Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kedvenceink, ahogy még nem láttuk őket

6 komment

Számtalan növénnyel, illetve termésükkel csak feldolgozott állapotukban találkozunk, és jó eséllyel fel sem ismernénk őket eredeti formájukban. A fiatalabbaknak és főleg a városiaknak talán már a fejessaláta és káposzta, vagy a répa és a zeller elkülönítése is gondot okozhat, azonban vannak olyan  - jellemzően nálunk nem honos - növények, melyek termését, gyümölcsét gyakran fogyasztjuk, ennek ellenére még a tapasztaltabb növénybarátok sem tudják feltétlen megmondani, hogy is néz ki eredetiben, növény formájában. Ezen próbálok meg segíteni most, úgyhogy lássunk pár ismeretlen ismerőst, akiket kedvelünk, de nem feltétlen ismernénk fel növényként!

Kezdjük egy könnyebb rejtvénnyel, az alábbi furcsa fák gyümölcse az egyik legkedveltebb gyümölcs, melyért a rendszerváltozás előtt fél napokat álltak sorba az emberek a közért előtt, ha egy szállítmány érkezett. Trópusi növény, egy fa évente 50-70 kg gyümölcsöt ad, a legtöbb pedig Ecuadorból érkezik hozzánk (és mindenhova).

banan1.jpg

A megfejtés természetesen a banán:

banan2.jpg

 

A következő feladvány már nehezebb lesz, ez a gyümölcsét tekintve világszerte rajongott növény eredeti formájában eléggé jellegtelen. A Dél-Amerikában honos, akár 15 méteresre is megnövő fa terméséből sokféle édesség és népszerű forró ital is készül, talán már dereng, hogy miről van szó...

kakao1.jpg

...igen, hát persze, hogy a kakaóról!

kakao2.jpg

 

Az alábbi növény termése is központi szerepet játszik a főétkezéseken kívüli nassolásoknál, nincs is egy jó meccsnézés, vagy sörözés nélküle. Érdekesség, hogy közeli rokona a babnak és a borsónak, bár ezt kevesen gondolnák róla. A megfejtéshez nagy segítséget jelent két szó: sós, pörkölt!

mogyi1.jpg

Igen, ez itt fent és lent a földimogyoró!

mogyi.jpg

 

Az alábbi nem túl díszes növény Indiából származik, és az egyik első tudatosan termesztett kultúrnövény, nagy múltra tekint hát vissza. A Távol-Keleten a magokból készült olajnak is fontos szerepe van, Dél-Európában mézzel is keverik, nálunk inkább csak péksüteményekre szórva használatos, pedig ennél sokkal sokoldalúbb a...

szezam1.jpg

...szezámmag!

szezam2.jpg

 

Közép-amerikai örökzöld, 5-10 méteres kompakt fa,melynek termése csalóka, azt hihetnénk ugyanis, hogy valamilyen húsos, lédús gyümölccsel állunk szemben, holott a lényeg a gyümölcsnek kinéző termés alján van. Szintén kulcsszavak a sós és a pörkölt, de most kimondottan nehéz a rejtvény. Vajon hányan vágták rá eddig olvasva, hogy...

kesu2.jpg

...kesudió!

kesu1.jpg

 

Az alábbi igazán hangulatos képen egy olyan növény látható, melynek termésével 10-ből 8 ember biztosan napi kapcsolatban van. Dél-Amerikából érkezik legnagyobb mennyiségben, két fő faja van termesztésben - és ezzel nagyjából le is lövöm a poént - az arabica és a robuszta.

kave1.jpg

A megoldás természetesen a kávé!

kave2.jpg

 

Utolsó előttiként egy szintén napi használatban lévő fűszernövény kerül sorra, a kép eléggé becsapós, ugyanis nem a fát kell nézni, hanem a kúszónövényt, ami felfutott rá! Az őshazája Mexikó, ahol már évezredekkel ezelőtt is ismert volt fűszerként, az indiánok előszeretettel ízesítették vele forró kakaójukat. A leszedett toktermés hosszú, nyolc hónapos érlelés után válik fogyasztásra, felhasználásra alkalmassá.

vanilia2.jpg

A megfejtés pedig: hát persze, hogy a vanília!

vanilia1.jpg

 

A gyorstalpaló kislexikont egy újabb sós és pörkölt zárja, mely a mogyoróhoz és a kesudióhoz hasonlóan körülrajongott ropogtatnivaló. Alanyunk növényként sivatagi fa, a legjobb termés Iránból és Szíriából érkezik, de az USA-ban is nagy területen termesztik. Kár, hogy nálunk nem él meg, mert egyetlen fáról átlagosan 50 kg termést gyűjthetnénk be. Az utolsó megfejtés nem más, mint a...

pisztacia_1.jpg

...pisztácia!

pisztacia2.jpg

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr288835732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2016.06.24. 20:24:22

Nem tudom, hogy mi a cikibb, nem ismerni ezeket a növényeket, vagy feltételezni az olvasóról, hogy nem ismeri...

illaim 2016.06.24. 23:38:49

Kár hogy nem lehet képet küldeni. Szívesen kiegészítettem volna a gyűjteményt a quinoa képeivel.
Üdv.

2016.06.25. 00:04:02

@Dzsontra Volta: hát, pedig szerintem az egységsugarú átlagember a pisztáciát, a földimogyorót, vagy a vaníliát sima növényként rohadtul nem ismeri fel, ami nem is nagy baj, hiszen ezek marha messze honosak, szóval te biztos botanikus vagy, de másnak a fára kúszó vanília szerintem újdonság.

Doles 2016.06.25. 08:03:16

@shitgun: A vanília tényleg érdekes, de sok kép éppen olyan, mintha alma-, szilva- vagy sárgabarackfákat mutattak volna. Az emberek többsége azt sem ismeri fel. Miért is kellene? Annak több értelme lett volna, ha termést mutatja az első képen, a másodikon pedig azt, ahogy a boltban kinéz.

A nép fia 2016.06.25. 09:10:09

Arra kíváncsi lennék, hogy a hazánkban termesztett gyümölcsök közül hányat ismernek fel az emberek kizárólag egy távolról fényképezett fa alapján...
Alma, körte, barack, meggy, cseresznye, szilva (csak hogy a pálinkafákat emlegessem.... :D ).

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása