A csirkés ételek több szempont miatt is favoritok nálam. A csirke nagyon gyorsan elkészül, sokféle fűszerrel lehet ízesíteni, alakbarát, és olcsó alapanyag. Mi kell még? Hát jó receptek! ;)
Ez volt az első receptem, amikor a tárkonnyal próbálkoztam. Mustárral és tejszínnel kombinálva egy igazán ízletes mártás készült a csirkéhez, köretnek pedig mehet hozzá szinte bármi: bulgur, kuszkusz, tészta, jázmin rizs.
Hozzávalók (2 személyre):
- kb. 400 g csirkemell
- 2 dl tejszín (habtejszín és főzőtejszín is megfelel)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 1-2 ek mustár (ízlés szerint)
- 2-3 tk tárkony
- só, bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
A hagymát vágjuk egészen apróra, és dinszteljük meg az olajon. Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott csirkemellet, és addig pirítsuk, amíg el nem fő a hús leve. Ekkor sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mustárt, majd öntsük fel a tejszínnel. Nos, itt megjegyezném, hogy sokan a főzőtejszínt nem nevezik tejszínnek, mert bizonyos zsírtartalom alatt főbenjáró bűn tejszínnek nevezni. Ragukhoz, levesekhez viszont nekem tökéletesen megfelel, különösen azért, mert pont a zsírtartalom miatt feleannyi kalória van benne, mint a habtejszínben. Utóbbit meghagyom sütikhez, főzéshez pont jó a főzőtejszín, de ezt mindenki maga döntse el. Szerencsére mindkettőből lehet laktózmenteset is kapni, nálam ez fontos szempont.
Mivel a csirke már a pirításkor elkészül, nem kell sokat főzni, csak meg kell várni, hogy a tejszín rottyanjon egyet. Azért írok sok esetben ízlés szerinti mennyiséget, mert kóstolás után lehet még mustárt tenni bele, ha valaki szeretné, a só és bors pedig abszolút ízlés szerint kerüljön bele.
Többynyire rizzsel szeretem, de most kuszkusz készült hozzá. Próbáljátok ki, és felejtsétek el a poralapú borzalmakat, mert ez az étel is megvan 15 perc alatt.
Főzésre fel!