Charlotte torta
2017. június 26. írta: gasztropo

Charlotte torta

A munkahelyemen kis irodánkban már régóta megünnepeljük a névnapokat és a születésnapokat. "Régebben" az volt a szokás, hogy az ünnepelt a nagy napon kap ajándékot, majd másnap vagy kicsivel utána (vagy akár aznap) hoz nekünk sós vagy édes sütit. Egyszer gondoltam, hogy az ajándék mellé készítek tortát. Ez elég nagy sikert aratott, így most már evidens, hogy az ünnepelt a kreatívan kiválasztott ajándék(ok) mellé Tomi tortát kap ajándékba, legyen az névnap vagy szülinap.

Kolléganőmnek nemrég volt a születésnapja, elárulta, hogy a gyümölcsös tortát szereti, meg a túrósat. Kicsit körülnéztem a neten, aztán rátaláltam egy nagyon mutatós és egyszerűnek tűnő tortára, a Charlotte tortára. A leírás alapján nem tűnt nehéznek, így neki is álltam.

A receptet szokás szerint a saját szájízemre alakítottam, íme:

Charlotte torta

 6_1.jpg

Hozzávalók:

Piskótához:

6 tojás

6 kanál liszt

6 kanál cukor

1 cs. sütőpor

csipet só

A málnazseléhez:

1 citrom leve

300 g málna

4 lap zselatin

150 g cukor

 Cukorsziruphoz:

2 dl víz

1 tk citromlé

1 tk cukor

A krémhez:

500 g mascarpone

200 ml 30%-os tejszín

50 g porcukor

 

kb. 25 db babapiskóta

24 cm-es tortaforma

26 cm-es tortaforma

1 üveg mag nélküli málnalekvár

(ha nincs mag nélküli, egy fémszűrőn átnyomkodva csinálhatunk)

 Díszítéshez:

100g málna

400 ml tejszín

2 csomag habfixáló

50 g porcukor

néhány db kisebb menta vagy citromfű levél

Elkészítés:

Piskóta

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez csipet sót adunk és elkezdjük felverni, félúton hozzáadjuk a cukrot, amivel kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd hozzászórjuk az előzőleg a sütőporral elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt tortaformába (24 cm-es) önjük és kb. 40 percig készre sütjük a piskótát. Ha megsült, rácsra borítjuk, levesszük a sütőpapírt róla és hagyjuk kihűlni (kb. 2 óra). Ha teljesen kihűlt, kettévágjuk.

1.jpg

Málnazselé

Mikor a piskótát beraktuk sülni, nekiláthatunk a málnazselé készítéséhez.

A málnát a cukorral és a citromlével felrakjuk főzni. Közben a lapzselatint beáztatjuk hideg vízbe.

Ha a málna már felforrt, levesszük a tűzről, egy tálba egy fém szűrőn át megszabadulunk a magoktól.

A leszűrt és még forró málnalébe belekeverjük a hideg vízből kivett és kinyomkodott zselatinlapokat,

majd hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni (mire a piskóta is kihűl, ez is jó lesz).

 2.jpg

Cukorszirup

Ez a legegyszerűbb, a hozzávalókat egyszerűen felforraljuk egy kis lábasban, és hagyjuk kihűlni.

Mikor minden kihűlt, jöhet a torta összeállítása:

 3.jpg

A 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd belehelyezzük az egyik piskótalapot.

A babapiskóták egyik végéből levágunk kb. 2-3 centimétert, majd egyesével a piskótalap köré helyezzük (én ezt a lépést a torta első készítésénél kihagytam, csodálkoztam is, hogy miért nem állnak meg rendesen a piskóták... de így is jó lett, ahogy a képek is illusztrálják). A cukorsziruppal megkenjük először a babpiskóták belső oldalát, majd kicsit a tortalapot is. A málnalekvár felét a piskótalapra kenjük.

A krémhez egy tálban felverjük a tejszínt habbá, hozzákeverjük a mascarpone-t és a kihűtött málnazselét (még folyékony állapotban).

4_1.jpg
A krém felét a piskótára halmozzuk. Ezután újra jön egy piskótalap, cukorszirup, málnalekvár, krém.

Ha megvan, szépen elrendezzük a tetején a krémet, és hűtőbe tesszük több órára, vagy akár egy éjszakára.

 5_1.jpg

Másnap reggel a díszítéshez a tejszínhez keverjük a porcukrot, kissé felverjük majd beleszórjuk a habfixálót és keménnyé verjük.

A tortát a hűtőből elővéve egy nagy tálra helyezzük a sütőpapír segítségével.

A tejszínhabot nyomózsákba töltjük és a torta szélét körben kinyomjuk vele. Középre halmozzuk a friss málnákat, amik közé friss menta vagy citromfű leveleket teszünk és már kész is.

Érdemes addig a tortaformában tartani, amíg szállítjuk, vagy fel nem kínáljuk, hogy jól összeálljon. Szeletelés előtt óvatosan lehúzzuk a formát, és ízlés szerint egy vagy két babapiskótás szeletet vágunk.

7.jpg

 

Ugye, nem is nagy ördöngőség! :)

Próbáljátok ki míg tart a málnaszezon! ÉRDEMES! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropo.blog.hu/api/trackback/id/tr7812611459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jutiput 2017.06.27. 19:52:05

Én már készítettem ilyet, de én telepakoltam a piskóta falat. Ez itt kicsit spórolósra sikerült. Attól még finom.

Krutzifix 2017.06.28. 07:47:04

A charlotte az nem az, amit kívülről félgömb alakban piskótatekercsek határolnak? vagyis nem babapiskóta...

gasztropo 2017.06.28. 08:22:11

@Krutzifix: az a magyarított verzió, én az angol verziót készítettem most el.... :)

gasztropo 2017.06.28. 08:24:02

@Jutiput: én elkészítettem még egyszer, a képek még az első próbálkozásról készültek. A babapiskóták végét levágtam másodjára, így egyrészt jobban meg is álltak, másrészt így a krém teljesen kitöltötte a formát! :)
süti beállítások módosítása