What’s up Doc? Vagyis: Mi a hézag, Hapsikám? Hangzott el a kérdés milliószor Tapsi Hapsi szájából. És, hogy miért is jön ez most ide? Mert a mai koktélunk a répa körül fog forogni. Igen, a répa és a koktél szó egyszerre szerepel egy mondatban és kapcsolat is van köztük!
Elsőnek csináljunk egy kis répaszirupot. Ezt érdemes egy nappal korábban elkészíteni. Fogj egy visszazárható IKEA-s zacskót, szeletelj fel egy szimpatikus répát es adj hozzá 79gramm kristálycukrot. Préseld ki belőle a levegőt és hagyd állni egy napig. Másnap a zacsiban egy narancsos ám nem zavaros lé lesz. a cukor kiszívta a nedvességet és a répa izét is szeletekből anélkül, hogy valami zavaros trutyivá válna. Szóval a szirupunkat leszűrjük és egy kis üvegben tároljuk további felhasználásig.
Fél óra után már oldódik is a cukor
Akkor lássunk is hozzá a fura koktélunk elkészítésének. Az alapszeszünk Gin lesz, mivel én ezt szeretem, de nyugodtan lehet kísérletezgetni Rum, Bourbon vagy bármi más szeszekkel is ami nekünk tetszik. 40ml Gin kerül a sékerbe. 20ml friss citrom levet facsarok bele. Kb. 15ml répa szirupot adok hozzá. Megkóstolom, és ha azt érzem szükséges, még adok hozzá. A frissesség érzés fokozására adok bele néhány hámozóval leszelet friss répaszeletet. A séker tetejébe pedig leválasztok egy tojásfehérjét. Ez teljesen opcionális, én személy szerint imádom. Jobb kinézete lesz a koktélnak. Ha tojást alkalmazunk érdemes elsőnek szaraz sékeléssel összerázni, azaz jég nélkül, hogy kicsit felhabositsuk a koktélunkat. Másodszorra már jéggel rázzuk össze jó alaposan és leszürve “tálaljuk” egy lehűtött koktélos pohárban. Díszítésnek egy szelet répát tehetünk a koktél tetejére.
Mi a hézag, Hapsikám?
Remélem ízlik majd :)