Gasztronómia a világ körül

Foodyny

Csodás idill Budán

2017. július 20. - Krajec Krisztian

img_5426.JPG

Jardinette Kertvendéglő! Az étterem, ahova régen szamárháton érkezett a Duna vize! A kilencszázas évek elejére tehető nyitásuk, mint Szürke Csacsi - apellálva ezzel arra, hogy akkoriban szürke csacsik hordák fel a vizet a Svábhegyre. Egy fontos útvonal részeként, fogadóként működtek akkoriban, hiszen a Németvölgyi út környéke még nem volt beépítve. A második világháború gátat szabott a csacsiknak, és az ötvenes években Búfelejtő néven nyílt újra. A mostani formáját 2001-ben Dr. Kálmán Péter munkájának köszönhetően érte el, aki akkoriban ment nyugdíjba a Hotel Olympia-ból. Jelenleg 15 éves a Jardinette. 
A mostani koncepció markáns része, hogy az étteremhez tartozó gyönyörű ősfás kert egy hányadát zárt terasszá alakították - így egy fantasztikus hangulattal rendelkező, zöld környezetbe ágyazott teret kaptak. Igazán ez adja meg azt a miliőt, ami fémjelzi őket, és kifejezetten kellemes, nyugodt körülmények között elkölthető étkezéseket garantál az idelátogatóknak. 

img_5429.JPG
A Francia Nagykövetség megkeresésére csatlakoztak a Goût de France / Good France nevű kezdeményezéshez, mely a francia kultúrát, általuk természetesen a francia konyhát hivatott népszerűsíteni. A vendéglő ezt képviseli a minőségi alapanyagok használatával és az új technikák alkalmazásával. A változó trendek követése mellett mégis klasszikus formában képviselik azt a vendéglátást, ami elegánsan, de nem feszéjezett formában szolgálja ki a közönséget. Egyértelműen kijelenthető, hogy a barátságos jelző illik rájuk a legjobban, hiszen számukra a vendéglátás minden mozzanata, és minden vendég fontos. Ezt saját magunk is megtapasztaltuk, ezért mi is őket választanánk a belvárosban, kicsit feszélyezett hangvételű éttermek helyett. Pontosan ezért a sajátosságért a törzsvendégek jellemzően magyarok, a turisták pedig idényben látogatják őket. 
Az egyedi környezet miatt, előszeretettel keresik meg őket rendezvények tartására, akár családi, akár céges vonatkozásban. Náluk 140 fős rendezvényekben is lehet gondolkozni, de az ideális létszám 80 fő környékén működhet. 

img_5427.JPG
Rendszeresen szerveznek borvacsorákat, ami miatt érdemes az oldalukat böngészni. Ilyenkor a 4-6 fogásos vacsora mellé frappáns borkínálattal ismertetik meg vendégeiket. Májusban erre a vonalra felépítve egy borpárbajt is szerveztek, ami kifejezetten jó ötletnek bizonyult: összeeresztettek két borászt, akik a vacsora fogyasztása közben, egymást túlharsogva mutatták be tételeiket.
Újításként, a 2017-es évben elkezdtek sörvacsorákat is szervezni - ami magában is érdekes, de a meleg beköszöntével frissítő, és jól is csúszik! A sörforradalomnak köszönhetően érdekes tematikájuk miatt ezek egyre látogatottabbak

img_5428.JPG
A konyhájuk és az ételkínálatuk a tradicionálisnak mondható magyar ételekről szól, kezdve a klasszikusoktól, egészen a néha megcsavart dolgokig. Ugyanakkor mindig van egy séf ajánlatuk, ami két-három hetente változik - ezzel meg tudnak olyan dolgokat is mutatni, amibe belecsempésznek új, más dolgokat is. Abban az esetben, ha megakadna a szemünk az étlapon egy általunk nem ismert ételen, nyugodtan kérdezzünk, mert az nem véletlenül van ott. Ezeket a lehetőségeket a szezonalitásra és a különlegességre alapozva készítik, mert ügyelnek arra, hogy mindig találjunk náluk érdekességet. 

img_5430.JPG
Módunkban állt egy ízelítő ebédet elfogyasztani náluk, és tényleg friss, kellemes, magyar ízekhez, szép tálalásokhoz volt szerencsénk. 100%-ig hozták azt a vendéglátást, amit ők képviselnek: igazán javasoljuk őket kipróbálásra!

AirChef

Cím: 1112, Budapest Németvölgyi út 136.

Fotók: Jeardinette 

süti beállítások módosítása