Nike vega konyhája

varázslatos ízkavalkád húsmentesen

Nyers ribizlitorta

2016. szeptember 26. 22:35 - Nike konyhája

ribizlitorta_oldalrol.jpg

Nálunk csupa ünnepi, igazi rendes gyerek születik. Krisztián fiam az édesapukája névnapján, Krisztina lányom pedig az enyémen. Szeptember 15-én, a névnapomon töltötte be a 19. évét, én pedig 20-án a nagyon sokadikat. Mint írtam, igazi rendes gyerekeim vannak: nagyfiam meghívott bennünket magához egy ünnepi ebédre, ahol ő főzött nekünk. Jól főz. Nagyon jól főz, és ő is vega! 

A menüje hagymaleves volt sajttal és fokhagymás bagettel, utána zöldségfasírt (cukkinis, répás stb.) finom fűszeres rizzsel és franciasalátával. Szuper finom volt minden, igazán büszke voltam rá! Desszertet is tervezett, de túl korán érkeztünk, így azt legközelebb fogjuk megkóstolni. Viszont ezért pont jól is jött, hogy mivel nem akartunk üres kézzel érkezni, csináltam egy nyers, vega ribizlitortát. 

Vegán körökben már sokszor olvastam különböző kesukrémekről, de idáig még nem próbáltam soha! Itt volt az ideje! Úgyis egy régóta áhított aprítógép volt az egyik ajándékunk. Na szóval így született a torta:

Alsó réteg (tészta)

  • 10 dkg kimagozott datolya
  • 10 dkg mandula
  • csipet só

Fehér réteg

(igazából csak a fele lesz fehér, mert a másik felébe mixelem a ribizlit)

  • 10 dkg  kesudió
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 3 evőkanál méz (vegánoknak juharszirup)
  • 2 evőkanál mandulaliszt
  • egy rúd vanília kikapart belseje

Rózsaszín réteg 

  • a fehér krém fele
  • + 10 dkg ribizli
  • fél lime leve

Díszítéshez 

  • néhány szem sózott, pirított pisztácia

ribizlitorta_szelet_1.jpg

Egy 18 centis kis tortaformát először is kibéleltem szilikonos sütőpapírral (nem mintha sütni akartam volna). Azután a frissen szerzett aprítógépemben jól összemixeltem a datolyát és a mandulát a csipet só társaságában. Ezt a "tésztát" belenyomkodtam alaposan a formába. 

A kesudiót már előző este vízbe áztattam biztos ami biztos alapon, bár a kesukrémes receptek szerint elég 4-5 óra is. A fehér krémhez szintén ment minden az aprítóba: a leszűrt kesudió, a puha kókuszzsír és a többiek. Meglepően finom, krémes csoda lett belőle! Ennek a felét ráöntöttem a formába nyomkodott alapra, és beraktam a fagyasztóba arra az időre, amíg elkészült a rózsaszín krém. 

A maradék kesukrémhez öntöttem a ribizlit, belenyomtam egy fél lime levét, és ezt is jól összemixeltem. Közben a kókuszzsírnak hála a fehér réteg kezdett megszilárdulni, erre öntöttem a rózsaszín krémet. A tetejét megszórtam néhány szem apróra vágott pisztáciával. 

Indulásig a hűtőben pihent, szépen megszilárdult. Kellett neki azért 2-3 óra, hogy olyan állagú legyen, hogy a papírt lefejthessem róla, és átrakjam egy tortadobozba. Szerintem isteni lett! A kesukrém egy nagyszerű találmány, gyakran fogtok még róla hallani tőlem, mert nekem nagyon bejött! 

ribizlitorta_felulrol.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nikekonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4911745529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása