Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Kadai zöldség curry

2024. február 15. - Ági Helló Curry

Kezdjük azzal, hogy mitől kadai egy kadai? A kadai az valójában egy magas falú, wok jellegű edény. Úgy hogy amikor kadai megjelölésű indiai ételt esztek, akkor az kadaiban készül. És általában a technika is az, hogy nem szétfőzünk mindent, hanem csak átpirítjuk, átpároljuk a főbb alapanyagokat. Egyébként ez egy szabdzsi (főzelékféle).

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> 

Helló Curry
20240207_112757.jpg

Tovább

Mangós csirke

Bármennyire hihetetlen, annak ellenére, hogy az Európában található indiai éttermek étlapján szinte biztosan megtalálható a mangós csirke, ez bizony nem egy ősi recept. Használnak mangót a húsos ételek elkészítéséhez, de nem édesen, hanem még éretlenül, kifejezetten savanyítás céljából. Volt étterem, amelyik próbálkozott az édesebb verzióval, de nem nyerte meg a lakosság tetszését vele. Máshogy alakult ez Európában, ahol viszont kifejezetten izgalmasnak, egzotikusnak ítélték meg ezt a párosítást. És nem zavarta az embereket az édes íz.

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240207_084006.jpg

Tovább

Kókuszos rizs - Nariyal Chawal

Ez egy szuper Dél-Indiából származó rizsétel. Különleges ízvilágú, önmagában és köretként is fogyasztható.

Most, amikor írom a receptet vettem észre, hogy elég béna fotókat készítettem róla. Nem adja vissza, hogy milyen szexi a rizs kesudióval és a többi fűszerrel. Na akkor majd újrafotózás lesz, de addig is legalább a recept legyen meg:-)

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240207_091436.jpg

Tovább

Shrikhand - a pisztáciás joghurtkrém

Az indiai desszertek igen édesek és laktatóak. Van azonban néhány kivétel, ahol ha nem édesítjük túl, kifejezetten könnyű desszertet kaphatunk. Ilyen a shrikhand, amelynek alapja a joghurt. Igazi tradicionális édesség, többszáz éve ismert Indiában.

Workshopom infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240114_155129.jpg

Tovább

Egyéjszakás fokhagymás naan

Sokat gondolkodtam azon, hogy erről a naan témáról illik-e még több bőrt lehúzni. Ugyanis nem terveztem, hogy erről külön blogbejegyzésem lesz (van már néhány), de ez most annyira jól sikerült, hogy meg kell osztanom veletek. Ki ne maradjatok a jóból:-)

Az újdonságot az adja, hogy most kicsit máshogy dagasztottam és egy egész éjszakán át kelesztettem. No meg  megbolondítottam kevés teljes kiőrlésű liszttel. Az eredmény pedig egy végtelenül puha, belül levegős, szépen szakítható, isteni naan kenyér lett. Már majdnem olyan, mintha tandoori kemencében sütöttem volna. Apropó, házilag csinált már valaki tandoori kemencét? Adhatnátok hozzá tippet.

Workshopjaim infói --> indiai élményfőzés

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20240107_112257.jpg

Tovább

Extra ropogós rizs pakóra

Ki járt már úgy, hogy maradt egy adag főtt rizs? (Ki nem?)  És ki az, aki valamilyen módon próbál belőle új ételt varázsolni? Sokan vagyunk ezzel így szerintem. Mutatok most egy indiai receptet hozzá, aminek ismertetőjele az "Azta, ez nagyon ropogós!" felkiáltás volt itthon.

 Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Insta oldalamon videót is találtok a készítéséről:-)

20231229_175428.jpg

Tovább

Paradicsomos pulao

Voltam a héten indiai étteremben és az étlapon láttam pulaot. Nem azt kértem, más volt épp a favorit, de nagyon megkívántam. Úgy hogy ma főztem egy paradicsomos pulaot. Ipari mennyiségű korianderrel. Imádom. Én ugyan most frissen főztem hozzá rizst, de ha maradt előző napról az ebédről, az még jobb is hozzá.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20231007_185556.jpg

Tovább

Vörös lencse fasírt - Masor dal vada

Az indiai konyha imádja a dálokat, vagyis a hüvelyesekből készült ételeket és imádja a vadákat, azaz a fasírtféléket. 

Még csak egy vada receptem van a blogon, a mungóbab fasírt. Ideje hát pótolni a lemaradást:-) Jöjjön egy gyors és egyszerű recept. Azért is gyors, mert a vörös lencsét nem kell előfőzni, csak áztatni szükséges. És amíg áztatjuk, előkészítjük a többi alapanyagot no meg a mártogatós hozzá. Most egy joghurtos menta dip készült hozzá. Ez főleg akkor az igazi, ha jó csípős a vada. Harapsz egyet a fűszeres, csípős vadába, majd jöhet a hűsítő mentás joghurt. Nagyon király így!

Ha szeretitek a vörös lencsét, ki ne hagyjátok az eredeti indiai vörös lencse leves receptemet: ITT!

 20230522_165644.jpg

 

Tovább

Mungóbab curry

Egyik szeretett alapanyagom lett a mungóbab az elmúlt időszakban. Igazság szerint nem is az indiai konyha vonalon ismertem meg. Hanem a pad thai miatt, mert hogy azt nagyon szeretem és ahhoz kell friss mungóbab csíra. Amit most már sokszor én magam állítok elő. Így szinte mindig van itthon egy zacskó mungóbab. Nem is olyan vészes az ára, laktató és sokáig eláll.

Mungóbabból egyébként készítettem már fasírtot, azaz vadát. Most pedig jöjjön egy jó kis dahl egytálétel, de nevezhetjük mungóbab masalának vagy currynek is.

20230330_182401.jpg

Tovább

Pav, az indiai zsemle

Mi is jut eszünkbe az indiai kenyérfélékről elsőre? A lepénykenyerek. Meg a naan. No hát a pav nem az:-) A pav bizony már az élesztős, kelesztett, kicsit kalácsos jellegű zsemleféle. Oh hát és mi imádjuk a kelt tésztákat. Leghíresebb ételkombináció vele a Pav Bhaji, ahol egy zöldségszószba mártogatjuk a vajon pirított pavot. Abbahagyhatatlan! Előre szólok. Isteni a pav máshoz is, hozok majd még receptet:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20230319_214204.jpg

Tovább

Masala puri

A puri az a lepénykenyérke, amelyet olajban sütünk ki. Mi sem természetesebb annál, hogy van belőle jó fűszeres is, nem csak natúr.:-)

Ha jól csináljuk, akkor szépen felfújódik és szexi labdaforma lesz belőle. Ha nem fújódik fel, akkor apró hólyagok lesznek rajta és laposabb lesz. Ízben nincs különbség. Az viszont jól látható a képen, hogy az enyém most nem úgy fújódott fel, ahogy az a nagy könyvben meg vagyon írva. Régen csináltam már purit és nem volt meg a kezemben a rutin. Amire már sütés közben jöttem rá, hogy lágyabra gyúrtam, mint kellett volna és az olaj is valószínűleg forróbb volt a kelleténél. Nemsokára sütök még egy adagot, kikűszöbölöm a hibát és hozok hozzá új fotót is. De addig is fontos, hogy csak azért, mert valami nem sikerül tökéletesre, azért nem szabad elkeseredni.

Natúr verzió ITT!

(és most nézem, hogy ott sem a szépen felfúvódott purik fotója van, úgy hogy megint van feladatom a következő időszakra, ezeket rendbe kell tenni:-).

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20230317_063824.jpg

Tovább

Káposztás szamósza

A szamósza az a fajta sós csemege, amit sosem lehet megunni, eteti magát. Hoztam már receptet kétféle töltelékkel is, ez itt a 3. a káposztás.

A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres töltelékkel. Hozzá mártogatós, csatni. Nagyon finom hozzá a paradicsom csatni, de lehet egyszerű joghurtos alapú dipet is készíteni. Eteti magát. Kitesszük a vendégeknek és mire észbe kaptunk, elfogyott:-)

Krumpli-zöldborsó töltelékes ITT!

Spenótos-paneer töltelékes ITT!

20230226_074155.jpg

 

Tovább

Paradicsomleves - Tamatar rasam

Ha valamit imádunk minden formában, az a paradicsom. És nagyon érett már, hogy készítsek végre indiai paradicsomlevest is. Egyébként a családom nem olyan leveses. Apukámnak mindig kellett leves, nem volt olyan ebéd, ahol nem készült és ezt én is megszoktam, én is kívánom. A gyermekeim nem igénylék ennyire. De azért ebből most ettek rendesen:-)

Egyébként ez is olyan recept, amiből ezer féle van, mindenki máshogy csinálja. Itt most egy hozzávalókban kicsit szűkebb verzió van, van ennél bonyolultabb is, bármily hihetetlen.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

tamatar.jpg

Tovább

Az eredeti Golden Milk recept

Kurkumás tej

Hol is kezdjem? Először is az elnevezéseknél:

- Golden Milk, ami egyértelműen a szupersárga színre utal. És arra, hogy aranyat ér ez az ital:-) vagy,

- Kurkuma latte, ami pedig a legfőbb fűszerére mutat rá. Viszont ha latte, akkor már kávé is van benne, ami nem az ezeréves recept. Ettől még nagyon finom és nagyon népszerű, de ez a poszt az eredeti indiai receptről szól.

- itthon Aranytej, Indiában Haldi ka doodh.

Bármily meglepő, az alap receptúrában 3 összetevő áll. Lehet variálni, lehet egyéb fűszerekkel ízesíteni, de eredendően csak tej, kurkuma és bors kell hozzá. Szuperegészséges melegítő ital. A kurkuma nagyon pozitív élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, erős gyulladáscsökkentő, immunerősítő, stb. A bors pedig segíti a kurkumában lévő curcumin felszívódását. A tejet a vegánok vagy tejérzékenyek bátran cseréljék le növényi tejre.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20230109_170640.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása