Csigó Zita gasztroblogja

Sütőtökös tortácskák

December 12. / nyereményjáték / laktózmentes recept

2017. december 13. - Csigó Zita

12.png

Nálam is elindult az ajándékozás: az első karácsonyi nyereményjátékomon a Lizzy Card kollekciójába készített egyik gasztronaptáramat (és egy nagyon helyes Ikeás kötényt) lehet megnyerni, részletek az Instagramomon.

2014 óta készítek gasztronaptárakat (illetve egyszer DIY témám is volt) a Lizzy Cardnak, azt hiszem, szuper az együttműködésünk, a legigényesebb magyar naptárkollekciót ők készítik évről évre.

Az idei két naptáram:

2017_12_12_004489.jpg

463432233_lizzy-card-fali-naptar-nagy-lemeznaptar-magyar-etelek-ujragondolva-31x31cm-2018-liz-16554485.jpg

Nagyon szerettem mindkét témát, és bár mindenki a fotózásra tippel, az egyik kedvenc részem a munkafolyamatok között a receptfejlesztés. Mondanom sem kell, bátran lehet a fantáziához nyúlni, ha újragondolásról van szó, ez nemcsak a főételes, hanem a desszertes naptárt is jellemzi. Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen ételeket és sütiket találtam ki 2018-ra, a naptárak természetesen már kaphatók!

Átnézegettem, hogy az előző években milyen december havi recepteket készítettem, jöjjön most a 2015-ös ünnepi sütim.

20140215_9551.jpg

Sütőtökös-habos tortácskák kandírozott naranccsal 

Hozzávalók (5 darabhoz):

A tésztához:

15 dkg cukor

2 tojás

12 dkg liszt

1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

1 teáskanál sütőpor

csipet só

25 dkg sült sütőtökpüré

A tetejére:

2 tojásfehérje

pár csepp citromlé

6 evőkanál cukor

A kandírozott narancshoz:

1-2 bionarancs héja

kristálycukor

A tésztához a cukrot a tojásokkal habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, a mézesfűszert, a sütőport és a sót, majd hozzákeverjük a kihűlt sütőtökpürét. Kisebb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és 180 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 25 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd nagyobb méretű pogácsaszaggatóval 5 korongot szaggatunk ki belőle.

A tojásfehérjéket félig felverjük. Hozzáadjuk a citromlevet és kanalanként cukrot, majd gépi habverővel, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A fehérjehabot cső nélküli habzsákba töltjük, a tésztakorongokra nyomjuk, és 220 fokos sütőben 4-5 perc alatt megszárítjuk. Akkor jó, ha már kemény, de még nem túl barna a hab.

Kandírozott narancshéjat csak kezeletlen héjú narancsból készítsünk! A narancsot meghámozzuk, a fehér részeket minél jobban eltávolítjuk (áztatás után könnyebb, ezért a héjakat érdemes fél órára vízbe tenni). A narancshéjat felcsíkozzuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk. Ezt követően leöntjük a vizet, lemérjük a héjat, és a kapott súly 2/3-ának megfelelő mennyiségű cukorral visszatesszük főni. Kevés vizet öntünk alá, ha szükséges, folyamatosan pótoljuk. Közepes lángon addig főzzük a héjakat, amíg üvegessé nem válnak. Leszűrjük, kristálycukorba forgatjuk, majd megvárjuk, hogy kihűljenek. A tortácskák mellé tálaljuk.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

süti beállítások módosítása