Mediterrán polenta
2017. április 21. írta: pudingskitchenstories

Mediterrán polenta

Itt van ez az áprilisi tél. Muszáj volt valami finom, meleg, egytál ételt kitalálnom, hogy valahogy ellensúlyozzam azt, amit az időjárás művel velünk. Elég csalogató nevet adtam szerintem ennek az ételnek, de ha hiszitek, ha nem, kb fél óra alatt dobtam össze, amiből max 10 perc telt azzal, hogy körbenéztem mi van itthon és mit lehetne belőle csinálni. ( a sütési idő még persze hozzá jön)

Családban marad- anyukám cukrász, apukám is nagyon jól főz, és azt kell rólunk tudni, hogy minden úgy szemre megy a lábasba. Ha valami újat főzünk, elolvasunk pár receptet információ gyűjtés gyanánt, aztán neki kezdünk és vagy jó lesz, vagy ehető :D

Hát ez a recept pont nagyon jó lett szerencsémre. Mióta blogolok folyamatosan figyelek arra, hogy azért lemérjem az alapanyagokat , hogy rendesen meg tudjam írni a receptet. Lássuk csak, mi volt itthon és mi lett belőle:

aghr2454.jpg

Mediterrán polenta

Hozzávalók: 

  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 160g kukorica dara
  • 2 dl főző tejszín
  • 2 dl forró víz
  • 150g feta sajt
  • olíva bogyó/ olíva krém
  • só, bors, oregáno, bazsalikom
  • 1-2 kisebb kocka vaj

Elkészítés:

Pucold meg az édesburgonyád, szeleteld fel kb fél centis vagy vékonyabb szeletekre.

A kukorica darát tedd egy mikrozható tálba, szórd bele a fűszereket (sóval óvatosan, a feta sajt is nagyon sós), valamint tedd bele a két kis kocka vajat.  Öntsd rá a 2dl tejszínt, majd a 2dl vizet forrald fel, és azt is öntsd rá. Jól keverd össze, és mehet a mikróba 3-4 percre. Amikor kiveszed, a kukorica dara valószínűleg az edény alján lesz összeragadva, de ne dőlj be neki! Fogj egy habverőt, és lassan keverd simára, meglátod, hogy a maradék folyadékot is magába szívja majd.

Van, aki nem szereti használni a mikrót, és ma csak fel akartam gyorsítani a folyamatokat. Ha nem vagy egy mikrós ember, akkor egy edényben forrald fel a tejszínt a vízzel, öntsd bele a fent említett dolgokat, kevergesd, és ugyan ott fogsz tartani a receptben ahol most én.

Kezdheted is rétegezni az elemeket. Én kerámia tepsit szoktam használni. Kikentem vajjal, és bele fektettem az első réteg édes krumplit. Mehet rá a polenta fele. A feta sajt felét is rámorzsoltam. Oliva pasztát raktam még erre a rétegre, de összevágott oliva bogyó is tökéletes lesz. Jöhet egy újabb réteg batáta, majd a maradék polenta és a sajt a tetejére. Friss bazsalikommal is megszórhatod.

 

 

Előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöttem , nem szükséges lefedni. 

Amikor kiveszed a sütőből, még eléggé laza a szerkezete, ha szépen akarod szeletelni, akkor várnod kell amíg kicsit kihűlik.

Nos, én nagyon éhes voltam, szóval leveses tányérból kanalaztam az első adagot :D a többit a fotó kedvéért hagytam rendesen kihűlni.

Jó étvágyat hozzá! :)

-Ági

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pudingskitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr6612441759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása