Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Vadas mártás sertésnyelvvel

2016. október 20. - Heni süt neked

Ne tessék azonnal hátra hőkölni! A nyelv egy nagyon ízletes, ámde megosztó belsőség. Van hogy imádjuk, vagy épp kiráz tőle a hideg. Megértem, de először is vetkőzzük le az előítéleteinket, és csak a mezei valót nézzük. Alaposan megfőzve, egészen pontosan fűszeres lében abálva, mennyei étek. Vékonyan szeletelve tökéletes felvágottnak, aminek nagy előnye, hogy semmi más nincs benne, csak a fűszerekkel ízesített nyelv. Semmi adalékanyag, semmi felesleges cucc. A nyers nyelv kilója 400 (!) forint. Kuktában 1,5 óra alatt vaj puhára fő, átvéve a fűszerek adta ízkavalkádot. Másik felhasználási módja, ha vadashoz kínáljuk. Én ma ezt tettem. A nyelvet tegnap este megabáltam, ma pedig szintén kuktában, 40 perc alatt megfőztem a felaprított zöldségeket. Innentől már csak percek kérdése volt, hogy elkészüljön ez a selymes, mennyei szósz és a hozzá kínált főtt nyelv. Tessék kipróbálni, mielőtt elítélnénk ezt a méltánytalanul elfeledett húsfélét. Íme az eredmény, a főzési folyamat bemutatása és leírása alant:

sertesnyelves_vadas.jpg

Hozzávalók 4 főre: 

a nyelv abálásához

  • 4 db sertés nyelv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem bors
  • 1 ek só
  • 1 tk egész koriander mag
  • 2 db babérlevél
  • annyi víz, hogy ellepje

sertesnyelv_fozese.JPG

a vadasmártáshoz:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 szál sárgarépa
  • 2 nagyobb fehérrépa
  • kis darab zeller
  • 5-6 szem bors
  • 1 ek só
  • 3 db babérlevél
  • 2 dl tejföl vagy lm joghurt 
  • 2-3 ek mustár
  • annyi víz, amennyi ellepi

Elkészítése:

Először tegyük fel főni a nyelveket az összes hozzávalókkal. 1,5 óra alatt biztosan elkészül. Vegyük ki és hagyjuk kihűlni, hogy szeletelhessük.

Megjegyzés:

- Az isteni lében is feltehetjük főni a zöldségeket, de én előrelátó vagyok és tudtam, hogy egy evőkanál zselatin hozzáadásával csodás "kocsonyát" készíthetek belőle, ami másnap reggel nagyon jól fog esni. - 

sertesnyelv_kocsonya.jpg

Szóval a nagyobb darabokra vágott zöldségeket sóval és az összes további fűszerrel és annyi vízzel, ami épp ellepi feltesszük kuktában főni kb. 35-40 percig. Ha elkészült, vegyük ki belőle a babérleveleket és egy botmixer segítségével pürésítsük. Ezzel a megoldással elkerülhetjük a rántást vagy habarást. Szóval liszt egy csepp vagy zsiradék sem kell bele!!! Selymes, tökéletes ízvilágú igazi zöldségpürét kapunk, amit isteni vadassá alakítunk át tejföllel, mustárral és cukorral (édesítővel) kiegészítve. Ez az egészséges változat igazán finom, sokkal töményebb zöldségélményt nyújt, mintha rántanánk/habarnánk. Tálaláskor adjuk hozzá a felszeletelt (és ízlés szerint kicsit megsütött) nyelvet. Jómagam köretet nem adtam hozzá, de ha valaki kívánja, akkor leginkább a zsemlegombócot javasolnám, de higgyétek el, a makaróni sem szentségtörés! :)

sertesnyelves_vadas1.jpg

Jó étvágyat hozzá!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7211809489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása