Rubja lettem

BazsaLicom - Letisztult élvezet

2018. augusztus 24. - Rubja lettem

0f89680d-4fa1-4ef5-b6fe-c634ea78546a.jpeg

Debrecenbe látogatott a Food Truck Show. Igazi felüdülés volt ez számomra, hiszen a debreceni főtéren leginkább az unalomig ismételt kolbász, pörkölt, stb... szokott szerepet kapni.

Színes és változatos Food Truckok parkoltak egymás mellett, nekem azonban az egyik autó nagyon elnyerte a tetszésemet. Ez a kocsi volt a BazsaLicom Food Truck. Kellemes Menta zöld színű büfékocsiról van szó. Az étlapjukat megnézve úgy döntöttem teszek egy próbát náluk. Helyes döntés volt. Kicsi sorbanállás után, (ami ebben az esetben pozitívum, mert sokak voltak kíváncsiak rájuk.) megkérdeztem, hogy mi az amit ajánlanak. A Pulled Pork szendvicset mondták, hogy kóstoljam meg. Ezután picit vártam.

dd84be18-4f35-41e8-b5ce-7203164e2e57.jpeg

Tudni kell rólam, hogy heti 1-2 alkalommal készítek Pulled Pork szendvicset, így nem vártam csodákat. Rövid időn belül megérkezett a szendvics. Nagyon jól nézett ki. Ezután megkóstoltam, Isteni buciban volt. Amivel dobni lehet ezen az ételen, az a buci és ez sikerült nekik. Mégis letisztult volt az egész. Nem a szélsőséges ízek bombázták a nyelvem, hanem egy összeállt egész, harmonikus ízélmény volt. Minden ízből csak annyi volt, amennyi kell. 

Nekem elnyerték a tetszésemet és alig várom, hogy ismét sorban álhassak a Truck előtt.

Sok Sikert Kívánok a BAZSALICOM FOOD TRUCK-nak!

BBQ oldalas

7664a45c-1a51-431b-9ae1-9e53ecce2e37.jpeg

A csont melletti hús, a legfinomabb része a sertésnek, ezért az oldalas egy nagyon csábító alapanyag. Ráadásul kellemes eloszlásban megtalálható rajta a zsír és a hús. Egy 1.5 kilogrammos oldalas volt az alapanyagom. Hickory füstölő chipset használtam hozzá. 

efbd38a9-9a56-457e-b524-950be5de89ce.jpeg

Ha sertésről van szó, nekem ez mindig fájó pont. Igazából a hús íze számomra nem tetsző. Ezért mindig nagyon óvatos vagyok, ha sertésről van szó. Ezért is választottam a Hickory chipset, mint kiegészítőt. A füstölő chipsekről külön bejegyzésben fogok beszélni. 

110 celsiusra melegítettem a smokert, majd bekerült a vizes edény. Alsó rácson sült a hús nagyjából 5 órán keresztül. A Rub teljesen egyszerű volt. Só, bors, fokhagymakrém, barna cukor. Fél óra sütés után elkezdődött a füstölés. Szemmel láthatóan szép pirosra festette a Hickory füstje a húst.

6b00c205-f6aa-430d-b72c-8cde96da3c4a.jpeg

Sütés közben, fokhagymás olajjal kenegettem az olalast. 5 óra után a maghőmérséklet 75 Celsius volt. Ezután fóliába csomagoltam és további 2 órán át sütöttem. Teljesen bepuhult a hús. A csont szinte kimászott belőle. 1 órán keresztül pihentettem, pici BBQ szósszal lekenve. Nekem az a tapasztalatom, hogy érdemes egy napra hűtőbe tenni. Másnap sokkal finomabb. Itt is ez volt a helyzet. Másnapra előjött minden íz és talán még szaftosabb lett.

A Hickory füst, tényleg tette a dolgát. Nagyon kellemes és domináns ízvilágot teremtett a húsnak. Az is érdekes, hogy a fokhagyma íze, egyáltalán nem érződött rajta. Másnap viszont, inkább az volt a legmeghatározóbb íz.

Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek az oldalast grillezni vagy BBQ-zni. 

85527d41-d914-498f-9ace-225d0f3c0ce2.jpeg

Pulled Pork - egy különleges szendvics

35b4071a-5a25-4572-889d-2a67f09dc8e4.jpeg

Nehéz dolog sertéshúsból jó szendvicset készíteni, de a Pulled Pork szendvics kivételt képez. A tépett hús alapja egy 1.5 kilogrammos sertés lapocka. A Rub-hoz a következő hozzávalókat választottam: barna cukor, só, bors, cayenne bors, őrölt habanero, édes paprika por.

bdd94344-5d40-4260-b13b-733af5718371.jpeg

Miután beledörzsöltem a rubot a húsba, feltettem a rácsra és sütni kezdtem. Fél óra elteltével elkezdtem a hús füstölését. Éger fa forgáccsal füstöltem. A grill 110 celsiuson ment folyamatosan a sütés alatt. Ezután 5 órán keresztül sütöttem. 5 óra elteltével alu tálcára raktam a tarját, egy üveg alma Cidert a tálcába öntöttem és alufóliába becsomagoltam. Ismét visszakerült a rácsra. Nagyjából még 2.5 órát volt a grillben. Közben lilakáposzta salátát készítettem és hagymalekvárt csináltam vörös és lila hagymából fele-fele arányban. 

Miután a hús elkészűlt, félre tettem pihenni. Majd egy fél óra elteltével elkezdtem a hús tépkedését 2 darab villa segítségével.dd0a61cc-96dd-4b83-b780-edf094c9460e.jpeg

Az elkészült cafatokat, forró serpenyőben BBQ szósszal picit összekevertem, ettől finom szaftos lett a hús. Nem is volt más hátra, fogtam a hamburger bucikat és beletettem a húst, a hagymalekvárt, a káposzta salátát és a sajtot. Egy tocsogós, szaftos szendvics lett a végeredmény. Ez az a szendvics amit mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer.

Pastrami szendvics Franciásan

88b08f70-4717-43a7-a065-144389fccbd8.jpeg

Hozzájutottam egy gyönyörű marha bélszínhez, a szendvicsek szerelmese vagyok, ezért nem volt kérdéses a hús sorsa. Rozmaringos, dijoni mustáros pácot készítettem. Itthoni körülmények között egy sajátos Sous Vide módszerem van. Ez jelen esetben úgy nézett ki, hogy a pácolt hús légmentes zacskóba került, majd egy nagyobb jénai tálat tele töltöttem vízzel. A villany sütőt 55 celsiusra állítottam, betettem a vizes edényt benne a hússal és 3 órán keresztül bent hagytam. 

3 óra elteltével kivettem a bélszínt és forró grillbe tettem ( nagyjából 300 fokos volt a grill ). Ha steakről van szó én a Rare mellett teszem le a voksom. Szerintem a jól átsütött marha már hulla gyalázás kategória. Most azonban medium húsra volt szükségem mert jobb dolgozni vele egy szendvics esetében. 5 percig volt a grillben a hús.

43624271-93d9-4d19-9243-f6eab77d8f3c.jpeg

Ezután pihentettem egy picit a húst, majd vékony szeletekre vágtam. Félbevágtam egy bagettet, picit megkentem Dijoni mustáros vajjal, tettem bele paradicsomot és salátát aztán a húst. Majd Camembert sajt szeletekkel takartam le a szendvicset. Ennyit nem vártam még szendvicsre de nagyon megérte.

27306440-c611-4410-b66e-b19ce726a52c.jpeg 

süti beállítások módosítása