mirelit

Mindennapi krumplink: mit készíts belőle, ha unod a szokásosat

2023. január 09. - mirelit

Ha valami, akkor a krumpli tényleg soha nem megy ki divatból s ez egyáltalán nem meglepő, hisz sokszínűségének köszönhetően megannyi különböző módon készíthetjük. A krumpli levesként és köretként egyaránt megállja helyét, de akkor is tökéletes választás lehet, ha nincs időnk bonyolult fogásokra és csak egy egyszerű egytálételt szeretnénk összedobni. Mindemellett akkor is megoldást nyújthat, ha vasárnap este, csak akkor vesszük észre, hogy nincs otthon semmilyen snack, amikor már minden üzlet zárva van.

Cikkünkben most 4 olyan receptet hoztunk, melyek köretnek, snacknek vagy önmagában egy kiadós vacsorának is tökéletesek lehetnek, főszerepben természetesen a krumpli.

 

Tartiflette

tartiflette-85302-1.jpeg

Hozzávalók

  • 80 dkg burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 3 dl tejszín
  • 40 dkg Reblochon sajt (vagy camembert és brie)
  • Ízlés szerint só és bors

Elkészítés

A sütőt 185 °C –ra előmelegítjük.

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, sós vízben 10 perc alatt félkészre főzzük. Amikor kész, lecsepegtetjük, és fél centiméter vékonyra karikázzuk.

Az apróra kockázott szalonnát picit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát, s közepes lángon üvegesre pirítjuk.  Hozzáadjuk a fehérbort és a tejszín felét. Sózzuk-borsozzuk majd addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Kivajazunk egy kerámiaedényt, és a tejszínes hagyma felét elkenjük benne, majd ráfektetjük a burgonyakarikák harmadát. Rárakjuk szeletekre vágva a sajt felét, majd a burgonya második harmadával fedjük, ezen a hagymás keverék maradékát egyengetjük el és meglocsoljuk egy kevés tejszínnel. Végül az utolsó adag főttburgonyát, majd a maradék sajtot is rárakjuk és 15-20 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje.

 

Sajtos-fűszeres sült burgonya

hasselback-potatoes-gluten-free-vegan_final9-scaled.jpg

Hozzávalók 

  • 35 dkg krumpli
  • 30 g vaj (olvasztott)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1.5 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg mozzarella
  • Ízlés szerint só, bors, petrezselyem

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A krumplikat mossuk meg alaposan, majd mindegyiket vagdossuk be óvatosan, de ne vágjuk át teljesen a burgonyát. Tegyük őket a tepsire.

Egy tálban keverjük össze az olvasztott vajat, az olívaolajat és az összetört fokhagymát. Kenjük be a burgonyákat a vajas keverék felével, majd sózzuk, borsozzuk őket és betesszük a sütőbe.

Ha a krumplik már elkezdtek szétnyílni, 20-25 perc után vegyük ki őket, csurgassuk a vajas keverék másik felét a rétegek közé, majd szórjuk meg a reszelt mozzarellával. Tegyük vissza a krumplikat még kb. 25 percre, amíg kívülről ropogósak, belülről omlósak nem lesznek.

Friss petrezselyemmel megszórva, a krumplik alá folyt vajjal meglocsolva, melegen tálaljuk.

 

Ropogós rozmaringos tepsis krumpli

roasted-potatoes-1.jpg

Hozzávalók

  • 0.5 kg burgonya
  • 2 szál rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 citrom leve
  • 2.5 ek olívaolaj
  • Ízlés szerint só és bors

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben 15-20 percig főzzük. Leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt és száraz burgonyát egy tepsibe halmozzuk, és meglocsoljuk bőven olívaolajjal, ráfacsarjuk a citrom levét és 40 percig sütjük

Ezután beledobjuk az összezúzott fokhagymagerezdeket és a rozmaring ágacskákat, kicsit megmozgatjuk, majd ízlés szerint sózzuk és borsózzuk.

 

Házi chips

baked-potato-chips_0.jpg

Hozzávalók

  • 1-2 burgonya
  • Kevés olivaolaj
  • Só, bors, fűszerek

Elkészítés

A sütőt 170 fokra előmelegítjük.

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd szárazra töröljük, és 1 mm vastag szeletekre vágjuk majd összeforgatjuk annyi olajjal, hogy vékonyan bevonja a szeleteket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, úgy hogy ne fedjék egymást, ízlés szerint fűszerezzük, majd kb. 15 percig sütjük, amíg a széle kissé megpirul.

További hasonló tartalmakért pedig kövessetek minket Facebookon és Instagramon is.

5 tipp, hogy gyorsan megszabadulj az ünnepek alatt felszedett plusz kilóktól

Az év végi ünnepi készülődés egy olyan időszaka az évnek, amikor mindenki gondoskodik arról, hogy minél sokszínűbb és finomabb ételek kerüljenek az asztalra ezeken a jeles napokon. A karácsonyi finomságok maradékai általában kitartanak egészen szilveszterig, amikor ismét a feje tetejére áll a konyha, hogy ízletesebbnél ízletesebb fogásokkal szolgálhassunk családunk, vendégeink, barátaink vagy akár önmagunk számára. Mostanra bizonyára nálad is kiürült a hűtőben és a kamrában felhalmozódott maradékok tucatja, és az utolsó szelet megszáradt bejglit is elfogyasztottad. Hogyha a szerencsések közé tartozol ezután a húzós hét után sem billent felfele a mérleg nyelve. Azonban, ha a két ünnep során neked is szűkebb lett a nadrágod és felszedtél pár nemkívánatos kilót, vagy csak szeretnél egy kicsit egészségesebben nekivágni az új évnek, akkor most adunk neked 5 tanácsot, hogy hogyan érheted ezt el.

1. Igyunk sok vizet

Tudjuk, hogy már a csapból is ez folyik, viszont nem hiába. Egyik legfontosabb lépése a testünk megtisztításának és regenerálásának a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Mindenképp fogyasszunk minimum 2 liter vizet naponta, viszont lehetséges, hogy ennél is többet igényel a szervezetünk. Felkelés után, éhgyomorra ajánlott 2 pohárral elfogyasztani a napi adagból, és étkezések előtt is fontos, hogy igyunk eleget. Ez segít abban, hogy hamarabb jóllakottnak érezzük magunk.

2. Fogyasszunk sok zöldséget

A zöldségfogyasztásnak bizonyítottan számos előnye van a szervezetünkre nézve. Hozzájárul az anyagcsere felgyorsításához és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mivel a legtöbb zöldségnek viszonylag alacsony a kalóriatartalma, kiváló köretként szolgálhatnak a húsok mellé. Például a brokkoli, borsó, karfiol, cukkini, sárgarépa stb. megpárolva vagy megpirítva kellően laktatók és hosszabb ideig képesek eltelíteni.

3. Emeljük meg a fehérjebevitelünk

A napi étkezéseink összeállításánál fontos, hogy minden tápérték megfelelő arányban oszoljon el. A szénhidrátoktól és a zsíroktól sokan félünk, viszont fontos szerepet játszanak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásában. Igyekezzünk azonban inkább lassan felszívódó szénhidrátokat bevinni a szervezetünkbe, ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék, durum tészták, basmati rizs, zab, köles, hajdina stb.  A fehérjebevitelünk megemelése mindemellett létfontosságú, ha súlyvesztés a célunk. Állati vagy növényi eredetű fehérjékből is válogathatunk. A húsok, halfélék, tojás és tejtermékek mind proteinben gazdagok, azonban a hüvelyesek, gabonák, olajos magvak és a zöldségek is magas fehérjetartalommal rendelkeznek.

4. Kerüljük a nassolást

Egyik nagy hiba, amit elkövethetünk amikor fogyni szeretnénk, hogy a megadott étkezésünk mellett folyamatosan nassolgatunk is a nap folyamán. Ezzel nemcsak a szénhidrátbevitelünket emeljük meg, de sokkal több kalóriát is viszünk be, így képtelen lesz azt a szervezetünk elégetni. Nem kell teljesen kizárnunk, azonban válogassuk meg miből mennyit eszünk és igyekezzünk mértéket tartani.

5. Iktassunk be elegendő testmozgást

Habár a táplálkozás az elsődleges lépés a fogyáshoz vezető úton, a testmozgás is nagyban hozzájárul a testünk formálásához. Segít a kalóriák elégetésében, energiát ad és izmosítja meg formálja a testünket. Már az is egy jó lépés, ha megpróbálunk többet sétálni és igyekszünk minden nap beiktatni egy kis testmozgást az életünkbe.

Reméljük, hogy segítettünk azoknak, akik hasonló célokkal vágnak neki az új évnek.

 További hasznos tanácsokért kövess bennünket Facebookon és Instagramon is.

Vacsoraötletek karácsonyra, ha már unod a szokásos menüt

Minden családnál másképp zajlik az ünnepekre való készülődés és a karácsonyi vacsora elkészítése. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz és mindig a már jól bevált családi receptből kerül valami az asztalra. Akadnak olyan családok, ahol úgy tartják, hogy az ünnep a pihenésről szól és ha előtte két napig a fejünk tetejére kell állnunk ahhoz, hogy majd a következő két napban ne csinálhassunk semmit, annak úgy nincs sok értelme. Ők azok, akik inkább éttermekből, vagy más hasonló szolgáltatást biztosító cégektől megrendelik a karácsonyi menüt, így számukra ez óriási megkönnyebbülést jelenthet az ünnepi készülődés során. Na de mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik szeretnének maguk főzni az ünnepekre, de már ki nem állhatják, hogy minden évbe töltött káposztát meg halat esznek (gondoljon itt mindenki a saját hagyományos karácsonyi menüjére).

Hogyha te is úgy érzed, hogy szeretnél az ünnepi asztalra valami olyat helyezni, amivel egy kis újdonságot csempészel a hagyományok közé, akkor ez a cikk neked szól. Egy három fogásos menüvel készültünk nektek, ami egy levesből, egy főételből és egy desszertből áll. Habár hagyományosan igyekszünk az olcsó és egyszerű receptekhez ragaszkodni, azért az ünnepekre belopunk néhány  különlegesebb alapanyagot is a menükhöz.

 

Karfiolkrémleves

8fe87cd707cf71e6e2e7cbc2a235883d.jpg

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db burgonya
  • 1 fej karfiol
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 l zöldségleves-alaplé
  • bors

A tálaláshoz:

  • pirított kenyérkockák
  • petrezselyemlevelek
  • durvára tört színes bors

Elkészítés:

A vörös- és a fokhagymát, valamint a burgonyát meghámozzuk. A hagymákat finomra aprítjuk, a burgonyát apró darabokra vágjuk. A karfiolt megmossuk, lecsepegtetjük, kis rózsákra bontjuk. Egy lábasban a felforrósított olajon megfonnyasztjuk a kétféle hagymát. Hozzáadjuk a karfiolt meg a burgonyát, és megpirítjuk. Rácsipkedjük a leöblített kakukkfű leveleit, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd közepes lángon főzzük, míg az összes zöldség megpuhul.

A levest botmixerrel püréstíjük, majd pirított kenyérkockákkal tálaljuk, petrezselyemlevelekkel és egy kevés durvára tört borssal megszórva tálaljuk.

 

Narancsos kacsacomb

41095737_18fa39d4c6729e43f5ecfc256b10f0f5_wm.jpg

Hozzávalók:

  • 4 db kacsacomb
  • 1.5 ek méz
  • 1 narancsból nyert narancslé
  • 1 ek rozmaring
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 8 szál rozmaring
  • 0.5 közepes db narancs
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

Első lépésben elkészítjük a pácunkat. A mézet, a narancs levét és az egy evőkanál rozmaringot összekeverjük. A kacsacombokat sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán, behelyezzük őket a tepsibe majd megkenjük a mézes-narancsos pác háromnegyedével. Melléhelyezzük a fokhagymagerezdeket, és ráteszünk 4 szál rozmaringot.

160 fokon 80 percig sütjük, fóliával letakarva.

Ezután kivesszük, mellé tesszük a narancsgerezdeket és a maradék rozmaringszálakat, megkenjük a maradék páccal, majd fólia nélkül visszatesszük még 180 fokon 20 percre.

Köretnek készíthetünk mellé kedvünk szerint bármit. Krumplipürével, vagy akár hasábburgonyával is tálalhatjuk.

 

Tiramisu

pexels-min-che-6880219.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone      
  • 3 dkg porcukor            
  • 3 db tojás     
  • 2 dl kávé     
  • kevés rum       
  • 36 db babapiskóta      
  • holland kakaópor

Elkészítés:

Első lépésként a tojásokat szétválasztjuk. A mascarponét egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a tojások sárgáját. A fehérjéket robotgéppel kemény habbá verjük, és laza mozdulatokkal a mascarponéhez keverjük.

Majd előkészítjük a piskótáinkat. Egy mélytányérba töltjük a kávét, és belekeverjük az alkoholt, majd a babapiskótákat gyors mozdulatokkal megforgatjuk benne, vigyázva, hogy ne ázzanak el.

Egy kb. 6 cm falmagasságú tálban szorosan egymás mellé tesszük a megmártott piskóták felét. Rákenjük a krém felét, majd beterítjük egy újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával, és rátesszük a maradék krémet.

Egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.

Nálatok mi szokott lenni az ünnepi menü? Írjátok meg nekünk kommentben.

Ha testet-lelket melengető italokkal szeretnétek kiegészíteni az estét, olvassátok el előző cikkünket, további hasonló tartalmakért pedig kövessetek minket Facebookon és Instagramon is.

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk mindenkinek!

 

 

Testet-lelket melengető téli italok

Forrócsoki, tea, forraltbor. Nagyjából ezek az italok jutnak eszünkbe, ha a télre illetve a karácsonyi vásárokra gondolunk. A hideg hónapokban szinte minden sarkon szembejönnek velünk, pontosan ismerjük az illatukat és azonnal a karácsonyhoz társítjuk őket. Ismerjük megannyi változatukat, már tudjuk, hogy a vásárban melyik bódénál a legjobb a bor és melyik kínálja a legsokszínűbb forrócsoki-változatokat. De miért ne készíthetnénk el mi magunk a tél legszuperebb hideg/meleg italait, saját ízlésünk szerint?

Az alábbiakban 6 különleges, testet-lelket melengető alkoholos ital receptjét gyűjtöttük Nektek össze, melyeket nem csak könnyű elkészíteni, de páratlan ízvilágukkal az ünnepi vacsora díszei, vagy egy egyszerű, hideg este csodálatos befejezései is lehetnek. Bár télen az emberek többsége a meleg italok fele hajlik, a cikk végén két hidegen fogyasztható ital receptjét is megtaláljátok. A megjelölt adagok természetesen a poharak méretétől függenek, viszont ízlés szerint érdemes alakítani az alkohol mennyiségét is.

 

pexels-i_l-agc-14686097.jpg1. Baileys-forrócsoki (1 adag)

Hozzávalók:

  • 50 ml Baileys Original Irish Cream
  • 100 ml tej
  • 1 ek forrócsoki- vagy kakaópor
  • Tejszínhab
  • Csoki/brownie darabok, csokiöntet, májvacukor stb.

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kakaó- vagy forrócsokiport és simára keverjük. Kitöltjük a kedvenc bögrénkbe, hozzáadjuk a Baileys-t, majd jól összekavarjuk. Végül gazdagon díszítjük friss tejszínhabbal, mályvacukorral, csokidarabokkal, bármivel, amit imádunk, és tökéletes kiegészítője lehet a forrócsokinknak.

 

pexels-brenner-oliveira-12084259.jpg

2. Klasszikus ír kávé (1 adag)

Hozzávalók:

  • 150 ml kávé
  • 50 ml ír whiskey
  • 1/2 - 1 kiskanál cukor
  • Tejszínhab

Elkészítés:

A frissen lefőtt kávét pohárba vagy bögrébe töltjük, hozzáadjuk a whiskey-t és a cukrot, majd addig keverjük amíg a cukor elolvad. Tejszínhabot kanalazunk vagy nyomunk a tetejére és csokiöntettel, vagy bármi mással, ami épp van otthon, díszítjük. 

 

image_2022-12-17_170146853.png 3. Hot buttered rum (2 adag)

Hozzávalók:

  • 100 ml rum
  • 200 ml forró víz
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 2 db fahéjrúd (díszítéshez)

Elkészítés:

Összekeverjük a cukrot, fahéjat és szerecsendiót, majd lassan hozzáadjuk a rumot és az olvasztott vajat, jól elkeverjük. Két pohárba osztjuk a keveréket és mindeniket felöntjük 100-100 ml forró vízzel. Jól összekavarjuk és ízlés szerint fahéjjal, fahéjrúddal tálaljuk.

 

image_2022-12-17_173015272.png 4. Hot Gin Toddy (2 adag)

Hozzávalók:

  • 50 ml gin
  • 50 ml narancslé
  • 50 ml citromlé
  • 100 ml víz
  • 2 kiskanál méz
  • 1/2 citrom, szeletelve
  • 2 db fahéjrúd (díszítéshez)

Elkészítés:

A gint két pohárba töltjük és félretesszük. A vizet, narancs- és citromlevet, a citromot (1-1 szeletet félretehetünk díszítéshez) és a mézet pár perig főzzük, majd leszűrjük és a ginre töltjük. Ízlés szerint fahéjjal, fahéjrúddal és narancs- vagy citromszeletekkel díszítjük.

 

homemade-eggnog-22.jpg5. Tojáslikőr (3 adag)

Hozzávalók:

  • 10 db tojássárgája
  • 200 ml tejszín
  • 1 l tej
  • 40 dkg cukor
  • 3 dl 60 százalékos vodka
  • 1 tasak vaníliacukor 
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A tejet, a tejszínt és a vaníliát lassú tűzön forraljuk fel, majd tegyük félre. A tojássárgákat a cukorral verjük addig, míg a cukor nagyrészt el nem olvad. Folyamatos kevergetés mellett, kis adagokban adjuk hozzá a még meleg tejet, majd tegyük vissza a tűzre és melegítsük fel 80 fokra. Ez azért fontos, mert ha nem elég meleg, nem fog besűrűsödni és pasztörizálódni, viszont ha túlmelegítjük, összeugrik. A legegyszerűbb ezt ételhőmérővel leellenőrizni, azonban ha nincs kéznél, mártsunk bele egy fakanalat és húzzuk végig az ujjunkat a közepén. Ha a keverék összefolyik, még melegíteni kell, de ha megmarad a tiszta csík a kanál közepén, levehetjük a tűzről. Hűtsük kissé le, majd adjuk hozzá az alkoholt.

 

gingerbread-martini-3.jpg 6. Mézeskalács-martini (2 adag)

Hozzávalók:

  • 4 ek karamell öntet
  • 4 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 8 ek tejszín
  • 4 ek vodka
  • 1 ek Baileys Irish Cream
  • 2 db mézeskalács
  • Tejszín

Elkészítés:

A karamell öntetet és a mézeskalács fűszerkeveréket összekeverjük. A tejszínt, a karamelles keveréket, a vodkát és a Baileyst jól összekeverjük (adhatunk hozzá jeget is). Pohárba töltjük, tejszínhabbal, összemorzsált, illetve egész mézeskaláccsal díszítjük.

Ti melyiket készítetek el még idén?

 

További ötletekért látogassatok el Facebook oldalunkra, illetve kövessetek minket Instagramon is!

Hogyan legyen stresszmentes a karácsonyi vacsora?

5+1 tipp, hogy a béke ünnepe valóban a szereteté legyen

Ahány ház, annyi szokás, mondják, azt viszont kijelenthetjük, hogy a karácsony általában a kisebb-nagyobb rokonság jelenlétében szokott telni. Érthető és becsülendő, hisz mégiscsak a szeretet és a béke ünnepéről beszélünk, ám az adventi időszakban oly nagy áhítattal várt szenteste sajnos nem mindig telik szeretetteljes, békés hangulatban. Maga a készülődés és a nem megszokott rokonok jelenléte is olyan feszültségeket kelthet, amelyek negatív fényt vethetnek legszebb ünnepünkre.

5+1 tanáccsal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a karácsony a Te otthonodba is békét, szeretetet és felhőtlen együttlétet hozzon. Az eddigiekkel ellentétben, most átlépjük a konyha küszöbét, hisz a szenteste hangulatát az ínycsiklandozó fogásokon túl, a család minden tagja befolyásolni tudja.

 1. Maradjunk a megszokott, ismert dolgoknál

Ha új receptet szeretnénk kipróbálni, semmiképp se a karácsonyi vacsorára készülődve tegyük. A bizonytalanság az egyik legerősebb stresszforrás lehet ebben az amúgy is feszült időszakban, éppen ezért jobb, ha biztosra megyünk, és olyan fogásokat készítünk, amelyeket nemcsak úgy ismerünk, mint a tenyerünket, de a család minden tagja is rajong érte. Ha mindenképp új ízeket szeretnénk az ünnepi asztalra varázsolni, évközben érdemes kísérletezni vele.

pexels-nicole-michalou-5774934.jpg

2. Ne csak lelkiekben, hanem gyakorlatban is készüljünk

Nincs is annál szebb, amikor a család közösen éli meg az adventi időszak csodáját és szívvel lélekkel készül az ünnepre. Mindemellett azonban érdemes néhány gyakorlatias lépést is tenni, mely hatalmas terhet vehet le a vállunkról. Írjunk bevásárlólistát, tervezzük meg a menüt, rendszerezzük a hűtőt és a kamrát. Ezzel nem csak megkíméljük magunkat megannyi fölösleges fejtöréstől, de időt is spórlunk, hisz utolsó pillanatban vagy zárva van minden, vagy sorbanállással telik el a napunk fele.

pexels-ivan-samkov-4238524.jpg

3. Segítsünk egymásnak

Sem a vacsorakészítés, sem a takarítás nem egyszemélyes munka, még karácsonykor sem. Segítsünk egymásnak és ne féljünk segítséget kérni. Együtt nemcsak könyebb és gyorsabb, de izgalmasabb is elvégezni a kisebb-nagyobb ház körüli teendőket.

pexels-cottonbro-studio-3992206.jpg

4. Fordítsunk időt a pihenésre, magunkra és egymásra is

A folyamatos rohanás és a rengeteg dolog közepette hajlamosak vagyunk elfelejteni a karácsony valódi értékeit: a családot és a békés együttlétet. Ez nem csak az együtt töltött minőségi időt jelenti, hanem azt is, hogy kicsit magunka fordulva egy pillanatra elengedjük a hétköznapi gondokat, a munkával, egyetemmel és iskolával járó nehézségeket és hálásak legyünk mindazon jóért, ami körülvesz minket. A takarítás és a vacsorakészítés mellett tehát ne felejtsünk el relaxálni és megtisztelni testünket, lelkünket egy pár nyugodt perccel.

pexels-marko-klaric-6408296.jpg

5. Legyen a Mi ünnepünk

Ne féljünk kilépni az évszázadok óta, generációról generációra szálló családi szokások bűvköréből. Ha a karácsonyi hagyományok öröm helyett stresszforrássá válnak, fontoljuk meg azok elengedését. Nem kell 20 különböző típusú sütit készíteni, ahhoz, hogy tökéletes legyen az ünnep és a legbonyolultabb fő fogást sem kell az asztalra tenni. A lényeg, hogy a karácsony a mi ünnepünk legyen, olyan szokásokkal és hagyományokkal, amelyek valóban örömöt hoznak otthonunkba.

pexels-nicole-michalou-5768969.jpg

5+1. Készíts gyors és egyszerű desszertet

Sokunk asztalán zárja a karácsonyi vacsorát valamilyen édes finomság. Ahogy korábban is említettük, sütik szempontjából nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Érdemes inkább egyfajta egyszerű, gyors, mégis finom desszertre összpontosítani, amit korábban elkészített mézeskalácsokkal és egyéb, hosszabb ideig is elálló aprósüteményekkel érdemes kiegészíteni, ezzel is színesebbé tévé az ünnepi asztalt.

A mézeskalács évek óta a karácsony egyik legikonikusabb szimbóluma. Elkészítése viszonylag egyszerű, hisz alig néhány hozzávalót igényel, viszont számtalan ponton ki tud siklani a készítés folyamata: túl híg a tészta, túlságosan ragad, túl kemény a megsült kalács stb. Ha Ti is biztosra akartok menni, olvassátok el előző cikkünket, ahol megosztjuk veletek a tökéletesen puha mézeskalács titkát.

pexels-karolina-grabowska-5467946.jpg

További ötletekért látogassatok el Facebook oldalunkra, illetve kövessetek minket Instagramon is! Mindkét platformon folyik a nyereményjátékunk, ahol egy horgolt bevásárló szatyrot nyerhettek a hozzávalók beszerzéséhez.

A képre kattintva jelentkezhetsz Instagramon:

nyeremenyjatek_blog.jpg

Kellemes ünnepi készülődést kíván a Mirelit

A tökéletesen puha mézeskalács titka

252863809_926082914976625_8492302451057936066_n.jpgA mézeskalács nemhiába tartozik az egyik közkedvelt karácsonyi süteményeink közé. Előnye, hogy rengeteg formában elkészíthető és igényeink szerint dekorálható. Mindemellett az illata, ami a konyhánkat betölti elengedhetetlen a karácsonyi hangulathoz. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, közös pont, hogy mindegyik fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás. A rengeteg receptet átolvasva, ami az interneten és süteményes receptkönyvekben kering azonban kihívást jelent megtalálni a tökéletes omlós és puha mézeskalács fortélyait. A cikkünk végén eláruljuk azt is, hogy mi erre a mi titkunk.

De mindenekelőtt szeretnénk megosztani Veletek a mi egyik kedvenc és szupergyorsan elkészíthető mézeskalács receptünket, amire nem kell hosszú órákat várnunk és a tésztát sem kell a hűtőben egy éjszakán át pihentetni hozzá.

Hozzávalók:

Tészta

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg margarin
  • 250 ml méz
  • 3 db tojás

Máz

  • 2 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor

Elkészítés:

A lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket alaposan összekeverjük. Majd ehhez jöhetnek a folyékony hozzávalók. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és az enyhén megolvasztott margarint. Az alapanyagokat addig gyúrjuk és dolgozzuk össze, amíg egy rugalmas és egynemű tésztát nem kapunk.

A kész tésztánkat 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a kedvenc formáinkkal, sütőlemezre vagy egy tepsi hátuljára helyezzük őket. Ne rakjuk túl szorosan, mert sülés közben összenőnek. 180 °C-on, alul felül sütéssel mindegyik adagot 10 percig sütjük.

A mázunkhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük. A tökéletes máz titka a nagyon finomra darált porcukor és annak megfelelő mennyisége.  Ha különlegesebb dekorációt készítenénk, ételszínezékkel feldobhatjuk a mázunkat.

Ha kihűltek a mézeskalácsaink a cukormázat habzsákokba adagolva kedvünk szerint díszíthetjük őket.

És mint ígértük, a titka a puha és omlós mézeskalácsnak az nem más, mint a minél frissebb és folyékonyabb állagú méz használata.

Hamarosan még tovább hangolódunk az ünnepekre és újabb karácsonyi receptekkel és sütés-főzési tanácsokkal látunk el Titeket, úgyhogy tartsatok velünk.

Kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről.

5 krémleves, ami felmelegíti és beszínezi a tél szürke napjait

Részben nagymamám konyháján felnőve már gyerekkoromban megtanultam, hogy a levesnek kiemelkedően fontos jelentősége van mindennapi étkezéseinkben. Bár akkor idegesítő volt, hogy minden nap leves az ebéd, felnőve be kellett látnom, hogy valóban számtalan, egészségünkre nagyon fontos jótékony hatása van. Például a napi folyadékbevitelünket növelhetjük magas vitamintartalmú zöldségekből és gyümölcsökből készült levesek fogyasztásával, ami egyben a napi energiabevitelünket is növeli. Mindemellett a hideg téli napokon nincs is jobb, mint egy finom, meleg leves a kedvenc zöldségeinkből készítve.

Az egyre hűvösebb nappalok és a fagyos éjszakák közeledtével összegyűjtöttünk 5 színes, mennyei és vitamindús krémleves receptet, melyek a vasárnapi húslevesen túlmutatva fenséges kiegésztői lehetnek az ebédjeinknek (és nemcsak). A cikk végén arra is adunk néhány ötletet, hogy milyen levesbetétekkel tehetjük laktatóbbá illetve ízletesebbé a krémleveseket.

Brokkolikrémleves

Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 1 db hagyma, 1 db burgonya, kevés vaj/olaj, 1 l víz,  1.5 dl tejszín, só, bors.

Elkészítés: A felaprított hagymát megpároljuk a vajon/olajon, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük vízzel és fedő alatt kb. 5 perc alatt puhára főzzük és hozzáadjuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott burgonyát. Amikor kb. 10 perc után megfőtt, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk.

pexels-javier-disabato-4190977.jpg

Sajtkrémleves

Hozzávalók: 10 dkg sajt (füstöltet javaslunk, de ízlés szerint változtatható), 1 db leveskocka, 1 ek liszt, 2 dl tejszín, só.

Elkészítés: A leveskockát felfőzzük 6 dl vízzel, majd beletesszük a lereszelt sajtot, és kis lángon addig főzzük, amíg a sajt felolvad. Habverővel simára keverjük a lisztet 1 dl vízben, és a leveshez adjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, kevergetve 5 percig főzzük, felforraljuk, megsózzuk és tálaljuk.

entree-cheddarcheesesoup.jpg

Hagymakrémleves

Hozzávalók: 2 db hagyma, 2 db leveskocka, 2 dl tejszín, 5 dl víz, 1 ek liszt, só, olaj.

Elkészítés: Meghámozzuk a hagymákat és felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk. 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, elkeverjük, majd felöntjük vízzel. Ahogy főni kezd hozzáadjuk a leveskockákat és a sót, majd amikor a hagyma puhára főtt, hozzáöntjük a tejszínt, és készre főzzük. Ízlés szerint a tejszín hozzáadása előtt botmixerrel pürésíthetjük.

l-intro-1622578744.jpg

Sütőtökkrémleves (hétvégére, amikor picit több idő jut a főzésre)

Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 5 dl víz, 2 db leveskocka, kevés olaj, ízlés szerint só, bors, fokhagyma.

Elkészítés: A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk és fűszerezés nélkül berakjuk a sütőbe 35-40 percre. Ha szépen megsült a tök, kivesszük és kikaparjuk a húsát egy edénybe. A leveskockákat összefőzzük a vízzel, közben kevés olajon megpirítjuk az összezúzott fokhagymát, hozzáadjuk a sütőtököt majd felöntjük a a leveskockás vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a forrástól számított 15 percig főzzük. Végül botmixerrel krémesre pürésítjük.

pexels-polina-tankilevitch-5419037.jpg

Édesburgonya krémleves

Hozzávalók: 2 kisebb édesburgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, kevés vaj, só, bors.

Elkészítés: A meghámozott édesburgonyákat felaprítjuk, fazékba rakjuk, felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, majd puhára főzzük. Mikor megfőtt, öntünk hozzá egy kis tejszínt, majd krémesre turmixoljuk. Ezután kevés vajat teszünk hozzá és elkeverjük.  

img_6724.jpg

Levesbetétek

  • Magvak (tökmag, mogyoró, napraforgó): akár pirítva, külön-külön, vagy kombinálva
  • Kenyér (kruton): ropogósra pirítva isteni kiegészítője lehet minden levesnek
  • Zöldségek: ropogósra süthetünk zöldségmaradékokat (brokkoli- és karfiolszárszár) vagy készítés közben, főzés után és turmixolás előtt tehetünk félre néhány darabot, akár díszítésre is 
  • Sajtok: a kedvenc sajtod egy tányér meleg levesbe reszelve mindig szuper ötlet
  • Pirított bacon: húsimádóknak a zöldséges vitaminbomba mellé tökéletes választás

 

További ötletekért látogassatok el Facebook oldalunkra, illetve kövessetek minket Instagramon is! Mindkét platformon folyik a nyereményjátékunk, ahol egy horgolt bevásárló szatyrot nyerhettek a hozzávalók beszerzéséhez.

A képre kattintva jelentkezhetsz Facebookon:

nyeremenyjatek_blog.jpg

 

Három uzsonna tipp a rohanós hétköznapokra

Biztosan te is többször hallottad már, hogy mennyire fontos betartanunk a napi öt étkezést és hogyha nincs elég rendszer a mindennapi táplálkozásunkban, már nem is figyelünk elegendően az egészségünkre. A munka és/vagy egyetem mellett kifejezetten nehéz arra időt szakítanunk, hogy a mindennapi táplálkozásunk kellőképpen kiegyensúlyozott legyen. Ezért is hoztunk most Nektek három olyan uzsonna ötletet, amelyeket könnyen beiktathattok a rohanós hétköznapokba, és nem vesz fel túl sok időt az elkészítésük emellett könnyen variálhatók és még pénztárcabarátok is.

1. Natúr görög joghurt tetszőleges ízesítéssel

Az első sokszínűen elkészíthető uzsonna ötlet az nem más, mint görög joghurt. Ez nem csak uzsonnára, de akár reggelire és vacsorára is szuper választás lehet. Alapanyagként felhasználható különböző süteményekbe, salátákhoz, fogyasztható sós és édes ételvariációkban is. Azonban, ha kevés időd van rá önmagában is megállja a helyét. Leggazdaságosabb, ha veszel egy 1 kilós adagot és akkor a hét folyamán többször is felhasználhatod.

Néhány felhasználása, amit már mi is kipróbáltunk:

Almás-fahéjas görög joghurt

apple-cinnamoncrunchyogurtbowl_crop.jpg

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál görög joghurt
  • 1 alma
  • ½ kávéskanál fahéj

Elkészítés:

Az almát alaposan megmossuk és kis kockákra vágjuk. Megszórjuk a fahéjjal. Egy tálba kanalazzuk a joghurtot, a tetejére rátesszük a fahéjas almát és már fogyaszthatjuk is. Feldobhatod még bármilyen más friss vagy szárított gyümölccsel, akár müzlivel vagy zabpehellyel is. Ha édesebben szereted adhatsz hozzá mézet vagy juharszirupot.

Lekváros-müzlis görög joghurt

glass-jar-full-cereal-yogurt-fruit-jam-with-spoon-inside-min.jpg

Az alapötlet hasonló az előzőhez, itt viszont friss gyümölcs helyett a kedvenc lekvárod kerül a joghurtba. Nekünk a kedvencünk, ami anyukánk házi málnalekvárjával készül, de akár barack-vagy eperlekvárral is ugyanolyan finom lesz. Nagyon hasonló a bolti ízesített változathoz, viszont ez egészségesebb és persze sokkal ízletesebb.

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál görög joghurt
  • 2 evőkanál lekvár
  • 2 evőkanál müzli (elhagyható)

Elkészítés:

Egy üveg tányérba vagy egy méretes pohárba rakd bele a joghurtot és ennek a tetejére kanalazd rá a lekvárt, anélkül, hogy összekevernéd. Majd szórd meg a kedvenc müzliddel. Így egy rétegzett pohárdesszertet kapsz, ami nem csak szépen néz ki, de még finom is. Rétegezheted más módon is. Kerülhet lentre a müzli, rá a joghurt és a tetejébe a lekvár (ahogy a képen is láthatod). Fontos viszont, hogy miután a müzlit belekevered a joghurtba fogyaszd is el, mert különben megpuhul és nem lesz már elég roppanós. Opcionálisan müzli nélkül is fogyaszthatod, ha csak a joghurtba keversz egy kis lekvárt az is szuperül feldobja az ízét. 

Plusz tipp: Ha kis befőttes üvegbe készíted, suliba, egyetemre vagy munkába is viheted magaddal.

2. Japán felhőtorta

39695603480_ace6d1cb5a_k.jpg

Folytatjuk a sort szintén egy édes uzsonna ötlettel, ami desszertnek is kitűnő választás lehet. Bónusz, hogy csak 4 hozzávalóra van szükséged az elkészítéséhez. Nem mellesleg, ha az előző tanácsunkat megfogadva egy nagy joghurtot szerzel be bőven marad a felhőtorta elkészítéséhez is belőle. Így egyszerre két finomsághoz is megvan az alapanyagod. Ezt a tortát, ha elkészíted akár több napig is fogyaszthatod és annyira finom, hogy nem lehet megunni.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 250 g joghurt
  • 6 evőkanál liszt
  • 7 evőkanál cukor
  • vanília aroma (opcionális)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, a lisztet és a görög joghurtot egy tálban csomómentesre keverjük. Ha szeretnél tehetsz bele egy kevés vanília aromát, vagy használhatsz akár ízesített joghurtot is. Ezután egy külön tálban a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a két keveréket óvatosan összeforgatjuk, úgy hogy ne törjön össze a fehérjehabunk.

Egy nagyobb tepsibe felforralt vizet öntünk, majd a masszánkat egy kerek tortaformába tesszük ezt pedig behelyezzük a vízzel teli tepsink közepébe.

150°C-on 1 órát sütjük, légkeverésesen. Ha megsült meghinthetjük porcukorral, vagy az előző receptben használt lekvárral is ízesítheted.

3. Virslis kalász leveles tésztával

gasienniczki-czyli-buleczki-z-parowkami_hu87f1bb84a1721919fdfd8c185d2029f4_106972_1600x0_resize_q75_box.jpg

Az édes nassolni valók listáját megtörve még egy sós uzsonna ötletet hoztunk Nektek, hogy az is találjon számára kedvezőt, aki nem rajong az édes verziókért.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 3-4 virsli
  • 2 tojássárgája
  • sajt ízlés szerint

Elkészítés:

A leveles tésztát olyan hosszúságú csíkokra vágjuk, mint amilyen hosszú a virslink. A szélessége akkora legyen, hogy ha belecsavarunk egy virslit érje kétszer körbe. Ha szeretnénk megkenhetjük mustárral vagy pizzaszósszal is. Ezután mindegyik tésztába belecsavarunk egy-egy virslit. Következő lépésként a betekert virsliket bevagdossuk 1 centiméterenként, vigyázva arra, hogy ne vágjuk szét teljesen.  Széthajtogatjuk a kis szeleteink, egyiket jobbra a másikat balra. Az így kapott lapcsokát megkenjünk felvert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.

180°C-on 20 percig sütjük. Így frissen is fogyaszthatjuk, viszont másnap kihűlve is ugyanolyan finom lesz.

Ha szeretnél még hasonló tartalmakat olvasni, kövess bennünket Facebookon és Instagramon is.

Mindkét platformon folyik a nyereményjátékunk, ahol egy horgolt bevásárló szatyrot nyerhetsz a hozzávalók beszerzéséhez.

A képre kattintva jelentkezhetsz:

nyeremenyjatek_blog.jpg

5 csomagolt ebéd ötlet az egészségesebb és változatosabb étkezésekért

Az emberek többsége általában nem otthon ebédel. Az egyetem vagy a munka miatt sokunknak csak az iskolai éveinkre emlékeztető, jól bevált és megszokott szendvicsekre, vagy az éppen útba eső kisüzlet péktermékeire jut időnk a hosszú éjszakák és a rohanó reggelek kávé illatú perceiben.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük kicsit a dolgotokat és színesebbé tegyük az étkezésetek, összegyűjtöttünk 5 könnyen szállítható és akár íróasztal mellett vagy a padon ülve is egyszerűen elfogyasztható, ínycsiklandozó fogást. Természetesen otthoni étkezéshez is tökéletesek, viszont uzsonnásdobozban tárolva másnap reggel is nyugodtan magunkkal vihetjük irodába, egyetemre vagy iskolába.

Az ételek elkészítése maximum 30-40 percet vesz igénybe, pontos mennyiségeket pedig nem tűntettünk fel, hogy gond nélkül igazíthatóak legyenek a személyes preferenciákhoz.

 

broccoli-salad4.jpgBrokkolisaláta

Alapanyagok (saláta): brokkoli, bacon, reszelt cheddar sajt, kisebb fej apróra vágott vöröshagyma

Alapanyagok (öntet): majonéz, kevés almaecet, méz, só, bors

Elkészítés: Az öntet alapanyagait kisebb tálban összekeverjük és félretesszük. Összekeverjük a megfőtt és apróra vágott brokkolit a felsorolt alapanyagokkal, majd az öntettel. Ízlés szerint a bacont kissé megpiríthatjuk, illetve ízlés szerint adhatunk hozzá zöldségeket. Hűtőben tároljuk.

 

 

bbq-chicken-salad3.jpgBBQ csirkesaláta

Alapanyagok: csirkemell, BBQ szósz, tészta (ízlés szerint), paradicsom, édeskukorica, bab

Elkészítés: A feldarabolt csirkemellett és BBQ szószt kisebb serpenyőben, közepes tűzön kb 8-9 percig sütjük, amíg átsül a hús, majd félretesszük. Közben megfőzzük a tésztát, majd összekeverjük a BBQ-s csirkével, illetve a többi megjelölt alapanyaggal. Melegen vagy hidegen, 2 óra hűtőben való pihentetés után tálalhatjuk/csomagolhatjuk.

 

 

 

quinoa-salad6.jpgCsicseriborsós quinoa saláta

Alapanyagok (saláta): quinoa, paprika, uborka, csicseriborsó, feta sajt, oliva, petrezselyem

Alapanyagok (öntet): olivaolaj, citromlé, mustár, só, bors

Elkészítés: Az öntet alapanyagait kisebb tálban összekeverjük és félretesszük. Megmossuk és felvágjuk a paprikát, az uborkát, a fetat, az olivákat majd a petrezselymet. Közben megfőzzük a quinoat, majd salátás tálban összekeverjük az alapanyagokat és az öntetet. Melegen vagy hidegen tálalhatjuk/csomagolhatjuk.

 

 

lead_xl_piritott_rizs_csirkemell.jpgZöldséges rizs csirkemellel

Alapanyagok: rizs, csirkemell, paprika, sárgarépa, hagyma, fokhagyma, zöldborsó, pirospaprika, olaj

Elkészítés: Megpirítjuk az apróra vágott húst, meghintjük pirospaprikával és tányérra szedjük, közben megfőzzük a rizset a zöldségeket pedig megmossuk és apróra vágjuk, a fokhagymát finomra zúzzuk. A serpenyőbe rakjuk a hagymát és a fokhagymát, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a répát, később a paprikát végül pedig a borsót és vizet. Ízesítjük, felforraljuk majd pár percig főzzük. Végül a megfőtt rizshez adjuk a zöldségkeveréket. Hidegen vagy melegen tálaljuk/dobozoljuk.

 

image_2022-11-23_104748080.pngProtein Snack Pack 

Alapanyagok: hummus, vegyes dió- és mogyorófélék, cheddar sajt, felvágott vagy csirkemell, cherry paradicsom, zöldborsó, uborka, tojás

Elkészítés: Felvágjuk és megsütjük a csirkemellett, megfőzzük a tojást, majd megmossuk és feldaraboljuk a nyers hozzávalókat. Amikor a tojás megfőtt, ízlés szerint félbe, vagy kisebb darabokba várgjuk, végül uzsonnásdobozba rakunk minden hozzávalót. Hűtőben akár 5 napig is tárolható, de minél frissebb, annál jobb és ellenállni is nehéz neki

 

További hasznos tippek érdekében látogassatok el Facebook oldalunkra, illetve kövessetek minket Instagramon is!

 

 

 

 

A hatékony bevásárlás alapjai

Biztosan sokan ismeritek azt az érzést, amikor bementek a szupermarketbe, mondván csak egy tejet kell venni viszont amikor arra kerül a sor, hogy elhagyjuk az üzletet a kosarunk mégis tele lesz mindenféle olyan termékkel, amit induláskor eszünk ágában sem volt hazavinni. Arról nem is beszélve, hogy a bankkártyánkról folyamatosan csak fogy a pénz, mégis úgy érezzük nem is vettünk semmi hasznosat. A mai cikkünkben 6 olyan tanáccsal látunk el, amivel pénztárcabaráttá és tudatosabbá tehetitek a bevásárlást.

1. Mindig készíts bevásárlólistát

Ha egy előre megtervezett és átgondolt bevásárlólistával vágsz neki az üzleteknek, sokkal kevesebb rá az esély, hogy olyan termékek is kerülnek a kosaradba, amiket amúgy nem is szerettél volna megvásárolni. Emellett sokkal rövidebb idő alatt végzel, és így biztosabb az is, hogy nem felejtesz el semmi fontosat.

2. Csinálj nagy bevásárlást

Annak érdekében, hogy ne kelljen naponta beugrani valami apróságért a legközelebbi kisboltba, azt javasoljuk, hogy időnként menj el egy nagyobb bevásárlásra. Ha az előző pontban említett listát alaposan átgondolva állítod össze és benne lesz minden olyan termék, amire szükséged lehet a hét folyamán, egy hétvégi bevásárlással kellőképpen fel tudod tölteni a hűtődet. Ezzel a hétköznapok során időt és pénzt is takaríthatsz meg. Azonban fontos, hogyha betartod a heti nagy bevásárlásokat, figyelj arra, hogy minimalizáld az ezen alkalmak közötti vásárlások mennyiségét, mert különben úgy szórhatod a pénzed, hogy az fel sem fog tűnni.

3. Tervezd meg a heti étkezésed

Erre a lépésre bizony sokan nehezen szánjuk rá magunk, viszont, ha hozzászokunk ahhoz, hogy mindig előre tudjuk mit fogunk enni sokkal tudatosabban lesz az alapanyagok beszerzése és limitálni tudjuk a szükséges termékek számát. Például, ha tudjuk előre, hogy hétfőn rántottát szeretnénk reggelizni, szerdán pedig rakott krumplit ebédelnénk, akkor biztosra tudjuk, hogy megvehetünk 10 tojást, az nem fog ránk romlani. Azonban, ha ez számodra semmiképp nem opció, a megvásárolt termékekből is kialakíthatod majd a napi étkezéseidet.

4. Vásárolj saját márkás termékeket

A nagy áruházláncok saját márkás termékei főként abban segíthetnek, hogy spórolni tudj a bevásárlások során, hiszen az ismertebb márkákhoz képest sok esetben jóval olcsóbban megkaphatsz bizonyos árucikkeket.  Néhány szupermarketben, mint például az Auchan, akár 10%-os pénzvisszatérítést is kaphatsz, ha saját márkás termékeikből vásárolsz. Ez hosszú távon segít abban, hogy kevesebb fölösleges pénzt költsünk élelmiszerre.

5. Figyeld a promóciókat

A szupermarketek heti ajánlatai között néha találunk olyan akciókat, amikre mindenképp ajánlott lecsapni. Akár érdemes az alapján alakítani az étkezéseinket, hogy milyen alapanyagokat találunk leárazva, hiszen sokat spórolhatunk ezzel a módszerrel a havi kiadásainkon.

6. Soha ne vásárolj éhesen

Talán te is tapasztaltad már, hogy amikor éhesen indulsz bevásárolni sokkal nagyobb kosárral távozol az üzletből, mint egy kiadós ebéd után. Az éhes agyunk nagyon hatékonyan meg tud minket győzni arról, hogy minden édességre és minden félkész gyorskajára szükségünk van a túléléshez. Éppen ezért azt javasoljuk, hogyha nem szeretnéd, hogy fölösleges költekezésbe torkolljon a bevásárlás, mindig evés után pár órával időzítsd. 

pexels-tara-clark-9070106.jpg

Ha nektek is van hasonló bevásárlási tippetek, vagy bevált taktikátok osszátok meg velünk bátran!

További hasznos tanácsokért kövessetek minket Instagramon és Facebookon.

süti beállítások módosítása