Ha a Balkán ízeire vágyódsz!

21103575_1807010595990775_1613924812_o.jpgHa megkóstolod, rögtön a Horvát tengerparton érzed magad!

A csevapcsicsa Horvátország egyik legjellemzőbb grillezett étele. Ezt a képet Az Isztria félsziget északi részén, Umag városkájában a Sol Garden Istra grill teraszán készítettem. Nagyon ízlett. Ha balkánon kalandozunk, szinte minden nemzetnek megvan a maga grillezett kolbászkája. Mindegyikük esküszik, hogy nekik mennyire jellegzetes az elkészítési módja. Nekünk, kívülállóknak pedig nagyon hasonlóak.  Legyen ez Mics, Pljeskavica, mititei, csevap ezek szerintem inkább formájában térnek el egymástól.
csevapcsicsa  Az igazi ősi receptek zsírosabb birka és sertés és marha darált húst írnak elő, szerintem a turisták által népszerű helyeken a birkahús gyakran kimarad. A horvát fűszerezés általában visszafogott, kevés fűszer kerül bele gyakorlatilag a hagyma, fokhagyma, bors, só az ízesítő. Lazításként szódabikarbóna, vagy szénsavas ásványvíz kerül bele.  
Hozzávalók 1 kg húshoz.
  • 40 dkg marhahús (lehetőleg rostélyos, mert ez roston sütve is megpuhul)
  • 30 dkg sertés (zsíros részek, mintha kolbász készülne)
  • 20 dkg bárány vagy birka (zsíros részek, pl. oldalas vagy lapocka)
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva
  • 3 evőkanál só
  • 1 evőkanál őrölt feketebors
  • fél teáskanál szódabikarbóna (vagy 1-1,5 dl szénsavas ásványvíz)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • olaj
  • én a Balkán fűszerpácommal készítem
 
Elkészítés: Lehetőleg előző nap gyúrjuk össze, mert más napra felveszi a nedvességet könnyebb megformázni. Vizes kézzel rudacskákat formázzunk, majd lassan  grillezve , süssük meg. Elmaradhatatlan hozzávaló a sült paprikából, padlizsánból, érett paradicsomból készülő hosszan párolódó  ajvár. Ezt egyébként már készen is megvehetjük, ha kéritek ennek a receptjét is megosztom veletek. Az étteremben sült krumplit, és szeletelt hagymát is adtak mellé, ez is finom hozzá, de kenyérrel, mustárral is kitűnő!