Recept: Fokhagymás pisztráng-wellness
2017. március 27. írta: csabazsee

Recept: Fokhagymás pisztráng-wellness

  • Ez egy fatálas tévedés! Van erre valamilyen ehető kifogása? – mondta a fiatal szőke nő a pincérnek, miután az letette elé a tányért.
  • Elnézést hölgyem, máris helybehozom a libát – válaszolta a pincér, miközben a szeme felszaladt a harisnyáján.
  • Siessen kérem, arra vár talán, hogy a galamb szájtátva repüljön?! – s közben beleharapott az asztalon lévő süteménybe.
  • Hiszen ez a sütemény száraz!
  • Kérem, az elsőből esznek az utolsók! – mondta a pincér, majd beszaladt a konyhába a rendelésért.

 

Ha abszurd éttermi helyzetek elkerülése érdekében úgy döntenétek, hogy magatok készítitek el az ebédet, van egy receptötletem. Én ez alapján főztem a hétvégén. Mutatom:

img_20170326_140200_2.jpg

Fokhagymás-mustáros sült pisztrángot fogunk készíteni wokban sült krumplival.

Hozzávalók két adagra:

2 db pisztráng

4 gerezd fokhagyma

4-5 evőkanál mustár

Liszt a panírhoz

Só, Bors, Paprika

Olaj a sütéshez

60 dkg burgonya

4 evőkanál teriyaki szósz

Zöldhagyma

***

A nem túlzottan vidám képet mutató halakat egy éles késsel sűrűn beirdaltam.

img_20170326_095244_2.jpg img_20170326_101326_2.jpg

Főzéshez nagyon szeretem ezt a Borsodnádasdon készült vadászkést használni. Pengéje alig kopó acélból készült, élezni is elképesztő ritkán kell, veszélyes szerszám. Szokásom még, hogy a szükségessé váló alapanyagokat előre kikészítem tisztított, feldolgozott állapotban, így a főzés első fázisában egyben lerendezem a szabdalást, a továbbiakban már csak az összekeverésre, hőkezelésre kell figyelni.

A halakat besóztam, majd a zúzott fokhagymát összekevertem a mustárral és a pisztrángokat bedörzsöltem vele (masszázs, wellness I. fázis). Figyeltem rá, hogy a pác belekerüljön az irdalásokba és a felvágott hal belsejébe is. Félretettem a halakat pácolódni egy-két órára a hűtőbe (iszapfürdő, wellness II. fázis).

img_20170326_103520_2.jpg

A köztes időben előkészítettem a krumplit sütéshez. Lehetőség szerint azonos vastagságú krumplikat vágjatok (manapság, a mélyfagyasztott félkész-ételek világában már célszerű ezt is leírni), hogy egyenletesen tudjon megsülni. Felvagdaltam a zöldhagymát is, ezt majd a sülő krumplira fogok szórni az utolsó másodpercekben.

img_20170326_105408_2.jpg

Az ellazult halakat megszórtam kevés borssal és a paprikával kevert lisztbe forgattam és forró olajba küldtem (pezsgőfürdő, wellness III. fázis). A sütés időtartamára vonatkozóan annyit tudok írni, hogy ezt a halak aranybarna állapotáig folytattam, ami nagyjából 15-20 perc sütési időt vett igénybe.

img_20170326_132608_2.jpg

A wok-ot azért kedvelem, mert gyorsan lehet vele dolgozni, akár kevés olaj felhasználásával. Szükség van azonban egy wok-égőre, mivel sokkal nagyobb hőt igényel, mint az általánosan megszokott gáz- vagy elektromos égő. A nagyon magas hőmérsékletre hevített wokban az alapanyagok felületén héj képződik. A sült krumplit kevés vízzel és megsózva beleöntöttem a wokba, amelyben kezdetben alacsonyabb hőmérsékleten csak főztem-pároltam kb. öt percig. Fokozatosan emeltem a wok hőmérsékletét, így a víz is elpárolgott közben, így kevés olajat öntöttem hozzá. Az olajozott felületű wokban a krumplit meglocsoltam terijaki szósszal és addig forgattam, amíg egyfajta héj keletkezett rajta. Nagyon egyszerű empirikus vizsgálattal (kóstolás) ellenőriztem, mikor sült át egészen, majd az utolsó pillanatban rászórtam a zöldhagymát és pár másodpercig együtt sütöttem tovább.

img_20170326_135802_2.jpg

 

Jó étvágyat kívánok! :)

 img_20170326_140146_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr5612374167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása