Tudtad, hogy a sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készül? A zöldborsót megfosztják héjától, szárítják, a folyamat során a borsó két részre esik, majd sárga színűvé válik. Télen gyakran használjuk a szárított hüvelyeseket, mivel jól tárolhatók, illetve rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak (folsav, kálium, B1,B2, E vitamin), e mellett rosttartalma is jelentős. A vegetáriánusok és vegánok étrendjébe szintén beilleszthető; fehérje pótlásra alkalmas, magas protein tartalma miatt. Ma krémlevest készítettem belőle, de nem a szokásos módon! Nézzük a receptet:
Hozzávalók:
15-20 dkg sárgaborsó1 szál sárgarépa1 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1-2 dl kókusztej, vagy kókuszkrém2 marék bébi spenótsó, fehér bors, római kömény, kurkuma, curry, szerecsendió, 1 nagy babérlevélA sárgaborsót beáztatjuk egy éjszakára (de legalább 2 órára), ezt a lépést nem javaslom elhagyni, mivel megrövidíti a főzési időt. Az áztató vizet leöntjük róla. A hagymát és a répát olíva- vagy kókuszolajon megpirítom, rádobom a borsót, fokhagymát, végül felöntöm bő vízzel. A sárgaborsó sok folyadékot vesz fel, ezért kell minimum háromszoros mennyiségű vízben főzni. Ha felforrt fűszerezem (babérlevelet is beleteszem). Amint a borsó megpuhult ( kb. 30 perc) kiveszem a babérlevelet, hozzáadom a spenótot, majd rúdmixer segítségével pépesítem az alapanyagokat. A félkész levesünket felöntöm kókusztejjel, újra fűszerezem, felforralom, amint gyöngyözik leveszem a tűzről. Parmezánsajttal (természetesen bármilyen más sajt is megfelelő), pirított magokkal vagy kolbász chips-szel díszítem.
A spenót és a sárgaborsó jól kiegészítik egymást. Az utóbbi íze dominánsabb, a spenót, kókusztej és a sajt, halványan tűnik fel, de együtt igazi ízkavalkádot alkotnak.
Jó étvágyat hozzá! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.