Ha február, akkor farsang, ha farsang, akkor fánk. Próbálom magam tartani a magyar hagyományokhoz, még ha nem is otthon élek. A fánk nem igazán egészséges, nem is gluténmentes, de leírhatatlanul finom és tudom, hogy most beintek vele a diétámnak, de csak azért teszem, hogy nektek, kedves olvasóim, legyen egy vegán fánk receptetek. Micsoda önfeláldozás, tudom, de értetek mindent...
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept, az összeállítása sem időigényes, kezdők is bátran nekiállhatnak. Nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni, van valami varázslatos abban a pillanatban, amikor látom, hogy majdnem háromszorosára nőt, és majdnem kimászik az edényből. Valahogy boldoggá és elégedetté tesz.
A fánkok önmagukban nem túl édesek, így mindenki ízlésének megfelelően töltse meg lekvárral, vagy csokival, de dekorálható cukormázzal is. Számomra tökéletesnek a meggylekváros mogyoróvajas fánk bizonyult, amivel őszintén szólva betegre tudtam volna enni magam.
Hozzávalók:
500g liszt
25g élesztő
6g sütőpor
2dl növényi tej (mandula, szója, stb.)
2ek cukor
1ek vanília
2ek rum
2dl szója joghurt
2ek étolaj
1cs só
Elkészítése:
A növényi tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt felfuttatjuk benne. Közben egy edénybe szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót, majd mehet bele az összes többi hozzávaló is. Alaposan összekeverjük, majd addig dagasztjuk, míg a felülete teljesen sima lesz. Természetesen géppel egyszerűbb és gyorsabb. Majd letakarjuk, és meleg helyen minimum a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán kb. 1.5cm-esre nyújtjuk, és a kívánt nagyságú köröket vágunk ki, pogácsa szaggatóval. A tészta meglehetősen ragacsos, így folyamatos lisztezést kíván. Majd újra pihentetjük nagyjából 20 percet.
Egy serpenyőben olajat melegítünk, és a kiszaggatott fánkokat, az olajba helyezzük, fontos, hogy letakarva süssük. Majd megforgatjuk, és a másik oldalát is arany barnára sütjük. Itt már nem szükséges letakarni. A kész fánkokat megszórhatjuk porcukorral, vagy megtölthetjük lekvárral is.