19
11/2017
0

Toszkán paradicsomos zúza

kicsipacalka.jpg

Eddig azért ettünk zúzát, mert nagymamának volt egy zúzapástétoma, amit immár húsz éve próbálunk rekonstruálni. Eddig nem sikerült, pedig nem hinném, hogy nagyon messze vagyunk az eredetitől.

Persze lehet, hogy nagymama keze hiányzik a pástétomból is, és akkor hiába minden erőlködés, jobb, ha megalkotom a sajátomat.

A zúzával amúgy elég mostohán bánunk, nagyjából pörköltet készítünk belőle, és pont. Ha csak egy zúzánk van, akkor belefőzzük a húslevesbe, ami a tyúkból, azaz a zúza gazdájából készül. Nálunk ezeknek a húslevesbe főtt szerveknek nem volt nagy keletje, biztosan megette valaki, de én még soha nem kívántam meg a főtt májat, szívet, zúzát.

A zúza megosztó, mint a többi belsőség, persze, ettől még elterjedt a különböző országok gasztronómiájában. Eszik például Kínában, de ott a patkányt is. De elterjedt egész Délkelet-Ázsiában is: panírozva, nyársra húzva, olajban sütve is meg lehet találni, népszerű utcai eledel. Létezik zúza curry is. Mexikóban grillezik, tojással, hagymával, fokhagymával és salsával keverik, paszullyal, és tortillával kínálják. A portugálok ragut főznek belőle, sok zöldséggel, zöldfűszerekkel. Afrika-szerte is nagy keletje van. Létezik zúza kebab. Gyakran grillezik, és sült főzőbanánnal kínálják. Az amerikaiak fűszeres-édes-ecetes befőttet készítenek belőle, és imádják. Vagy grillezik, és sült krumplival eszik. New Orleans-ban a híres egytálétel a gumbo része a zúza. Olaszországban leginkább a többi belsőséggel együtt készítik el. Franciaországban salátába keverik, vagy konfitálják.

A toszkán zúza nem tudom, ha létező étel, a pacalt szokták így elkészíteni. Egy könnyed, olasz étel a végeredmény, minden van benne, ami az embernek elsőre eszébe jut az olasz gasztronómiából: paradicsom, bazsalikom meg parmezán.

Érdemes kipróbálni, van esély rá, hogy az is megszeresse a zúzát, aki amúgy eddig el nem tudta képzelni, hogy valaha is megkóstolja. Friss kenyérrel szeretem nagyon, a szaft tunkolása az egyik legjobb dolog a zúzaevésben. Nagyobb adagban kínálhatjuk főételként, de apró szendvicsként megállja a helyét mint meleg előétel is.

A receptért tovább a delejes derelyére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9513310179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása