Vegan Mac and Cheese

2020. május 19. - ginavega

Vegan Mac and Cheese... persze más tészta kellett volna hozzá de csak ez volt otthon. Ez egy igazi parasztkaja és full egyszerü...
Recept:
2 nagy répa, 3 nagyszem krumpli, 1 nagyfej hagyma, nagyobb kockára összedarabolni és az egészet csipet sóval vízben felfözni.
(én Thermomixben csináltam 26 perc, 120°, 0.5 fokozat, ha megfött hozzáadok 1 marok kesudiót és 2 EK sörélesztöpelyhet majd összeturmixolom fokozatosan 10 fokozatra) Thermi nélkül: ha megfött hozzáadom a söréletsztöpelyhet meg a kesudiót és az egészet összeturmixolom botmixerrel vagy turmixgéppel. Továbbá hozzáadok levesfüszert/vegetát esetleg még sót...
Hozzáadható/ Elhagyható: meghintem pici citromlével, pici gyömbérpor, koriander meg ami tetszik...
Rucolával tálaltam...
Bon Apetit!!! 

macandcheese1.jpg

Esti smoothie...

Esti bringázás közben gyüjtöttem egy kis zöldfélét: pitypang, csalán, hárslevél, lándzsás útifü, mezei zsurló, málnalevél és szederlevél. Itthon beletettem a Vitamixbe és hozzáadtam még barackot, banánt és kókusztejet. Nem a legkedvesem innivalóm, de ilyenkor nyáron ez a legjobb vitaminbomba és közben elolvasgattam a postát is... pussz :)

smoothie.jpg

Nagy csönd....

Hahó pajtikák! Nagyon sokáig nem jelentkeztem, nem írtam blogoltam, pedig sok finomságot készítettem eddig is. Mi történt? Az elmúlt időszakban picit másra koncentráltam, más volt a priorítás és érdeklődési kör... nem volt kedvem... és az az igazság hogy a FB-os vegán csoportokban lévő emberek hozzáállása is picit hozzájárult, hogy visszahúzódtam a csigaházamba. Ez nem jelenti azt, hogy megszűnök írni, de ha írni fogok, akkor az a kis blogbejegyzés tényleg a szívem csücskéből fog jönni. Emlékszem 2 évvel ezelőtt, mikor ez a blog indult, hogy teljesen be voltam sózva minden bejegyzésnél lestem vártam a reakciókat... ma már akkor vagyok boldog, ha nem reagál rám senki és élvezem a csendet. Az is rájátszik picit hogy tél van... utálom a telet.. a zöld a kedvenc színem és olyan vagyok mint Csingiling, aki a kis zöld ruhájában és a bojhos papucskájában repked a tavasz és a nyár között.. szerintem ha tavasz lesz akkor újra írni fogok Hamarosan,,,. Mindenkit puszilok, aki követi az oldalam ♥

tinkerbell.jpg

Élményeim a Jurassic Fruittal :)

A barátnöm megemlítette hogy van egy gyümölcs csomagküldö szolgálat akik a leszedéstöl a kiszállításig 5 nap alatt elintézik hogy érett gyümölcs kerüljön a kedves vevö asztalához. Még soha nem ettem igazi mangót, cserimoját, igazi avokadót, minibanánt meg ezeket a szörös izéket... 

Feltétlenül megírom az élményt!!! Check it out!!!

jurassicfruit.jpg

The Kids Menu - Joe Cross nagyszerű filmje gyerekekről gyerekeknek

Most a napokban néztem meg a The Kids Menu filmet, amit Joe Cross készített a legendás Kövér, Beteg és majdnem halott c. film rendezője. A The Kids Menu nincs meg magyarul, csak angolul vagy németül tudod megnézni, de a lényeget elmondanám dióhéjban. 
Joe Cross iskolákat látogat meg és táplálkozási szakértőket kérdez meg a témában, hogy lehet a jövő nemzedékét az egészséges életmódra nevelni. Mi kell hozzá? 
Nagyszerű projekteket csináltak együtt a gyerekekkel, iskolakertet alapítottak, az étkeztetésben kihangsúlyozták a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztását és olyan gyerekeket is bemutattak, akiknek az életét mentette meg a friss zöldlevek és smoothiek.
Amennyiben tanár is olvassa a blogbejegyzésemet, mindenképp ajánlom az iskolákban egy egy óra keretében a gyerekekkel megismertetni a zöldlevek, smoothiek, nyers zöldségek és gyümik előnyeit, ízeit.
Egy példa. Kislányom tanárnőjének (aki egyben az igazgató is) megemlítettem hogy lehetne tartani egy smoothie napot a gyerekeknek. Természetesen ezt a nagyszerű ötletet támogatta. Bevásároltam egy csomó zöldséget és gyümit. Volt ott a sárga smoothietól a liláig minden színben és ízben. Elvittem a Vitamixemet és minden egyes smoothiehoz egy egy csoportot csináltunk az osztályból. Vagyis volt egy sárga, egy piros, egy zöld egy lila és egy multivitamin csoport. Ment a nagy hámozgatás, a többi gyerek akiknek nem jutott kés pedig kitalálósdit játszott. Minden csoport összemérte az erejét, ki tudja a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt kitalálni. Jó móka volt..
Ami a legjobban elgondolkodtatott, hogy a gyerekeknek egy-egy zöldségről vagy gyümölcsről fogalmuk sem volt hogy mi az... pl. az édesköménygumó, vagy éppen a datolyaszilva, amit persze nem muszáj tudniuk, de örültem neki hogy ezzel is bővült a látókörük. Aminek a legjobban örültem, hogy voltak olyan gyerekek, akik utálják a spenótot vagy a céklát, de úgy itták a smoothiet mint a huzat... öröm volt nézni hogy amikor megmondtam miből van teljesen le voltak döbbenve...
Minden kisgyerek anyukájától csak pozitív visszajelzést kaptam, volt olyan gyerek aki otthon követelte a smoothieját.
Ezt olyan jó hallani... 
Próbáljuk meg a gyerekekben feléleszteni a kíváncsiságot a friss levek és smoothiek iránt. Lehet hogy más gyümölccsel keverve az összes nemkívánatos zöldség is kedvenccé válhat. Próbáljuk ki!!!

Rókagombaragu rizzsel és kedvenc snicivel!!! (Thermomixben is elkészíthető)

Ezt az egyszerű kis ragucskát, olyan gyorsan rittyentettem össze hogy leírni is tovább tart... na lássuk:

150 g rizs, víz és só (szokásosan elkészíteni)

Snici ( a kedvenc márkám a Wheatytől)

és akkor jöjjön a fincsi ragu:

200 gr. rókagomba
1 db tönkölytejszín (lehet szója is vagy zab)
1 közepes fej hagyma
2 fokhagymagirizd
1 mokkáskanál curry
1 mokkáskanál grill vagy vegetafűszer
1 csipet sáfrány (elhagyható)
fél mokkáskanál só
100 ml víz
1 mokkáskanál étkezési keményítő vagy liszt (a keményítő jobb mert szószos lesz és nem lesz lisztíze)

1. Hagymát és fokhagymát megdinszteled, rádobod az összes összetevőt és kb 20 percig főzöd.

Thermomixes variáció: Hagyma és fokhagyma 5 msperc/ 6os fokozat. Hagymát egy spaklival leteszed az edény aljába. Beledobod a többi hozzávalót, nem dinsztelsz előre!! 20 perc / 100°C fok /Counter-clockwise operation 2-es 

rokagombaraguosszetevo.jpg 

rokagombaragu.jpg

 

Nyári élményeim: Zöldház Bio Panzió- Gyenesdiás, a hely ahová a lélek vágyik!!!

Nos ígértem, hogy írok egy velős élménybeszámolót a nyárról. Augusztusban eltöltöttünk 5 csodálatos napot a Zöldház Bio Panzióban. Ez egy gondosan és tudatosan vezetett nagyszerű családias szálláshely, vegetáriánusoknak vegánoknak és amúgy is bio-ökoszerelmeseknek. Anikó és Béla nagyszerű vendéglátók és tényleg a tenyerükön hordoztak minket. Szerettünk volna vegánul vacsorázni és bár a panzió bed&breakfast jelleggel működik, ezt is megoldották nekünk, valószínű azért volt erre lehetőség mert főszezonvégi vendégek voltunk. 
Nem a főházban szálltunk meg, hanem a Villa Panoráma Apartmanban ami a Panzióhoz tartozik. Ez egy csudaegyszerű kisház a hegyen eldugva a nyugodt fák között, a csendben és szinte a vadonban. Egyedül voltunk, reggel is és este is. Ez olyan megnyugtató és szuper volt, hogy ennél többet nem is kívánhattam volna magamnak. Jól aludtam ami fontos volt, és az egész család is. 
Vasárnap az érkezésünkkor már kaptunk egy vacsorát, köles-spenót fasirt fokhagymás szósszal és salátával. Nagyon finom volt. Lenéztünk a partra is, mert este 6 után a strandra ingyen be lehet menni. De jött egy vihar, úgyhogy csak megmártottam a lábam a Balcsiba és már szaladtunk is.

Hétfőn elmentünk bringázni, szeretünk bringázni ( a velencei tavat is körbebringáztunk utána) az a jó hogy az egész Balaton körül ki van építve az út, bár egy-két helyen elég hálátlanul néz ki, de akkor is aszfaltos bringaút. Este csak himihumi gyümiket ettünk mert későn értünk vissza. Vagyis bringás vegánoknak a panziót és a bringatúrát kimondottan ajánlom!!! 

Kedden elmentünk íjászkodni, mert a bringa mellett ez a másik nagy sportszerelmünk ,sajnos nem valami vegán sport ez, merthát mégiscsak gumiállatokra lő az ember, de sajnos gumi napraforgó és gumigomba sehol sincs... pech (kérem ezért NE savazzon le senki)

Szerdán fürödtünk a strandon. Érezhető volt a nyárvége, majdnem a bejárat előtt tudtunk parkolni. A gyerekek akik ott játszottak szinte egytől egyik németek voltak. (Nekünk is később kezdődik a suli, ezért volt olyan nyugis) Tényleg rengeteg a német vendég, valószínű a nyárvégi szezon nagyon kedvelt, mert a strand eléggé kihalt, a magyar családok a suli miatt már mind elmentek. Vettünk kenyeret extra a kacsuszoknak és a hattyúknak. Evi lelkesen etette. Este finom Hajdinásfasirt volt hagymáskrumplival egy salsás szósszal és salátákkal. Fiiiiini volt. 

Csütörtök reggel arra ébredtem, amikor még mindenki aludt, hogy fel akarok menni a hegytetőre, van ott egy Máriaszobor. Körbenéztem az ébredező tájat és olyan megnyugvás volt ez, hogy éreztem már azonnal vissza is vágyom erre a helyre. Sok helyen jártam már életemben pálmafás tengeres helyen, de rájöttem már arra, hogy nyáron nekem nincs szükségem tengerre hogy élvezni tudjam a természetet. Különben sem szép látvány a kiszáradt táj és a barnás sárgás, levélmentes üdülöhely (Olasz-Görög-vagy Horvátország) De ez személyes vélemény..... Kedvenc helyem lett Gyenesdiás asszem... 

Találtunk egy helyet, ahol egy ódon villa áll. Sajnos nem írhatom le hol van pontosan mert egy másik blogban a tulajdonos ezt kérte. Viszont amikor megláttam, előjött a múlt történelme és ez egy olyan esti film után mint az Adeline csodálatos élete, egyszerűen varázslatos volt. Ennek a villának (présház) a története annyira érdekelt volna, kik laktak ott, milyen életük volt.... misztikus és csodálatos volt ez az egész..... #libabőr

Megreggeliztünk finomat mint mindig és egy utolsó beszélgetésben elbúcsúztunk Bélától(főnök)..... mert nem is olyan sokára újra találkozunk.... #biokiállítás #köszönünkmindentmégegyszer

A fotók nem sorrendbe vannak:

gyenes8.jpggyenes9.jpggyenes21.jpggyenes20.jpggyenes5_1.jpggyenes17.jpggyenes3.jpggyenes4.jpggyenes6.jpg

gyenes11.jpggyenes1.jpggyenes12.jpggyenes2.jpggyenes18.jpggyenes19.jpggyenes15.jpggyenes16.jpg

És a kedvencem:
gyenes10.jpg

Szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a panziót és tájat!! #biozöldházpanzió 

Videó:

 

Habos lágy epres-málnás nyerstorta 3+2 összetevővel (vegán, nyers)

Hahóóó vegapajtik!!! Ez mennyire tuti egyszerű recept, nyalni fogjátok mind a 10 lábujjatokat érte!!!! Habosbabos lágy, érzéki finoman morgósan lenyelhető csodatünemény!!!!

Összetevők:
Alap:
- 100 gr datolya
- 100 gr mandula

Krém:
- 100 gr kesudió
- 1 aludobozos DM Kokosmilch-nek csak a zsíros része (vagyis ha felbontod, akkor a felsö krémes réteget kiveszed, az alsó vizes kókusztejet pedig a következö smoothiedba készítheted)
- 250 g fagyasztott eper és málna

pici vanília, pici juharszirup (vagy amivel édesíteni akarjátok)

1. Mandulát és kesudiót előző nap éjszakára beáztatom (külön külön tálban) 

2. Másnap lehúzom a manduláról a héjat, mert könnyen megy. Datolyákat félbevágom hogy a mixer ne szenvedjen annyit. Nagy teljesítményű mixerben (mint pl. a Vitamix) a mandulát és a datolyát összemixelem és kicsi tortaformába belenyomkodom... (a tortaforma aljára lehet még kókuszreszeléket vagy puffasztott amarantot rakni mielőtt az alapot belenyomkodod, én az amarantot választottam)

3. Áztatott kesudiót, kókusztejszínt és a fagyasztott málnát-epret mixerbe teszem. (málnát és epret leforráztam picit, hogy az se gyilkolja le a mixert. Pici Vaníliát (por vagy folyékony) pici nyírfaszirupot belerakok még. Szabad a csók, vagyis annyit tesztek bele a nyírfaszirupból, amennyi nektek elég édes. 

4. Ráöntöm az alapkára megszórom igény szerint reszelt csokival  és be a mélyhűtőbe kerek 1 órára... Ha ki bírod várni, akkor utána jól lehet szeletelni...

5. Egy finom pohár rozéborral kínálom ♥

habosepresnyerstorta1.jpg

habosepresnyerstorta2.jpg

Vegathermomix9: Rakott cukkinis krumpli igény szerint currys ketchuppal - vegán

Régen nem írtam pedig rengeteg jó kaját meg sütit csináltam, meg kimaradt a jelentésem is a Veganmaniáról, jön, ígérem, de annyi minden történt, hogy a motivációm a zoknimban hagytam.... Aztán beraktam Katy Perry szupi zenéjét és mehetett a kajagyártás!!!!
Szóval a mai nap keresgéltem valami gyorsat finomat és találtam egy tök jó thermomix receptet, az egész rittyentés nem került 30 percbe (sütés +30 perc), még egy 10 perces keksz is belefért Jónás Mónitól. 

Hozzávalók: 
- 500 g nyers krumpli
- 1 kisebb cukkini
- 1 nagy fej hagyma
- 150 g szójajoghurt / szójakrém
- 240 g liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 kk só
- 125 g tofu (a sparosnak pont a fele)
-  pici bors
- víz
- 2 ek csicseriborsóliszt

1. Csicseriborsólisztet 3 ek vízzel krémesre összekeverem. 

2. Krumplit, hagymát és cukkinit összevágom nagyobb kockákra, thermomixedénybe teszem és 10 sec/4 fokozaton felaprikolom. (Akinek nincs Thermomix-e az apró kockákra vágja a krumplit, hagymát és cukkinit, vagy valami kis mixerbe alacsony fokozaton darabolja fel)

3. A többi összetevőt hozzáadom + a csicserikrémet 2 perc/3 fokozaton összekeverem. (Illetve Thermomix nélkül mindent egy tálba szépen összekeverek)

4. Kókuszolajjal kikent üvegtálba tettem a masszát, és 200°C fokon 30 perc alatt megsütöm. 

5. Curry ketchuppal egyenesen függővé tesz!!! 

rakottcukkinikrumpli.jpg

 

Ja és hogy hol van Katy Perry??? Nyomassátok rendesen a táncot!!!

Turn it up, it's your favorite song
Dance, dance, dance to the distortion
Come on, turn it up, keep it on repeat
Stumbling around like a wasted zombie
Yeah, we think we're free
Drink, this one is on me
We're all chained to the rhythm
To the rhythm
To the rhythm

 

 

süti beállítások módosítása