Imádunk kísérletezni az ízekkel, az alapanyagokkal és azzal, miként tudunk úgy finom desszerteket készíteni, hogy az a lehető legkevesebb szénhidrátot tartalmazza. Erre egy jó módszer az, ha a száraz hozzávalók közül a lisztet részben őrölt olajos magvakra (dió, mogyoró, mandula, mák, stb) cseréljük. Mi most kelesztés nélküli fánkot készítettünk, ami nagyjából 15 perc alatt elkészül és kétharmaddal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos verzió.
10 deka szénhidrát-csökkentett lisztet vagy ugyanennyi zabpehelylisztet, 10 deka mákot, fél csomag sütőport, egy csomag vaníliás nyírfacukrot, egy evőkanál por állagú nyírfacukrot (természetesen használhattok eritritet is), egy tojást, 5 deka olvasztott margarint, egy közepes nagyságú mandarin kifacsart levét és egy evőkanál tejfölt összegyúrunk. Folpackba tekerjük és betesszük a hűtőbe 10 percre.
Az idő leteltével lisztes deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban pillanatok alatt mindkét oldalát átsütjük. A tetejére én most házi cukormentes narancslekvárt tettem. Ha te is szívesen kotyvasztanál otthon ilyen dzsemet, kattints IDE A RECEPTÉRT!
TIPP: Mivel nincsenek egységes méretű mandarinok, ezért egységes mennyiségű leve sincsen. Miután összegyúrtad a tésztát, és úgy érzed, túlságosan lágy, tegyél hozzá még egy kevés mákot vagy lisztet.
Figyelem! Ha gluténérzékeny vagy, különösen ügyelj arra, hogy mind a zabpehelyliszt, mind pedig a mák ne tartalmazzon még nyomokban se glutént.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.