Sokunknak a túrógombóc inkább édességként van a tudatunkban, pedig levesbetétnek is kitűnő. Nem csak ízében harmonizál, hanem a kitűnően kiegészíti a zöldbab fehérjéit, és teszi kompletté. Szervezetünk számára így a legértékesebb. Annak idején egy Pilisvörösvári étteremben láttam elsőként, de nem csak az ottani Sváboknak lehet kedvence!
Hozzávalók 4 személyre
2-3 sárgarépa
2-3 gyökér
60 dkg zöldbab
1 zellergumó
1 zöldpaprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 - 2 fej hagyma
1 csomag kapor
3 dl tejszín
1 citrom leve ha savanykássan szeretjük
frissen őrölt bors színes, vagy fekete
1-2 Tk só
2 Ek zsiradék vaj stb
Túrógombóc:
25 dkg zsíros tehéntúró
8 dkg búzadara
1 tojás
1 csomag kapor ha nagyon szeretjük a kaprot
1 Tk só
Elsőként érdemes a gombócok masszáját összekeverni, mert ha hűtőben állni hagyjuk a búzadara jobban felszívja a túró nedvességét és könnyebb formázni.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a répát és a gyökeret és a zellert felkarikázzuk a zöldbabot ha nem fagyasztott kb 1-2 cm darabokra vágjuk. A hagymát és a zöld paprikát miután apróra vágtuk a zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a zöldségeket és a zöldbabot, lefedve rövid ideig pároljuk. Ez után elengedjük fel vízzel, vagy csontlével. (Kb 1 liternyi). Sózzuk, borsozzuk és megfőzzük. Amikor amikor megpuhult , hozzáadjuk a tejszínt és belerakosgatjuk a gombócokat. A végén citromlével savanyíthatjuk, ha úgy szeretitek! Ne felejtkezz el a kaporról az utolsó forrásnál.
Ha neked megnyugtatóbb akkor érdemes külön kifőzni! A túrógombócot hozzávalóit összekeverjük, pici gombócokat formázunk belőle (megnőnek!) majd sós, lobogó vízben kifőzzük.