Elég régen posztoltam már receptet, de az idő nem áll meg: enni kell, így sütni-főzni is... :) Többen érdeklődtetek már, hol maradnak a receptek, így igyekszem pótolni az elmaradást. Most egy remek házi zsömle receptet hoztam, készíthetitek akár magok nélkül is, ki hogy szereti.
Hozzávalók (4-6 db-hoz):
- 350 g kenyérliszt
- 250 ml tej
- 1 zacskó porélesztő
- 1 teáskanál só (ízlés szerint)
- 1 teáskanál cukor
- 25 g olvasztott vaj
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál napraforgómag
Elkészítés:
Az élesztőt futassuk fel a cukros tejben, a vajat olvasszuk fel, majd a többi alapanyaggal együtt dagasszunk rugalmas tésztát. Osszuk annyi részre a tésztát, ahány zsömlét szeretnénk, én most nagy zsömléket akartam, így 4 darab gombócot formáztam.
Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A zsömléket takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk megkelni őket. Ehhez kb. fél óra kell, de végszükség esetén lehet kevesebb is. Tegyük az előmelegített sütőbe őket, kb. 15-20 perc alatt készre sülnek, mérettől függően. Ha már szép, aranybarna a színük, kivehetjük őket.
Ha kihűltek, le is fagyaszthatjuk, így reggelente csak ki kell olvasztani, és azonnal friss péksütihez jutunk. :) Ha ízlett a zsömle, akkor természetesen formázhatzok hosszúkás kifliket is, bucikat, bármit. :)
Sütésre fel!