Habliliom Könnyed Konyhája

Habliliom Könnyed Konyhája

Eperkosárkák narancslikőrös vaníliakrémmel sütve

2016. május 29. - Habliliom

A tavaszi bogyós gyümölcsök közül az első az eper, nem is lehet betelni vele!

Legjobb persze frissen szemezgetni, és ezt lelkiismeret-furdalás nélkül teheti bárki, hisz nem csupán vitaminokkal (elsősorban C-vitamint, de A- és B-vitaminokat is tartalmaz) látja el a szervezetet, de rengeteg jótékony ásványi anyag is található benne, és mindehhez alig van benne felesleges kalória. Amellett persze, hogy védi az egészséget, igen ízletes, főként, ha friss szabadföldi példányok kerülnek a tányérra.

Eperszezonban pedig  újabb és újabb recepteket kísérletez ki az ember.

epres_kremes_kosarka09.jpg

Mivel az eper valóban hőkezelés nélkül őrzi meg értékes vitaminjait, ezért olyan desszertet kísérleteztem most ki, amibe frissen kerül a gyümölcs – sőt, aki szereti, még extra porcióval is elláthatja az apró kosárkákat.

A gyümölccsel töltött kosárkák alapvetően kétfélék, az egyik nagy csoportba azok tartoznak, amelyekbe akkor kerül a töltelék, amikor a kosárka már készre sült, kihűlt, a másikba azok, amelyeknél valamennyi időt együtt tölt a sütőben tészta és töltelék. Nálam most az utóbbi típus készült: az omlós tésztába igazán zamatos, narancslikőrös krém került. Rövid ideig elősütöttem a kosárkák tésztáját, majd félidőben belekerült a töltelék, és együtt sültek tökéletesre. Amikor pedig kissé kihűltek, friss eperrel pakoltam meg a tetejüket. Ilyen egyszerű!

Igazság szerint nem ártott volna, ha kis időt még eltölt a frizsiderben az összes darab, de erre csak a kisebb részüknek volt esélye – így is pompás volt.

A hagyományos omlós tésztát némi dióval és kevés kakaóval turbóztam fel, így aztán egyetlen apró kosárban lényegében kétféle gyümölcs is randevút adott egymásnak, a kakaó pedig kissé mélyítette az aromákat.

Jóllehet akad a konyhában szabályos kosárkaforma is, az egyszerűség kedvéért muffinsütőt, illetve szilikon muffinformát használtam – a kétféle formát egyszerűen az a tény indokolta, hogy a muffintepsibe véges számú darab fért, így kiegészítettem néhány szóló szilikondarabbal. Természetesen mindenki olyan formában süti, amilyenben jólesik: jelzem semmi különbség a végeredmény tekintetében.

Eperkosárkák narancsos vaníliakrémmel

epres_kremes_kosarka08.jpg

Hozzávalók (kb. 27-28 db-hoz):

A tésztához:

25 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz

5 dkg őrölt dió

7 dkg porcukor

1 csipet só

15 dkg hideg vaj

1 púpozott teáskanál cukrozatlan holland kakaópor

1 db kisméretű tojás

1 teáskanál narancslikőr (pl. Cointreau)

A töltelékhez:

15 dkg porcukor

10 dkg puha vaj

4 db közepes méretű tojás

1 vaníliarúd kikapart magjai

1 dl narancslikőr (pl. Cointreau)

3 púpozott evőkanál rétesliszt

A tetejére:

35-40 dkg friss eper + némi vaníliával kevert porcukor

 

Elkészítés:

A muffintepsiket papírkapszlikkal béleltem, és a mosogatás teljes megspórolása okán ugyanezt tettem a szilikon muffinformákkal is.

A tésztához a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam az őrölt diót, cukrot, csipetnyi sót, valamint a kakaóport.  A tojást egy kis tálban a narancslikőrrel enyhén felvertem. Laza mozdulatokkal átkevertem, majd nagy lyukú reszelőn hozzáreszeltem a vajat. Gyorsan elmorzsoltam. Mikor már zsemlemorzsára emlékeztető állagot öltött, hozzáöntöttem a likőrrel elegyített tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává dolgoztam.

Nagyjából 2-3 mm vékonyra nyújtottam, és egy nagy kerek kiszúróformával (8 cm átmérőjűvel dolgoztam) kis körlapokat szúrtam ki belőle. A körlapokkal kibéleltem az előkészített formákat, és beküldtem őket pihenni a frizsiderbe. A maradék tésztával ugyanígy jártam el. 30 percet időztek a formába rendezett kosárkaalapok a hidegben.

Közben elkészítettem a tölteléket.

epres_kremes_kosarka03.jpg

Ehhez a puha vajat a cukorral és a vaníliamagokkal habosra kevertem, majd hozzálöttyintettem a likőrt, végül a robotgép folyamatos üzemmódja mellett egyesével belekevertem az egész tojásokat, majd a réteslisztet.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A kis tésztakosárkák alját és oldalát villával alaposan megszurkáltam, hogy ne púposodjanak fel a sütőben.

Amikor betettem őket a forró sütőbe, rögtön vissza is vettem 170 fokra a hőmérsékletet. 10 perc elteltével kivettem a félig sült kosárkákat. Mindegyikbe 1 evőkanál likőrös tölteléket ügyeskedtem. Vigyázni kell, nehogy a töltelék a tészta mellett landoljon!

epres_kremes_kosarka04.jpg

Majd újabb 10-12 percen át sütöttem. Akkor készül el, ha a krém már nem folyik, a teteje kissé hólyagos lesz.

Rácson hagytam hűlni. Addig az eperszemeket megmostam, megszárítottam, cikkekre daraboltam. A kosárkákat kiszabadítottam papírgallérjukból, és mindegyik tetejére annyi gyümölcsöt rakosgattam, amennyi kényelmesen ráfért.

Ezen a ponton érdemes betenni a frizsiderbe egy kis időre (legalább 30 percre, de egy éjszakára is maradhat frissen tartó fóliával lefedve). Tálaláskor leheletnyi vaníliával kevert porcukorral hintettem meg.

epres_kremes_kosarka11.jpg

Igazi nyárváró finomság!

 

Habliliom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://habliliom.blog.hu/api/trackback/id/tr908754758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása