A tavaszi bogyós gyümölcsök közül az első az eper, nem is lehet betelni vele!
Legjobb persze frissen szemezgetni, és ezt lelkiismeret-furdalás nélkül teheti bárki, hisz nem csupán vitaminokkal (elsősorban C-vitamint, de A- és B-vitaminokat is tartalmaz) látja el a szervezetet, de rengeteg jótékony ásványi anyag is található benne, és mindehhez alig van benne felesleges kalória. Amellett persze, hogy védi az egészséget, igen ízletes, főként, ha friss szabadföldi példányok kerülnek a tányérra.
Eperszezonban pedig újabb és újabb recepteket kísérletez ki az ember.
Mivel az eper valóban hőkezelés nélkül őrzi meg értékes vitaminjait, ezért olyan desszertet kísérleteztem most ki, amibe frissen kerül a gyümölcs – sőt, aki szereti, még extra porcióval is elláthatja az apró kosárkákat.
A gyümölccsel töltött kosárkák alapvetően kétfélék, az egyik nagy csoportba azok tartoznak, amelyekbe akkor kerül a töltelék, amikor a kosárka már készre sült, kihűlt, a másikba azok, amelyeknél valamennyi időt együtt tölt a sütőben tészta és töltelék. Nálam most az utóbbi típus készült: az omlós tésztába igazán zamatos, narancslikőrös krém került. Rövid ideig elősütöttem a kosárkák tésztáját, majd félidőben belekerült a töltelék, és együtt sültek tökéletesre. Amikor pedig kissé kihűltek, friss eperrel pakoltam meg a tetejüket. Ilyen egyszerű!
Igazság szerint nem ártott volna, ha kis időt még eltölt a frizsiderben az összes darab, de erre csak a kisebb részüknek volt esélye – így is pompás volt.
A hagyományos omlós tésztát némi dióval és kevés kakaóval turbóztam fel, így aztán egyetlen apró kosárban lényegében kétféle gyümölcs is randevút adott egymásnak, a kakaó pedig kissé mélyítette az aromákat.
Jóllehet akad a konyhában szabályos kosárkaforma is, az egyszerűség kedvéért muffinsütőt, illetve szilikon muffinformát használtam – a kétféle formát egyszerűen az a tény indokolta, hogy a muffintepsibe véges számú darab fért, így kiegészítettem néhány szóló szilikondarabbal. Természetesen mindenki olyan formában süti, amilyenben jólesik: jelzem semmi különbség a végeredmény tekintetében.
Eperkosárkák narancsos vaníliakrémmel
Hozzávalók (kb. 27-28 db-hoz):
A tésztához:
25 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
5 dkg őrölt dió
7 dkg porcukor
1 csipet só
15 dkg hideg vaj
1 púpozott teáskanál cukrozatlan holland kakaópor
1 db kisméretű tojás
1 teáskanál narancslikőr (pl. Cointreau)
A töltelékhez:
15 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
4 db közepes méretű tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl narancslikőr (pl. Cointreau)
3 púpozott evőkanál rétesliszt
A tetejére:
35-40 dkg friss eper + némi vaníliával kevert porcukor
Elkészítés:
A muffintepsiket papírkapszlikkal béleltem, és a mosogatás teljes megspórolása okán ugyanezt tettem a szilikon muffinformákkal is.
A tésztához a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam az őrölt diót, cukrot, csipetnyi sót, valamint a kakaóport. A tojást egy kis tálban a narancslikőrrel enyhén felvertem. Laza mozdulatokkal átkevertem, majd nagy lyukú reszelőn hozzáreszeltem a vajat. Gyorsan elmorzsoltam. Mikor már zsemlemorzsára emlékeztető állagot öltött, hozzáöntöttem a likőrrel elegyített tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává dolgoztam.
Nagyjából 2-3 mm vékonyra nyújtottam, és egy nagy kerek kiszúróformával (8 cm átmérőjűvel dolgoztam) kis körlapokat szúrtam ki belőle. A körlapokkal kibéleltem az előkészített formákat, és beküldtem őket pihenni a frizsiderbe. A maradék tésztával ugyanígy jártam el. 30 percet időztek a formába rendezett kosárkaalapok a hidegben.
Közben elkészítettem a tölteléket.
Ehhez a puha vajat a cukorral és a vaníliamagokkal habosra kevertem, majd hozzálöttyintettem a likőrt, végül a robotgép folyamatos üzemmódja mellett egyesével belekevertem az egész tojásokat, majd a réteslisztet.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A kis tésztakosárkák alját és oldalát villával alaposan megszurkáltam, hogy ne púposodjanak fel a sütőben.
Amikor betettem őket a forró sütőbe, rögtön vissza is vettem 170 fokra a hőmérsékletet. 10 perc elteltével kivettem a félig sült kosárkákat. Mindegyikbe 1 evőkanál likőrös tölteléket ügyeskedtem. Vigyázni kell, nehogy a töltelék a tészta mellett landoljon!
Majd újabb 10-12 percen át sütöttem. Akkor készül el, ha a krém már nem folyik, a teteje kissé hólyagos lesz.
Rácson hagytam hűlni. Addig az eperszemeket megmostam, megszárítottam, cikkekre daraboltam. A kosárkákat kiszabadítottam papírgallérjukból, és mindegyik tetejére annyi gyümölcsöt rakosgattam, amennyi kényelmesen ráfért.
Ezen a ponton érdemes betenni a frizsiderbe egy kis időre (legalább 30 percre, de egy éjszakára is maradhat frissen tartó fóliával lefedve). Tálaláskor leheletnyi vaníliával kevert porcukorral hintettem meg.
Igazi nyárváró finomság!