Salads and Cakes

Fűszeres Sült Répa Saláta

2019. április 15. - **gabrielle**

Nálam már megkezdődtek a húsvéti előkészületek, próbálgatom a recepteket. Van egy-két bevált, fix tétel a menüsoron, mint a sonka, kalács, de szeretem ezeket feldobni valamivel. Értsd salátával :) Úgyhogy megkezdődött az ötletelés, inspiráció gyűjtés és megszületett ez a fűszeres répa saláta recept, amit bátran ajánlok akár önmagában, akár a sonka mellé. 

sam_0002-01.jpeg

 

Tovább

Kókuszos - Erdei Gyümölcsös Nyers Vegán "Sajttorta"

Konyhai kísérletezgetéseim következő delikvense ez a nyers vegán "sajttorta". Ez volt az első alkalom, hogy ilyet készítettem, egyrészt azért, hogy ezt is kipróbáljam, másrészt, mert egy hosszabb tisztító kúra után voltam, ami alatt nem ettem se cukrot, se tejterméket, se gabonát, így ezzel a mentes verzióval szerettem volna "visszatérni" a desszertekhez. 

20190224_091500.jpg

Tovább

Csokis-Mogyoróvajas Zabkeksz

Valamelyik nap épp a kis bevásárlásom intéztem a következő napok főzéseihez, mikor a polcon megláttam egy csomag hívogató csokis kekszet. Nem szoktam ilyesmiket venni, sőt, ha lehet kerülöm az édesség osztályt, nehogy elcsábuljak, de aznap mégis útba esett. Rögtön elindult a párbeszéd a fejemben:

AGY: Ugyan, csak egy zacskó cukor, zsír, ízfokozó, adalék és persze 8 millió kalória

HAS: De olyan finom tud lenni!! Néha belefér, nem? 

AGY: Néha belefér... na de tudjuk, ha meg van bontva a csomag nem sokáig marad belőle...

HAS: Olyan kemény heted volt, megérdemled!

És ez így ment egy darabig, míg összeszedtem magam és szerencsére AGY nyert, de azért ahhoz kellőképpen felcsigázott a bolti látogatás, hogy elhatároztam, otthon készítek egy egészséges verziót. Íme:

csokis_mogyorovajas_zabkeksz.jpeg

Tovább

Saláta Wrap, avagy az egészséges party food

Ha egy könnyű vacsorára vágyunk vagy épp vendégeket várunk és valami étvágygerjesztő, egyszerű, laktató és egészséges ételt tálalnánk, amit még az örökké fogyókúrázó barátnők is megesznek ez lesz a tökéletes választás!

Amire szükségünk lesz az néhány szív saláta és a fantáziánk!

sam_9901-01_1.jpeg

Tovább

Tartalmas Téli Saláta

Bizony télen sem kell lemondani a salátákról, hiszen sokféle idényzöldségből- gyümölcsből válogathatunk. Sőt, néhány sült hozzávalóval még a kedvünk is jobban megjön hozzá, hiszen nem egy hideg valami vár ránk a tányéron. A most következő téli saláta is ilyen.

sam_9869-01_1.jpeg

Tovább

Téli immunturbó: Grapefruit-os Tonhalsaláta

Januárban biztosan sokan fogadkoztak, nekikezdtek, hogy megreformálják az életmódjukat, nekik (is) szeretnék segíteni és egy kis tippet adni egy könnyű vacsorához, amivel növelhetjük zöldségfogyasztásunkat és az immunrendszernek is jót tesz. Mert mindeközben én meg azt fogadtam meg, hogy nem leszek lusta megosztani a recepteket itt a blogon is :) De ha több tartalomra vágysz irány az insta oldalam: @salads_and_cakes 

20190127_150035.jpg

Tovább

Cukormentes Vörös Bársony süti Valentin napra, vagy máskorra...

Alapvetően nem szeretem, nem ünneplem a Valentin napot, mert nem szeretném a szeretetet vagy a szerelmet egyetlen naphoz kötni, de azért a mindenhonnan ránk zúduló szívecske áradat engem is megihletett. Szóval ha szeretnél egy kicsit kedveskedni a szerelmednek akár holnap, akár az év bármely más napján bátran ajánlom ezt a cukormentes, zablisztes Vörös Bársony sütit.

20180213_072355.jpg

Tovább

Csupa egészség céklás, spenótos saláta

Ilyenkor télen nem árt egy kis löket az immunrendszernek, úgyhogy minél több vitamindús finomságot próbáltam belepakolni ebbe a salátába.

A cékla nagyon jó folsav forrás. Mint minden zöldség / gyümölcs esetében nyersen van benne a legtöbb vitamin, de a sült formája is hasznos.

A spenót igazi szuperélelmiszer, telis-tele A-vitaminnal, Béta karotinnal, Folsavval, C-vitaminnal, K-vitaminnal. Frissen hagytam meg a salátában, nehogy egy csepp is elvesszen ezekből. Ezen kívül nagyon jó saláta alap, színével és ízével is feldobja az ételt.

A fentieken túl quinoa, alma, pirított dió került a salátába. Most lazac mellé készítettem egy citromos, balzsamecetes öntettel.

20180107_151139.jpg

Hozzávalók (2 adag)

  • 1 nagy cékla
  • 2 marék friss spenót
  • 1 alma
  • 3/4 bögre quinoa főzve
  • 5-6 szem dió
  • 1 cirtom
  • 3 ek oliva olaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 tk dijoni mustár
  • feltétnek opcionálisan lazac / csirke / tofu de akár önmagában is fogyasztható

 

Elkészítés:

A céklával kezdjük. Megpucoltam és kb 1x1x1 cm-es kockákra vágtam. Beletettem egy tepsibe, lefedtem alufóliával és 180-200 fokon kb. fél óra alatt megsütöttem. Én úgy szeretem, ha nem teljesen puha, hanem még ropogós.

A quinoát megfőztem ugyanannyi vízben. Az almát meghámoztam, felkockáztam, a spenótot megmostam. 

A diót is felaprítottam és serpenyőben kicsit megpirítottam, így jobban kijönnek az ízek.

Mikor elkészült és kissé már kihűlt a cékla mindent összekevertem, meghintettem a dióval és mellé tálaltam az öntetet. (Jobban szeretem mellé tenni, így mindenki annyit tehet magának, amennyit szeretne.)

Az öntet: összekeverem az oliva olajat, balzsamecetet, dijoni mustárt, majd fellazítottam fél cirtom levével.

süti beállítások módosítása