Egészséges receptek

Rakott karfiolos karaj tejmentesen

Rakott karfiolos karaj tejmentesen

karfiolos_karaj_01.jpg

Hozzávalók:

  • 500 g sertés karaj
  • 450-500 g karfiol
  • 50 g margarin
  • 2-3 ek liszt
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 dl növényi tej
  • 3 ek sörélesztő pehely
  • 1 fél doboz növényi tejföl 
  • 1-3 ek olíva olaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A sertéskarajokat sózom, borsozom ízlés szerint, majd kiklopfolom őket, ezután lisztbe forgatom őket és kb. 2 evőkanál olívaolajon lepirítom mindkét oldalát a sertéskarajnak. Majd egy hőálló tálba / kerámia tepsibe teszem a sertés karaj szeleteket, rálocsolom a serpenyőből a maradék olíva olajat.

  2. Kifőzöm enyhén sós vízben a karfiolt, majd leszűröm és a karaj szeletek tetejére helyezem, úgy hogy mindenhol fedje.

  3. Elkészítem a besamel-szerű mártást, amit majd a karfiolok tetejére locsolok: A margarint megolvasztom egy lábasban, erre rákanalazom a lisztet és egy habverővel simára keverem, ezután lassan, apránként hozzáöntöm a 4 dl növényi tejet, mindig úgy, hogy miután besűrűsödött, azután öntök hozzá a növényi tejből. Közben fűszerezem, sózom, borsozom, hozzáreszelek egy gerezd fokhagymát, egy kiskanál szerecsendiót is belekverek, valamit hozzáadom a sörélesztőpelyhet. A végén pedig belekanalazok egy fél doboz növényi tejfölt és simára keverem. Ha kész, ráöntöm a karajra és a karfiolokra.

  4. Majd légkeveréssel és alsó-felső sütéssel 180 fokon 40 percig sütöm, amíg meg nem barnul a karfiol teteje.

 

Rakott karfiolos karaj tejmentesen Tovább
Vegán rámen leves

Vegán rámen leves

vegan_ramen_01.jpg

Hozzávalók:

  • 1-2 db póréhagyma
  • 2-3 darab sárgarépa
  • egy fél csomag újhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv gomba (de még jobb a friss gomba, ebből kb. 400 g kell)
  • 3 kk gyömbérpor 
  • 1 negyed kiskanálnyi koriander
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • bors
  • kevés olívaolaj
  • durum rámen tészta vagy vékonyabb típusú durum spagetti tészta

 

Elkészítés:

  1. A hagymákat megpucolom, a vöröshagymát felaprítom, a fokhagymát, póréhagymát és újhagymát felszeletelem. Félreteszem őket.

  2. Megtisztítom a sárgarépákat, két darabra vágom, majd hosszában kezdem el felaprítani őket. Megtisztítom a gombát is. 

  3. Egy wok serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, majd beledobom a zöldségeket, majd magas hőfokon elkezdem jól lepirítani. Néha megkeverem és megrázogatom a serpenyőt. Addig pirítom, míg egy picit meg nem barnulnak a zöldségek.

  4. Majd hozzáadok sót, borsot ízlés szerint, 3 kiskanál gyömbért, kevés koriandert, 2 evőkanál szójaszószt. Összekeverem a keveréket, majd átteszem egy fazékba a fűszeres zöldséges keveréket és felöntöm kb. 1,5x-es vízzel. 

  5. Kb. 8-12 perc főzés következik még ezután. 

  6. Közben külön megfőzöm a tésztát, és tálalásnál a tésztára szedem rá a levest.
Vegán rámen leves Tovább
Vega töltött paprika

Vega töltött paprika

toltott_paprika_01.jpg

 

Hozzávalók a paprikához:

  • Kb. 8 db nagy tölteni való paprika (kisebbekből 10-12 db)
  • 150 g lencse
  • 150 g rizs
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • a fűszerezéshez: só, bors, majoránna, pirospaprika ízlés szerint.
    (Nálam: 2 tk só, 3/4 tk bors, 1 tk pirospaprika és 3 tk majoránna kerül bele)

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 2 teáskanál paradicsompüré (tubusos)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 500 g paradicsompüré / sűrített paradicsom
  • só, bors
  • 2 ek kristálycukor (elhagyható)

 

Elkészítés:

Töltelék elkészítése:

  1. Először előfőzöm a rizst, a kétszeres mennyiségű víz helyett kb. 1 és 3/4 mennyiség vízzel, hogy ne főjön meg teljesen.
  2. Kb. 30 perc alatt megfőzöm a megtisztított lencsét is. (konzerves lencse esetén kihagyható ez a lépés). Majd ha megfőtt egy krumplinyomó segítségével kicsit összetöröm a lencsét.
  3. Megvárom míg kihűl a lencse és rizs is, majd egy tálba öntöm őket, sóval, borssal, majorannával fűszerezem. Hozzáadok nagyon apróra vágva 1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Majd jól összedolgozom a tölteléket.
  4. A töltelékhez hozzáadok 1 db tojást és ezzel is jól elkeverem.


Paprikák megtöltése:

  1. Megmosom a paprikákat, és mindegyiknek eltávolítom a csumáját (mindegyiknél a szárát benyomom a paprikába vagy körbevágom és úgy nyomom be), kicsit megkapargatom a belsejüket egy kiskanállal, hogy ne maradjon benne sok mag.
  2. A paprikák végét levágom, hogy töltésnél a levegő kijöjjön a végükön és könnyebb legyen őket tölteni. Nem kell nagy vágás, épp csak egy kicsi, hogy a levegő távozni tudjon.
  3. Ezután megtöltöm a paprikákat a töltelékkel.


Paradicsomszósz készítése:

  1. Egy közepes fej vöröshagymát megdinsztelek kevés olívaolajon.
  2. Ha már üveges a hagyma, rádobok kb. 2 tk sűrített paradicsomot, ezt lepirítom picit (kb. 1 perc)
  3. Ezután hozzáadok 1 gerezd fokhagymát.
  4. Majd felöntöm a sűrített paradicsommal, sózom, borsozom, hozzáadok egy kevés cukrot (ez elhagyható), és hozzáöntök még 1,5 dl vizet.
  5. Belehelyezem a megtöltött paprikákat a paradicsomszószba, nem baj ha a paprikák kicsit kilógnak a szószból, nem kell, hogy teljesen ellepje őket a szósz. Ha kevésnek érzem a szószt, akkor öntök még hozzá vizet.
  6. Kb. 35-40 percig főzöm lassú tűzön.
  7. Ha elkészült sós főtt burgonyával tálalom.


 

Vega töltött paprika Tovább
Sült édesburgonya tojássalátával és pirított csicseriborsóval

Sült édesburgonya tojássalátával és pirított csicseriborsóval

edesburgonya-tojassalataval_01.jpg

Hozzávalók 2 főre:

Sült édesburgonyához:

  • 2 db édesburgonya
  • kevés olívaolaj

Tojássalátához:

  • 3-4 tojás kisebb tojás
  • pár db csemegeuborka
  • majonéz
  • mustár
  • 1 evőkanálnyi szárított petrezselyem

Pirított csicseriborsóhoz:

  • 135 g száraz csicseriborsó
  • 1 kk só
  • kevés bors
  • 2 csapott kk őrölt pirospaprika
  • 1 negyed kiskanálnyi fokhagymapor
  • 1 negyed kiskanálnyi őrölt kömény
  • kevés szárított petrezselyem
  • 1-2 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés:

A pirított csicseriborsó elkészítése:

  1. 135 g száraz csicseriborsót leforrázok dupla annyi vízzel, hagyom állni 1-2 órán át. Majd felteszem főni és kb. 20 percig főzöm. (ez a lépés kihagyható konzerves csicseriborsó használata esetén)

  2. Ezután leszűröm és összekeverem a fűszerekkel és az olívaolajjal. 

  3. Majd egy serpenyőben aranybarnára sütöm a csicseriborsót.

 

Az édesburgonya elkészítése:

  1. Meghámozom az édesburgonyát, majd félbe aztán negyedekbe vágom.

  2. Megkenem őket olívaolajjal és 155-160 fokon 20 percig sütöm őket air fryerben vagy légkeveréses sütőben.

 

Tojássaláta elkészítése:

  1. Megfőzök 3-4 tojást. Majd megtisztítom őket a héjuktól. 

  2. Ezután kockákra vágom a főtt tojásokat, beteszem egy tálba, és hozzákeverek egy kevés petrezselymet.

  3. Felaprítok még néhány darab csemegeuborkát is, és ezeket is a tojáshoz adom.

  4. Ezután teszek hozzá kb. 1-2 evőkanálnyi mustárt és 3 evőkanál majonézt és jól összekeverem a hozzávalókat.

  5. Ha van rá idő, érdemes néhány órára a hűtőbe tenni a tojássalátát.

 

Végül az elkészült ételeket egymás mellé téve tálalom némi savanyúsággal.

 

Sült édesburgonya tojássalátával és pirított csicseriborsóval Tovább
Tejmentes somlói galuska

Tejmentes somlói galuska

tejmentes_somloi_galuska_01.jpg

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 ek liszt
  • 2 ek víz
  • 1 csomag sütőpor

További hozzávalók a piskótához:

  • 20 g kakaópor
  • 30 g dió tört dióbél
  • 1 cs vaníliás cukor

Sziruphoz:

  • 125 ml víz
  • 50 g cukor
  • 35 g mazsola
  • 25 ml rum vagy rumaroma

Csokis öntethez:

  • 1 fél adag csokoládés pudingpor
  • 2,5 dl növényi rizsital
  • 1 ek cukor

Vaníliás öntet:

  • 1 fél adag vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl növényi rizsital
  • 1 ek cukor

 

Piskóta elkészítése:

1. A 4 tojást szétválasztom. A sárgájához keverem a 4 ek lisztet, 2 ek vizet és az 1 csomag sütőport. A fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a sárgájához.

2. Ezután a tésztát 3-felé szedem:

  • Az elsőhöz hozzáadom a 20 g kakaóport és jól összedolgozom.
  • A második részhez hozzákeverek 30 g dióbelet.
  • A harmadik piskótába 1 csomag vaníliás cukrot keverek.

3. Ezután a tésztát muffin formákba szedem, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

4. Megvárom míg kihűl a piskóta, majd felvágom kisebb darabokra. 1 muffint kb. 3-4 darabra vágok.

 

 Szirup elkészítése:

A sziruphoz egy kis lábasba teszem a vizet, cukrot, mazsolát. Felforralom, majd beleöntöm a rumot vagy rumaromát, és alacsony lángon még 5-10 percig hevítem. Majd átszűröm, és félreteszem.

 

Öntetek elkészítése:

Közben elkészítem a csokis és vaníliás öntetet is, most nem kell olyan sűrűre főzni a pudingot, egy lágyabb állagot kell kapjunk.

 

Somlói összeállítása:

A rétegezést a diós piskótával kezdem, meglocsolom a szirup 1/3-ával, majd rákanalazom a vaníliás és csokis krém harmadával, majd erre jöhet a kakaós piskóta és ezt is meglocsolom a sziruppal, rákanalazom a vaníliás és csokis krémet. Végül pedig a vaníliás piskótára kerül a szirup és az öntetek. A legfelső réteget a csokis és vaníliás öntettel zárom, majd megszórom még a tetejét darált dióval. 

Tejmentes somlói galuska Tovább
Mexikói tepsis ragu

Mexikói tepsis ragu

Jamie Oliver receptje alapján


mexikoi-ragu.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db édesburgonya
  • 300 g sütőtök
  • 2 db sárgarépa
  • 150 g édes kukorica
  • 1 ek koriander mag
  • 1/2 ek szárított oregánó
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 tk chili
  • 1 csomó újhagyma
  • 2 doboz vörösbab konzerv
  • 2 db paradicsom
  • 1-2 ek citromlé
  • só, fekete bors

 

Elkészítés:

  1. Előmelegítem a sütőt 200°-ra, meghámozom az édesburgonyát és kb. 2,5 cm-es kockákra vágom őket. Hasonlóképp felszeletelem a sütőtököt is, valamint a sárgarépát karikákra vágom. Majd ezeket egy tepsire teszem a kukoricával együtt.
  2. Összetöröm a koriandert, hozzáadom az oregánót és egy nagyobb csipet sót és egy kiskanál fekete borsot, majd a keverékkel megszórom a zöldségeket. Meglocsolom az egészet 1-2 evőkanál olíva olajjal, majd 35 percre beteszem a sütőbe 200°-ra, egyébként addig sütöm míg el nem kezdenek barnulni a zöldségek.

    mexikoi-ragu-2.png
  3. Ezalatt megtisztítom és felaprítom a vöröshagymát, a fokhagymát, majd egy tálba teszem őket és hozzájuk adom a chilit. Megtisztítom az újhagymát is, felkarikázom és azt is hozzáadom. 

  4. Megmosom és felaprítom a két darab paradicsomot is, majd ezt félreteszem egy kis időre. 

  5. Egy serpenyőben 1 evőkanál olíva olajat hevítek, majd rádobom a hagymákat és közepes hőmérsékleten addig sütöm őket míg meg nem puhulnak de még nem kezdenek el barnulni.

  6. A serpenyőbe öntöm a 2 doboz lecsepegtetett vörösbabot, majd hozzáadom a felaprított paradicsomot is, fűszerezem sóval és borssal majd alacsony hőmérsékleten addig főzöm míg be nem sűrűsödik.

  7. Ha aranybarnára sültek a zöldségek, a tepsi szélére tolom őket és beleteszem a babos keveréket és visszateszem a sütőbe még 20 percre. 

 mexikoi-ragu-3.jpg

Ehhez az ételhez jól illik egy paradicsomos jellegű kísérő, így egy salsa jellegű szósz készítek hozzá.

Salsa jellegű szósz elkészítése:

1-2 darab paradicsomot összevágok, 2 db újhagymát felkarikázok, ezeket egy tálba teszem majd ráfacsarom 1 citrom levét, hozzáöntök kevés sűrített paradicsomot, épp csak annyit, hogy ne lepje el teljesen, ne legyen túl híg. Jól összekeverem és tálalásig hűtőbe teszem. 

Mexikói tepsis ragu Tovább
Vegán burgerpogácsa vörösbabból

Vegán burgerpogácsa vörösbabból

hamburger_pogacsa_vosorbabbol_01.jpg

 

Hozzávalók 4-5 pogácsához:

  • 150 g vörösbab (lehet konzerv is)
  • 1 tk só
  • 1 kk bors
  • 1 kk piros paprika
  • 2 kk koriander
  • 1 tk fokhagymapor
  • 2 ek mustár
  • 2 ek ketchup
  • 3-4 ek zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

1. A babot előző este beáztattam, és másnap megfőztem, majd hagytam kihűlni és egy aprítóba pakoltam minden hozzávalót és összedolgoztam. 

Ha konzervest használsz, akkor a babot már nem kell megfőznöd. :)

2. Majd pogácsákat formáztam belőle és megsütöttem őket olajjal kikent serpenyőben. Olívaolajjal kikentem egy tapadásmentes serpenyőt és ezen sütöm meg a pogácsákat. Mindkét oldalt sütöm pár percig, addig, hogy mindkét oldal picit barnább legyen.

Arra vigyázni kell, hogy ne kerüljön túl sok olaj a pogácsák alá, mert akkor felszívja és ettől széteshet, így elég mindössze kikenni egy serpenyőt valamilyen zsiradékkal. 

hamburger_pogacsa_vosorbabbol_02.jpg

Vegán burgerpogácsa vörösbabból Tovább
Spenótos-burgonyás curry

Spenótos-burgonyás curry

spenotos-curry-01v2.jpg

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • fokhagymapor / 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 zöldségleves kocka
  • 2 tk curry
  • 3 közepes piros burgonya
  • 1 sárgarépa
  • fél doboz csicseriborsó
  • 130 g zöldborsó
  • 200 g darabolt paradicsom
  • 2 marék spenót
  • 2 dl víz

Elkészítés:

  1. Megtisztítom majd felaprítom a vöröshagymát, a fokhagymát. Meghámozom a burgonyát, sárgarépát, majd ezeket kockára vágom.

  2. Egy lábasban kevés olívaolajon megdinsztelem a vöröshagymát, hozzáadom a fokhagymát, aztán még fél percig dinsztelem tovább.

  3. Ezután hozzáadom a burgonyát, sárgarépát és a vizet. Amikor felforrt, alacsonyabb hőmérsékletre veszem, hozzáadom a curryt, zöldségleves kockát, a paradicsomot és így főzöm tovább.

  4. Pár perc múlva hozzáadom a csicseriborsót, zöldborsót és addig főzöm amíg minden zöldség meg nem puhul.

  5. Az utolsó pár percben hozzáadom a spenótot és jól összeforralom.

 

Köretnek rizst, barna rizst vagy bulgurt főzök hozzá.

 spenotos-curry-02.jpg

 

Spenótos-burgonyás curry Tovább
Újhagymás padlizsánkrém

Újhagymás padlizsánkrém

ujhagymas-padlizsankrem.jpg

Reggeli pirítósra, szendvicsalapnak vagy akár főétel mellé is remek választás a padlizsánkrém. Ebben a receptben egy újhagymás padlizsánkrém elkészítését mutatom be.

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • 1-2 szál újhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 1 tk mustár
  • 2 ek majonéz
  • fehérbors
  • fokhagymapor
  • pár csepp citromlé
  • 2-3 víz vagy rizstej ha túl sűrű lenne

 

Elkészítés:

  1. A padlizsánt meghámozom, majd kockákra vágom, és kevés olívaolajon megpirítom egy serpenyőben.Ha van több időd az elkészítésre, érdemes sütőben sütni a padlizsánt (kb. 50-60 perc 170-180 fokon).

  2. Felkarikázom az újhagymát, majd ezt is hozzáadom a kockára vágott padlizsánhoz. Néhány percig sütöm őket együtt.

  3. Majd egy aprítóba teszem a padlizsánt és az újhagymát is, hozzáadom a többi hozzávalót, fűszereket és krémesre turmixolom. Ha túl sűrű lenne adok még hozzá kevés vizet vagy növényi tejet. (Növényi tejből a rizs- zab- vagy mandulatej jobb választás a semlegesebb ízviláguk miatt.)

 ujhagymas-padlizsankrem-02.jpg

Tipp: Teljesen vegán padlizsánkrémet készíthetsz vegán majonéz használatával.

Újhagymás padlizsánkrém Tovább
Vegán zöldbabos casserole

Vegán zöldbabos casserole

Ronda de finom! Ez tipikusan az a recept, amely kevésbé csábító kinézetre, de annál finomabb.

zoldbabos_casserole-02.jpg

Hozzávalók:

  • 450 g zöldbab
  • 125 g csiperke gomba
  • 2 ek olívaolaj
  • bors
  • 1 ek kakukkfű
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 2,5 dl zöldségleves alaplé
  • 2 dl mandulatej
  • 2 ek vegán margarin / vaj
  • 1 doboz CremeVega (növényi tejföl)
  • 3-4 evőkanál sörélesztőpehely

Elkészítés:

  1. Az egyik vöröshagymát megtisztítom és lereszelem, majd kevés olívaolajon megdinsztelem és félrerakom.

  2. Egy serpenyőben olívaolajon megpirítom a zöldbabot és a gombát, közben kevés sót, borsot szórok rá (nem kell sokat, mert a szósz részébe is kerül majd fűszer), majd ezeket is félreteszem.

  3. Megtisztítom a másik vöröshagymát, és a fokhagymát, apróra vágom őket. 2 evőkanál vajon megdinsztelem őket, majd hozzáadok 2 evőkanál lisztet. Keverek rajta párat, majd lassan hozzáadagolom a zöldségleves alaplevet és a 2 dl mandulatejet. Folyamatosan keverem egy habverővel, majd sózom, borsozom megszórom 1 evőkanál kakukkfűvel. Addig kevergetem míg simává és sűrűvé nem válik.

  4. Egy hőálló kerámia tepsibe öntöm a zöldbabot és a gombát. Majd ráöntöm az előbb összeállított keveréket. Jól összeforgatom vele a zöldségeket.

  5. Ez a lépés kihagyható, ha inkább zöldségesebb egytálételt szeretnél.
    A tetejére összekeverek egy doboz vegán tejfölt 3-4 evőkanál sörélesztőpehellyel, fellazítom kevés langyos növényi tejjel és a zöldséges keverék tetejére öntöm.

  6. Végül megszóróm a félretett reszelt vöröshagymával.
     
    zoldbabos_casserole.jpg
  7. 200 °C-on kb. 25-30 percig sütöm, míg aranybarnára nem pirul a teteje.

    zoldbabos_casserole-03.jpg
Vegán zöldbabos casserole Tovább
Édes-chilis gomba brokkolival és bulgurral

Édes-chilis gomba brokkolival és bulgurral

Kevésbé csípős, de édesebb ízvilágú szószos gombás étel. Maradék gombából vagy egy kisebb adagból is elkészíthető. Ráadásul fél óra alatt elkészíthető előkészületekkel együtt. Gyors ebédnek vagy vacsorának is kiváló.

 edes-chilis-gomba_01.jpg

Hozzávalók az édes-chilis gombához:

  • 250 g csiperke gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek szezámmag
  • 1 szár újhagyma
  • 1 kk piros paprika
  • késhegynyi chili
  • 2 kk barna cukor
  • 1,5-2 dl sűrített paradicsom
  • 1/ 2 kk oregano
  • 1/2 kk fokhagymapor

Körethez:

  • kb. 10 db brokkoli rózsa
  • vaj
  • 1-2 ek víz
  • 1 csésze bulgur (+ víz a főzéshez)

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát és az újhagymát, valamint a gombát megpucolom és felaprítom. 

  2. Kevés olívaolajon üvegesre dinsztelem a vöröshagymát, majd hozzáadom a gombát, az újhagymát és addig sütöm, míg meg nem puhul és kissé meg nem barnul a széle a gombaszeleteknek.

  3. Majd hozzáadom a fűszereket. Sózom, hozzáadom a pirospaprikát, fokhagymaport, oreganót. Keverek rajta párat, míg mindenhol éri a paprika a gombákat.

  4. Ezután hozzáadom a késhegynyi chilit, sűrített paradicsomot, és a két kiskanál barna cukrot (használhatsz helyette akár juharszirupot vagy édesítőt is.) 1-2 percig még főzöm ezeket együtt, majd megszórom szezámmaggal, és kész is.

Köret elkészítése:

A párolt brokkolihoz megmosom a brokkoli rózsákat egy edénybe teszem őket kevés vajjal, és 1-2 evőkanál vízzel és kb. 5-6 perc alatt puhára párolom.

Majd elkészítem a bulgurt: 1 csésze bulgurt megpirítok kevés olajon, majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel és 15-20 perc alatt puhára főzöm. 

 edes-chilis-gomba_02.jpg

Édes-chilis gomba brokkolival és bulgurral Tovább
Legegyszerűbb karalábé leves

Legegyszerűbb karalábé leves

 Ez a leves 20-25 perc alatt kész. Tészta nélkül igazi alakbarát fogás, de ha szeretnél tehetsz bele cérnametéltet, eperlevél tésztát, mindkettő illik hozzá. 

karalabe-leves-01.jpg

Hozzávalók:

  • 1 fej karalábé
  • 2 maréknyi bébirépa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 dl növényi tej
  • 1 maréknyi petrezselyem
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 kk tárkony
  • 1 kk kókuszzsír
  • bors
  • 1 tk Natur Vegeta

 

Elkészítés:

  1. A karalábét megtisztítom és kockákra vágom. A vöröshagymát is megtisztítom és apróra vágom. 

  2. Kevés kókuszzsíron megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a karalábét, a bébirépát (én fagyasztottat használok, de bármilyen jó).

  3. Fűszerezem sóval, borssal, hozzáadom a kakukkfüvet, petrezselymet és a tárkonyt, natur vegetát. Majd felöntöm kb. 1-1,5 liter vízzel. Addig főzöm, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Majd a végén hozzákeverek 2 dl növényi tejet. 

 

Legegyszerűbb karalábé leves Tovább
Vegán szeletelhető kesusajt

Vegán szeletelhető kesusajt

Régóta vágytunk valami házi, otthon elkészíthető tejmentes sajt-félére. Eddig ez áll hozzá a legközelebb azokból amit eddig készítettem.

kesusajt-01.jpg

Hozzávalók:

  • 75 g kesudió
  • 1 csipet fokhagyma granulátum / 1 kis gerezd fokhagyma megpucolva és felaprítva
  • 1 tk kókuszzsír
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • 1 ek kukorica-keményítő
  • 1 kk piros paprika
  • 1 ek cukor
  • fél citrom leve
  • 1 ek só
  • csipet bors
  • 120 g víz

Agar-mixhez:

  • 120 g víz
  • 1,5 ek agar agar

 

Elkészítés:

  1. A kesudiót leöntöm forró vízzel, majd hagyom ázni legalább 1-2 órát.

  2. Majd lecsepegtetem és egy aprítóba teszem a többi hozzávalóval együtt (kivéve az Agar-mix hozzávalói). Addig érdemes aprítani, míg simává, krémes állagúvá nem válik. 

  3. Agar-mix elkészítése: Ez lesz a sűrítőanyagunk.

    Egy kisebb lábasba öntöm a 120 g vizet, majd felforralom és lejjebb veszem a hőt. Ekkor belerakom a 1,5 ek agar agar port és folyamatos kevergetés mellett addig keverem míg be nem sűrűsödik. Ez hamar megvan, néhány másodperc alatt sűrűvé válik.

  4. Majd hozzáadom a kesus krémet és még 1 percig alacsony hőfokon folyamatos kevergetés mellett forralom.

  5. 1 perc elteltével leveszem a tűzről, majd fogok egy formát amelybe beleöntöm a krémet. (Bármi jó formának, ez lehet egy kerámia müzlis tál vagy egy ételes doboz is.)

  6. Hagyom kihűlni, majd 1-2 órára a fagyasztóba teszem. Ha letelt ez az idő, kiveszem, kifordítom a formából a kesusajtot és szeletelek belőle. 

Az elkészült kesusajt egy részét akár vissza is lehet fagyasztani, de hűtőben 3-4 napig is eláll. 

A kesukrémhez adhatóak még akár zöldségek is ízesítéshez, akár apróra vágott olívabogyó, pritamin paprika vagy bármi egyéb. Ezt az aprítás után érdemes hozzáadni a krémhez.

kesusajt-02.jpg

 

Vegán szeletelhető kesusajt Tovább
Cukkinilepény

Cukkinilepény

Gluténmentesen is elkészíthető! A sörélesztő pelyhet cserélheted sajtra, de ha nem szeretnél sajtot bele tenni, esetleg allergia vagy intolerancia miatt kerülnöd kell, akkor a sörélesztő pehely kiválóan helyettesíti a sajtos ízt. 

Köretként és önmagában is remek!

cukkinilepeny_01.jpg

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 ek zabpehely
  • 7-8 ek liszt (lehet teljes kiőrlésű vagy gluténmentes is)
  • 2 ek sörélesztő pehely
  • 2 tojás
  • bors
  • fokhagymapor
  • petrezselyem
  • 50 ml olívaolaj

 

Elkészítés:

  1. A cukkiniket megmosom, levágom két végüket, majd egy nagy tálba reszelem őket. Megsózom és hagyom állni 15-20 percig, hogy levet eresszen. Ha letelt ez az idő, akkor megszabadítom a levétől és alaposan kinyomkodom a lereszelt cukkinit.

  2. A cukkinihez ezután hozzáadom a sörélesztő pelyhet, a zabpelyhet a lisztet, valamint a 2 tojást.

  3. Fűszerezem: borsozom, hozzáadok egy kiskanálnyi fokhagymaport valamint petrezselymet. Hozzáöntök 50 ml olívaolajat és jól összekeverem a hozzávalókat.

  4. Egy kanállal kis lepényeket mérek ki egy tapadásmentes serpenyőbe, majd a lepények mind a két oldalát sütöm pár percig közepes lángon. 

    cukkinilepeny_03.jpg

 

Cukkinilepény Tovább
Fokhagymás-zöldfűszeres mandulakrém

Fokhagymás-zöldfűszeres mandulakrém

vegán szendvicskrém verzió

Fűszeres és fokhagymás ízvilágú szendvicskrém, vegán változatban! A legtöbb bolti változat valamilyen sűrítőanyaggal és pálmaolajjal készül, hogy krémes legyen, de mégis egyben legyen. Ebben a változatban egyik sincs. Készíts el Te is, ha régóta vágysz egy fűszeres vegán szendvicskrémre.

fokhagymas_szendvicskrem_01.jpg

Hozzávalók:

  • 55 g mandula
  • 1 kis gerezd fokhagyma / 1 tk szárított fokhagymapor
  • 2 tk kókuszolaj
  • 25 g sörélesztőpehely
  • fél citrom leve
  • 70 ml víz
  • 2 tk barnacukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kk oregánó
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 kk petrezselyem
  • 1 csipet majoranna
  • 1 csipet kakukkfű

 

Elkészítés:

  1. A mandulát leforrázom forró vízzel, majd legalább 1-2 óráig ebben áztatom. 

  2. A mandulát leszűröm, majd a többi hozzávalóval együtt egy késes darálóba teszem, és addig mixelem, míg krémes állagúvá nem válik.

  3. Majd fagyasztóba teszem 1-2 órára, ezután hűtőben tárolom, míg el nem fogy. :)


Pirítóshoz, sós kekszekhez kiváló, pár szelet paradicsommal, kígyóuborkával vagy bármilyen egyéb zöldséggel. 

 

Tippek:

  • A mandulát előző este is beáztathatjuk, majd újra leforrázhatjuk forró vízzel. Így könnyebb dolga lesz vele a mixernek.

  • Zöldfűszerek esetében használhatsz száraz és nyers hozzávalókat is, adhatsz hozzá más fűszereket is, vagy éppen el is hagyhatsz belőlük, ha valamelyiket nem szereted. 

  • A szendvicskrém állagán legegyszerűbben a víz adagolásával tudsz módosítani. Adhatsz hozzá kevesebb vizet, ha masszívabb szendvicskrémet szeretnél vagy többet is ha lágyabb szendvicskrémre vágysz (max. 80-90 ml víz).

 

Fokhagymás-zöldfűszeres mandulakrém Tovább
Tej- és tojásmentes vargabéles

Tej- és tojásmentes vargabéles

vargabeles-01.jpg

Hozzávalók:

A vargabéleshez:

  • 1 csomag réteslap
  • 150 g cérnametélt
  • 50 g margarin
  • kölestúró
  • 100 g növényi tejföl
  • 2 ek cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 marék mazsola
  • kevés citromhéj
  • olaj

A kölestúróhoz:

  • 180 g köles
  • 0,5 dl víz
  • 50 g margarin
  • 2 dl növényi tej
  • 1 csomag vaníliás puding
  • csipet só
  • fél citrom leve
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek vanília kivonat

Elkészítés:

  1. A cérnametéltet enyhén sós vízben megfőzöm, összekeverem az 50 g margarinnal, majd hagyom kihűlni. 

  2. Elkészítem a kölestúrót. A kölest kétszeres mennyiségű vízben felteszem főni, hozzáadok egy csipet sót. Ha már puhára főtt, hozzáadom a citrom levét, a porcukrot és a margarint.

  3. Közben egy tálba öntöm a 2 dl növényi tejet és simára keverem a vaníliás pudingporral, majd hozzákeverem a kölestúróhoz, egészen addig főzöm együtt, míg sűrűbbé nem válik, majd a végén hozzáadom a vanília kivonatot és az egészet félreteszem hűlni.

  4. A kölestúrót egy nagy tálba teszem, majd hozzáadom a 2 ek cukrot, a vaníliás cukrot, citromhéjat, és tejfölt, valamint a mazsolát és jól összedolgozom. Majd hozzákeverem a cérnametéltet is.

  5. Egy tepsit kibélelek 3-4 réteslappal, megkenem olívaolajjal őket, majd rákanalazom a tölteléket, majd miután elegyengettem a tölteléket, a tetejét is réteslapokkal zárom.

  6. Kb. 160 fokon 30-40 percet sütöm.

 

Tej- és tojásmentes vargabéles Tovább
Egyszerű karfiolleves kurkumával

Egyszerű karfiolleves kurkumával

karfiolleves_01.jpg

Hozzávalók:

  • 500 g karfiol
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 dl kókusztej / növényi főzőkrém
  • 2 tk kurkuma
  • 1 kk fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

  1. A karfiolt megmosom, rózsáira szedem, majd egy serpenyőben kevés kókuszolajon megpirítom őket. Majd félre teszem őket.
    karfiolleves_03.jpg
  2. Egy kis fej vöröshagymát apróra vágok, majd egy lábasban kevés növényi zsiradékon megdinsztelem, majd hozzáadom az előbb lepirított karfiolt.

  3. Fűszerezem, megszórom sóval, borssal, 2 teáskanál kurkumával, egy kis kanál fokhagymával és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a karfiolt. 

  4. Mikor felforrt a víz, hozzáöntök 2 dl kókusztejet és összeforralom.

    Ezt a lépést egy kókusztejes habarással is ki lehet váltani: hozzáöntöm a növényi tej felét, a másik felét pedig keményítővel kikerevem, majd hozzáadom a leveshez.

    A kókusztejet kiválthatod növényi főzőkrémekkel vagy akár kókuszkrémmel is. Ehhez a leveshez kifejezetten illik akár az édesebb ízű kókuszkrém is.

karfiolleves_02.jpg

Egyszerű karfiolleves kurkumával Tovább
Csicseriborsó pörkölt (alaprecept)

Csicseriborsó pörkölt (alaprecept)

A növényi alapú pörköltek nagyon gyorsan elkészülnek és legalább annyira táplálóak, mint húsos társaik. 100 g csicseriborsó a napi fehérjebevitel 10%-át képes lehet biztosítani. Tartalmaz még A- C- B6-vitamint, folátot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, szelént, kevés cinket és vasat is.

Ez a recept akkor is kiváló, ha gyorsan kell valamit összedobnod, kb. pont ugyanannyi időbe telik elkészíteni, mint egy köretet. 

Ha nem konzerv csicseriborsóból készíted, érdemes pár órára beáztatni a száraz csicseriborsót főzés előtt.

Csicseriborsó pörkölt (vegán alaprecept)

csicseriporkolt_02.jpg

Hozzávalók:

  • Egy konzerv csicseriborsó (Töltőtömeg: 240 g)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 paradicsom (vagy 2 tk paradicsompüré)
  • fehérbors
  • 1 kk tárkony
  • 1 kk bazsalikom
  • kevés olívaolaj vagy kókuszzsír

Elkészítés:

  1.  A vöröshagymát felkockázom, majd kevés olívaolajon megdinsztelem. A paradicsomot negyedekre vágom, majd még azokat is félbe, ráöntöm a hagymára és kb. 1 percig párolom őket együtt.

  2. Majd megszóróm piros paprikával, keverek rajta néhányszor és ráöntöm a lecsepegtetett csicseriborsót, hozzáreszelek 1 gerezd fokhagymát és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje az egészet.

  3. Megszórom fűszerekkel, sózom, borsozom, megszórom még kevés tárkonnyal és bazsalikommal, majd fedő alatt főzöm. Addig főzöm, míg a leve szaftosabbá, sűrűbbé válik.

 csicseriporkolt_01.jpg

Köretnek készíthetsz hozzá barna rizset, akár egy kis spenóttal feldobva, de durum tészta kevés csemeguborkával is remekül illik mellé.

Csicseriborsó pörkölt (alaprecept) Tovább
Fahéjas-kakaós cukkinis kevert sütemény

Fahéjas-kakaós cukkinis kevert sütemény

Cukkini kerülhet süteménybe is és nagyon puhává válnak a cukkinivel készült sütemények! Próbáld ki az alábbi fahéjas-kakaós cukkinis süteményt Te is!

fahejas_cukkinis_suti_01_01.jpg

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 ek fahéj
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 50 ml olaj (olíva v. bármilyen növényi olaj)
  • 1 ek vanília kivonat
  • 250 g cukkini
  • kb. 1,5 - 2 dl növényi tej
  • 100 g dió vagy mandula

Elkészítés:

  1. A cukkinit megmosom, majd levágom a két végét és egy tálba reszelem. Enyhén sózom, majd hagyom állni kb. 15 percet. (Ez fontos lépés, mert a cukkiniből ki kell vezetnünk a nedvességet, hogy jó tészta alapanyag legyen belőle :)
     
  2. Egy keverőtálba addig kimérem a száraz hozzávalókat. Egy marék diót vagy mandulát felaprítok és ezt is hozzáadom a keverékhez.
  3. A cukkinit - a pihentetés után - kinyomkodom és hozzáadom a száraz hozzávalókhoz. Ezután hozzáadom a nyers hozzávalókat a növényi tej kivételével és alaposan összekeverem. Ekkor még mindig elég száraz a keverék, ettől nem kell megijedni.

  4. A keverékhez folyamatos keverés mellett apránként adagolom a növényi tejet, és csak annyit öntök bele, hogy a keverékem egy sűrű, pudingszerű masszát alkosson. Ehhez a mennyiséghez kb 1,5 - 2 dl növényi tej szükséges. 

  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a masszát és a tetejét megszórom mandulával vagy nagyobb darabokra vágott dióval.
    fahejas_cukkinis_suti_02.jpg
  6. Előmelegített légkeveréses sütőben 180°-on kb. 25-30 percig vagy tűpróbáig sütöm.

fahejas_cukkinis_suti_03.jpg

Fahéjas-kakaós cukkinis kevert sütemény Tovább
Vegán burrito

Vegán burrito

vegan_burrito_01.jpg

Hozzávalók a tortillához:

  • 20 dkg liszt
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 dl langyos víz
  • 1 tk sütőpor
  • 1 kk só

Hozzávalók a salsához:

Kiválthatod bolti salsával, de sokkal finomabb a házi! :)

  • 2 db paradicsom
  • 1 fél kaliforniai paprika
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db lime leve (ha nincs, használhatsz citromot helyette)
  • só, bors
  • 1 kk őrölt koriander
  • késhegynyi chili
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 ek barna cukor
  • 1 tk fehér borecet (elhagyható)

Hozzávalók a töltelék összeállításához:

  • Egy bögre rizs
  • 100 g szuperédes kukorica
  • 100 g vörösbab
  • kb. 1,5 - 2 dl zöldségleves alaplé
  • petrezselyem
  • vegyes saláta
  • vegán tejföl

 

 

Először a tölteléket készítem el, először a salsát, majd a töltelék többi részét.

Így készítettem a salsát:

  1. A hagymát, a paradicsomokat és a kaliforniai paprikát kockára vágtam. 

  2. Kevés olívaolajon megdinsztelem a kockára vágott hagymát, majd ráöntöm a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. Addig pirítom őket, míg meg nem puhulnak. 

  3. Majd sózom, borsozom és hozzáöntöm a paradicsomszószt. Jól összekeverem vele.

  4. Fűszerezem őrölt korianderrel, egy kevés chilivel, fokhagymával és 1 fél lime levével. Hozzáadok még egy evőkanál barna cukrot és egy evőkanál fehér borecetet.

  5. Majd pár perc alatt összeforralom az egészet és félre teszem.

Jöhet a töltelék elkészítése:

  1. 100 g rizset megpirítok kevés olívaolajon, majd felöntöm a zöldségleves alaplével.

  2. Hozzáöntöm a konzerv vörösbabot, kukoricát. Fűszerezem: teszek még bele kevés petrezselymet.

  3. Hozzáadom a korábban elkészített salsa szószt.

  4. Majd az egészet addig főzöm, míg a rizs puha nem lesz.

Ezután elkészítem a tortilla lapokat (4 db):

  1. Egy keverőtálba mérem a hozzávalókat. Majd a mixer dagasztó részével jól összedolgozom a tésztát. (Dagasztó nélkül is össze lehet dolgozni, de tovább tart.)

  2. Letakarva 20 percet pihentetem a tésztát.

  3. A tésztát 4 részre osztom, majd egyesével vékonyra nyújtom őket. A nyújtásban segíthet ha először kézzel egy kör alakú formát formázunk belőle, majd ezt nyújtjuk ki. Vékonyra kell nyújtani a tésztát, különben nem lehet majd hajtogatni.

  4. Egy forró serpenyőben egyesével kisütöm a tortillákat. Amikor kis buborékok jelennek meg rajta, akkor fordítom át őket a másik oldalukra. Fontos, hogy nem szabad túlsütni őket, mert akkor sem tudjuk majd hajtogatni őket.
  5. A kisült tortillákat félreteszem egy nedves konyharuhára, majd kisütöm a többit is.

 

Ha minden elkészült, jöhet megtölthetjük a tortilla lapokat. A tortilla lap szélére teszek egy kevés vegyes salátát, majd kerül rá pár evőkanállal az elkészült szószból, mehet még rá sajt, vagy vegán tejtöl, és feltekerem a tésztát, úgy, hogy a végeit behajtom a tekerés közben.

 

⬇️ Az alábbi videón meg is tudod nézni, hogyan tudsz tökéletesen feltekerni egy tortillát ⬇️

Vegán burrito Tovább
süti beállítások módosítása