Miért éppen Cserháthaláp?

Miért éppen Cserháthaláp?

Szilvás gombóc

2017. július 28. - korcsolánzsuzsi

Emlékeztek a Forrest Gump című filmben arra a jelenetre amikor Forrest legjobb barátja Bébé a rákász csak sorolja és sorolja a rákból készíthető ételeket? Meg lehet sütni rácson, parázson, van zsírban sült ,olajban sült, citrom mártásban, ananász mártásban, van rák leves , van ráksaláta, rákos szendvics, rák sült krumplival......és így tovább.

Körülbelül ez lehet az érzése az embernek a palóc konyhával kapcsolatban az egyik nagyon egyszerű hozzávalóval  ez pedig nem más mint a krumpli. A krumpli gyakori alapanyaga volt a palóc ételeknek, hiszen a szántóföldi művelésre alkalmatlan területek (erdő, rét) voltak túlsúlyban, nem véletlenül szólt így a mondóka: "kétszer krumpli, kétszer bab, megint krumpli, megint bab. Maj' csak elgyön vasárnap!" Néhány krumplis étel a teljesség igénye nélkül:

Krumplilaska, ganca, haluska, krumplinudli, hajában sült krumpli, didelle. Szerintem nem tévedek ha azt mondom, hogy  krumpli minden nap került az asztalra, ilyen olyan formában. Népszerű volt mert gyorsan elkészült, olcsó volt és mindenhol nagyobb mennyiségben rendelkezésre állt. Nem volt ritka az sem, hogy reggelire fogyasztották, vagy fagyos téli reggeleken a gyerekek kezébe nyomták iskolába menet, legyen ami melegíti a kezüket míg odaérnek, persze ezt aztán meg is ették. A burgonya máig az asztalokon van hagyományos palóc receptek formájában, igyekszem sorra venni őket a helyi nenik ( nénik) segítségével.

Elsőként a szilvás gombócra esett a választás.

20495602_683563565178579_110760276_o.jpg

Hozzávalók, kb 40 db gombóchoz:1 kg langyos főtt, áttört krumpli,30 dkg liszt, zsemlemorzsa

A krumplit sós vízben héjastól megfőzzük, áttörjük, sózzuk, amikor pedig langyosra hűlt hozzákeverjük a lisztet és könnyedén összedolgozzuk. Lágy de nyújtható tésztát kell kapjunk melyet először kb fél cm vastagra kinyújtunk, majd négyzeteket jelölünk ki rajta kb 40 db-ot. Ezután negyedelt szilvát teszünk a négyzetekre, megszórjuk fahéjas porcukorral és a négyzetek négy sarkát felhajtva kis gombócokat formálunk belőle.

20464773_683565425178393_1079646964_o.jpg

A gombócokat forrásban lévő vízben addig főzzük amíg fel nem jönnek a víz tetejére, akkor kiszedjük és pirított zsemlemorzsába forgatjuk őket. Porcukorral megszórva tálaljuk, jó étvággyal elfogyasztjuk. A fotózáskor Erzsi néni és az asszonyok 10 kg krumpliból készítették a gombócokat,ezúton is hála nekik érte!

20502996_683567838511485_1485186701_o.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elniakarofalu.blog.hu/api/trackback/id/tr6212695829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemmiKülönös 2017.07.29. 18:00:37

Szia Földim!

Olvastam a gombócokról, nagyon ínycsiklandó én is hasonló módon készítem őket. Nekem is van blogom, ami most átment gasztroblogba, de nem ez a szándékom, hogy csak a gasztronómiával foglalkozzam. Igen sikeresek az ételekkel kapcsolatos posztjaim ha van kedved keress rájuk.

atemaazutcanhever.blog.hu/2017/07/27/sargabarack_charlotte

Ha esetleg kedved lenne recepteket cserélni, vagy csak ötletelni írj a semmikulonos1@gmail.com címre!
Sok szerencsét kívánok a blogodhoz!

Üdv: SK

Berry1ö67 2017.07.30. 08:20:35

..az egy burgonyásat bevállalom, no de 15 kg krumpli :-) gratula a hölgyeknek :-)

korcsolánzsuzsi · https://www.facebook.com/elniakarofalu/?fref=ts 2017.07.31. 08:20:12

@SemmiKülönös: Nagyon örülök neked! Rákerestem a blogodra, lesz mit olvasnom esténként!

korcsolánzsuzsi · https://www.facebook.com/elniakarofalu/?fref=ts 2017.07.31. 08:20:50

@Berry1ö67: Én is kisebb sokkba esnék ha csak pucolnom kéne akkor is :)
süti beállítások módosítása