az alkotást némi mandulával, így tudsz nyerni az egészséges vs dekadens párbajban ezzel a változattal.

…Gondolnád, mielőtt megkóstolnád! Aztán még a végén kiderül, hogy az egészséges, a meglepő hozzávalóival még vakteszten is finomabb, mint a 100% dekadens, cukor- és csokibomba brownie.

Purr!

2_2.png

 

3_2.png

100% dekadens brownie

1.png

Jöjjön végre, ami jönni akar, íme Séfcica első publikált receptje, egy 1.0-ás brownie!

A kezdő sütisütőknek, az időhiányosoknak, a macerát messziről kerülni akaróknak, a biztosra menőknek. És bárkinek, aki brownie-t kíván.

Hozzávalók:

  • 250g vaj
  • 300g 50%-os étcsoki
  • 200g cukor
  • 40g kakaópor
  • 60g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 tojás
  • Csipet vanília kivonat
  • Csipet só

Elkészítés:

Mindennek az alapja: ugorj fel a konyhapultra és nyald tisztára magad.

Ez volt a legmunkaigényesebb feladat részedről, innentől érdemes az apródjaidra bízni a piszkos munkát. Te csak instruáld őket, illetve minden fázist gondosan ellenőrizz úgy, hogy belemászol a kajába és kipróbálod, megfelelő-e az állaga, az íze. Ha kijöttél a tálból, értelemszerűen ismét tisztára nyalod magad, aztán jöhet a következő lépés.

Tehát, a lépések a kezdő tisztálkodás után:

Az apródok a vajat és a csokit egy hőálló tálba rakják, és megolvasztják (vízgőz fölött játszadozva, vagy kevésbé fancy módon mikróba benyomva).

Most jön az, hogy mindenféle porokat beleraknak a csokis masszába: cukrot, lisztet, sütőport, kakaóport, vaníliát, sót.

A tojásokat egészben habosra verik (jó, ha van erre egy eszköz a konyhában), és ezt is a csokis masszához keverik.

A jól elkevert masszát sütőtálba öntik, és 175 Celsius-fokon sütik, (max.) 30 percig. Ami fontos, hogy ne süljön túl, mert kiszáradtan nem jó a brownie…(gondolj bele, a nedves macskakaját sem eszed meg már száradtan! Na ugye.)

És kész is, kiveszik a brownie-t, innentől viszont még egy könnyű, mégis baromi nehéz lépés hátra van: érdemes megvárni, amíg a süti kihűl… Valahogy jobb úgy, az a tapasztalat.

Purr!

2.png

 

3.png

 

4.png

 

5.png

süti beállítások módosítása