Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szabadtüdős merülés a koktélok világába

Gin és Tonik

Őszi Színek

2016. október 20. - ginestonik

Meleg színekbe borult a természet és a lakásban is lassan neki kell kezdeni fűteni. Kertekből bekerülnek az utolsó termények, a gyümölcsös standokat ellepik a faragni és ennivaló tökök. Tökfőzelék, ki nem állhattam gyerekkoromban, bár szerintem azóta sem ettem. Évek folyamán változik az ember ízlése, hisz 4 évesen én sem szerettem a sört, ma mégis igencsak nagy élvezettel fogyasztom. Gondoltam próbáljunk rá a tökre is, hátha változik a véleményem róla. Persze nem álltam neki tökfőzeléket csinálni, csak egy kis cukorszirupot 

img_0304.jpg

Első körben felszeleteltem a tököt, levagdostam a héjat róla és apró kockákra vágtam amit a forró serpenyőbe dobtam. Csak úgy magában kezdtem sütögetni. A hő hatására a tökben lévő cukor karamellizálódik és megváltoztatja kicsit a tök ízét. Kb. 100grammnyi frissen sült tökkockát tettem egy lezárható IKEA-s zacskóba úgy 100g cukor kíséretében. Kipréseltem belőle a levegőt amit tudtam (ha van otthon vákumgép, az csodás erre) és lezártam.  Ugyanezt a folyamatot megcsináltam nyers tökkel is, úgy nem volt olyan intenziv az íze mint vártam.

img_0339.jpg

Kb. 18 órára magára hagytam majd egy teaszűrő segítségével leszűrtem az igy elkészült sülttökös szirupot. Nézegettem tökös recepteket a neten, hisz a konyha másik végéből rengeteg ötletet és inspirációt lehet meríteni az italokhoz is. Elég sok recept említi a zsályát mint fűszer, így pizsamában leballagtam az alattam lévő kisboltba és beszereztem némi szárítottat a Kotányitól. Friss persze klasszisokkal jobb lenne, majd jövőre csinálok kis fűszereskertet az ablakban, vagy anyuéknál a 18-ban. Tökről nekem folyton Amerika jut eszembe, és ha Amerika akkor Bourbon. Így nagyjából össze is állt a recept. Az édeskés íz ellensúlyozására facsartam egy kis friss citromlevet. 

Minden összetevőt beleteszünk a sékerbe, feltöltjük jéggel, amennyit bele bírunk préselni a rázó edényünkbe és jó alaposan összerázzuk. A koktélt whiskey-s pohárba fogom kitölteni. Egy nagy darab jeget teszek a pohárba. A nagydarab jég lassabban olvad, igy kevésbé vizezi fel az italunkat, viszont tovább tartja hidegen. Lehet rendelni az ebay-ről 300ft-ért szilikon jégkockaformát ami frankó nagy kockákat ad nekünk, persze ha akarunk várni 2-4 hetet a formára. Ha nem, csak töltsünk meg egy nagyobb műanyag edényt vízzel, dobjuk ki a fagyi dobozban lévő pörköltöt a mikróba és a helyére mehet is be a jegünk. Általában másnap reggelre már kész is a jég, amit egy nagyobb konyhakéssel körültekintően fel lehet darabolni. Erről még írok később ;)  

Szóval a kész koktélunkat a pohárba töltjük. Nem tudom miért, de nekem a bourbon-höz mindig narancsos díszítés ugrik be elsőnek. Meg is kopasztok egy narancsot és feltekerem spirálisan a héját amit beszorítok a jégkocka mellé és a tetejére egy édes Amarena cseresznyét teszek. Kész is, fogaszuk egészséggel ezen a hűvös őszi napon :)

img_0538.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ginestonik.blog.hu/api/trackback/id/tr1111824505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása