glutenfreehun

Gluténmentes New York-i sajttorta egyszerűen

2020. december 01. - gfhun

Sziasztok !

Készítettünk egy hagyományos New York-i sajttortát gluténmentesen. Nálunk most karamell öntettel és Toffifee díszítéssel készült. Természetesen bármilyen gyümölcsszósszal és gyümölccsel ízesíthető, nagyon illik hozzá az eper vagy az áfonya.  

Hozzávalók:

20201120_085450.jpg

A torta alapját Schär gluténmentes keksz adta, ezt kell összetörni és az olvasztott vajjal összekeverni majd a tortaformába nyomkodni és kihűteni. Ezután vajjal kell kikenni a forma belső oldalát és sütőpapír csíkkal bélelni.

Egy nagy tálban a krémsajtot ki kell keverni a cukorral majd a tejföllel és ezután a tejszínnel. Ha ez meg van akkor mehet bele egészben a két tojás a keményítő és végül a vanília kivonat plusz a citromlé.

20201120_095952.jpg

A sütőforma azért van alufóliába burkolva mert a tepsibe kell tenni és pár cm forró vizet kell mellé önteni, így nem fog kiszáradni a süti de óvni kell nehogy felszívja a vizet és átázzon. Alsó felső sütésen 180 Celsius fokon 30 perc majd 150 Celsius fokon még 30 perc. Ekkor a sütőt lekapcsoljuk de nem nyitjuk ki hanem 60 percet állni hagyjuk bent a tortát.

20201120_130310.jpg

6 óra hűtés után a választott öntettel fogyasztható. Jó étvágyat.

20201121_174059.jpg

20201121_175500.jpg

A pontos mennyiségek 18 cm-es tortaformához:

- 120 g. keksz

- 60 g. vaj

- 400 g. natúr krémsajt

- 120 g. cukor

- 200 g. tejföl

- 150 ml habtejszín

- 2 db tojás

- 2 evőkanál keményítő

- vanília kivonat , aroma

- 1/4 citrom leve

Sütés:

- 180 Celsius 30 perc

- 150 Celsius 30 perc

- + 60 percig bent hagyni a lekapcsolt sütőben

Gőzgombóc vagy szilvás gombóc ?

Gőzgombóc vagy szilvás gombóc ?

Az a helyzet, hogy családunk glutént fogyasztható személyei között, nagyon népszerű finomság, a délnémet konyha hagyományos tésztaféléje a gőzgombóc. Az évnek a hidegebb felébe többször asztalra is kerül, a glutént sajnos nem fogyaszthatók bánatára.

Ezt a problémát próbáltuk áthidalni, egy olyan megoldással, hogy nekik is meglegyen az élmény, a hasonló kinézet és a hasonló ízvilág tekintetében is. Ehhez hívtuk segítségül a szilvás gombócot, illetve a Sparban vásárolható szilvalekváros gombócot.

spargomboc.png

Nem hagyományos módon lett elkészítve, pirított zsemlemorzsába forgatva mint ahogy történt már számtalanszor, hanem megfőzés után olvasztott vaj és mákos porcukor került rá. A végeredmény így sikerült: 

20190403_192444.jpg


20190403_192522.jpg

 

Pohárkrém természetesen gluténmentesen

 

Sziasztok!

Ma a desszert kiválasztásánál egy narancsos pohárkrémre esett a választás, mivel nálunk az étcsoki és a narancs kombináció mindig sláger volt. Az első művelet természetesen valódi narancslé előállítása lesz:

20190321_102511.jpg

Másfél narancsot facsartunk ki, egy felet félre teszünk a díszítéshez. Ezután a kapott narancslét ( vagy inkább narancsvelőt) kell összekeverni valami instant fixállóval vagy zselatinnal, amit nem kell felfőzni. Mehet bele porcukor, attól függően milyen narancsot sikerült venni, és 3-4 kanál felvert Hulala. A fixálló és hab arányát úgy kell eltalálni, hogy egy légiesen könnyű narancs habot kapjunk a végére, ha kész mehet a hűtőbe kb. 30-40 percre dermedni.


20190321_103725.jpg

A következő lépés a csokoládé felolvasztása tejszínben. Ehhez jó minőségű étcsokit használtunk és valódi 1 dl tejszínt. A táblából 2 kockát félre tettünk a díszítéshez.

20190321_104338.jpg

A pohár aljára kekszet képzeltünk el, ezt előszőr próbáltuk ledarálni de sajnos nem jött be mert nagyon porszerű lett a végeredmény. Úgyhogy kellett hozzá törni egy pár darabot kézzel, kicsit rusztikusabb, nagyobb darabokra, legközelebb a darálót ki is fogjuk hagyni.

20190322_115747.jpg

Már csak az összeállítás van hátra, a rétegeket tetszőleges sorrendbe tegyük bele egy mutatós üveg edénybe vagy pohárba. Az összetevők is szabadon változtathatok, narancs helyett málna, meggy, kávé vagy karamell. Esetleg valamilyen pudingkrémes vagy joghurtos, túrós réteg is tökéletes választás lehet.

20190321_110611.jpg

20190322_122120.jpg 

20190321_122347.jpg

20190321_122208.jpg

20190322_121955.jpg

Összetevők:

  • 2db narancs
  • 1 tábla csokoládé
  • keksz
  • 5 dl Hulala
  • 1 dl tejszín
  • cukor
  • habfixálló vagy zselatin 

Ez kb. 7 pohár krémhez lett elég.

Palacsinta könnyen gyorsan finoman

 

Gluténmentes palacsinta készítésének egyik leggyorsabb és talán legkönnyebb módja a Mester család palacsintaporát használni. Nálunk szinte minden héten vagy minden második héten készül, hiszen melyik gyermeknek ne lenne a kedvenc ételei között a frissen kisütött, még langyos palacsinta.

20190304_171328_1.jpg

Most éppen lekváros és Nesquik kakaós töltelékkel készült. De gyakran van fahéjas, túrós, és Nutellás változat is.

20190304_171842.jpg

20190304_171706.jpg


20190304_171649.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg Mester család palacsintapor
  • 4 dl tej ( tejtől és állagtól függ )
  • étolaj a sütéshez
  • Nesquik kakaó por
  • Lekvár ( Schwartau fajtát szoktunk venni, mert Gluténmentes, a címke felirata szerint "Glutenfrei" és még finom is )

Ebből a mennyiségből nálunk ez a kilenc darab gyönyörűség jött ki, de vékonyabb tésztával sütve 11-12 darabbal lehet számolni.

Jó étvágyat !!!

 

Péter

süti beállítások módosítása