A munkahelyemen kis irodánkban már régóta megünnepeljük a névnapokat és a születésnapokat. "Régebben" az volt a szokás, hogy az ünnepelt a nagy napon kap ajándékot, majd másnap vagy kicsivel utána (vagy akár aznap) hoz nekünk sós vagy édes sütit. Egyszer gondoltam, hogy az ajándék mellé készítek tortát. Ez elég nagy sikert aratott, így most már evidens, hogy az ünnepelt a kreatívan kiválasztott ajándék(ok) mellé Tomi tortát kap ajándékba, legyen az névnap vagy szülinap.
Kolléganőmnek nemrég volt a születésnapja, elárulta, hogy a gyümölcsös tortát szereti, meg a túrósat. Kicsit körülnéztem a neten, aztán rátaláltam egy nagyon mutatós és egyszerűnek tűnő tortára, a Charlotte tortára. A leírás alapján nem tűnt nehéznek, így neki is álltam.
A receptet szokás szerint a saját szájízemre alakítottam, íme:
Charlotte torta
Hozzávalók:
Piskótához:
6 tojás
6 kanál liszt
6 kanál cukor
1 cs. sütőpor
csipet só
A málnazseléhez:
1 citrom leve
300 g málna
4 lap zselatin
150 g cukor
Cukorsziruphoz:
2 dl víz
1 tk citromlé
1 tk cukor
A krémhez:
500 g mascarpone
200 ml 30%-os tejszín
50 g porcukor
kb. 25 db babapiskóta
24 cm-es tortaforma
26 cm-es tortaforma
1 üveg mag nélküli málnalekvár
(ha nincs mag nélküli, egy fémszűrőn átnyomkodva csinálhatunk)
Díszítéshez:
100g málna
400 ml tejszín
2 csomag habfixáló
50 g porcukor
néhány db kisebb menta vagy citromfű levél
Elkészítés:
Piskóta
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez csipet sót adunk és elkezdjük felverni, félúton hozzáadjuk a cukrot, amivel kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd hozzászórjuk az előzőleg a sütőporral elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt tortaformába (24 cm-es) önjük és kb. 40 percig készre sütjük a piskótát. Ha megsült, rácsra borítjuk, levesszük a sütőpapírt róla és hagyjuk kihűlni (kb. 2 óra). Ha teljesen kihűlt, kettévágjuk.
Málnazselé
Mikor a piskótát beraktuk sülni, nekiláthatunk a málnazselé készítéséhez.
A málnát a cukorral és a citromlével felrakjuk főzni. Közben a lapzselatint beáztatjuk hideg vízbe.
Ha a málna már felforrt, levesszük a tűzről, egy tálba egy fém szűrőn át megszabadulunk a magoktól.
A leszűrt és még forró málnalébe belekeverjük a hideg vízből kivett és kinyomkodott zselatinlapokat,
majd hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni (mire a piskóta is kihűl, ez is jó lesz).
Cukorszirup
Ez a legegyszerűbb, a hozzávalókat egyszerűen felforraljuk egy kis lábasban, és hagyjuk kihűlni.
Mikor minden kihűlt, jöhet a torta összeállítása:
A 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd belehelyezzük az egyik piskótalapot.
A babapiskóták egyik végéből levágunk kb. 2-3 centimétert, majd egyesével a piskótalap köré helyezzük (én ezt a lépést a torta első készítésénél kihagytam, csodálkoztam is, hogy miért nem állnak meg rendesen a piskóták... de így is jó lett, ahogy a képek is illusztrálják). A cukorsziruppal megkenjük először a babpiskóták belső oldalát, majd kicsit a tortalapot is. A málnalekvár felét a piskótalapra kenjük.
A krémhez egy tálban felverjük a tejszínt habbá, hozzákeverjük a mascarpone-t és a kihűtött málnazselét (még folyékony állapotban).
A krém felét a piskótára halmozzuk. Ezután újra jön egy piskótalap, cukorszirup, málnalekvár, krém.
Ha megvan, szépen elrendezzük a tetején a krémet, és hűtőbe tesszük több órára, vagy akár egy éjszakára.
Másnap reggel a díszítéshez a tejszínhez keverjük a porcukrot, kissé felverjük majd beleszórjuk a habfixálót és keménnyé verjük.
A tortát a hűtőből elővéve egy nagy tálra helyezzük a sütőpapír segítségével.
A tejszínhabot nyomózsákba töltjük és a torta szélét körben kinyomjuk vele. Középre halmozzuk a friss málnákat, amik közé friss menta vagy citromfű leveleket teszünk és már kész is.
Érdemes addig a tortaformában tartani, amíg szállítjuk, vagy fel nem kínáljuk, hogy jól összeálljon. Szeletelés előtt óvatosan lehúzzuk a formát, és ízlés szerint egy vagy két babapiskótás szeletet vágunk.
Ugye, nem is nagy ördöngőség! :)
Próbáljátok ki míg tart a málnaszezon! ÉRDEMES! :)