Nagyon szeretem a curryt, egyik kedvenc fűszerem. Zöldséges currys rizst gyakran készítek, azonban most valamire másra esett a választásom. A receptemben felhasználtam a legutóbb készített növényi joghurtomat is, nagyon ízletes ragut sikerült készítenem, próbáljátok ki Ti is. :)
Joghurtos currys csirke, zöldborsós bulgurral
2-3 adag
Ragu :
- 1 csirkemellfilé (kb. 230 g), kockára vágva
- Negyed tk cayenne bors
- Negyed tk citromfű (szárított)
- Só, bors ízlés szerint
- 2-3 tk tápióka keményítő
- 1 ek olivaolaj
- 2 dl kókuszjoghurt/natúr joghurt (házi kókuszjoghurt recept itt)
- 1.5 tk currypor (lehet kevesebb is, ettől a mennyiségtől elég intenzív ízű lesz).
Bulgur:
- Háromnegyed bögre bulgur (2,5 dl bögrét használtam)
- 1.5 bögre víz
- 1 tk adalékmentes ételízesítő
- 1 tk petrezselyem (szárított)
- só, bors
- 50-60 g borsó
A kockára vágott csirkemellet befűszerezzük (a currypor kivételével minden fűszert felhasználunk), hozzáadjuk az olajat, átkeverjük, majd végül rászórjuk a tápióka keményítőt és azzal is összeforgatjuk. A szószhoz a joghurtot elkeverjük a curry porral és a keményítővel (én 1 tk keményítőt tettem hozzá, akinek esetleg híg lenne az nyugodtan keverhet hozzá 2 teáskanállal is, utólag is).
A bulgurt kevés olívaolajon átpirítjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fűszereket. Fedővel lefedjük, kis lángon addig főzzük míg a víz háromnegyedét fel nem szívja (időközönként meg lehet keverni), ekkor hozzákeverjük a borsót, majd addig főzzük tovább amíg a vizet fel nem szívja, ekkor lezárjuk és még 20-30 percet állni hagyjuk (fedővel lefedve,).
A húst egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, majd hozzátesszük a kikevert joghurtos szószt, és összefőzzük (amíg el nem kezd forrni). Lezárjuk és tálaljuk. Tálaláskor petrezselyemmel megszórhatjuk.
TIPP: olívaolaj helyett más zsiradékot is lehet használni pl.: kókuszzsírt.
TIPP: bulgurt mindig így készítem, nekem ez a verzió tetszik legjobban. Másik elkészítési mód, forraljuk fel a vizet (másfél bögre), adjuk hozzá a bulgurt (háromnegyed bögre), fűszereket, húzzuk le a tűzről, tegyünk rá egy fedőt és várjuk meg amíg felszívja a vizet (ez kb. 20-25 perc).
TIPP: csirkemellet azért forgatom meg tápióka keményítőben, hogy elkerüljem azt, hogy esetleg sütés közben kiszáradjon. Aki szeretné ezt a lépést nyugodtan kihagyhatja.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)