Nyáron voltunk bográcsos szilvalekvárt főzni, de sokáig fel sem bontottuk az üveget, amit kaptunk, tartogattam valami finom sütihez. Amikor belefutottam ebbe a receptbe, gondoltam, ez a mézespuszedli pont jó lesz, hogy megkóstoljuk végre. Isteni lett, tényeg klasszikus puszedli, jó bele bármilyen sűrű lekvár. Nagyon jó rajta a csokibevonat, de lehet, hogy legközelebb cukormázzal fogom megpróbálni, úgy talán még klasszikusabb lenne.
Mézespuszedli szilvalekvárral
Hozzávalók (Kb. 15 darabhoz):
- 30 dkg liszt (én teljeskiőrlésűből csináltam)
- 10 dkg darált dió
- fél csomag sütőpor
- 1 lapos evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék vagy fahéj
- 1 evőkanál tejfől
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 12 dkg méz
- 10-15 dkg lekvár
Egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a szilvalekvár kivételével az összes többit is hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk és gombócot formázunk belőle. Fóliával letakarva hűtőbe tessszük fél-egy órára.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztából diónyi golyókat gyúrunk szétlapítjuk őket és egy kiskanál lekvárt teszünk a közepére, nagyjából így:
Ekkor a körlap széleit felhajtjuk és óvatosan gombócot formázunk belőle. Ha egy-egy repedésen egy picit kilátszik a lekvár nem akkora baj, ezért fontos viszont sűrű lekvárt használni a recepthez.
A gombócokat sütőpapíros tepsire tesszük és 10-15 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a puszedlik, gőz fölött megolvasztott csokiba mártjuk őket, majd visszatesszük a sütőpapírra. Ha ünnepibbé akarjuk tenni, lehet szórócukorral, kandírozott gyűmölccsel, egy fél dióval díszíteni: