Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Magvas házi zsömle

Egyszerű és gyors házi zsömle recept a sietős napokra

2017. február 22. - Eddi konyhája

16880112_1446803598664112_2110542352_o.jpg

Elég régen posztoltam már receptet, de az idő nem áll meg: enni kell, így sütni-főzni is... :) Többen érdeklődtetek már, hol maradnak a receptek, így igyekszem pótolni az elmaradást. Most egy remek házi zsömle receptet hoztam, készíthetitek akár magok nélkül is, ki hogy szereti.

Hozzávalók (4-6 db-hoz):

- 350 g kenyérliszt

- 250 ml tej

- 1 zacskó porélesztő

- 1 teáskanál só (ízlés szerint)

- 1 teáskanál cukor

- 25 g olvasztott vaj

- 1 evőkanál lenmag

- 1 evőkanál napraforgómag

Elkészítés:

Az élesztőt futassuk fel a cukros tejben, a vajat olvasszuk fel, majd a többi alapanyaggal együtt dagasszunk rugalmas tésztát. Osszuk annyi részre a tésztát, ahány zsömlét szeretnénk, én most nagy zsömléket akartam, így 4 darab gombócot formáztam.

16930320_1446803645330774_1741366713_o.jpg

Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

16879953_1446803585330780_1180774514_o.jpg

A zsömléket takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk megkelni őket. Ehhez kb. fél óra kell, de végszükség esetén lehet kevesebb is. Tegyük az előmelegített sütőbe őket, kb. 15-20 perc alatt készre sülnek, mérettől függően. Ha már szép, aranybarna a színük, kivehetjük őket.

16880648_1446803638664108_1763697310_o.jpg

Ha kihűltek, le is fagyaszthatjuk, így reggelente csak ki kell olvasztani, és azonnal friss péksütihez jutunk. :) Ha ízlett a zsömle, akkor természetesen formázhatzok hosszúkás kifliket is, bucikat, bármit. :)

16880613_1446803691997436_149488018_o.jpg

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása