Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egyszerű és olcsó ételek

Egyszerű és olcsó ételek

Lilahagyma pikánsan

Tgy recept

2023. május 29. - Házi praktikák

50 dkg lilahagyma, 1 db citrom, 4 db kemény tojás, kapribogyó, 12 db olívabogyó, ringli, fűszerek, 15 g juhsajt, 3 db paradicsom, 2 db főtt krumpli.

A megtisztított, felszeletelt hagymát szét bontjuk, hozzá keverjük a finomra vágott snidlinget, az olajat és citromlevet, és a hűtőben egy napig érleljük, majd kivesszük, egy tálba szedjük, hozzáadjuk a kockára vágott főtt krumplit, a kapribogyót, a kimagozott olívát és a ringlit. Kockára vágjuk a sajtot. Megszórjuk fűszerekkel, és összekeverjük. A tálat körbe rakjuk karikára szeletelt kemény tojással. Közepére tesszük a paradicsomot, a gyűrűire bontott hagymát, a krumplit és a kockára vágott sajtot.

Csilis spárgás penne

Tgy recept

50 dkg penne tészta, 40 dkg garnéla, só, bors, 6 gerezd fokhagyma, 25 dkg spárga, olívaolaj, 2 dl száraz fehér bor, 3 db csilipaprika, kapor, vaj.

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A fokhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Megtisztítjuk a spárgát is, és feldaraboljuk.  Majd a felforrósított olívaolajban a fokhagymát, a rákot és a spárgát, folyamatosan rázogatva pirítjuk. Felöntjük a borral. Hozzáadjuk a főtt tésztát, a felkarikázott Csilit (erős), az apróra vágott kaprot. Sózzuk, borsozzuk, és más fűszerekkel ízesítjük. Végül elkeverjük benne a vajat, majd tálaljuk.

 

 

 

 

 

Hagymás krumpli hússal

Tgy recept

6 szelet kicsontozott sertésborda. 50 dkg krumpli, 5 fej hagyma, olívaolaj, rozmaring, só, bors, liszt, zsályalevél,

A hagymát karikákra vágjuk,  kissé megszórjuk liszttel. Forró olajban ropogósra sütjük, majd papírkendőre terítjük. Azután az előkészített hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felforrósított olajba, és mérsékelt tűzön mindkét oldalát pirosra sütjük. Közben a megtisztított krumplit kockákra vágjuk, sós vízben  megfőzzük leszűrjük, megsózzuk, fűszerezzük, majd aranybarnára pirítjuk. Tálra terítjük, tetejére fektetjük a sült húsokat, megrakjuk a megpirított hagymával, és tálaljuk.

Zöldfűszeres csirkecomb

Tgy recept

2 db kígyó uborka, 5 db paradicsom, 1 fej lila hagyma, olívaolaj, 25 dkg feta sajt, olajbogyó, 50 dkg filézett csirkecomb, só, oregánó, kakukkfű.

Az uborkát és a paradicsomot megmossuk, nagy kockára vágjuk. A tiszta hagymát felkarikázzuk. A zöldségeket meglocsoljuk olívaolajjal, rámorzsáljuk a feta sajtot, beletesszük az olajbogyókat, majd az egészet hűtőszekrénybe tesszük,  pihentetjük. Közben elkészítjük a csirkét. A húst csíkokra vágjuk, sózzuk, megszórjuk zöldfűszerekkel. Végül kevés olajon készre sütjük, salátával tálaljuk.

Fetás krumplisaláta

Tgy recept

2 kg krumpli, 10 dkg olívabogyó, 20 dkg savanyú uborka, 5 db paradicsom, 20 dkg feta sajt, 5 dl joghurt, olívaolaj, mustár, só, bors, cukor, kapor, 1 db citrom.

A héjas burgonyát lemossuk, majd sós vízben megfőzzük.. Ha lehűlt, megtisztítjuk és felkarikázzuk. Az olívabogyót, az uborkát felszeleteljük, a paradicsomot feldaraboljuk. Az egészet összekeverjük. A joghurtot, az olajat, a mustárt turmixoljuk. Sóval, borssal, kaporral, cukorral és citromlével ízesítjük, ráöntünk egy kevés fehér bort is. Összeforgatjuk a salátával, a tetejére pedig fetát morzsolunk.

Cukkinis pirított máj

Tgy recept

50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 50 dkg cukkini • 50 dkg paradicsom, 3 szál friss  oregánó,• 2  fej hagyma,  olívaolaj,  2 gerezd fokhagyma,  só, bors, liszt,  balzsamecet, 1 dl félszáraz fehérbor, 3 szál petrezselyem. 

A májat leöblítjük, megszabadítjuk a hártyáktól-ínaktól, és minden darabot félbevágunk. A cukkinit nem túl vékony kari­kákra, a meghámozott paradicsomot apróra, az oregánó leveleit finomra vágjuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, olajban üvegesre fonnyasztjuk. A felét serpenyőbe szedjük, félretesszük. A ma­radékban átsütjük a cukkinit, hozzáadjuk a paradicsomot, az áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve 10 per­cig főzzük. A félretett hagymát  olajjal felforrósítjuk, belecsúsztat­juk a liszttel összeforgatott májdarabokat, az oregánóval ízesít­jük, és 5 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a balzsamecettel, ame­lyet élénk tűzön elpárologtatunk, végül hozzáöntjük a bort, meghintjük frissen őrölt borssal, jól összeforraljuk, és csak a végén sózzuk. A májat nem túl mély tálba szedjük, megszórjuk a finom­ra vágott petrezselyemmel, és a cukkinis mártás kíséretében tálaljuk. Burgonyaköret, friss kenyér illik hozzá.

Olasz paradicsomsaláta

Tgy recept

60 dkg paradicsom, 2 fej lilahagyma, 10 bazsalikom levél, 2 szál petrezselyem, oregánó, 25 gr mozzarella, olívabogyó, só, bors, olívaolaj.

A paradicsomot megmossuk, megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A  meghámozott hagymát kettévágjuk és felszeleteljük A zöldfűszereket előkészítjük. A bazsalikomot és az oregánót felaprítjuk. A mozzarellát  és az olívabogyókat kiemeljük a levéből, a mozzarellát  vékonyan felkarikázzuk.

Egy tál szegélyét kirakjuk paradicsomkarikákkal, középre helyezzük a mozzarellát, majd ismét köré rakjuk paradicsommal. Tetejére hagymát szórunk, és díszítjük olívabogyóval, oregánóval, bazsalikommal. meghintjük borssal, sóval, végül meglocsoljuk az olívaolajjal. Bármilyen frissen sült hús-vagy halételhez kínálhatjuk.

 

Fokhagymás salátaöntet

Tgy recept

1 db tojás, majonéz, 1 dl fehér bor, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 10 dkg puha sajt, 1 db fejessaláta.

Egy tojásból olajjal sűrű majonézt keverünk, felengedjük borral, hozzáadunk 2 dl tejfölt, reszelt hagymát, 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot. Villával összenyomkodjuk a sajtot, a leveleire szedett salátát laskára vágjuk, és ráöntjük a lehűtött mártást. Esetleg karikára vágott főtt tojást is tehetünk a salátára.

 

 

Fokhagymás dagadó

Tgy recept

50 dkg sertésdagadó, 6 db fokhagyma,, pirospaprika, só, bors, zsír, fűszerkeverék, 1 dl bor.

A fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, megsózzuk, borsozzuk, ráöntjük a bort, és összekeverjük. Szélesre kiterítjük a dagadószeleteket, rákenjük a fokhagymás keveréket. Szorosan összetekerjük a húst, és jól átkötjük, hogy  sütéskor ne essen szét. Tepsibe tesszük, leforrázzuk zsírral, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. A tepsit lefedjük, és saját levében megsütjük. Sült krumpli mellé tálalhatjuk melegen. A hús nemcsak melegen, de hidegen is kitűnő.

 

Fokhagymás padlizsánsaláta

Tgy recept

70 dkg kisebb padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, olaj, salátaecet,só, bors, petrezselyem..

A pdalizsánokat megmossuk, megszárítjuk, tepsibe tesszük, és közepesen melg sütőben puhára sütjük. Majd még melegen eltávolítjuk a héját, és meghámozzuk. Ha langyos lesz, vékonyan felkarikázzuk.. Közben a zúzott fokhagymát a darált dióval, az olajjal, a borecettel és a petrezselyemmel összekevervjük, megsózzuk, borsozzuk.

padlizsansalata12.jpg

 

süti beállítások módosítása