Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Yorkshire Parkin - a rosszkedvűző süti

2017. február 19. - Vankó Csilla

Egy kedves yorkshire-i barátom mesélt erről az elképesztően finom fűszeres sütiről, amit állítólag az angol ipari forradalom óta készítenek Yorkshire-ben. Az akkori munkásosztály étkezésében fontos szerepe volt a zabpehelynek és a melasznak. Tradícionálisan a november 5-i Bonfire Night (korábban már írtam róla) elengedhetetlen fogása. A yorkshire-i emberek szerint ez az ünnep nem is teljes egy nagy csésze tea mellett elfogyasztott Parkin és tüzijáték nézés nélkül. Ha épp nincs tüzijáték, egy kandallóban ropogó tűz és egy csendesen előtte fekvő kutya is megadja a hangulatot. Szentül hiszik, hogy ha valaki maga alatt van és eszik egy kicsit ebből a sütiből, biztosan elmúlik a rosszkedv. És hát ugye ez néha mindannyiunknak nagyon jól jön. A Parkin szó egyébként egy nagyon népszerű keresztnév Yorkshire-ban, jelentése Péter.

Bár a november már elmúlt, én ezen a szép, végre napsütéses februári vasárnapon úgy gondoltam, hogy elkészítem.

Mielőtt belevágunk, van néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni:

  • Sütés után a Parkin-t legalább 3 napig pihentetni kell, ezért azonnali élvezetekre ne számítsünk. Viszont aki türelmes, az meg fogja látni, hogy érdemes várni.
  • Ahogy más brit ételeknél is, itt is van néhány összetevő, amit nálunk nem mindenhol lehet kapni, pedig a briteknél mindennapos termék, ezért az itthoni brit boltok kínálatára bizton számíthatunk. Az összetevőknél segítek linkekkel, hogy én hol vásároltam meg ezeket a termékeket.
  • A sütinek két fontos összetevője a fekete melasz és a Golden Syrup. Láttam már Magyarországon fellelhető recepteket, ahol ezeket megpróbálták pótolni mással, de nem szabad. Ezek nélkül nem Parkin a Parkin.

 Na és akkor íme néhány fotó és a tradicionális Yorkshire Parkin recept:

parkin.jpg

parkin_4.jpg

parkin_2.jpg

Összetevők:

  • 110 g puha vaj
  • 110 g barna cukor
  • 55 g fekete melasz (black treacle)
  • 200 g golden syrup
  • 225 g közepesre őrölt zabpehely
  • 110 g liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • vagy 110g self-raising liszt (A Tesco-ban a nemzetközi részen kapható)
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál fűszerkeverék (mixed spice) Érdemes egy nagyobb adagot előre elkészíteni az alábbi őrölt fűszerekkel: 1 nagykanál szegfűbors, 1 nagykanál fahéj, 1 nagykanál szerecsendió, 2 teáskanál szerecsendió-virág, 1 teáskanál szegfűszeg, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál gyömbér
  • 2 felvert tojás
  • 1 nagykanál tej
  • csipet só

 

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sűtőt 140 fokra (légkeveréses sütőben 120 fok, gázsütőben 1-es fokozat) Vajazzunk ki és sütőpapírral béleljünk ki egy 20x20 cm-es sütőformát
  2. Egy lábosban melegítsük fel a vajat, a cukrot, a melaszt és a golden syrup-ot. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró és ne forrjon fel. Amikor minden elolvadt vegyük le a tűzről és hűtsük ki egy kicsit.
  3. Egy keverőedényben keverjük össze a száraz összetevőket. A száraz keverékhez öntsük hozzá a felolvasztott keveréket. Jól dolgozzuk össze fakanállal. Utána keverjük bele a felvert tojásokat és a tejet.
  4. Öntsük az egészet a sütőformába és süssük 1,5 órát. Folyamatosan figyeljük, hogy hogy áll, mert könnyen kiszárad és túlsül.
  5. A sütőből kivétel után a sütőedényben hagyjuk legalább 20 percet, utána hűtsük ki teljesen sütőrácson.
  6. Még felvágás előtt csomagoljuk be zsírpapírba és tegyük légmentes dobozba legalább 3 napra vagy akár 1 hétre. Ez fontos, hogy kialakuljon a tökéletes állaga és kijöjjenek jobban az ízek

A búfelejtő hatás tényleg működik.

Remélem ti is kipróbáljátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr3612273365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása