Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Diós almatorta sós karamell öntettel

2019/12/16. - írta: ilbiscotto

 Egy kis őszi-téli tortát hoztam nektek, ugyanis elkészítettem ezt a tortát őszi illetve karácsonyi díszítéssel is. A fűszerek finom illata, a dió, az alma és a karamell szuper ízkombináció, ami felkerülhet akár a karácsonyi ünnepi asztalra is. :-) A recept ízből tíz blogjáról van (nem először, mivel isteni sütiket csinál Réka :-) ) , nagyon imádtuk, főleg ha sós karamellről van szó, én annak nem tudok ellenállni, isteni finom! :-)

20191115-dsc_0008.jpg

 

20191115-dsc_0129.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged:

a piskótához:

225 g puha vaj

170 g nádcukor

4 tojás

260 g liszt

2 teáskanál sütőpor

2 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt gyömbér

csipet só

200 g felkockázott alma

60 g durvára darált dió

a töltelékhez:

400 g kockára vágott alma

40 g nádcukor

30 g vaj

1/2 teáskanál őrölt kardamom (vagy fahéj)

500 g mascarpone

170 ml habtejszín

60 g porcukor

1 teáskanál fahéj

a karamell öntethez:

100 g kristálycukor

45 g vaj

100 ml habtejszín

nagy csipet fleur de sel (só)

 

20191115-dsc_0016.jpg

  1.  A piskótához előkészítünk 2 db 18 cm átmérőjű tortaformát, kivajazzuk, kilisztezzük.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat egyenként, ezekkel is tovább keverjük.
  4. Összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, sütőporral, csipet sóval és fakanállal hozzákeverjük a vajas-tojásos részhez.
  5. Jöhet hozzá a felkockázott alma és durvára vágott dió is.
  6. A két tortaformába egyenlően elosztjuk a masszát és kb. 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e a piskóta.
  7. Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a töltelék almás részét. A hozzávalók első négy eleméből készítjük.
  8. A nádcukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat. Amikor a vaj felolvadt, rádobjuk a felkockázott almát, megszórjuk a kardamommal és puhára pároljuk néhány perc alatt.
  9. Aztán elkészítjük a mascarponés krémet, a maradék hozzávalókat: a mascarponét, a habtejszínt, a porcukrot és fahéjat egy edénybe tesszük és kézi robotgéppel kihabosítjuk.
  10. Jöhet az összeállítás: a kihűlt piskótákat 2-2 részre vágjuk. Megkenjük az első piskótát a mascarponés habbal és rászórunk a puhára párolt almából. Jöhet rá a következő piskóta, krém, alma, amíg el nem fogy minden. :-)
  11. A tortánkat körbekenjük a maradék mascarponés habbal.
  12. Elkészítjük még a karamell öntetet is hozzá. Megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt (amit érdemes előtte felmelegíteni). Addig keverjük a tejszínnel, amíg újra el nem olvad benne a karamellizált cukor. Majd a legvégén ízesítjük a sóval.

Én kétfajta verziót készítettem, a karácsonyosnál nem öntöttem le karamellel, hanem egy fahéjas keksszel díszítettem, itt a torta szeletek mellé önthetjük a karamell öntetet. A másik verziónál az egész tortát leöntöttem a karamellel.

20191115-dsc_0142.jpg

 

20191115-dsc_0197.jpg

 

20191115-dsc_0204.jpg

 

20191115-dsc_0285.jpg

 

20191115-dsc_0290.jpg

 

20191115-dsc_0292.jpg

 

20191115-dsc_0301.jpg

 Fotók: Böjtös Erika

komment

Gyümölcsös sajttorta sütés nélkül

2019/07/19. - írta: ilbiscotto

 Nyári hőségben mindig jól jön egy sütő bekapcsolása nélküli nasi. Egyik nagy kedvencünk a sajttorta, bármilyen gyümölccsel csinálhatjuk, nagyon könnyű elkészíteni és tuti levesszük a lábáról a vendégeinket.  :-) Recept inspirálója a Street Kitchen sajttortája 1-2 módosítással. :-)

4.jpg

Az alap kekszes részhez szükséges: (20 cm átmérőjű tortaformához)

20 dkg zabkeksz

8 dkg olvasztott étcsoki (vagy vaj)

A krémhez:

500 g mascarpone

2,5 dl habtejszín

4 evőkanál nádcukor

1/2 teáskanál vanília őrlemény (vagy vaníliás cukor)

1 bio citrom héja

2 lapzselatin

Tetejére:

20 dkg gyümölcs

2 evőkanál cukor

1/2 bio citrom héja és leve

2 g pektin

1_1.jpg

  1. Én a teljes kiőrlésű zabpelyhes kekszemet sütöttem meg az alaphoz, (de persze, ha sietős jöhet a bolti is) receptet itt találsz.
  2. A kekszet összetörjük és az olvasztott csokival (vagy vajjal is jó) elkeverjük. Kibélelünk egy sütőformát(sütőpapírral alul és oldalt) és belenyomkodjuk, elegyengetjük a csokis kekszet, majd hűtőbe tesszük pihenni.
  3. A krémhez a hideg mascarponet, habtejszínt (ebből egy lábasba teszünk 4-5 evőkanálnyit), cukrot, vaníliát robotgéppel kihabosítunk. Hozzáreszeljük a citrom héját is.
  4. A lapzselatinokat jéghideg vízbe áztatjuk.
  5. A 4-5 evőkanálnyi tejszínt picit felforraljuk, majd a felpuhult lapzselatinokat kinyomkodva beletesszük és elkavarjuk. Picit hagyjuk hűlni, (ez egy perc) és hozzáforgatjuk a habunkhoz. Itt rakhatunk bele egy kis gyümölcslekvárt (ízlés szerint), vagy  majd a tetejére készített gyümölcskompótból is rakhatunk egy pár kanállal.
  6. Elővesszük a hűtőből a tortaformánkat, az aljáról leszedjük a sütőpapírt, nagyon könnyen lejön, hisz keményre dermedt a kekszünk. Itt már a kínálótálra raktam, (levettem a tortaforma alját is. ) köré helyezzük a tortakarikát, bele a megdermedt kekszet (mintha egy piskótalapunk lenne) és kibéleljük körbe magasan a sütőpapírral és rásimítjuk a habot. Újra a hűtőbe tesszük.
  7. Végül elkészítjük a tetejére a gyümölcsös réteget. A gyümölcsöt (egy maréknyit félreteszünk) egy lábosba tesszük és kavargatva elkezdjük forralni, hogy levet eresszen. Belereszeljük a citrom héjat és a levét is hozzáadjuk. A cukrot a pektinnel elkeverjük és hozzáadjuk a gyümölcshöz és még egy percig forraljuk vele. Végül belerakjuk a maréknyi félretett gyümölcsöt is, ezzel már éppenhogy elkavarjuk. (mindezt azért tesszük, hogy egész gyümölcs darabok is maradjanak) Mehet a torta tetejére.
  8. Jól kihűtjük (2-3 óra) és tálaljuk. :-)

 6.jpg

7_1.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Pisztáciás madeleine

2019/05/31. - írta: ilbiscotto

Nagyon szeretem a francia cukrászatot, el bírok pepecselni a tartokkal, mousse-okkal, a többféle réteg megalkotásával és végül a gyönyörű glazúr befejezéssel. De most ezektől egy sokkal egyszerűbb francia édesség receptje jön, a madeleine-é. Kipróbáltam 3 féle receptet és ez bizonyult eddig a legjobb állagúnak. Tulajdonképpen egy egyszerű piskóta, kicsit felturbózva most egy kis pisztáciával. De rakhatunk bele gyümölcsöt is, kakaót, csokit, liofilizált gyümölcsöt, akár levendulát. A franciák egyébként mindig frissen sütik, mert akkor a legropogósabb kívülről, akkor a legfinomabb. A recept a Street Kitchen oldaláról van. :-)

3.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 15 db-hoz:

6 dkg vaj

4 dkg pisztácia

2 kicsi tojás

5,5 dkg cukor

pici vanília

1/2 teáskanál sütőpor

1/2 bio citrom leve és héja

1.jpg

  1. A vajat megolvasztjuk, hagyjuk hűlni.
  2. Ledaráljuk a pisztáciát.
  3. A tojásokat a cukorral és vaníliával habosra keverjük.
  4. A liszthez hozzákeverjük a pisztáciát és a sütőport, majd óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
  5. Hozzáreszeljük a fél citrom héját, belecsorgatjuk a levét, valamint itt jöhet hozzá a kihűlt olvasztott vaj is.
  6. Ha mindent óvatosan elkavartunk, hűtőbe tesszük egy fél órára.
  7. 210 fokra előmelegítjük a sütőt.
  8. A madeleine formákba kanalazzuk a tésztát (ha szilikonos a formánk mehet bele egyből, ha fém, előtte kivajazzuk, kilisztezzük).
  9. 10 perc alatt megsütjük.
  10. Picit hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra téve kihűtjük teljesen.

 

2.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Oreo keksz

2019/04/03. - írta: ilbiscotto

Egyik barátnőm szülinapi keksztortájára készítettem díszítésként oreo kekszeket, és akkor tudatosult bennem, hogy a blogon még nincs fennt a receptje. Úgyhogy ezt most pótolom. :-) Csak magában a kakaós keksz is nagyon finom, de oreo rajongóknak krém recept is jön. :-)

dsc_0156_uj2.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 30 db kekszhez:

Tésztához:

22,5 dkg finomliszt

3 dkg kakaópor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

csipet só

12,5 dkg porcukor

12,5 dkg vaj

1 tojás

Krémhez:

7 dkg vaj

5 dkg porcukor

20 ml habtejszín

1 pici őrölt vanília

4-5 evőkanál mascarpone

 

dsc_0162.jpg

  1. A tésztával kezdünk: a puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadva a tojást tovább keverjük.
  2. A száraz hozzávalókat: lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és a csipet sót összekeverjük, majd a vajas-cukros-tojásos részhez gyúrjuk.
  3. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 20 percre. (amíg visszadermed egy picit a vaj, így könnyebb lesz kinyújtani)
  4. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
  5. Kinyújtjuk a tésztát. Ha szeretnénk bele rakni mintát: én úgy csináltam, hogy egy 3 mm-nyire nyújtottam ki először a tésztát, ráraktam egy mintás szilikon lapot és azzal nyújtottam tovább, hogy belenyomódjon a minta (előtte a tészta tetejét vékonyan beliszteztem, hogy a szilikon könnyen lejöjjön majd róla). Majd ezután szúrtam ki kör alakú kiszúróval.
  6. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a karikákat és kb. 7-9 percig sütjük (amikor már picit keményedik a kekszek teteje, ki is vesszük, mert még hűlés közben tovább fog keményedni)
  7. Amíg hűlnek a kekszek, elkészítjük a krémet hozzá: a puha vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzárakjuk a vaníliát, majd kanalanként a habtejszínt és végül a mascarponét is.
  8. Hűtőbe tesszük picit dermedni, hogy ne legyen túl folyós, így könnyebb lesz megtölteni a kekszeket.
  9. Ha megvan megtöltjük a kekszeket a krémmel.

 Ui: csináltam már úgyis a krémet, hogy a keksztorta krémjével töltöttem meg: vagyis amennyi habtejszín, ugyanannyi mascarpone, pici porcukorral habbá verem. :-)

dsc_0097.jpg

 

dsc_0135_1.jpg

 

dsc_0151.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Málnás-citromos és karamellizált fehércsokis tartok

2019/03/13. - írta: ilbiscotto

 Az ember lánya nagyon hamar bele tud szerelmesedni a francia desszertek világába és a szilikon formák vásárlásába egyaránt. :-)))) Ilyen szerelem eredményei ezek a gyönyörűséges tartok is, most a csokis paté sucreet próbáltam ki, mert hát nagyon sok féle tészta van. (majd jön sorba a többi kipróbálása is) A So Good magazinból van a recept (melyet megvásárolhattok a Cookbooks-nál-Facebookon megtaláljátok őket), maga az ötlet és a recept nagy része a Tortaiskolától van, Via receptjei. :-) A csoki karamellizálását pedig Ötvös Zsuzsinál olvastam (praliné paradicsom), és mivel nagyon szeretek kísérletezni, hát ki is próbáltam, hmmm, isteni finom! :-)))

dsc_0088_1_2.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged 4-4 db tarthoz:

A tésztához (csokis paté sucree) (8db)

35 g vaj

30 g porcukor

1 tojássárgája

60 g liszt

15 g kakaópor

Citromos namelakához: (4 db)

100 g fehércsoki

50 g tej

1 lapzselatin

100 ml habtejszín

1 biocitrom leve és reszelt héja (ízlés szerint)

Karamellizált fehércsokis namelaka: (4 db)

100 g karamellizált fehércsoki (készítése lentebb)

50 g tej

1 lapzselatin

100 ml habtejszín

Málna curd (8 db-hoz)

300 g málna  (fagyasztottat használtam)

1 teáskanál vanília

50-100 g nádcukor (ízlés szerint)

1 citrom leve

2 tojás

10 g vaj

1 lapzselatin

Karamell glazúr:

100 g kristálycukor

50 g víz

100 g habtejszín

10 g kukoricakeményítő

2,5 lapzselatin

csipet só

dsc_0030.jpg

  1. Kezdjük a tartok elkészítésével: a lisztet a kakaóval összekeverjük és belekockázzuk a hideg vajat, elmorzsoljuk. A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd a kettőt összegyúrjuk gyors mozdulatokkal. Vigyázat! Nem szabad sokáig gyúrogatni, csak amíg összeáll. Aztán folpackba csomagoljuk és mehet a hűtőbe egy órára. Ezután 1,5 mm vastagságúra nyújtjuk ki és kiszaggatunk köröket és mellé csíkokat vágunk, amekkora a tart formánk magassága-szélessége és beleigazítjuk, (ha kell egy késsel levágjuk a kilógó részeket) villával megszurkáljuk az alját. 170 C fokon 5-8 perc alatt megsülnek. (Ha nincs ilyen tart formánk ne essünk kétségbe, teljesen jó lesz egy gyümölcskosárka forma vagy akár egy muffin forma is, abban is gyönyörű lesz :-))
  2. Berakjuk a sütőbe egy jénai tálba a fehércsokit 100 C fokra és 10 percenként átkavarjuk. Kb. egy óra vagy még több, mire karamellizálódik a csoki. (De feljebb ne vegyük a hőfokot, mert akkor megég a csokink)
  3. Most jöhet a citromos namelaka (hiszen azt ki kell fagyasztanunk): 1, A tejet felforraljuk és hozzáreszeljük a citrom héját, lefedjük és egy fél óráig úgy hagyjuk. Majd leszűrjük ( a héj nem kell, csak az íze), 2, A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. 2, A fehércsokit felolvasztjuk, 3, a tejet újra felforraljuk (mostmár citromos), közben már ki is facsarjuk a vizet a lapzselatinokból és beledobjuk a felforrt tejbe, elkavarjuk és hozzá is öntjük a csokihoz. 4, Hozzákeverjük a hideg habtejszínt, és a csipet sót is. 5, Végül hozzáadjuk a citrom levét is. Kész. Beleöntjük szilikon formákba. Lényeg akkora legyen, hogy a tartokba bele-illetve ráférjen. Berakjuk a fagyasztóba 4-5 órára.
  4. Málna curd: 1, Felrakjuk egy lábasba a fagyasztott málnát a cukorral és a citrom levével, addig forraljuk, amíg a málnaszemek szétesnek. 2, Egy szűrőn átpasszírozzuk, majd újra felrakjuk forralni. Közben a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. 3, Ha kezd forrni a málnánk, hozzákeverjük a kicsavart zselatinlapot. 4, Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tojásokat: vagyis, a kissé elkevert tojásokhoz adunk egy pici forró málnapürét és utána rakjuk csak a többi málnához és így kavarjuk el. 5, Végül hozzákeverjük a vajat is. Rögtön le is vesszük a tűzről, miután szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tesszük fél órára.
  5. Karamellizált csokis namelaka: Közben már elkészült a csokink karamellizálása, ugyanúgy készítjük, mint a citromos namelakát, csak citrom nélkül. :-) Vagyis a 3. ponttal kezdjük és kihagyjuk belőle a citromlevet.
  6. Karamell glazúr: 1, beáztatjuk a lapzselatinokat, 2, a cukrot karamellizáljuk: jó vastag aljú nyeles lábosban érdemes csinálni, így tuti nem fog odaégni. Lehet nyugodtan kavarni (mi mindig így csináljuk a cukrász suliban), hogy felolvadjon, amíg szép aranybarna színt kap. 3, a kicsavart lapzselatinokat hozzákeverjük 4, a vizet a keményítővel elkavarjuk és azt is hozzáadjuk, 5, mehet hozzá a habtejszín és végül egy kis só ízlés szerint (szemcsés: pl. Maldon vagy Fleur de sel) Ha kifagytak a karamellizált csokis namelakák, azokat fogjuk bevonni vele, ha a glazúr hőmérséklete 28-29 C fokos.(ehhez jó, ha van egy digitális hőmérőnk)
  7. Összeállítás: A tartokba először a málna curdot tesszük, majd rá a namelakákat és díszítjük málna darabkákkal, illetve egy egész szem málnával a tetetjüket.

dsc_0036.jpg

 

dsc_0075.jpg

 Ui: a karamellizált csokit és a namelakákat készíthetjük egy nappal hamarabb is, a fagyasztóban vígan elvannak. több napig (sőt hétig) is akár. :-)

 

dsc_0108.jpg

 

dsc_0092.jpg

 

dsc_0204.jpg

 

dsc_0087.jpg

 

dsc_0075.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Valentin napi szív kekszek

2019/02/13. - írta: ilbiscotto

 Ezt a keksz közepében szív formát Sallay Fanninál láttam először (Cake Shop cukrászda) egy tv műsorban készíteni. Aztán megtaláltam youtubon is és gondoltam, hogy úgyis közeleg a Valentin nap, elkészítem ezt a kis mutatós kekszet. :-) Kicsit macerásabb, mintha csak kiszúrnánk egy formát a tésztában, de azért annyira nem vészes. Az eredmény pedig nagyon cuki! :-) Ízre egyszerű vaníliás keksz, amit feldobtam egy kis liofilizált málnával. :-)

dsc_0057_1.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 25 db kekszhez:

17 dkg puha vaj

15 dkg porcukor

3 tojássárgája

1/2 teáskanál vanília

31 dkg finomliszt

csipet só

1-2 evőkanál liofilizált málnadarabok (és/)vagy céklapor

(esetleg piros ételfesték)

+1 tojásfehérje a ragasztáshoz

szórócukor díszítésnek

 

dsc_0014.jpg

 

dsc_0045.jpg

 

  1. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadom a tojássárgákat és ezzel is tovább habosítjuk.
  3. Hozzákeverjük a lisztet, vaníliát, csipet sót és összegyúrjuk.
  4. A tésztát ketté szedjük, és az egyik felét beszínezzük céklaporral vagy ha nincs piros ételfestékkel. Én pluszban ízesítettem és színeztem is egyben egy kis apróra tört liofilizált málnával.
  5. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.
  6. A piros tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, olyan magasra, mint amilyen a szív alakú kiszúrónk.
  7. Kiszúrunk belőle szív alakú formákat. A maradékot összegyúrjuk, újra szaggattunk belőle szíveket.
  8. Lazán felvert tojásfehérjével összeragasztjuk a szíveket, úgy, hogy egymásra rakjuk őket szorosan.
  9. A fehér tésztából lecsipkedünk kisebb darabokat, hengerré formáljuk és befedjük vele körbe a szív-hengert. Igyekezzünk úgy alakítani, lapítgatni rá, hogy kör alakú legyen a szív körül. A végén a munkalapon is meghengergetjük, hogy szépen kisimuljon rajta a tészta. Így kapunk egy rudat.
  10. Hűtőbe tesszük ismét, egy fél órára.
  11. A sütőt előmelegítjük170 fokra.
  12. A tésztát hűtőből kivéve lekenjük még tojásfehérjével és beleforgatthatjuk szórócukorba (de lehet akár kókuszreszelékbe is), majd fél cm-es karikákra szeleteljük (szépen látszanak a közepében a szívecskék) és sütőpapíros tepsibe rakjuk őket egymás mellé.
  13. 12-15 perc alatt megsülnek.

 

dsc_0088.jpg

 

dsc_0073.jpg

 

dsc_0012.jpg

 

dsc_0019.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Rubik kocka torta (2.rész)

2019/01/17. - írta: ilbiscotto

 Cedric Grolet, francia cukrász Rubik kocka tortáját készítettem el a blog 100. receptjeként, aki nagyon nagy kedvencem. Mivel 4 fajta piskóta, 4 fajta mousse, 4 fajta glazúr, ropogós rétegek és inzertek (betétek) is készültek, túl hosszú lett volna egy receptben megírni, ezért két részre osztottam a kockák receptjét. 1. részben a céklás-málnás kocka és a kakaós-kókuszos kocka receptjét olvashatjátok, itt a 2. részben pedig a mákos-citromos kocka és a pisztáciás-csokis mogyorós kockáét. A receptúrák összeállítását Praliné Paradicsom blogja, vagyis Ötvös Zsuzsa ihlette, az ő blogjáról és könyvéből (Kreatív Desszertiskola) szemezgettem és alkottam meg az én Rubik tortámat. :-)

87.jpg

80.jpg

Mákos-citromos kocka (3,5x3,5 cm-es kocka)

Mákos piskóta alapanyagai: (12x6 cm-es téglalap) (gluténmentes)

40 g vaj

40 g porcukor

40 g tojás (kb. 1 db)

48 g mandulaliszt

12 g darált mák

1/2 bio narancs héja

Citromos namelaka alapanyagai:

75 g tej

1,5 lapzselatin

150 g fehércsoki

csipet só

150 g habtejszín

1/2 bio citrom héja és leve

Ropogós réteghez:

10 g kókuszchips (bio boltokban kapható)

10 g gabonapehely (v. kukoricapehely)

egy csipet só

35 g étcsoki

15 g mandulakrém (házilag is elkészíthető)

1/2-1 evőkanálnyi kandírozott citromhéj (házilag)

Tükörglazúr:

65 g víz

42 g méz

70 g sűrített tej

3 lapzselatin

100 g fehércsokoládé

1 teáskanál Matcha tea por (én a teavolution-on rendeltem) vagy 1 csepp zöld ételfesték

 

165.jpg

 1. nap elkészítjük a tükörglazúrt:

  1. hideg vízbe áztatjuk a lapzselatinokat
  2. a vizet, a mézet és a sűrített tejet + színezésként egy teáskanálnyi matcha teaport feltesszük egy lábasban forrni, majd hozzáadjuk a kifacsart lapzselatinokat.
  3. Egy tálban kimérjük a fehércsokit és ráöntjük a zselatinos folyadékot. Addig kavarjuk, amíg a csoki felolvad teljesen.
  4. Egy turmixxal még átkavarjuk, majd leszűrjük és ha kissé kihűlt hűtőbe rakjuk lefedve másnapig.

Következő nap:

Mákos piskóta elkészítése: (gluténmentes)

  1.  A porcukrot a tojással kézi habverővel lazán felverjük.
  2. A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
  3. Összevegyítjük a mandulalisztet és a darált mákot, és belereszeljük a narancs héját.
  4. A kettől összekeverjük, majd belecsorgatjuk a kihűlt vajat is. Több részletben dolgozzuk bele a tésztába.
  5. Sütőpapíros tepsibe simítjuk, hogy egy 12x6 cm-es téglalap kiférjen, de inkább nagyobb legyen (így könnyebb lesz szépen kiszúrni a kockákat)
  6. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 8-10 perc alatt megsül.

Citromos namelaka elkészítése:

Először is mi az a namelaka? Japán technika, egy krémes textúrát, állagot jelent, valahol a mousse és a panna cotta között. Nagyon egyszerű elkészíteni, úgyhogy nem kell tőle megijedni. :-)

  1. A tejbe belereszelem a citrom héját, majd felforralom. Állni hagyom egy fél órát, majd leszűröm. (most nem kell nekünk a citromhéj bele, csak az íze)
  2. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk.
  3. A tejet újra felforralom, belerakom a kifacsart lapzselatint, elkavarom, feloldom benne.
  4. A fehércsokit közben megolvasztom és a zselatinos tejet hozzáöntöm, elkavarom. (azért olvasztottam itt meg a csokit, mert annyira kicsi mennyiség a tej, hogy féltem nem fogja ennyi megolvasztani a csokit)
  5. Mehet bele egy csipet só és a citrom leve.
  6. A hideg habtejszínt felverem és apránként hozzákeverem a csokis részhez.
  7. Mehet a hűtőbe.

Ropogós réteg elkészítése:

  1. Elkészítjük a mandulakrémet: kávédarálóba rakjuk a blansírozott mandulát és addig daráljuk, amíg kicsit kioldódik a mandulából az olaj, így szép krémes állagot kapunk. (ekkora mennyiségnél ez nagyon hamar megvan, pár másodperc)
  2. Ledaráljuk a kókuszchipset és a gabonapelyhet.
  3. A csokit megolvasztjuk, és hozzáadjuk a ledarált kókuszt, gabonapelyhet és a mandulakrémet + a csipet sót.
  4. A kihűlt piskótánkra kenjük, úgy, hogy bejelöljük a 12x6 cm-es téglalapot, erre kerüljön a ropogós csoki réteg. Majd berakjuk a hűtőbe dermedni, utána kiszúrhatjuk a 8 db kis kockát.

Összeállítás:

  1. Elővesszük a kocka szilikon formánkat és először a citromos krémmel töltjük meg a 8 kockát a 3/4-éig,
  2. majd a mákos piskótával lezárjuk a tetejüket, úgy, hogy a ropogós réteg lefelé nézzen a mousse felé.
  3. Ha hézag lenne bárhol, a maradék mousse-szal kitöltjük, lesimítjuk egy spatulával és mehet a mélyhűtőbe kifagyni. Kb. 2 óra elég neki.
  4. Elővesszük a glazúrt a hűtőből és mikrohullámú sütőben felmelegítjük, majd hagyjuk visszahűlni 28 fokig (na itt jó, ha van egy digitális hőmérőnk :-). Ha nincs hőmérőnk, egy kanál hátán végzünk próbát, belemártjuk a kanalat a glazúrba, ha a kanál hátára az ujjunkkal csíkot húzunk és megmarad, akkor már jó. De sietnünk kell, mert nagyon hamar dermed innentől.
  5. Egy villát meghajlítottam és erre felültettem a (most kivett) fagyott kockákat és belemártottam őket. Majd rácsra helyeztem, hogy lecsöpögjön a felesleges máz.
  6. Utána mehet a hűtőbe egy-két órára, aztán már fogyaszthatjuk is. :-)

166.jpg

Pisztáciás- csokis mogyorós kocka ( 8 db 3,5x3,5 cm-es kocka)

Pisztáciás joconde piskóta alapanyagai:

25 g darált pisztácia

7,5 g finomliszt

7 g porcukor

36 g egész tojás

17 g tojásfehérje

28 g cukor

6 g vaj

Csokis mogyorómousse alapanyagai:

98 g tej

26 g tojássárgája

30 g nádcukor

62 g natúr mogyorókrém (házilag elkészíthető)

1,5 lapzselatin

50 g tejcsoki

45 g étcsoki

csipet só

150 g habtejszín

Pisztáciás-marcipános réteghez:

30 g marcipánmassza

12 g pisztácia

Tükörglazúr:

65 g víz

42 g méz

70 g sűrített tej

3 lapzselatin

100 g tejcsoki

 49.jpg

Első nap itt is a glazúr elkészítésével kezdjük, ugyanúgy, mint az előbbiekben leírtnál.

Következő nap:

Piskóta elkészítése: (a joconde-ról egy pár szót előtte: ez egy francia eredetű piskóta, általában nagyrészt mandulalisztet tartalmaz és egy kevés sima lisztet, de a mandula kicserélhető más darált magvakra is, most pisztáciás lett :-))

  1. A darált pisztáciát, a porcukrot (átszitálva), a finomlisztet és az egész tojást kihabosítjuk.
  2. A vajat megolvasztjuk és hagyjuk hűlni.
  3. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
  4. A pisztáciás részhez több részletben hozzákeverjük óvatosan a felvert tojásfehérjét, majd végül a kihűlt vajat is.
  5. Sütőpapíros tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 10 perc alatt megsül.
  6. Ha kisült a piskóta egyből egy sütőpapírra fordítjuk és lehúzzuk az aljáról a papírt. Hagyjuk kihűlni.

Marcipános réteg elkészítése:

  1. Durvára őröljük a pisztáciát és belegyúrjuk a marcipánmasszába.
  2. Két sütőpapír között kinyújtjuk, majd óvatosan kiszúrjuk rajta a kockákat (3x3 cm)

Csokis-mogyorós mousse elkészítése:

  1. Először a mogyorókrémet készítjük el (ugyanúgy, mint a mandulakrémet), a megpucolt mogyorót kávédarálón addig daráljuk, amíg elkezdi kiengedni az olajat magából, így szép krémes állagot kapunk.
  2. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
  3. A tejet, a tojássárgáját, a cukrot és a mogyorókrémet feltesszük egy lábasban alacsony lángon főzni, amíg be nem sűrűsödik. Ha van digitális hőmérőnk, 80 fokig kell melegíteni, ha nincs akkor a kanál hátára, ha az ujjunkkal csíkot húzunk és már látszik, akkor elkészült.
  4. A lapzselatinokat kicsavarjuk és elkeverjük a krémben.
  5. Egy tálban kimérjük a kétfajta csokit egy csipet sóval és ráöntjük a zselatinos krémet, majd addig kavarjuk, amíg el nem olvad a csoki.
  6. A hideg tejszínt felverjük (ne legyen kemény) és több részletben hozzákeverjük a krémünkhöz.
  7. Hűtőbe tesszük.

Összeállítás:

Teljesen megegyezik az előzővel, csak itt nincs rajta a piskótán a ropogós réteg. Azt a mousse-ra rárakjuk és arra a piskótát.

 84.jpg

A végső összeállításhoz készítettem 3 db csokilapot 400 g étcsokiból. Egy sütőpapírral kibélelt téglalap alakú (állítható) formába öntöttem a felolvasztott csoki 2/3a-d részét és kidermesztettem. Majd egy forró késsel kivágtam 2 db 13x13 cm-es kockát. Végül a maradék olvasztott csokiból még egy kockát csináltam (itt már használtam az elválasztót, ami az állítható formához van) és ugyanúgy kivágtam a 13x13 cm-es kockát.

Lehet vásárolni neten ehhez a tortához forgatható állványt is. Mert ezzel a csokiállvánnyal,  a két emelet súlyától, összenyomódott 1-2 kocka a fotózás végére :-))))

 

6001.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Rubik kocka torta (1.rész)

2019/01/14. - írta: ilbiscotto

Ezt a blogot közel 3 éve kezdtem el és most elérkeztem a 100. recepthez. :-) Ezt megünnepelvén valami nagyon különlegeset szerettem volna készíteni. Régóta csodálom a francia cukrászat remekeit, főként a mousse tortákat imádom. Az egyik kedvencem Cedric Grolet, francia cukrász (több díjat is nyert) Rubik kocka tortái.  Itthon először tavaly nyáron Praliné Paradicsom facebook oldalán láttam meg ezt a tortát és akkor elhatároztam, hogy ezt én is el akarom készíteni. Ötvös Zsuzsa szintén nagy kedvencem, csodálatosakat alkot és tavaly ősz végén megjelent könyve, a Kreatív Desszertiskola pedig egy alapmű ebben a témában. Fantasztikus könyv. :) Így részben a könyvéből, részben a blogjának receptjeiből szemezgetve megalkottam ezt a tortát, 4 fajta piskótával és 4 fajta mousse-szal. Az elvetemültebb hobbi cukrászok (mint én :-)) elkészíthetik mindet, vagy csak a kedvükre valót, vagy duplázva az adagokat egy kisebb torta is összeállítható, szilikon formában vagy csak egy sima tortaformában. Azt hiszem sikerült összeválogatnom 4 nagyon finom ízkombinációt, többfajta piskóta (lesz benne gluténmentes is) és mousse (tojásos és tojás nélküli) receptet, úgyhogy hajrá, mousse tortára fel! :)))))

33.jpg

90.jpg

Haladok sorban, kockáról kockára. :-) Ebben a posztban a céklás-málnás és a kakaós-kókuszos kocka receptjét írom le. A következő, 2. részben a mákos-citromos és a pisztáciás-csokis mogyorós kockákat olvashatjátok.

Amire szükségünk van, az egy szilikon forma, ami 15 db 3,5x3,5cm-es kockákból áll. (interneten több helyen is találtok)

118.jpg

1. Céklás-málnás kocka (8 db 3,5x3,5 cm kockához)

Céklás piskóta alapanyagai: (12x6 cm-es téglalap ráférjen)

40 g vaj

40 g porcukor

40 g tojás (kb.1 db)

36 g finomliszt

4 g céklapor (bioboltokban kapható)

Málnás mousse alapanyagai:

78 g málnapüré

27 g cukor

1/2 bio citrom héja

2 lapzselatin

77 g natúr joghurt

67 g hideg habtejszín

Ropogós réteghez:

10 g kókuszchips (bioboltban kapható)

10 g kukorica- v. gabonapehely

csipet só

35 g étcsokoládé

15 g mandulakrém (házilag is elkészíthető)

Tükörglazúr: (2,5 dl lesz)

65 g víz

42 g méz

70 g sűrített tej

3 lapzselatin

100 g fehércsokoládé

1 teáskanál céklapor

135.jpg

Első nap elkészítjük a glazúrt, mert egy éjszakát pihenni fog a hűtőben. Mindig többet készítünk belőle, hogy jól be tudjuk vonni vele a desszertünket. (a maradék hűtőben lefedve eláll legalább két hétig) :-)

  1. A lapzselatinokat hideg vízben (egyesével belerakva) áztatjuk, hogy megpuhuljanak.
  2. Kimérjük egy tálban a csokit.
  3. Egy lábosban a vizet, a mézet és a sűrített tejet forrásig melegítjük, majd a lapzselatinokat jól kinyomkodva belerakjuk és elkavarjuk.
  4. Majd ráöntjük a csokira és addig keverjük, amíg elolvad. Itt adtam hozzá a céklaport is.
  5. Ha kihűlt hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Következő nap elkészítjük a piskótát, rá a ropogóst, a mousset és a málnapürét (ez kell majd a mousseba és a zselébe is)

Piskóta:

  1. Kicsit megolvasztjuk a vajat (de éppen csak puha legyen, ne folyjon) és a porcukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojást is, azzal is tovább habosítjuk.
  2. Végül a céklaporral elkevert lisztet fakanállal hozzáforgatjuk finoman.
  3. Sütőpapíros tepsibe simítjuk, hogy egy 12x6 cm-es téglalap ráférjen (ebből lesz 8 db 3x3 cm-es kocka), de inkább nagyobb legyen, hogy szépen ki lehessen szúrni belőle majd a kockákat, ha megsült.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsül, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Málnapüré és málnamousse: 25 dkg málnából készítjük

  1. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
  2. A fagyasztott málnát a cukorral és citromhéjjal forrásig hevítjük, majd a kifacsart lapzselatinokat elkavarjuk benne.
  3. Nagyon gyorsan egy szűrőn átpasszírozzuk az egészet és kimérjük a moussehoz szükséges részt, a maradékot pedig én most egy szilikonos szaloncukor formába öntögettem. Ezekből lettek a málnazselék, fagyasztóba raktam.
  4. A mousset tovább folytattam: a málnapüréhez adtam a hideg joghurtot.
  5. A hideg habtejszínt felvertem (nem túl keményre) és ezt is hozzáforgattam a joghurtos málnahabhoz.

Ropogós réteg:

  1. Először a mandulakrémet készítettem el: blansírozott mandulát v. szeletelt mandulát (lényeg, hogy héj nélküli legyen) kávédarálón addig forgattam, amíg kiengedte az olajat picit, így krémes állagú lett (ekkora mennyiségnél ez nagyon hamar megvan, pár másodperc)
  2. Ledaráltam a kókuszchipset, a gabonapelyhet egy csipet sóval.
  3. A csokit megolvasztjuk.
  4. Az olvadt csokihoz adjuk a mandulakrémet és a ledarált kókuszt és gabonapelyhet. Majd óvatosan rákenjük a kihűlt piskótára, de már úgy, hogy bejelöltük rajta a kiszúrni kívánt téglalapunkat, igyekezzünk erre a részre rákenni.
  5. Berakjuk pár percre a hűtőbe dermedni és utána kiszúrjuk a kis kockákat (3x3cm)

Összeállítás:

Elővesszük a szilikon formánkat és megtöltünk 8 db kockát:

  1. A mousset habzsákba rakjuk (így a legegyszerűbb, de persze lehet kanállal is adagolni) és megtöltjük a kocka mélyedését 3/4-ig.
  2. Kivesszük a fagyasztóból a már megdermedt málnazselét és egyet belenyomunk a mousse közepébe.
  3. Végül a piskóta kockával zárjuk, úgy, hogy lefelé legyen (a mousse irányába) a ropogós réteg.
  4. Ha hézagot látunk, töltsünk bele még a mousseból és simítsuk le egy spatulával vagy késsel.
  5. Ha mind a 8 kockával végeztünk, mehet be a fagyasztóba. Kb. 2 óra elég neki, hogy megfagyjon.
  6. Elővesszük a hűtőből a glazúrt, mikróban megmelegítjük, hogy folyós legyen. Majd hagyjuk 28 fokra visszahűlni. Legjobb, ha van egy digitális hőmérőnk. :-) Ha nincs, akkor egy kanál segítségével tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő e az állaga (ne legyen se túl híg, de még ne dermedjen meg), ha már tudunk egy csíkot húzni az ujjunkkal a kanál hátán, hogy már látszik, akkor kezdhetjük a mártogatást.
  7. Én egy villát meghajlítottam, erre ráültettem a fagyos kockát (csak ekkor vegyük ki a fagyasztóból, amikor már elkezdjük rárakni a glazúrt) , belemártottam a mázba és rácsra helyeztem, hogy a felesleg lecsorogjon.
  8. Nagyon hamar dermednek, így ha mind a 8 kockával megvagyunk mehet a hűtőbe. Kb.2 óra múlva fogyaszthatjuk is. :-) (csak győzzük kivárni :-)))

 

119.jpg

2. Kakaós-kókuszos kocka (8 db 3,5x3,5 cm-es kocka)

(a képen pisztáciás piskóta van, de ehhez az egyhez vegyesen raktam, de eredetileg a kakaós megy hozzá :-)))

Kakaós piskóta alapanyagai: (GM)

40 g vaj

40 g porcukor

40 g tojás (kb. 1 db)

52 g mandulaliszt (v. darált mandula)

8 g holland kakaópor

1/2 bio narancs héja (ez el is hagyható)

Kókuszos mousse alapanyagai:

2 tojássárgája

30 g nádcukor

165 ml kókuszpüré v. kókusztej

2 lapzselatin

165 g habtejszín

Tükörglazúrhoz:

65 g víz

42 g méz

70 g sűrített tej

3 lapzselatin

100 g fehércsokoládé

Ropogós réteg:

10 g kókuszchips

10 g gaponapehely

15 g mandulakrém

csipet só

45 g étcsoki

 

129.jpg

 Itt is a glazúr elkészítésével kezdjük, az előbb leírt módon, csak a céklaport hagyjuk ki, ez sima fehércsokis lesz.

Kakaós piskóta:

Ugyanúgy készül, mint a céklás piskóta.

Kókuszos mousse:

  1. A tojássárgákat a nádcukorral habosra keverjük.
  2. A lapzselatinokat beáztatjuk hideg vízben.
  3. A tojásos cukorhoz hozzáadjuk a kókuszpürét (vagy kókusztejet) és alacsony lángon elkezdjük besűríteni. Folyamatosan keverjük, ha van hőmérőnk 80 fokig kell hevíteni, ha nincs szintén a "kanalas" módszerrel látjuk, hogy elkészült e: ha a kanál hátán tudunk már csíkot húzni, már kész is van.
  4. A lapzselatinokat kifacsarjuk és hozzáadjuk a tojásos kókuszhoz. Elkeverjük. Hagyjuk hűlni.
  5. Felverjük a hideg tejszínt, majd óvatosan ezt is hozzákeverjük egy fakanállal. Hűtőbe tesszük.

Ropogós réteg:

ugyanúgy készítjük, mint a céklás-málnás kockánál. (a mandulakrémet hozzá egyszerre is elkészíthetjük és megfelezzük a kétfajta kockához)

Málnazselé:

elvileg pont 8 db maradt még, így itt azt felhasználjuk. De ha nem rakjuk bele, az sem gond, anélkül is tökéletes lesz. :-)

Összeállítás:

Ez is teljesen megegyezik az előzővel. :-)

 76.jpg

71_1.jpg

Fotók: Böjtös Erika

 

komment

Mini panettonek (gyerekbarát verzióban)

2018/12/26. - írta: ilbiscotto

 Mindig is tetszettek ezek az olasz kalácsok, a panettonék, de a bolti verzió valahogy sosem ízlett, olyan tartósítós íze volt. :-( Ezért már egy ideje készülök rá, hogy elkészítsem itthon és most végre meg is valósítottam. Viszont nem akartam egy óriásit csinálni és amikor megláttam Szotyi műveknél tavaly a kis mini verziókat nagyon megörültem neki. El is készítettem, de nem sikerült :-( vagy nem volt jó a szárított élesztőm már, vagy kevés ideig dagasztottam, vagy mindkettő! :-))) Aztán láttam egy receptet a Street Kitchen oldalán is, de ott (az eredetihez hasonlóan alkohol is van benne). Így a kettőből megalkottam egy alkoholmentes verziót, friss élesztővel. A recept inkább már a SK-s, alkohol lecserélve narancslére és muffin sütőformában sütöttem, így lettek ilyen kis cuki minik. :-) Én kevés aszalt gyümit raktam bele, még bőven elbírt volna még, így a receptben már többet írtam hozzá. :-))

dsc_0032.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged 8 db mini panettonehoz:

30 dkg finomliszt

1 dl tej

2 dkg friss élesztő

6 dkg cukor

6 dkg puha vaj

1 egész tojás és 2 tojássárgája

1 tk vanília

50 ml narancslé

7 dkg kandírozott narancs

7 dkg kandírozott citrom

7 dkg mazsola vagy aszalt gyümölcs (akár vegyesen)

1-2 tk mézeskalács fűszer (vagy őrölt fahéj, gyömbér, kardamon keverékét)

1-1 narancs és citrom héja (bio)

 dsc_0043_1.jpg

 

  1. Meglangyosítjuk a tejet és belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű élesztőt és a cukorból és a lisztből is teszünk hozzá egy evőkanállal. Megvárjuk, amíg "felfut" az élesztő, vagyis addig amíg "habos" lesz a tej tetején az élesztő (ez pár perc)
  2. Kifacsarunk egy narancsból 50 ml-t és belerakjuk ázni a kandírozott narancsot és citromot, a mézeskalács fűszert, vaníliát és az aszalt gyümölcsöt(ket)
  3. Én dagasztógéppel készítettem a tésztát, így ebbe raktam mindent. Először a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a tojásokat és a leszűrt narancs levét(a gyümölcsök áztatásából)
  4. Elkezdjük keverni és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Amikor kezdi simára keverni belecsipkedjük a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg a tésztának szép fényes lesz a felülete, a dagasztókar az edény falától vékony szálat húz és el-el válik az edénytől. (ez kb. 10-15 perc) (teljesen nem fog összeállni gombóccá, ez egy lágy tészta)
  5. Letakarjuk és kelesztjük egy órát (szépen meg kell nőnie) :-)
  6. Visszarakjuk a gépre a tálat és belerakjuk a leszűrt gyümölcsöket, majd egy-két kavarással beledolgoztatjuk a tésztába és ki is kapcsoljuk.
  7. Lisztezett felületre kiöntjük a tésztát és magas falú szilikon muffin formába kanalazzuk. (próbáljuk egységesen elosztani, a mélyedések 3/4-éig töltsük csak, mert meg fog kelni még, nekem 8 db lett)
  8. Ekkor jön a második kelesztés, szintén legalább egy óra.
  9. Sütés előtt lekenjük a mini tészták tetejét egy villával elkevert egész tojással.
  10. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  11. Ezen a hőmérsékleten sütjük 15 percig, majd levesszük a hőmérsékletet 160 fokra és így sütjük tovább 35-40 percig, amíg arany barna lesz a tetejük.

 dsc_0041_2.jpg

 

dsc_0071.jpg

 

dsc_0051.jpg

 

dsc_0100.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Narancsos csillag

2018/12/01. - írta: ilbiscotto

Beindult a bionarancs szezon, így jöhetnek a narancsos kekszek és sütik.:-) Elsőként ez a mézeskalács fűszeres keksz készült, amit pikk-pakk össze lehet dobni és máris isteni illat lengte be a lakást. Kuckózzunk be egy csésze forró itallal, egy jó könyvvel és majszoljuk a megérdemelt kis kekszünknek hozzá. :-) Persze kisgyerekes anyukaként ezt csak akkor tudom megtenni, ha a gyerek alszik és nincs más ezer dolgom, de azért egy héten egyszer én is lazíthatok! :-))))))))

dsc_0267.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 25 db kekszhez:

12,5 dkg finomliszt

10 dkg hideg vaj

4 dkg porcukor

1 tojássárgája

1/2-1/2 citrom és narancs reszelt héja (bio)

1/4 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt gyömbér

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

 

dsc_0214_1.jpg

  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáreszeljük a citrom és a narancs héját (kezeletlen héjú) és jöhetnek hozzá a fűszerek.
  2. A porcukrot a tojássárgájával elkeverjük kézi habverővel. Majd hozzáadjuk a lisztes-vajhoz és összegyúrjuk.
  3. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy fél órára.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  5. A tésztát kinyújtjuk 2 mm vastagságúra és kiszúrókkal kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapíros tepsibe tesszük a kekszeket,10-15 perc alatt megsülnek. (amíg picit barnulni kezd a szélük)

 dsc_311.jpg

Fotók: Böjtös Erika

 

komment

Citrusos, pisztáciás biscotti aszalt áfonyával és meggyel

2018/11/27. - írta: ilbiscotto

 Az olaszok egyik kedvenc hagyományos keksze, a biscotti nálunk is elsőszámú kedvenc volt, amikor elkezdtem kekszeket sütögetni. Most egy új receptre bukkantam rá Márk Szonja: Édes ajándékok c. könyvében, ami ugyancsak kedvenc lesz. :-) Vaj helyett olajat használ és a liszt mellett van még egy "szokatlan" összetevő is: a zabpehely. :-) Plusz még egy új dolgot is felfedeztem az elkészítés folyamatában, amit x-el megjelöltem a leírásban és valóban könnyebb így elkészíteni. :-) Szóval jöhet a sütés, aztán egy forró kávé vagy tea (esetleg bor, mint az olaszok) és indulhat az élvezet! :-))))

dsc_0110.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged (1 rúd) kb. 12 szelet kekszhez:

8 dkg finomliszt

6 dkg cukor

1,5 dkg zabpehely

1/3 teáskanál sütőpor

1/3 teáskanál szódabikarbóna

csipet só

1/2 narancs és 1/2 citrom reszelt héja (bio)

1 tojás

1 evőkanál napraforgóolaj

1/3 teáskanál mandulakivonat

2,5-2,5 dkg aszalt áfonya és meggy

2 dkg sós, pörkölt pisztácia (megpucolva)

 dsc_0137.jpg

  1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  2. A lisztet, a cukrot, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, sót és a reszelt narancs- és citromhéjakat, összekeverjük egy tálban.
  3. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a mandulakivonatot és jól összevegyítjük.
  4. Jöhet hozzá az aszalt áfonya és meggy, illetve a pisztácia is. Ezekkel is elkeverjük.
  5. Előveszünk egy tepsit, sütőpapírral kibéleljük és a közepére halmozzuk a tésztát.
  6. Enyhén vizes kézzel rúddá formázzuk a sütőpapíron és betoljuk a sütőbe. Kb. fél óra alatt megszilárdul.
  7. (x!!!)HAGYJUK langyosra KIHŰLNI (ez az az új "titok", így sokkal könnyebb lesz szeletelni, nem ragad a késhez....), közben a sütő hőfokát levesszük 120 fokra.
  8. Felvágjuk a biscotti rudat kb. 1 cm vékony lapokra és fektetve visszarakjuk a sütőpapíros tepsibe (amiben az előbb sütöttük) és hagyjuk tovább száradni, ez újabb 30 perc. (félidőnél megfordíthatjuk a kekszeket, ha esetleg nem "kopog" a tetejük tovább is süthetjük-száríthatjuk őket)

 dsc_0117.jpg

dsc_0084.jpg

dsc_0135.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Fahéjas-vaníliás keksz

2018/11/20. - írta: ilbiscotto

Sütipecsétes keksz rajongóknak ajánlom a következő receptet, nagyon szépen megmarad a tésztába belenyomott minta, az íze pedig már karácsonyra hangol minket. :-) A receptet Sweet Bonnie oldalán találtam, nagyon gyorsan elkészíthető és nagyon gyorsan el is fogy. :-) Illetve a recept leírásában megosztok veletek egy kis trükköt, amit most tanultam cukrász képzésem alatt, mégpedig, hogy a tojássárgáját hogyan is rakjuk bele úgy a tésztába, hogy az jól elvegyüljön, ne maradjanak kis "tojás nyomok " benne. :-)

010.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 2 tepsi kekszhez (35 db lett nekem)

17,5 dkg finomliszt

2,5 dkg kukoricaliszt

12,5 dkg vaj

7 dkg porcukor

1/2 teáskanál vanília

1 teáskanál őrölt fahéj

csipet só

1 tojássárgája

 

008.jpg

  1. A liszteket a vajjal elmorzsoljuk. Majd hozzáadjuk a csipet sót, az őrölt fahéjat és vaníliát.
  2. és itt jön a trükk: A tojássárgáját a porcukorral külön tálkában egy kanállal kikeverjük, amíg a tojássárga teljesen fel nem veszi az összes porcukrot. (a porcukor szemcsék felveszik a tojást, így sokkal egyenletesebben oszlik el a tésztában :-))
  3. Majd a vajas lisztes résszel összegyúrjuk.
  4. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy fél órára.
  5. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  6. Enyhén lisztezett deszkán utána kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal szaggatjuk. Itt elő lehet venni (akinek van) a sütipecsétes keksznyomókat is, jól megmarad sütés után is a lenyomat.
  7. Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk a kekszeket, elég 1 cm-re egymástól (túlságosan nem nőnek meg)
  8. 10-12 perc alatt megsülnek. (figyeljük őket, főként a második tepsi berakásakor, az mindig hamarabb megsül már, mint az első adag :-))

 

 

komment

Zserbó puszedli

2018/11/18. - írta: ilbiscotto

 Így november végén én már elkezdtem hangolódni a karácsonyra. Nemrég megvettem Stahl Judit legújabb sütis könyvét: Csokis csábítások címmel, és ezt a puszedlit választottam ki elsőnek kipróbálásra. Egyébként is imádom a puszedlit, a tavalyi hagyományos cukormázas verzióját is (receptjét itt találjátok) , és mivel nagyon szeretem a zserbót, tudtam, hogy ez csakis finom lehet. Hát nem csalódtam és a kisfiamnak is nagyon bejött!!! Nem bírta abbahagyni az evést. :-) :-) :-)

dsc_0041_1.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 40 db puszedlihez:

8 dkg vaj

25 dkg méz

3 tojássárgája

50 dkg finomliszt

15 dkg porcukor

5 dkg kakaópor

2 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt gyömbér

1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

4 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

15 dkg aszalt sárgabarack

2 evőkanál sárgabarack lekvár

15 dkg dió

1/2 biocitrom reszelt héja

A csokoládébevonathoz:

20 dkg étcsokoládé

2 dl habtejszín

1 evőkanál méz

1 evőkanál vaj

A díszítéshez:

8 dkg fehércsokoládé

 

dsc_0033.jpg

  1. Először összeállítjuk a tésztát: a vajat és a mézet összeolvasztjuk és hagyjuk langyosra hűlni, majd elkeverjük benne egy kézi habverővel a tojássárgákat. A lisztet, a porcukrot, a kakaót, a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük egy nagy tálban, aztán hozzáöntjük a langyos mézes keveréket és a tejfölt. Fakanállal jól összedolgozzuk és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.
  2. A töltelékhez az aszalt sárgabarackot leöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, hagyjuk kicsit puhulni, majd leszűrjük és a lekvárral és a dióval (amit előtte érdemes száraz serpenyőben kicsit megpirítani, csak addig, amíg megérezzük a dió illatát) ledaráljuk kissé pépes állagúra.
  3. Következő nap sütés előtt kivesszük egy órával hamarabb a hűtőből a tésztát és a tölteléket.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  5. A tésztából diónyi golyókat formázunk, majd egyesével kilapítjuk őket, beleteszünk 1-1 teáskanál tölteléket, széleit összetapasztjuk és újra golyóvá formázzuk őket.
  6. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket 2 cm távolságra egymástól és 10-15 perc alatt megsütjük. (amikor már érezzük a kezünkkel, hogy a tészta kezd szilárdulni, kivesszük)
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni őket.
  8. Addig elkészítjük a csokimázat
  9. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit, a tejszínt, mézet és vajat.
  10. A puszedliket alulról villára szúrjuk és belemártjuk a csokimázba, majd rácsra rakjuk őket, hogy lecsepegjen róluk a felesleges máz.
  11. Megvárjuk, hogy megdermedjen (én ebben a hidegben kiraktam az erkélyre és nagyon hamar meg is szilárdult rajta a csoki), majd a fehércsokit felolvasztva, megcsíkozzuk a puszedliket vele. (Kis zacskóba raktam, vágtam az egyik végére egy pici lukat és így vonalkáztam vele)

 

dsc_0052_1.jpg

 

dsc_0177.jpg

Fotók: Böjtös Erika

 

 

komment

Extra mandulás keksz

2018/10/19. - írta: ilbiscotto

 Egy olasz keksz receptjét osztom meg veletek. Aki szereti a mandulát, ezt imádni fogja, kívül-belül mandulás pihe-puha keksz, nagyon jól illik egy csésze kávé mellé. Havas Dóra receptje (Álmaim cukrászdája c. könyvből), és mint mindig most sem okozott csalódást. :-) Az utolsó képen láthatjátok az előző receptben szereplő mézes-gyömbéres kekszet is, ami szintén Dóra receptje és az is isteni finomság! :-)

dsc_0041.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 15 db kekszhez:

23 dkg mandulaliszt

10 dkg porcukor

2 tojásfehérje

1/2 bio citrom héja

1/4 kiskanálnyi (1-2 csepp) mandula kivonat (fehér színű)

+ a forgatáshoz 1 tojásfehérje és 7-8 dkg szeletelt mandula

 

dsc_0057.jpg

  1.  A mandulalisztet és a porcukrot összeszitáljuk és belereszeljük a citromhéjat.
  2. A tojásfehérjéket habbá verjük, de nem kell túl keményre verni, amint kezd fényes lenni, már jó is.
  3. A habot összeforgatjuk a mandulalisztes-porcukros résszel. (össze fog esni, de nem gond, nem piskótát készítünk :-))
  4. Kis golyókat formázunk, majd egy enyhén felvert tojásfehérjébe rakjuk őket és onnan a szeletelt mandulába is megforgatjuk.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  6. Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk a kekszeket egymástól jó 1 cm-re, 20-25 perc alatt megsülnek. (Vigyázzunk, ne égessük meg!)

dsc_0150.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Mézes-gyömbéres keksz

2018/10/02. - írta: ilbiscotto

 Már hangolódva a hidegebb időszakra készült ez a mézes fűszeres keksz, ami másnapra lesz csak igazán omlós, ízletes. :-) A savanykás lekvárral meg valami mennyei íz! Szóval egy estét ki kell várnunk, jól eldugva család elől, de megéri, sőt felülmúl minden várakozást! A recept Havas Dóra: Álmaim cukrászdája.c. könyvéből van, de a TV Paprika honlapján is megtalálható. Én kicsit kevesebb cukorral készítettem, de aki még ennél is kevesebbel szeretné, az ki is hagyhatja a végén a cukorba forgatást. :-)

dsc_0104.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 15 db kekszhez:

15 dkg puha vaj

12 dkg nádcukor

25 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

2 teáskanál őrölt gyömbér

60 ml méz

1 tojás

A kekszek forgatásához 6-8 dkg kristálycukor

A kekszek összeragasztásához 12-15 dkg málnalekvár (vagy egyéb más savanykás lekvár)

 

(2 képen láthattok egy másik fajta kekszet is, ez lesz az extra mandulás keksz, ennek is hamarosan jön a receptje. :-) ) De most jöjjön a mézes-gyömbéres keksz receptúrája. :-)

dsc_0143_felirattal.jpg

  1.  A puha vajat a nádcukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a mézet is.
  2. Felverjük a tojást egy villával és ezt is hozzáadjuk.
  3. Külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, az őrölt fahéjat és gyömbért, majd eldolgozzuk a vajas-cukros-mézes-tojásos masszánkkal.
  4. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  5. A tésztából kis golyókat gyártunk és megforgatjuk a kristálycukorban.
  6. Sütőpapíros tepsibe tesszük őket távol egymástól, mert szét fognak terülni, kb. 3 cm-re. (persze ez attól is függ mekkora golyókat csináltunk. Ha nagyobbakat, akkor nagyobb távolság szükséges :))
  7. A kekszek kb. 15 perc alatt megsülnek. (figyeljük őket!)

Ha a kekszek megsültek, hagyjuk kihűlni, majd a lekvárral megkenve összeragasztjuk őket.

dsc_0103.jpg

 

dsc_0121.jpg

 

dsc_0150.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

Epres csigakeksz

2018/09/30. - írta: ilbiscotto

 Ezt a kekszet még nyár elején készítettem először, amikor még eperszezon volt. Valahogy elfelejtődött a receptírás! :-) Most ezt pótolnám. Egy jó hír, hogy nem szükséges hozzá friss eper, tökéletes a fagyasztott is, vagy ha van eperlekvárunk, akkor még a töltelékkel sem kell bíbelődnünk. Recept Citromhabtól ered. :-) Isteni kekszecskék, legalább ebben az őszi időben visszahozzuk kicsit a nyarat. :)

dsc_0009.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 20 db kekszhez:

25 dkg finomliszt

12 dkg hideg vaj

10 dkg cukor

1 tojás

csipet só

6 g sütőpor

Töltelék:

25 dkg eper (lehet fagyasztott is)

2-3 evőkanál cukor

1/2 teáskanál vanília

12 g étkezési keményítő

 

dsc_0022.jpg

 

  1. A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel (a lisztbe előtte beletesszük a csipet sót és a sütőport).
  2. A tojást kissé elkeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a vajas-lisztünkhöz.
  3. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy fél órára, amíg megdermed a tésztánk.
  4. Addig elkészítjük a tölteléket. Az epret, cukrot, vaníliát és a keményítőt felrakjuk egy lábosban ( érdemes a cukrot és a keményítőt előtte összekeverni, mert így nem lesz csomós) főni.
  5. Addig főzzük lassú tűzön, amíg kissé sűrű lekvárt nem kapunk, főként akkor figyeljünk erre, ha nem friss eperrel dolgozunk. (a fagyasztott epernél a sok vizet el kell főzni)
  6. Hagyjuk kihűlni a lekvárunkat. Persze, ha van eperlekvárunk, ezt a részt ki is hagyhatjuk. :-)
  7. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  8. Elővesszük a hűtőből a tésztát és megpróbáljuk téglalap alakúra nyújtani, kb 2 mm vastagságúra.
  9. Megkenjük a kihűlt lekvárral és jó szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról.
  10. Felszeleteljük egy éles késsel kb. 1 cm-es karikákra és sütőpapíros tepsibe rakjuk őket 1 cm távolságra. (ha szeletelés közben nagyon lekváros a kés, le is törölhetjük egy törlőpapírral, így szebben tudjuk vágni a következő karikát)
  11. 15-20 perc alatt megsülnek (figyeljünk rá, nehogy úgy járjunk, mint én, kicsit túlsütöttem. :-)))
  12. Ha kissé kihűltek a kekszek, megszórhatjuk porcukorral.

dsc_0026.jpg

 

 

dsc_0047.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

őszi almás pite

2018/09/06. - írta: ilbiscotto

Szeretem a szeptembert, még meleg van, de már kezdenek színesbe borulni a fák és ilyenkor a legfinomabb az alma is. :-) Na és ha alma, akkor legelőször a pite jut eszembe. Van egy kedvenc oldalam az Instagramon: Roseinstein Tímea, akinek a pitéinek látványa elképesztőek, rendkívül kreatív szerintem. Most kipróbáltam a pite receptjét is és ez sem okozott csalódást, még másnap is ropogós a tészta, nem ázik szét az almától (persze azért puhul picit, de nagyon jó az állaga) és hát nagyon nagyon finom. :-)

042.jpg

043.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged egy 36x13 cm-es (vagy egy 24 cm-es kör alakú) formához:

Tészta:

25 dkg finomliszt

5 dkg nádcukor

12,5 dkg hideg vaj

1 tojássárgája

1 evőkanál tejföl (vagy 2-3 evőkanál tej)

csipet só

1 teáskanál sütőpor

Töltelék:

80 dkg alma: édes és savanykásabb vegyesen (meghámozva, kimagozva)

10 dkg cukor

1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)

fél bio citrom héja és leve

2 evőkanál vaj

 

045.jpg

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a tészta többi hozzávalóival együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (az eredeti receptben tejfölt írt, de mivel ez épp kifogyott nekem, ezért helyettesítettem tejjel :-)
  2. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy fél órára (vagy ameddig elkészítjük a tölteléket (lehet picit több, mint fél óra :-))
  3. Meghámozzuk az almát, kiszedjük a magházat és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. (na ez az a fázis, ami miatt nehezen fog hozzá az ember ennek a sütinek az elkészítéséhez! De megéri! Tartsunk ki! :-))
  4. A sütőt közben bekapcsoljuk 180 fokra.
  5. Ha túl vagyunk a pucoláson, reszelésen, akkor már jöhet a munka könnyű vége :-), a lereszelt almára szórjuk a cukor felét és a fahéjat, és hagyjuk, hogy levet eresszen.
  6. Addig elővesszük a tésztát és a 2/3 át kinyújtjuk a formánknak megfelelően. Nyugodtan lehet toldozgatni, nyomkodni, kilógó részeket leszedjük.
  7. Villával megszurkáljuk és a sütőbe tesszük 15 percre, elősütjük.
  8. Az alma közben már biztos levet eresztett, ezt most kinyomkodjuk.
  9. Előveszünk egy gyorsforralót és a megmaradt cukrot a 2 evőkanál vajjal karamellizáljuk (ez 2 perc mindösszesen, nem kell kavarni, én úgy szoktam, hogy fogom az edény fogóját és körkörösen mozgatom kicsit - levéve addig a tűzhelyről-, hogy gyorsabban elolvadjon a cukor, de vigyázzunk, hogy túl sok ne kerüljön az edény oldalára, próbáljuk az alján tartani) majd belerakjuk a kinyomkodott almát, gyorsan összekavarjuk a karamellel. Végül hozzáreszeljük a citrom héját, és belecsorgatjuk a citrom levét is. Félretesszük hűlni.
  10. Közben kivesszük a sütőből az elősütött tésztánkat is.
  11. Amíg hűl a tészta, a töltelék, addig kiszaggatjuk a maradék nyers tésztánkat, én most faleveleket használtam, de bármilyen jó, vagy akár teljesen is befedhető - ki, hogy szereti :-), de szerintem így nagyon mutatós. :-) (ennél  a formánál nekem maradt egy pici tésztám, abból készíthetünk mini pitét is, vagy eltehetjük a fagyasztóba)
  12. A tésztára halmozzuk a tölteléket és rárakjuk a kiszaggatott tésztát is és újra a sütőbe tesszük, kb. 35-40 perc, amíg picit kezd megbarnulni a teteje.

Lehet a tetejét megkenni egy felvert tojással is, attól barnább és fényesebb lesz, de én anélkül jobban szeretem. :-)

Ui: Ha valaki nem mer bajlódni a karamellizálással (fél, hogy odaég), nyugodtan kihagyhatja és csak a vajon picit fonnyassza meg a kinyomkodott almát és úgy mehet a tésztára, de itt is hagyjuk langyosra kihűlni :-)

(Töltelék ötlete: tortaiskola.hu-n olvastam)

047.jpg

komment

Citromkrémes zabpelyhes süti

2018/08/22. - írta: ilbiscotto

 Volt egy majdnem tele üveg citromkrémem, de most nem pitét csináltam hozzá, hanem egy zabpelyhes kekszalapot. Ízből tíz blogján találtam rá egy nagyon jó receptre, csak ott a citromkrémet a sütivel együtt süti meg és mivel nekem már kész volt a krémem, így megalkottam az én verziómat belőle. :-) A citromkrém Mohakonyhától van, nekem ez vált be.  :-)

20180818_144712.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged egy 20x24 cm-es tepsihez

Tészta:

12,5 dkg aprószemű zabpehely

18 dkg finomliszt

1/2 teáskanál só

1/2 teáskanál sütőpor

8 dkg kristálycukor

8 dkg nádcukor

17 dkg olvasztott vaj

Citromkrém:

2 egész tojás

2 tojássárgája

2 biocitrom héja

2 dl citromlé

15 dkg cukor

8 dkg vaj

(+ a kész citromkrémhez 25 dkg mascarpone és 2 evőkanál porcukor)

  1.  Először a citromkrémet készítjük el.
  2. Én biztosra mentem és vízgőz felett csináltam, hogy ne legyen rántotta. Így előveszünk egy tálat, amit a lábosra tudunk tenni, hogy az alja ne érjen a vízhez.
  3. A vaj kivételével mindent a tálba teszünk, összekeverjük egy kézi habverővel. Folyamatosan keverjük (közepes lángon), amíg elkezd picit sűrűsödni. (ezt hőmérővel is mértem, 80 C-nál levettem a tűzről).
  4. Ezután egy szűrővel leszűrjük, hogy tutira ne legyen benne tojásdarab.
  5. Majd apró kockánként hozzáadjuk a vajat és jól elkavarjuk. (ettől szép selymes lesz) Hagyjuk kicsit hűlni, majd üvegbe téve hűtőbe tesszük.
  6. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  7. A vajat megolvasztjuk és picit hűlni hagyjuk.
  8. A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük egy tálban és ráöntjük az olvasztott vajat.
  9. Kibélelünk egy tepsit (20x24 cm) sütőpapírral és a tészta 3/4 részét elsimítjuk benne.
  10. A maradék tésztát pedig sütőpapírra morzsoljuk.
  11. A kettőt süthetjük úgy, hogy egy nagy tepsibe rakjuk a kicsit és a morzsát is a sütőpapírral. (nekem egyszerű volt, mert olyan téglalap tortaformám van, ami kihúzható és van hozzá elválasztó is :-) )
  12. Kb. 35 perc alatt sül meg, amikor már látjuk, hogy barnulni kezd a teteje, akkor már kivehetjük.
  13. Hagyjuk kihűlni.
  14. A kihűlt citromkrémhez ízlés szerint rakjunk mascarponét. Én ehhez a mennyiséghez egy 25 dkg-ot tettem + 2 evőkanál porcukrot. A mascarponét először elkeverjük a porcukorral, majd ráöntjük a citromkrémet és összekeverjük.
  15. Ha kihűlt a tészta is, jöhet az összeállítás. A tésztára rásimítjuk a mascarponés citromkrémet és a tetejére szórjuk a megsült morzsát.
  16. Hűtőbe tesszük a sütinket egy pár órára, legjobb egy egész éjszakára.

 

 

komment

Cannoli (kicsit másképp, mint az olaszok)

2018/08/13. - írta: ilbiscotto

 Az eredeti szicíliai recept szerint bő olajban kell sütni a cannolit és a hozzávalói között szerepel a bor is. Na, ebben a receptben nincs bor, így gyerekbarát és nem kell bő olajban sem sütnünk, helyette a sütőben sül. :-) Mindig ez a két dolog tartott vissza attól, hogy kipróbáljam a cannoli sütést, de Szotyi Műveknek köszönhetően ez most megoldódott. Nagyon finom, kívül roppan, belül krémes és hát liofilizált málnával meg isteni! :-)

dsc_0302.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged 8 db mini cannolihoz:

1 tojásfehérje

3,5 dkg cukor

2,5 dkg finomliszt

1 evőkanál olvasztott vaj

1/2 teáskanál vanília

Kókuszolaj vagy valamilyen semleges ízű (pl. napraforgó) olaj a tepsi kikenéséhez

Krém:

0,75 dl tejszín

7,5 dkg ricotta

3 dkg porcukor

5 dkg mascarpone

1/2 teáskanál vanília

Forgatáshoz:

apróra vágott mogyoró, csoki, liofilizált málna,...

+ a tetejére olvasztott csoki kb. 5 dkg étcsokiból

+cannoli formák (vagy habroló formák) a feltekeréshez

 

dsc_0301.jpg

  1.  A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. A tojásfehérjét a cukorral elkeverjük (nem kell felverni).
  3. Ezután mehet bele az összes többi hozzávaló: az olvasztott vaj, a vanília és a liszt. Ezekkel is elkeverjük.
  4. Előkészítünk 2 darab sütőpapírral kibélelt tepsit és egy ecsettel vékonyan lekenjük az olajjal a sütőpapírokat (így könnyen lejön majd a cannoli).
  5. Egyszerre 4 cannolit fogunk kisütni egy tálcán. Ehhez 4x 1-1,5 evőkanálnyit teszünk a sütőpapírra egymástól arányosan elosztva, hogy szép kerek tésztát kapjunk majd belőlük. A kanállal belülről kifelé elsimítjuk a tésztát, minél vékonyabbra, annál ropogósabb lesz. (kb. 1 mm-re)
  6. Mehet a sütőbe, kb. 6-8 perc.
  7. Amíg sül, előkészítjük a cannoli formázó rudakat (vagy mint nekem annak híján jó lesz a habroló forma), picit én ezeket is ecsettel vékonyan beolajoztam, hogy biztosan lejöjjön majd róla a megsült tészta.
  8. Ha már látjuk szépen barnulni a tésztákat, gyorsan kivesszük, hagyjuk egy fél percet hűlni és óvatosan (ne égjen meg a kezünk nagyon :-)) rátekerjük a tésztát a formákra egyesével. (a sütőpapírról szedjük le a tésztát egyenesen a formákra)
  9. Hagyjuk picit hűlni és óvatosan kihúzzuk a formákat a tésztából és ha jól dolgoztunk szépen össze is ragadtak a végeik, így már lehet majd tölteni őket a krémmel.
  10. Ugyanígy végigcsináljuk a következő tepsi adaggal is (5.ponttól)
  11. Amíg pihennek a tészták elkészítjük a krémet (vagy akár előre is elkészíthető). Az összes krém hozzávalóit egy tálban habosra keverjük, habzsákba töltjük és megtöltjük vele a cannolik mindkét oldalát.
  12. A Cannolik végeit belemártjuk (vagy megszórjuk, ahogy egyszerűbb nekünk) az apróra vágott csokiba, lioflizált málnába (nekem ez a kedvencem), mogyoróba.
  13. Majd megolvasztjuk a csokit és lecsorgatjuk a cannolik tetejét és szórhatunk rá porcukrot is.

Ui: én elkészítettem a krémet úgy is, hogy kihagytam a ricottát, nekem jobban ízlett csak mascarponésan (de az eredeti olasz cannolikban ricotta van :-))

dsc_0304.jpg

 

dsc_0364.jpg

 

dsc_0376.jpg

Fotók: Böjtös Erika

 

komment

Egyszerű szilvás süti

2018/08/08. - írta: ilbiscotto

Elindult a szilva szezon és végre, hogy már én is ehetek belőle (amíg pici volt kicsi lányom a tejcsizés miatt ilyeneket nem ehettem) készítettem egy gyors kevert sütit belőle. Csak egy baj volt vele, hogy nekem kevés volt a szilva benne, ezért legközelebb a tésztájába is keverek majd szilva darabokat. :-) A receptet a Street Kitchen.hu-n találtam. :-)

dsc_0266.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged egy 20x30cm-es tepsihez:

12 dkg puha vaj

12 dkg nádcukor

1 teáskanál vanília

3 egész tojás

300 ml tej

33 dkg finomliszt

1 teáskanál őrölt fahéj

1 csomag sütőpor

csipet só

1 citrom reszelt héja

Tetejére 8-10 szem szilva

 

dsc_0270.jpg

  1.  A puha vajat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd egyesével a tojásokat hozzáadva addig keverjük, amíg duplájára nő.
  2. Ezután hozzákeverjük a tejet és kanalanként a sütőporos-fahéjas-citromhéjas lisztet.
  3. A sütőt előmelegítjük közben 170 fokra.
  4. Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát.
  5. A szilvákat nyolc részre vágjuk és rásorakoztatjuk a tészta tetejére.
  6. Mehet a sütőbe, kb. 40-45 perc alatt megsül.

 

dsc_0282.jpg

 

dsc_0411.jpg

 

dsc_0422-2.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment
süti beállítások módosítása