2016. júl 27.

Bakonyi húsgombóc

írta: Blue Lemon
Bakonyi húsgombóc

1000_dsc_2935.jpg"Kérem, a bakonyiban, bármiféle étel is legyen, gomba van. Állítólag azért nevezik így, mert arrafelé sok terem és így kerül bele. Igen ám - toldja meg Ferenc a tudálékos főurak modorában - de a Mátrában a Bükkben, (nem szólva a Zemplénről) talán még több tinóru és rókagomba van egy jó, esős július végén, mint a Dunán amonnan. Nem tudjuk kinek állt ez érdekében, és azt sem tudjuk, hogy ki volt az első, talán a Sobri József, aki végett így ragadt, hogy a gombás, tejfölös hús, az bakonyi. Ezen az okoskodás mentén akár lehetne pedig mátrai is, kérem, mert a Vidróczki Márton... Bükki és zempléni betyárról nem tudok, az nem lehetne sajnos. De ez, amit az itt látni tetszik, nem szelethús, hanem apróra darált disznócomb, amibe az ügyeskezű szakács gombát reszel, zöld hagyma szárát metéli, sózza, borsozza és egy tojást, székivel együtt beleüt, klődört formáz, süti, főzi és petrezselymes gombóccal adja fel. Mindjárt meg tetszik látni, hogy az úr ilyen jóízűt még sohasem evett húsos gombócból." (Hajdu Imre: Bevezetések - kézirat, 2016.)

 

Bakonyi húsgombóc

Hozzávalók (2 adag):
- 300 g darált sertéscomb,
- 100 g csiperke gomba,
- 2-3 zöldhagyma szára,
- 1 tojás,
- 30 g zsemlemorzsa,
- 10 g liszt,
- só, őrölt bors.
A mártáshoz:
- 60 g füstölt szalonna,
- 2 ek ét- vagy olíva olaj,
- 250 g gomba,
- 200 g tejföl,
- 1 fej vöröshagyma,
1 tk paradicsom püré,
1 ek liszt,
1 tk fűszerpaprika,
só,
200 ml víz,
fél csokor petrezselyem zöld.   

1000_dsc_2627.jpgElőkészítés: 1.) Húzzuk le a gomba héját (nem bánom én, de ki tudja ki és milyen kézzel fogdosta meg, jobb ha megpucoljuk). 2.) 100 grammot reszeljünk le sajtreszelőn, a mártásnak valót pedig vágjuk négybe. 3.) Vágjuk kockára a szalonnát. 4.) Aprítsuk fel a vöröshagymát és tegyük ezt a hagymaszárral is.1000_gomba_reszeles.jpgElkészítés: 1.) Tegyük fel pirulni a szalonnát az olajban. 2.) A gombát szórjuk meg a liszttel (jobban fog ragadni a húshoz és nem akar majd kiesni sütéskor). 3.) Minden hozzávalót tegyünk egy tálba (a prézli kivételével) és gyúrjuk össze. 4.) Ha lágynak ítéljük meg, keverjük hozzá a zsemlemorzsát is. 5.) Viszonylag nagy gombócokat formázzunk. 1000_gombocozas.jpg6.) Mostanra kiengedte a zsírját és szép piros lett a szalonna. Szedjük ki. 7.) A zsírjában pirítsuk meg a gombát. Vegyük ki. 8.) Ugyanebben a zsiradékban süssük körbe a húsgombócokat. Vegyük ki.  1000_piritas_1.jpg9.) A forró zsíron pirítsuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a paradicsom pürét, később a fűszerpaprikát. 10.) Ha utóbbi kiadta a színét, sózzuk és engedjük fel a meleg vízzel. 11.) Forraljuk fel, tegyük bele a húsgombócokat, fedjük le és 15 percig főzzük úgy, hogy 7,5 perc után megfordítjuk a húsokat.1000_szaft_eleje.jpg12.) A tejfölt egy kanál liszttel keverjük el, kevés forró lével engedjük fel és így habarjuk be a mártást. 13.) Forraljuk ki, szűrjük le. 14.)  Adjuk hozzá a petrezselyem zöldet és a gombát, majd a gombócokat. 15.) Forraljuk fel együtt. elkészült.1000_habaras.jpg16.) Petrezselymes burgonyagombóccal, vagy zsemlegombóccal tálaljuk. Ízlésesen. A viszontlátásra!1000_talalas_1.jpg1000_dsc_2962.jpg

Röviden: 1.) A húst keverjük össze a lerezelt gombával, az apróra vágott zöldhagyma szárral és a tojással. Sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk össze alaposan. ha lágy, tegyünk hozzá prézlit. 2.) A szalonnazsíron pirítsuk körbe a gombát majd a húst is. 3.) Ugyanezen a zsiradékon pirítsunk vöröshagymát, paradicsom pürét és fűszerpaprikát. Engedjük fel melegvízzel. Forraljuk fel. 4.) Tegyük bele a gombócokat és 15 percig lefedve főzzük. Egyszer fordítsuk meg a húsokat. 5.) Vegyük ki a golyókat, habarjuk be, forraljuk fel és szűrjük le. 6.) Adjuk hozzá a pirított gombát, a petrezselymet és a gombócokat. Forraljuk fel.

1000_dsc_2954.jpg1000_dsc_2951.jpg

Szólj hozzá

magyar tojás vöröshagyma víz tejföl sertés liszt zsemlemorzsa zöldhagyma húsgombóc olíva olaj étolaj fűszerpaprika őrölt bors csiperke gomba füstölt szalonna paradicsom püré petrezselyem zöld bakonyi húsgombóc darált sertéscomb