Részeges alma chutney

Posted on február 23, 2017

 A blog indulása óta fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a nélkülözött alapanyagokból is megéri válogatni. A cigány konyha autentikus alapanyagai között megtaláljuk a csontos húsokat, a belsőségeket, és egy sor olyan élelmiszert, amihez olcsóbban hozzá lehet jutni a szükség idején. A ritkábban használt alapanyagok azonban nem csak akkor kerülhetnek elő, amikor csóróság van. Amellett hogy ezek az alapanyagok megfizethetőek, változatosabbá és izgalmasabbá tehetik az általunk fogyasztott ételeket. A változatosság mellett azonban sosem titkoltuk, hogy azért is fontosak számunkra ezek az élelmiszerek, mert a fenntarthatóság szempontból sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra.

Pont ezek miatt fogadtunk örömmel, hogy lehetőséget kaptunk tesztelni néhány olyan terméket, melyek a Tesco új, teszt jellegű kezdeményezésének részei és fő céljuk az élelmiszerpazarlás csökkentése. A „Perfectly Imperfect” kínálatban olyan zöldségek és gyümölcsök kaptak helyet, melyeket az átlagos fogyasztó egészen egyszerűen nem tart túl szexinek. A legtöbben kevésbé szívesen emelnek le a pocokról olyan zöldségeket, amelyek girbegurbák, kisebbek az átlagnál, vagy minimális esztétikai hibával rendelkeznek. Annak ellenére, hogy ezektől a zöldségektől és gyümölcsöktől kevesebbet várunk, ugyanazt a minőséget hozzák, sőt saját tapasztalat alapján nem ritka, hogy ezek a kis nyamvadtnak tűnők finomabbak, mint a tökéletesnek tűnő társaik. Jelenleg 12 üzletben elérhetők a tökéletesen tökéletlen szerethető almák, répák és krumplik, ráadásul olcsóbbak is.

Az indiai ételek mindig is közel álltak a szívemhez. A csátnikat különösen szívesen készítem. Ezek a csípős-savanykás lekvárok kitűnőek sültekhez, érett sajtokhoz, gazdag szendvicsekhez. Elkészítésük kis gondosságot és odafigyelést igényel, de cserébe hosszan eláll, és különleges íz élményt ígér.

 

img_0634.JPG

Hozzávalók:
-1,5 kg póréhagyma
-0,7 kg savanykás alma (nettó súly - pucolás után)
-10 dkg aranymazsola
-1-2 db chili paprika – opcionális
-mustár és koriandermag
-szegfűbors
-1 hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
-1 ek őrölt bors
-15 dkg barnacukor - vagy ennek megfelelő édesítő
-2 ek só
-3 dl alma cider (vagy 1,5 dl almaecet)
-lime vagy citrom leve
-1 dl olaj

img_0588.JPG

 

Kis olajon kipattogtatom a koriander és mustármagot.

A hagymát laskára vágom, és üvegesre pirítom. Hozzáadom a sót, borsot, majd a felkockázott almát. Összekeverem, felöntöm a ciderrel, édesítem, és fűszerezem, végül a mazsolát adom hozzá.

Felforralom, és sűrűn kevergetem. Célszerű egy vastagabb edényt használni, hogy semmiképp ne kapjon oda.

Egy óra alatt alacsony lángon lekvár állagúra főzöm. Csírátlanított csatos üvegbe teszem, azt mondják, hogy egy hétig is eláll….

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

Jó étvágyat! Bara

Szeretnél még több receptet? Vásárold meg a Romani Gastro - Üljünk egy asztalhoz című könyvünket! 

KÖVESS MINKET!
➡ INSTAGRAM: romanigastro
➡ BLOG: http://www.romanigastro.blog.hu
➡ FACEBOOK: https://www.facebook.com/romanigastro/?ref=settings
➡ EMAIL: romanigastro@gmail.com
➡ TWITTER: @romanigastro

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romanigastro.blog.hu/api/trackback/id/tr7912284197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása