Gastrolta

Főzni szenvedéllyel, kicsit másképp

Sütőtökös-gesztenyés leveles rolád

2016. október 19. 20:02 - Gastrolta.

 Mondhatni, már az ősz közepén járunk ezért én nem győzök elég sütőtököt enni. Nagyon szeretem, legyen bármilyen formában elkészítve. Gyakori alapanyag a konyhámban, ilyenkor ősszel kiváltképp.

 Ezúttal Jamie Oliver volt segítségemre, hogy a spájzban várakozó csodaszép sütőtökömnek mi is legyen a sorsa. Természetesen a nálam már megszokott "kicsit másképp" módszerrel készült ez az étel is.

 

_dsc4629.jpg

 Nagyon finom és laktató finomság lett a végeredmény, mely nagyszerű vacsora, de bátran megállja a helyét a sós-töltött aprósütemény kategóriában is.

 

_dsc4786.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

1 db közepes vöröshagyma

1 kg sütőtök

Olívaolaj

4 gerezd fokhagma

3 db friss, piros chilli (Jamie 1 tk chillipelyhet használt)

Kisebb csokor friss zsálya

200 g főtt gesztenye

50 g Gruyére sajt (Jamie Parmezán-t használt és 30 g-ot tett csak bele)

500 g kész leveles tészta

liszt

1 db tojás

 

_dsc4556.jpg

 

 Ahogy készült:

 

A sütőtököt 8 nagy darabra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, majd meglocsoltam olívaolajjal.

A friss chilli magját kikapartam, aprítóval felaprítottam, majd a sütőtökre szórtam. (Nyugodtan használjuk a kezünket, mert könnyen lepotyog a chilli a tepsi aljára és akkor csak kárba vész, mert könnyedén megég.) Végül kicsit megsóztam.

Letakartam alufóliával és a már előmelegített sütőbe tettem. 200 fokon, kb. 30 percig sütöttem. Miután elkészült félretettem.

A hagymát felkockáztam és olívaolajon 10 percig pirítottam. Ez idő alatt kétszer öntöttem alá egy kevés vizet, épp csak annyit, hogy szinte azonnal elpárologjon. 

A gesztenyét, a fokhagymát és a zsályát felaprítottam, majd hozzáadtam a pirított hagymához és még kb. 5 percet pirítottam őket együtt, majd egy nagyobb tálba öntöttem. 

Lereszeltem a sajtot, majd ezt is a gesztenyés-hagymás-zsályás aprólékhoz adtam és összekevertem.

A sütőtöknek, miután kihűlt, levágtam a héját, majd felaprítottam, akkorára, mint a gesztenyét és az aprólékhoz adtam. (A chillit a sütőpapírról nyugodtan a masszába lehet önteni, kár kidobni).

Eztán kinyújtottam a leveles tésztát kb. 30 cm hosszú, 45 cm széles nagyságúra és kb. 5 mm vékonyságúra, majd vízszintesen félbe vágtam és megkentem a felvert tojással.

A tölteléket elfeleztem és a leveles tésztára halmoztam. Majd az egyik szélét áthajtottam a másikra és villa segítségével összetapasztottam. (Kicsit sok lett nálam, így elég nehéz dolgom volt az összeillesztésnél, de végül megoldódott).

A tekercseket 8-8 kis darabra vágtam.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket. Tetejüket is megkentem a felvert tojással, majd 3-3 csíkot vágtam a tetejébe, mint díszítés. (A tetejét is meg lehet szórni sajttal, aki szereti. Nekem elég volt az 50 g a töltelékbe).

Majd előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütöttem.

30 percet állni hagytam és mustárral kínáltam. A mustár annyira illik hozzá, hogy legközelebb a töltelékbe is teszek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrolta.blog.hu/api/trackback/id/tr4311822013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása